Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Σπουδές στην Ολλανδία

   Ελαχιστοποίηση

Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Ολλανδία είναι ένας από τους λιγότερο συνηθισμένους προορισμούς για έλληνες φοιτητές. Παρόλα αυτά, το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου, το επίπεδο του οποίου στηρίζεται σε ένα μοναδικό κρατικό σύστημα ρύθμισης και διασφάλισης ποιότητας.

Σύμφωνα με στατιστικές, εκείνοι που επιλέγουν την Ολλανδία για τις σπουδές τους, απορροφώνται και ενσωματώνονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στις διεθνείς αγορές εργασίας, ενώ σύμφωνα με το Times Higher Education Supplement, 11 πανεπιστήμια της χώρας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου. Η Ολλανδία έχει επίσης κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση με το καινοτόμο της πρόγραμμα «Problem-Based Learning System», που εκπαιδεύει τους φοιτητές να αναλύουν και να επιλύουν πρακτικά προβλήματα, προσδίδοντας έμφαση στην ανεξάρτητη μελέτη και την αυτοπειθαρχία.

Τέλος, το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι διαδραστικό και επικεντρώνεται στην ομαδική δουλειά, κάτι που διευκολύνει πολύ την επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών.

Δυστυχώς, στα ολλανδικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν κοιτώνες. Συνεπώς, οι φοιτητές πρέπει να αναζητήσουν στέγη σε διαμερίσματα off campus, στην πόλη ή δίπλα στην πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιό τους. Τα καλά και οικονομικά διαμερίσματα είναι δυσεύρετα, γι’ αυτό και πρέπει να αναζητούνται από πολύ νωρίς. Οι περισσότεροι πάντως φοιτητές μοιράζονται τον χώρο διαμονής τους, νοικιάζοντας ένα δωμάτιο και χρησιμοποιώντας από κοινού με άλλους φοιτητές τα μπάνια, την κουζίνα και το σαλόνι.

Οι τιμές των ενοικίων είναι σχετικά υψηλές, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια συνήθως διαρκούν από 6 έως 12 μήνες, όταν οι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο πρόγραμμα. Στα έξοδα του ενοικίου πρέπει να προστεθούν και αυτά των διαφόρων λογαριασμών (νερού, ηλεκτρικού, αερίου και μετακινήσεων). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.studychoice.nl, αλλά και την www.easykamer.nl, εντός της οποίας μπορείτε να
αναζητήσετε δωμάτιο σε 12 διαφορετικές γλώσσες.

 

Τα πτυχία που προσφέρονται

Στην Ολλανδία υπάρχουν δύο τύποι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρύματων:Τα Ερευνητικά και των Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τα ερευνητικά πανεπιστήμια επικεντρώνονται στην ανεξάρτητη πρακτική της ερευνητικής εργασίας, σε ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό περιβάλλον. Σήμερα υπάρχουν 14 κρατικά ερευνητικά πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών προσφέρουν επαγγελματικά προγράμματα σε εφαρμοσμένες τέχνες και επιστήμες και προετοιμάζουν τους φοιτητές για καριέρα σε συγκεκριμένους τομείς.

Επίσης υπάρχουν ινστιτούτα διεθνούς εκπαίδευσης, που προσφέρουν προγράμματα ειδικά για διεθνείς φοιτητές.

Τα πτυχία που προσφέρονται από όλα τα πανεπιστήμια είναι τα ακόλουθα:

Bachelor: Το προπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο απαιτεί 3ετή φοίτηση (180 credits) και οι απόφοιτοι παίρνουν Bachelor of Arts ή Bachelor of Science (BA/BSc), ανάλογα με το γνωστικό πεδίο.
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών διαρκεί 4 χρόνια (240 credits) και η ονομασία του είναι ενδεικτική του πεδίου σπουδών (για παράδειγμα Bachelor Μηχανολογίας κ.λπ.).

 

Master: Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο απαιτεί 1ετή, 2ετή ή και 3ετή φοίτηση (60-180 credits). Οι απόφοιτοι λαμβάνουν Master of Arts ή Master of Science.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός πανεπιστημίου εφαρμοσμένων επιστημών απαιτεί την ολοκλήρωση 60-120 credits. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν το πτυχίο που φέρει την ονομασία του αντίστοιχου πεδίου σπουδών (για παράδειγμα Master Αρχιτεκτονικής).

PhD: Στην Ολλανδία τα διδακτορικά προσφέρονται μόνο από ερευνητικά πανεπιστήμια, τα οποία και δέχονται φοιτητές ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα διδακτορικά στην Ολλανδία από την ιστοσελίδα www.Euraxess.nl.

 

Δίδακτρα

Τα πρότυπα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2017/18 είναι 2,006 ευρώ για τα περισσότερα τμήματα. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εξαιρέσεις καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σχεδόν πάντα είναι πιο ακριβά. Ωστόσο, αυτά είναι τα δίδακτρα για την πλειοψηφία των τμημάτων  που διδάσκονται στα αγγλικά  Τα δίδακτρα καθορίζονται από την κυβέρνηση και κάθε χρόνο αυξάνονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

Για να ενημερωθείτε για τα ακριβή δίδακτρα ανά σχολη επισκεφθείτε την βάση  https://www.studyfinder.nl/

 Τα Πανεπιστημιακά Κολέγια(Univercity Colleges) της Ολλανδίας επιβάλλουν υψηλότερα δίδακτρα. Αυτά δεν υπερβαίνουν ποτέ το διπλάσιο των προτύπων διδάκτρων και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερα - πάντοτε πολύ λιγότερο από 10.000  ευρώ ετησίως. Υπάρχουν διαθέσιμα φοιτητικά δάνεια τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι φοιτητές.

Τα περισσότερα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν στους φοιτητές δύο τρόπους πληρωμής των διδάκτρων.Μπορείτε είτε να πληρώσετε όλο το ποσό μπροστά είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις περίπου € 200 η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διάθεση όλου το ποσού στην αρχή των μαθημλατων και θα δικαιούστε δάνειο για να πληρώσετε τα δίδακτρα, αν χρειαστεί

 

 Κόστος Διαμονής

Το κόστος  διαμονής στην Ολλανδία είναι υψηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο. Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά την ενοικίαση, με το ποσό να κυμαίνεται μεταξύ  € 300-600  ανά μήνα. Η μονή διαμονή σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα είναι κατά μέσο όρο € 419  το μήνα, η διαμονή με άλλο άτομο είναι € 572  το μήνα ενώ  ένα δωμάτιο σε φοιτητικό κατάλυμα είναι € 340 το μήνα.


Περίπου 27% των φοιτητών ζουν σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, αλλά υπάρχει μεγάλη ζήτηση και οι δημοφιλείς φοιτητικές πόλεις όπως το Leiden και το Groningen υποφέρουν από έλλειψη. Αν μένατε σε πανεπιστημιακό κατάλυμα για το πλήρες τετραετές πρόγραμμα (το οποίο είναι απίθανο λόγω του μικρού αριθμού θέσεων), το κόστος θα ανερχόταν σε € 13.600, ενώ τα ενοικιαζόμενα καταλύματα θα κόστιζαν € 16.670  για τέσσερα χρόνια.

 

Υποβολή αιτήσεων

Οι διεθνείς φοιτητές, για να γίνουν δεκτοί σε κάποιο πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για να μάθουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Η βασική προϋπόθεση για εισαγωγή σε προπτυχιακό είναι το απολυτήριο λυκείου ή κάποιο ισότιμο πτυχίο, ενώ για μεταπτυχιακό είναι η ύπαρξη προπτυχιακού ή ισότιμου πτυχίου. Βέβαια, σε πολύ δημοφιλείς τομείς οι θέσεις είναι περιορισμένες και ο ανταγωνισμός αρκετά υψηλός.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους φοιτητές να γνωρίζουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα και να έχουν περάσει τα αντίστοιχα τεστ. Τα IELTS και TOEFL είναι ευρέως αποδεκτά, αλλά τα διάφορα ιδρύματα μπορεί να απαιτήσουν και διαφορετικά τεστ. Τα ελάχιστα σκορ που απαιτούνται είναι 550 (paper based) ή 213 (computer based) για το TOEFL, ενώ για το IELTS απαιτείται βαθμολογία τουλάχιστον 6.

.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

 

Φαίη Βασιλειάδου

 
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης

Ενημέρωση - Σχόλια - Απορίες

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Σοβαρή και αξιόπιστη προσφορά δανείου.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες