Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Σπουδές στην Βρετανία

   Ελαχιστοποίηση

Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η γλώσσα είναι οικεία, η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν καλά, στο σύνολό τους, πανεπιστήμια (αν εξαιρέσουμε κάποια πάρα πολύ γνωστά, όπως είναι το Oxford, το Cambridge, το London School of Economics ή το Imperial), αλλά καλές σχολές σε καθένα από αυτά. Το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου τα ενοίκια των διαμερισμάτων, όσο προσεγγίζουμε τη ζώνη του κέντρου, είναι σχεδόν απλησίαστα. Σε περιοχές εκτός Λονδίνου, το κόστος είναι σίγουρα χαμηλότερο, η ζωή πιο ήρεμη και με λιγότερες επιλογές. Υπάρχουν πανεπιστήμια, που είναι σαν κλειστές κοινότητες και είναι εντελώς απομονωμένα, άλλα βρίσκονται σε λιμάνια και άλλα έχουν την έδρα τους σε μικρότερες πόλεις ή χωριά.

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες ή σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, εκτός πανεπιστημιούπολης. Υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν παρέχουν κοιτώνες και κάποια που για τους προπτυχιακούς φοιτητές διαθέτουν δωμάτια μόνο για τον πρώτο χρόνο φοίτησης. Το κόστος της διαμονής εκτός πανεπιστημιούπολης, όπως είπαμε, εξαρτάται τόσο από την πόλη, στην οποία βρίσκεστε, όσο και από το μέγεθος του διαμερίσματος καθώς και από τις παροχές του. Οι συγκοινωνίες είναι επαρκείς για τις μετακινήσεις σας, είτε με τρένο είτε με λεωφορεία, αλλά θα υπάρχει πάντα ο περιορισμός της ώρας, καθώς τα τρένα σταματούν να λειτουργούν γύρω στις 12 το βράδυ. Η ενοικίαση ή αγορά αυτοκινήτου θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού, όπως ξέρουμε, οι Βρετανοί, οδηγούν σε αντίθετη φορά από εμάς.

 

 

Επιλογή πανεπιστημίου

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ενημερωθείτε για τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι να επισκεφθείτε μία από τις εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Βρετανικό Συμβούλιο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με εκπροσώπους του κάθε ιδρύματος και να τους ρωτήσετε για τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών, τους καθηγητές, τα δίδακτρα, το κόστος διαβίωσης κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του κάθε πανεπιστημίου και να μελετήσετε προσεκτικά τα προγράμματα, τα πτυχία, τη διαμονή, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και όποια άλλη πληροφορία χρειάζεστε. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος για να μάθετε για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία είναι να ρωτήσετε άλλους φοιτητές που έχουν ζήσει εκεί, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν το πραγματικό κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν.

Όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται, ανά τμήμα και ειδικότητα, από τον ανεξάρτητο οργανισμό Quality Assurance Agency (www.qaa.ac.uk). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής δημοσιεύονται κάθε χρόνο στον Τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημίου. Βέβαια, κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες λίστες αξιολόγησης και παρόλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την επιλογή ενός πανεπιστημίου, καλό είναι να μη στηρίζεστε μόνο σε αυτές. Οι παράγοντες, τους οποίους πρέπει να εξετάσετε, είναι πάρα πολλοί.

 

 

Τα πτυχία που παρέχονται

Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, που προσφέρουν πληθώρα πτυχίων και πιστοποιητικών, όπως είναι το Higher National Certificate, το Higher National Diploma, το Bachelor’s, το Master’s και το PhD. Τα πιο δημοφιλή για τους Έλληνες φοιτητές είναι τα παρακάτω:

Bachelor of Arts και Bachelor of Science (Προπτυχιακά)

Οι αιτήσεις στα προπτυχιακά προγράμματα των βρετανικών πανεπιστημίων γίνονται μέσω ενός κεντρικού οργανισμού που λέγεται UCAS (Universities and Colleges Admission Service). Ο οργανισμός αυτός διαχειρίζεται και υποβάλλει εκ μέρους σας τις αιτήσεις στα πανεπιστήμια της επιλογής σας. Στη συνέχεια τα πανεπιστήμια επεξεργάζονται τις αιτήσεις και επικοινωνούν απευθείας μαζί σας. Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του UCAS στο www.ucas.com. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 3 χρόνια, ενώ το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και λήγει τον Ιούνιο.

Master of Arts και Master of Science (Μεταπτυχιακά)

Σε αντίθεση με τις αιτήσεις για τις προπτυχιακές σπουδές, οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά στέλνονται απευθείας στο πανεπιστήμιο της προτίμησής σας. Το κάθε τμήμα έχει τις δικές του προθεσμίες και ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις σχολές, που σας ενδιαφέρουν, για να μάθετε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο, ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός μεταπτυχιακών σπουδών στη Μ. Βρετανία είναι ο www.postgrad.hobsons.com. Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε το πτυχίο που σας ενδιαφέρει ανάλογα με τον τομέα (major), τον τύπο προγράμματος (αν είναι taught ή research), τη διάρκεια (full-time, part-time, distance learning κ.λπ.) και φυσικά την τοποθεσία. Για κάθε πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, η ιστοσελίδα σας παρέχει τηλέφωνο επικοινωνίας, email και πληροφορίες για το αντίστοιχο πρόγραμμα.

 

 Δίδακτρα

Από το 2012 και μετά τα βρετανικά πανεπιστήμια αύξησαν τις τιμές των διδάκτρων σχεδόν στο διπλάσιο με αποτέλεσμα  να κυμαίνονται στην κλίμακα των 6000 με 9000 λιρών ετησίως για τα προπτυχιακά προγράμματα (αντιστοιχία σε ευρώ 7000 με 10000 ευρω).Ως πολίτες της ΕΕ, οι έλληνες φοιτητές στη Μ. Βρετανία πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς. Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των διδάκτρων μέσω της λήψης κρατικου φοιτητικού δανείου το οποίο μπορεί να δοθεί άμεσα στον φοιτητη με την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο. Η αποπληρωμή του δανείου αρχίζει να γίνεται από τη στιγμή που ο απόφοιτος του πανεπιστημίου εργάζεται και λαμβάνει ετήσιες αποδοχές ύψους πάνω από 21,000 λίρες (περίπου 24,000 ευρώ). Σε περίπτωση που ο απόφοιτος λαμβάνει λιγότερα χρήματα ΔΕΝ αποπληρώνει το δάνειο.

Εναλλακτικά πολλοί υποψήφιοι στρέφονται σε σπουδές στην Ουαλία, Σκοτία και Ιρλανδία όπου τα δίδακτρα είναι σαφέστατα πιο φθηνά. Ενδεικτικά για τα προπτυχιακά προγράμματα:

 • Σκοτία: 1.820 λίρες το έτος
 • Ουαλία: 3.465 λίρες το έτος
 • Βόρεια Ιρλανδία: 3.465 λίρες το έτος

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το κόστος ξεκινάει από 3.900 ευρώ, ωστόσο οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό επίπεδο και το πανεπιστήμιο. Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις στις ιατρικές και τις οικονομικές επιστήμες όπου τα δίδακτρα εκτοξεύονται. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν ακόμα και τις 23.000 ευρώ το χρόνο.

 

 Κόστος διαμονής

Οι περισσότεροι φοιτητες ζουν σε φοιτητικές εστίες κατά το πρώτο έτος σπουδών πριν μετακινηθούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τα επόμενα έτη.Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν επίσης εστίες με την δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, με τα τρόφιμα να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του ενοικίου. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με στοιχεία του British Council, το ποσό που πρέπει να υπολογίζετε για μηνιαία έξοδα διαβίωσης (συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαμονής) ανέρχεται στις 1.000 περίπου λίρες για περιοχές εκτός του Λονδίνου. Το Λονδίνο είναι πιο ακριβό σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Μ. Βρετανίας σε όλους τους τομείς της ζωής και τα μηναία έξοδα ανέρχονται συνήθως στις 1.250-λίρες.

 

 

Δικαιολογητικά και διαδικασία αίτησης

Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα τεστ που χρειάζεται να περάσετε, καθώς και η υποβολή της αίτησης πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών. Αρχίστε να μελετάτε τα πανεπιστήμια της επιλογής σας περίπου ενάμιση χρόνο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Κατόπιν, πρέπει να περάσετε κάποια standardized tests, που ποικίλουν ανάλογα με το πτυχίο, το πρόγραμμα και, φυσικά, το πανεπιστήμιο. Εφόσον, τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, θα χρειαστεί να περάσετε το IELTS (www.ielts.org), που θα πιστοποιήσει το γλωσσικό σας επίπεδο. Κατόπιν, πρέπει να συγκεντρώσετε και να υποβάλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (μεταφρασμένο και επικυρωμένο).
 2. Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (μεταφρασμένη και επικυρωμένη).
 3. Δύο με τρεις συστατικές επιστολές, είτε από καθηγητή, είτε από προϊστάμενό σας.
 4. Μια προσωπική επιστολή, στην οποία θα εξηγείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
 5. Αναλυτικό βιογραφικό.
 6. Την προσεκτικά συμπληρωμένη αίτηση, είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά.
 7. Βεβαίωση από τραπεζικό οργανισμό, στην οποία θα αναγράφεται ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τα δίδακτρα είναι διαθέσιμο.
 8. Τέλος, σε κάποια πανεπιστήμια, ενδέχεται να απαιτείται να περάσετε από προσωπική συνέντευξη, που θα καθορίσει εν μέρει και την εισαγωγή σας στο πρόγραμμα.

Χρήσιμες διευθύνσεις

British Council στην Αθήνα - Το British Council στην Ελλάδα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις πρόγραμμα σπουδών και να υποβάλεις την αίτησή σου.
Διεύθυνση: Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα
Τηλ:210 369 2333 - Φαξ:210 363 0481
E-mail: customerservices@britishcouncil.gr
Ιστοσελίδα: http://www.britishcouncil.org/gr/greece.htm

British Council στην Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 9, 546 21 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 378 300
Φαξ: 2310 282 498
E-mail bc.thess@britishcouncil.gr

Οδηγός για τις σπουδές σας στην Βρετανία “Studying and living in the U.K.”
http://www.educationuk.org/downloads/study_live_uk.pdf

Universities and Colleges Admissions Service (UCAS)
www.ucas.com

 

 

Χρήσιμα links

Φαίη Βασιλειάδου

edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης

Ενημέρωση - Σχόλια - Απορίες

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Σοβαρή και αξιόπιστη προσφορά δανείου.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες