Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Σπουδές στην Ισπανία

   Ελαχιστοποίηση

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Ισπανία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί και ευδιάθετοι, διασκεδάζουν και απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό και τα υπέροχα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζωή είναι οικονομική από άποψη φαγητού, αλλά και διαμονής. Υπέροχη αρχιτεκτονική, καταπληκτικό φαγητό, διασκέδαση, αξιοθέατα σε όλη τη χώρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα, αλλά και μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης –ειδικά εκείνα που περιλαμβάνουν προγράμματα MBA. Παρόλο όμως που υπάρχουν αρκετά διεθνή προγράμματα, πρέπει να γνωρίζετε καλά την ισπανική γλώσσα, καθώς οι Ισπανοί δεν φημίζονται για τη γνώση και τη χρήση άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών.

Στην Ισπανία υπάρχουν περίπου 70 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα 49 είναι δημόσια, τα 14 είναι ιδιωτικά και τα 5 είναι Καθολικά. Βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα, αλλά τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά είναι στη Μαδρίτη, την Βαρκελώνη και την Βαλένθια. Το πιο παλιό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας είναι αυτό της Salamanca, που ιδρύθηκε το 1218. Η Μαδρίτη διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ όλα δέχονται διεθνείς φοιτητές σε πληθώρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Υπάρχουν 5 τρόποι για να διευθετήσετε τη διαμονή σας, κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στην Ισπανία.

1. Ένας πολύ δημοφιλής και οικονομικός τρόπος είναι η διαμονή σε κάποια οικογένεια. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε την ισπανική γλώσσα, αλλά και να μάθετε πολλά για τον πολιτισμό της χώρας.

2. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με πρακτορεία που ασχολούνται με την ενοικίαση δωματίων σε διαμερίσματα. Το μειονέκτημα είναι ότι έτσι δεν θα έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε τα Ισπανικά σας, αφού συνήθως σε αυτά τα διαμερίσματα ζουν ξένοι φοιτητές, ενώ το πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε πολύ περισσότερη ελευθερία, σε σύγκριση με τη διαμονή σε οικογένειες.

3. Μερικά πανεπιστήμια και σχολές προσφέρουν επιλογές διαμονής on campus. Στους κοιτώνες αυτούς η διαμονή είναι εξαιρετικά ζωντανή και ευχάριστη, αλλά δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων, αφού ισχύουν συγκεκριμένα ωράρια εισόδου και εξόδου.

4. Αν δεν έχετε βρει μέρος να μείνετε πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, μπορείτε να μείνετε σε ένα hostel για περίπου μια εβδομάδα, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να ψάξετε τον τύπο διαμονής που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Εφόσον υπάρχει οικονομική άνεση, μπορείτε να διαμείνετε και σε ξενοδοχείο.

5. Τέλος, μπορείτε να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα, αποκλειστικής χρήσης. Είναι σίγουρα η πιο ακριβή λύση, αλλά θα έχετε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και ιδιωτικότητας. Διαμερίσματα και γραφεία ενοικίασης μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο με μια απλή αναζήτηση. Ενώ αν κάνετε την αναζήτησή σας στα Ισπανικά, θα έχετε περισσότερες επιλογές.

Το στυλ διαβίωσης προσομοιάζει πολύ με αυτό της Ελλάδας και γενικά οι Έλληνες δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα να ενσωματωθούν στην κουλτούρα και να υιοθετήσουν τις συνήθειες των Ισπανών. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι τις 9, οι συγκοινωνίες είναι συχνές, υπάρχουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους μέχρι αργά –ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

 

 

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Το ισπανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίζεται σε τρία στάδια:
Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά.

Οι προπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στα Bachelor καλύπτουν τα ακόλουθα γνωστικά πεδία: Τέχνες και Ανθρωπιστικές Σπουδές, Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας, Κοινωνικές Επιστήμες και Νομική, Μηχανολογία και Αρχιτεκτονική. Αυτός ο κύκλος σπουδών απαιτεί την συμπλήρωση 240 credits για τη λήψη πτυχίου και συνήθως διαρκεί 3 με 4 ακαδημαϊκά έτη.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές οδηγούν στα Master, απαιτούνται 60-120 credits για την λήψη πτυχίου και συνήθως διαρκούν 1 με 2 ακαδημαϊκά έτη. Για την ολοκλήρωση του πτυχίου αυτού απαιτείται και η παρουσίαση μιας εργασίας, που θα λάβει από 6 μέχρι 30 credit.

Για τη φοίτηση σε διδακτορικό πρόγραμμα απαιτείται πρωτίστως η κτήση Master. Το διδακτορικό χωρίζεται σε δύο κύκλους. Ένας κύκλος των 60 credit και ένας ακόμα για έρευνα. Επίσης απαιτείται η παρουσίαση της διατριβής, επί πρωτότυπου θέματος, σε οποιονδήποτε τομέα. Για την ολοκλήρωση του πτυχίου δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, αλλά συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 3 με 4 έτη φοίτησης και έρευνας.

Εκτός από τα επίσημα πτυχία, σε κάθε πανεπιστήμιο προσφέρονται και ανεπίσημα μεταπτυχιακά (Maestrias). Αυτά απαιτούν συνήθως 2 με 3 χρόνια σπουδών και προϋποθέτουν την προηγούμενη φοίτηση σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αναγνωρίζονται πλήρως στην αγορά εργασίας, καθώς οι γνώσεις που προσφέρουν είναι πρακτικές και επικεντρώνονται σε πληθώρα τομέων από διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις.

Το ακαδημαϊκό έτος στα ισπανικά πανεπιστήμια ξεκινά τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Ιούνιο, ενώ οι εξετάσεις διεξάγονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου (Φεβρουάριο), καθώς και στο τέλος του δευτέρου (Ιούνιο). Παρόλα αυτά, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πανεπιστήμια.

 

Αιτήσεις 

Για τους Ευρωπαίους πολίτες η αίτηση  γίνεται μέσω του SNUDE, του ισπανικού Εθνικού Πανεπιστημίου για εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (UNED), portal.uned.es. Η αίτηση, που ονομάζεται solicitud de inscripcion, ανοίγει κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Μετά την ηλεκτρονική ολοκλήρωση της η αίτηση θα πρέπει να εκτυπωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικώς στη διεύθυνση που αναγράφεται στην ιστοσελίδα. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να υποβάλετε αντίγραφο του διαβατηρίου, της ταυτότητας πιστοποιημένο απολυτήριο λυκείου(στα ισπανικά) στα ισπανικά. Αν γίνει αποδεκτή, θα λάβετε ένα Credencial de Accesso εντός περιόδου τριών μηνών. Αυτό πρέπει να σταλεί στο πανεπιστήμιο στο οποίο θέλετε να παρακολουθήσετε.

. *Στις σχολές υψηλής ζήτησης των δηµόσιων πανεπιστηµίων, όπου ο βαθµός εισαγωγής ξεπερνά το 10, όπως Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Νοµική και Οικονοµικά, καλό θα ήταν χωρίς να είναι υποχρεωτικό, ο υποψήφιος να δώσει τις ειδικές εξετάσεις (selectividad específica), που θα του προσφέρουν τα επιπλέον µόρια. Οι εξετάσεις αυτές είναι στα Ισπανικά

Τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν την απευθείας αίτηση των προπτυχιακών φοιτητών στην αντίστοιχη σχολή της επιλογής τους. Η κάθε σχολή έχει τη δική της φόρμα αίτησης και το δικό της ακαδημαϊκό ημερολόγιο, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να διερευνάται εγκαίρως το κάθε πρόγραμμα και να υποβάλλονται νωρίς οι αιτήσεις.

Για την εισαγωγή στα προπτυχιακά προγράμματα απαιτείται απολυτήριο λυκείου ή κάποιο ισότιμο πτυχίο, . Επίσης οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν έξτρα ακαδημαϊκές μονάδες (έως και 6 επί του συνολικού προγράμματος), συμμετέχοντας σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, αθλήματα, παρουσιάσεις και μη-κυβερνητικά δρώμενα. Οι φοιτητές που διαθέτουν πτυχίο ξένου –εκτός Ισπανίας- πανεπιστημίου, πρέπει να λάβουν την αντίστοιχη αναγνώριση του προγράμματος που έχουν ακολουθήσει. Εφόσον το πτυχίο εγκριθεί, θεωρείται ισότιμο του ισπανικού και μπορεί να οδηγήσει στη λήψη του Bachelor και κατόπιν ενός Master.

 

 Γλωσσα

Η γνώση τη ς Ισπανικής γλώσσας είναι απαραίτητη για να σπουδάσετε στην Ισπανία. Το απαιτούµενο επίπεδο είναι το Β1. Προτείνουµε να έχετε το ∆ίπλωµα Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας (DELE Β1). Σε αντίθετη περίπτωση, µπορείτε να κάνετε µαθήµατα Ισπανικών στο πανεπιστηµιο στο οποίο έχετε εγγραφεί.

 

IV. Το κόστος των σπουδών

Το κόστος της προπτυχιακής φοίτησης σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο κυμαίνεται μεταξύ  και 750€-2100, ανά ακαδημαϊκό έτος. Αυτά τα κόστη καθορίζονται από τις αντίστοιχες κοινότητες (περιφερειακές κυβερνητικές οντότητες). Το ετήσιο ποσό είναι σταθερό και ορίζεται εντός του πλαισίου που θέτει η Conferencia General de Politica Universitaria (Γενική Σύνοδος Πανεπιστημιακής Πολιτικής).

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κόστος της προπτυχιακής φοίτησης κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 18.000€, ανά ακαδημαϊκό έτος, και εξαρτάται από το πτυχίο, το ίδρυμα και την απόδοση του φοιτητή. Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ορίζονται από τη Διοίκηση του ίδιου του πανεπιστημίου.

Τα δίδακτρα για ένα μεταπτυχιακό ή για ένα διδακτορικό σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ορίζονται από την κυβέρνηση.Τα δίδακτρα  κυμαίνονταν μεταξύ 22€ και 36€ ανά credit. Έτσι, ένα μεταπτυχιακό των 60 credit μπορεί να στοιχίσει μεταξύ 1320€ και 2160€. Οι αυτόνομες κοινότητες μπορούν να ορίσουν τα δικά τους δίδακτρα, αλλά πάντα εντός των πλαισίων που τίθενται από την κυβέρνηση. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο των 28€ ανά credit, μέχρι και έως 30%.

 

Τα πιο οικονομικά πανεπιστήμια στην Ισπανία

Ελέγξτε τη λίστα ισπανικών πανεπιστημίων με τα πιο προσιτά δίδακτρα

 University of Jaen - τα μέσα δίδακτρα είναι 1.000 ευρώ/έτος

Open University of Catalonia  - τα μέσα δίδακτραείναι 1.500 ευρώ/έτος

University of Lleida  - τα μέσα δίδακτρα είναι 1.800 ευρώ/έτος

University of Valencia - τα μέσα δίδακτρα είναι 2.760 ευρώ/έτος

 

Δίδακτρα στα ανώτατα πανεπιστήμια

Εδώ είναι ένας κατάλογος των μέσων διδάκτρων στα κορυφαία ισπανικά πανεπιστήμια:

 

Autonomous University of Madrid  - τα δίδακτρα είναι μεταξύ 2.000 και 3.000ευρω/έτος

University of Barcelona - τα δίδακτρα είναι 2.900 ευρώ/έτος.

Pompeu Fabra University - τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ/έτος.

Autonomous University of Barcelona - τα δίδακτρα είναι 3.500 ευρώ/έτος.

 

 

Υποτροφίες

 Αν σχεδιάζετε να σπουδάσετε στην Ισπανία, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες και να ενηµερωθείτε σχετικά µε τις υποτροφίες (becas) που το Ισπανικό κράτος και άλλοι φορείς προσφέρουν σε αλλοδαπούς φοιτητές.

www.becasmaec.es

www.fundacioncarolina.es

www.educacion.es

www.becas‐mec.info

 

 

 

Κόστος διαμονής

Το μέσο κόστος διαβίωσης στις ισπανικές πόλεις

Γενικά, η Ισπανία είναι μια προσιτή χώρα, όπου οι σπουδαστές δεν πρέπει να αισθάνονται την οικονομική πίεση.Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη διεκδικούν τους τίτλους των πιο ακριβών ισπανικών πόλεων, όπου θα χρειαστείτε περίπου 1.300 ευρώ / μήνα για όλα τα μηνιαία σας έξοδα. Αλλά μπορείτε επίσης με ένα πιο σφιχτό προϋπολογισμό στα 800 ευρώ / μήνα.Από την άλλη πλευρά, σε πόλεις όπως η Βαλένθια, η Σεβίλλη ή το Cadiz, τα έξοδα διαμονής είναι φθηνότερα, κατά μέσο όρο 600 - 700 EUR / μήνα.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος διαβίωσης στην Ισπανία.

 

Τα έξοδα διαμονής των φοιτητών

Οι κύριες επιλογές στέγασης για φοιτητές στην Ισπανία είναι:

  • Φοιτητική κατοικία - οι τιμές κυμαίνονται από 360 έως 650 EUR / μήνα.
  • Ενοικιάστε ένα διαμέρισμα - οι τιμές ενοικίασης είναι μεταξύ 450 και 700 EUR / μήνα. Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κοστίζει περίπου 900 - 1.200 EUR / μήνα.
  • Home stay - τιμές είναι περίπου 700 - 800 EUR / μήνα, με τα γεύματα συμπεριλαμβάνονται.

Οι περισσότεροι φοιτητές προτιμούν να μοιραστούν έναν φοιτητικό κοιτώνα ή ένα διαμέρισμα και να εγκατασταθούν για χαμηλότερες τιμές και υψηλή δόση κοινωνικοποίησης.

Άλλα έξοδα που σχετίζονται με τη στέγαση

Η ενοικίαση ιδιωτικού διαμερίσματος ή στούντιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μηνιαίο κόστος καλύπτει όλα τα έξοδα. Θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον έξοδα στην τιμή του ενοικίου, όπως:

  • βασικές υπηρεσίες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, σκουπίδια): 115 EUR / μήνα
  • διαδίκτυο: 30 EUR / μήνα

 

Χρήσιμες ιστοσελίδες

Φαίη Βασιλειάδου

edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης

Ενημέρωση - Σχόλια - Απορίες

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Σοβαρή και αξιόπιστη προσφορά δανείου.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες