Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Σπουδές στη Γαλλία

   Ελαχιστοποίηση

Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ γοητευτική χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Εκτός από το Παρίσι, που θεωρείται από τις πιο όμορφες και ιστορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Γαλλία διαθέτει υπέροχη εξοχή, γραφικά χωριά και φιλόξενους ανθρώπους. Το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γηραιάς Hπείρου, με δυνατότερους τομείς αυτούς των Οικονομικών, των Καλών Τεχνών, της Ιστορίας Τέχνης, της Φιλολογίας, των Νομικών, της Μετάφρασης, της Διερμηνείας και της Μηχανολογίας. Περισσότεροι από 280.000 ξένοι φοιτητές, δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου των φοιτητών, επιλέγουν  να σπουδάσουν στη Γαλλία, καθιστώντας την τέταρτη χώρα υποδοχής παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ , το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία

Ενα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού προυπολογισμού της Γαλλίας αφιερώνεται στην εκπαίδευση ετησίως με  αποτέλεσμα να διασφαλίζετα με αυτό τον τρόπο η ποιότητα των χορηγούμενων τίτλων καθώς και το κόστος εγγραφής σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Κράτος καλύπτει άμεσα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πραγματικού κόστους σπουδών για κάθε φοιτητή (από 10.000 έως 14.000 ευρώ ετησίως).  Τόσο οι προϋποθέσεις εισαγωγής οσο και  οι χορηγούμενοι τίτλοι σπουδών και το κόστος εγγραφής είναι πανομοιότυπα ανεξαρτήτως εθνικότητας των φοιτητών.

Οι ιστοσελίδες όλων των πανεπιστημίων διαθέτουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα, τους καθηγητές, το κόστος των διδάκτρων, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το κόστος διαβίωσης, την τοποθεσία, την τεχνολογική και υλικοτεχνική τους υποδομή κ.λπ.

Οι υποψήφιοι φοιτητές, που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τη Γαλλική, πρέπει να φροντίσουν για την καλή της εκμάθηση, προτού πάνε για σπουδές, καθώς τα μαθήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια γίνονται στα Γαλλικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως στο Insead www.insead.com, λόγου χάρη, που διεξάγονται στα Αγγλικά). Για τις πιστοποιήσεις της γαλλικής γλώσσας, αλλά και για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τις σπουδές σας στη χώρα αυτή, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.ifa.gr) και στη Γαλλική Πρεσβεία (www.ambafrance-gr.org), αλλά πιο λεπτομερείς περιγραφές θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.cnous.fr.

 

 

 Εκπαιδευτικά συστήματα                                                                  

Στη Γαλλία συνυπάρχουν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα: αυτό των Πανεπιστημίων και αυτό των Σχολών (Grandes Écoles).

Τα Πανεπιστήμια είναι, κατά πλειοψηφία, εκπαιδευτικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα, που, ως εκ τούτου, έχουν χαμηλά δίδακτρα, συνήθως λιγότερο από 500 ευρώ ανά έτος. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, τόσο στις ανθρωπιστικές επιστήμες (όπως Ψυχολογία, Ιστορία, Γεωγραφία, Λογοτεχνία, Ξένες Γλώσσες κ.λπ.), όσο και στις θετικές επιστήμες (όπως Φυσική, Χημεία, Μηχανολογία, Ιατρική κ.λπ.), καθώς και στα Νομικά, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Πολιτικές Επιστήμες.

Οι Σχολές είναι κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα ιδιωτικού χαρακτήρα και με ετήσια δίδακτρα που κυμαίνονται από 500 μέχρι 7.000 ευρώ. Παρέχουν εξειδικευμένα πτυχία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις Θετικές Επιστήμες, τη Μηχανολογία, την Επικοινωνία, τη Δημοσιογραφία κ.ά.

 Η φήμη και το κύρος των Σχολών διαφέρουν ανάλογα με τη θέση που κατέχουν στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης. Έτσι, ορισμένες θεωρούνται εξαιρετικές, ενώ άλλες είναι αρκετά καλές, χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερο κύρος. Τα Πανεπιστήμια, από την άλλη, δεν αξιολογούνται.

 

 

Τα πτυχία που παρέχονται                                                               

 Το προπτυχιακό και και πτυχιακό σύστημα αποτελείται από 3 επίπεδα:

 

  • Πτυχίο (Licence), με διάρκεια 3 ετών.
  • Μεταπτυχιακό (Master), με διάρκεια full-time 2 ετών.
  • Διδακτορικό (Doctorat), με διάρκεια 3 ετών.

 

 

Licence: Είναι το πρώτο πτυχίο μετά το Baccalaureate (που είναι το δικό μας αντίστοιχο απολυτήριο Λυκείου).

Master: Με το Master ολοκληρώνεται το πρώτο πτυχίο. Υπάρχει το μεταπτυχιακό με κατεύθυνση σε έρευνα, που αφορά εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και το επαγγελματικό μεταπτυχιακό, για όσους θέλουν να εργαστούν μετά την ολοκλήρωσή του. Μόνο οι φοιτητές που κατέχουν το πρώτο πτυχίο μπορούν να αιτηθούν την εισαγωγή τους σε μεταπτυχιακό.Στη Γαλλία, ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μ1 και Μ2).

Όσοι φοιτητές είναι κάτοχοι ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, ο οποίος αντιστοιχεί σε 4 έτη σπουδών, μπορούν να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών. Θα πρέπει επίσης να επιλέξεις μεταξύ του Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης (Master recherche) και του Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης (Master professionnel).

Στόχος του Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης είναι η σύνταξη διπλωματικής εργασίας ως αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου. Το Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης συνδέεται περισσότερο με τον εργασιακό τομέα και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση.

 

Doctorate: Με το διδακτορικό ολοκληρώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η έρευνα και η συγγραφή της διδακτορικής εργασίας πρέπει να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.

 

 

 Δίδακτρα

Τα δίδακτρα στη Γαλλία είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία χρηματοδοτούνται από το κράτος, επομένως υπάρχει συνήθως ένα ονομαστικό τέλος ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.Το μέσο δημόσιο πανεπιστήμιο στη Γαλλία το 2017 χρεώνε € 189 ετησίως για πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, € 259  για μεταπτυχιακό, € 393 για διδακτορικό και € 611 για παρακολουθήσετε μια σχολή μηχανικών.

Τα πανεπιστήμια στη Γαλλία είναι γνωστό ότι επιβάλλουν διοικητικά τέλη, γεγονός που προκαλεί κάποια αύξηση της τιμής - ωστόσο, ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να σπουδάσετε σε μια από τις εξαιρετικά επιλεκτικές ιδιωτικές grandes écoles ή grands établissments της Γαλλίας, θα χρειαστεί  να πληρώσετε μεταξύ € 500- € 600  ετησίως, ωστόσο ορισμένες χρεώνουν μέχρι € 10.000 ετησίως. Ορισμένες προσφέρουν μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους, όπως το Ecole Normal Supérieure στο Παρίσι, το οποίο αναμένει από τους μαθητές να παρακολουθήσουν δύο χρόνια προπαρασκευαστικού σχολείου ή να μεταβούν πέρα ​​από δύο ή περισσότερα χρόνια προπτυχιακών σπουδών. Κοστίζει 750 ευρώ  ετησίως και χρεώνει τους ξένους φοιτητές το ίδιο με τους εγχώριους σπουδαστές - όπως τα περισσότερα γαλλικά πανεπιστήμια.Ένα ιδιωτικό ίδρυμα που διδάσκει τη μηχανική, τη διοίκηση ή την επιχείρηση μπορεί να κοστίσει μέχρι € 30.000 ετησίως.Ενα προπτυχιακό είναι διάρκειας τριών έως τεσσάρων ετών, οπότε οι φοιτητές θα πρέπει να αναμένουν να δαπανήσουν € 567 ή για ένα διτετές master's degree, € 518 το έτοε

 

 

 Κόστος διαβίωσης                                                                                                    

Το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία γενικά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκτός αν μένετε στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται από τις πιο ακριβές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα ενοίκια και τις μετακινήσεις, παρόλο που με τη φοιτητική σας κάρτα θα έχετε σημαντικές εκπτώσεις στο φαγητό, τις επισκέ ψεις σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, στα μέσα μεταφοράς κ.λπ. Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 800 ευρώ για μικρότερες πόλεις, Γκρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν, όπως και οι Γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης(προσωπικό επίδομα στέγασης-APL, επίδομα κοινωνικής στέγασης-ALS)..

Όσον αφορά τη διαμονή σας, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για δωμάτιο σε πανεπιστημιακό κοιτώνα, εφόσον είστε full-time φοιτητές, αν εργάζεστε part-time στη Γαλλία (με ή χωρίς μισθό) ή αν κάποιος από τους γονείς σας έχει εισοδήματα στη χώρα. Οι αιτήσεις  υποβάλονται συνήθως από 15/1 μέχρι 15/4 σε μια δημόσια πανεπιστημιακή εστία www.cnous.fr, εκτός από το Παρίσι, όπου ο αριθμός των θέσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με τη ζήτηση. Για  ιδιωτικές φοιτητικές εστίες μπορείτε να απευθυνθέιτε στον εξής σύνδεσμο www.adele.org

Τέλος υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα εκτός πανεπιστημιούπολης και η τιμή τους είναι ανάλογη με την περιοχή, στην οποία βρίσκονται, το μέγεθος και τις παροχές τους. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε είναι ότι πρέπει να φροντίσετε από πολύ νωρίς για την εύρεση σπιτιού και όχι να περιμένετε πρώτα να φτάσετε και αργότερα να αναζητήσετε. Επίσης, η συγκατοίκηση αποτελεί μια πολύ καλή λύση για μείωση του κόστους διαμονής και για τη γνωριμία σας με νέους ή παλαιούς φοιτητές, αλλά χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή. 

 

 

Διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και αίτησης                           

 

 Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε για την εισαγωγή σας σε προπτυχιακό 

Για την εισαγωγή σας σε προπτυχιακό επίπεδο (και επειδή είμαστε πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), απαιτείται μόνο μια συμπληρωμένη αίτηση, το απολυτήριο Λυκείου, καθώς και καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας.. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Ωστόσο, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

 

Θα πρέπει επίσης να συντάξετε μια επιστολή στα γαλλικά στην οποία θα αναπτύσσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία (lettre de motivation).

Από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.admission-postbac.fr μέσω της οποίας θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε με σειρά προτίμησης, έως 12 πανεπιστήμια .

Τα ελληνικά έγγραφα πρέπει να είναι μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών η από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

 

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε για το την εισαγωγή σας σε μεταπτυχιακό

Για την εισαγωγή σας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε αίτηση είτε ηλεκτρονικά (σε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα) μέσω του Campus Networks of Campus France (www.campusfrance.org/fr/a-etudier/etudes04-3.htm), είτε απευθείας σε κάποιο πανεπιστήμιο. Στο Campus Network θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό/φάκελο αίτησης και να λάβετε γρήγορη απάντηση.

 

Η ενημέρωση και η δημιουργία του προσωπικού σας φακέλου είναι δωρεάν. Αν γίνετε αποδεκτοί από κάποιο πανεπιστήμιο (μέσω του Campus Network), τότε θα πρέπει να καταβάλετε €150, σαν κόστος εγγραφής. Εκτός από αυτό, πρέπει να καταβάλετε και το κόστος εγγραφής στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο, αλλά και κάποιο ποσό για την έκδοση της κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, που χρειάζεται οπωσδήποτε να έχετε, όταν θα φθάσετε ως φοιτητές στη Γαλλία.

Αφού επιλέξετε ποιο μεταπτυχιακό (Μ2) θέλεις να κάνετε, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο των πανεπιστημίων και φορτώστε την 'Demande d’ admission et de validation des etudes superieures en vue d’une 2eme annee de Master'(αίτηση αποδοχής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης με σκοπό την εισαγωγή στο 2ο έτος του Μάστερ).

Συμπληρώστε την αίτηση και στείλτε την μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα:

  • απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως η πιστοποιητικό γεννήσεως
  • απολυτήριο Λυκείου
  • αναλυτική βαθμολογία από το πανεπιστήμιο
  • τίτλο σπουδών (αν τον έχετε ήδη αποκτήσει)
  • βιογραφικό σημείωμα (CV)
  • lettre de motivation: επιστολή στην οποία εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε το εν λόγω μεταπτυχιακό. Η επιστολή αυτή είναι πολύ σημαντική προκειμένου να γίνετε δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης πιθανό να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε τα ερευνητικά σας σχέδια, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης, ή τα σχέδιά σας για την πρακτική άσκηση, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.

Ο γενικός μέσος όρος της βαθμολογίας σας δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για την αποδοχή σας στο πρόγραμμα σπουδών που διαλέξατε. Το πανεπιστήμιο θα λάβει υπόψη κυρίως τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση, το σχέδιό σας, κάθε σχετική με το αντικείμενο σπουδών σας δραστηριότητα, την επαγγελματική σας εμπειρία, τη συμμετοχή σας σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus) και πρακτικής άσκησης ή σε σεμινάρια.

Θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2 (B2, DELF 2, Sorbonne 1). Σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετεψκάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια. Καλό θα ήταν να στείλετε αιτήσεις σε πολλά πανεπιστήμια, καθώς η είσοδος στο Μ2 ποτέ δεν είναι εξασφαλισμένη επειδή τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών σε M2 είναι αυστηρά.

Οι ημερομηνίες για την καταβολή των αιτήσεων διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Συνήθως γίνεται από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο.

 

Για να βρείτε πληροφορίες για τους τομείς που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:

 

Πλήρης λίστα όλων των Πανεπιστημίων στη Γαλλία

http://dr.education.fr/Serveurs_Etab/Univ_alpha.html

http://www.education.gouv.fr/cid2600/liste-des-universites.html

https://www.unipage.net/en/universities_in_france

 

 

Μηχανή αναζήτησης για να επιλέξετε το μεταπτυχιακό που θέλετε

http://www.campusfrance.org/fr/fsearch/etudes03-1.htm

 

Xρήσιμες διευθύνσεις

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Institut Francais d’ Athenes)
Διεύθυνση: Οδός Σίνα 31, Αθήνα / Τηλ. 210 33 98 600 / fax: 210 36 46 873
e-mail: ifa@ifa.gr, Website: www.ifa.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Institut Français de Thessalonique)
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2Α, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 2310821231
Website: www.ift.gr

Γραφείο για τις Σπουδές στη Γαλλία - Campusfrance Aθήνας
www.campusfrance.org

Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες σπουδών στη Γαλλία, αν θέλετε βοήθεια στην προσπάθειά σας να γίνετε δεκτοί σε ένα γαλλικό Πανεπιστήμιο, το Γραφείο για τις Σπουδές στη Γαλλία - Campusfrance του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σας δέχεται Δευτέρα-Πέμπτη, χωρίς ραντεβού, 10:00-13:00. Υπεύθυνη  Savary Τηλ. : 210 33 98 653 / E-Mail : etudesenfrance@ifa.gr

 

Χρήσιμα links:

http://www.cidj.com/ - Πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, την πρακτική εξάσκησης, τις ευκαιρίες εργασίας, την φοιτητική ζωή στη Γαλλία

http://www.onisep.fr/ - Βρείτε ευκαιρίες εργασίας, δυνατότητες πρακτικής εξάσκησης, πληροφορίες για φοιτητές

http://www.letudiant.fr/ - Πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, την πρακτική εξάσκηση, τα πανεπιστήμια, τις ευκαιρίες εργασίας και τη φοιτητική ζωή στη Γαλλία

http://www.tourisme.gouv.fr/fr/home.jsp - Υπουργείο Τουρισμού της Γαλλίας

http://www.education.gouv.fr/ - Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας

http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/ - Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας

http://www.parisetudiant.com/ - Ο οδηγός του φοιτητή στο Παρίσι

http://www.etudes-en-france.com/ - Πληροφορίες για τους φοιτητές στη Γαλλία

http://www.cnous.fr/ - Εύρεση εργασίας, εστίας και χρήσιμες πληροφορίες για φοιτητές

http://www.adele.org/ - Εύρεση ιδιωτικής φοιτητικής εστίας

 

Eπίσης

www.cnous.fr

www.crous.gr

www.campusfrance.org

http://www.smeno.com/etudiants/foreign-students/before-leaving/residence-card.html

http://www.diplomatie.gouv.fr/en/france_159/studying-in-france_2192/index.html

http://www.intstudy.com/articles/eurofrance.htm

http://about-france.com/study.htm

http://www.edufrance.fr

edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης

Ενημέρωση - Σχόλια - Απορίες

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Σοβαρή και αξιόπιστη προσφορά δανείου.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες