Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Σπουδές στο Βέλγιο

   Ελαχιστοποίηση

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Το Βέλγιο είναι μια μικρή, πανέμορφη χώρα, στο κέντρο της Ευρώπης. Παρά το μέγεθός της όμως, φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αποτελεί και έδρα πολλών διεθνών επιχειρήσεων. Συνεπώς στις Βρυξέλλες σήμερα ζουν και εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες του κόσμου.

Το Βέλγιο έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία και δικαιολογούν πλήρως την ως άνωθι επιλογή του ως οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο. Βρίσκεται –γεωγραφικώς- στην καρδιά της Ευρώπης, είναι μια χώρα στην οποία ομιλούνται πολλές γλώσσες, έχει υιοθετήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ σε αυτήν συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές κουλτούρες και πληθυσμιακές ομάδες.

Η ζωή στην Βελγική πρωτεύουσα είναι σχετικά φθηνή. Για παράδειγμα, ενώ το μέσο κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού στην Ευρώπη είναι περίπου 1150€ τον μήνα, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι περίπου 15% φθηνότερο. Η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι το Λονδίνο, ακολουθούμενο από τη Μόσχα, ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Ζυρίχη, την Βαρκελώνη και την Φρανκφούρτη.

Επίσης, σαν πόλη, οι Βρυξέλλες είναι μικρή και η πρόσβαση στις διάφορες γειτονιές και τα προάστια είναι απλή, εύκολη και οικονομική, τόσο με το μετρό, όσο και με τα λεωφορεία. Η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι το εμπορικό κέντρο της πόλης (Gard du Nord) είναι περίπου 15 λεπτά.Το 74% του πληθυσμού μιλά τουλάχιστον μια ευρωπαϊκή γλώσσα και ένα μικρότερο ποσοστό δύο, ενώ τρεις είναι οι επίσημες γλώσσες του κράτους: τα Γερμανικά, τα Φλαμανδικά και τα Γαλλικά. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά βολικό για κάποιον ξένο, φοιτητή ή εργαζόμενο, που σκοπεύει να ζήσει στο Βέλγιο.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν το Βέλγιο για τις σπουδές τους, θα είναι καλύτερα θα μείνουν σε διαμέρισμα, εκτός campus. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ενός διερευνητικού ταξιδιού, πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, τότε ο φοιτητής μπορεί να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα επιλέξει, έτσι ώστε εκείνος να τον βοηθήσει στην αναζήτηση μιας προσωρινής στέγης. Έτσι, η αναζήτηση του σπιτιού που θα καλύπτει τις ανάγκες του σπουδαστή θα γίνει αργότερα με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση. Οι καλύτεροι μήνες αναζήτησης είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Οι εν δυνάμει φοιτητές θα πρέπει να υπολογίζουν γύρω στα 1000€ μηνιαίως, για έξοδα ενοικίου, σπιτιού, φαγητού και μετακινήσεων, ανάλογα με την πόλη, την περιοχή, το σπίτι και τις ανάγκες τους. Οι πόλεις που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα πανεπιστήμια του Βελγίου είναι οι Βρυξέλλες (Bruxelles), η Γκεντ (Ghent), η Λουβέν (Leuven), η Λουβιέρ (La Louviere), η Αμβέρσα (Antwerp), η Λιέγη (Liege) και η Ναμούρ (Namur), κάποια εκ των οποίων είναι θρησκευτικά (Καθολικά) και κάποια κοσμικά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 3 διαφορετικές κοινότητες της χώρας (Γαλλική, Φλαμανδική και (Γερμανική) είναι υπεύθυνες για την λήψη αποφάσεων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα, όπως είναι η εκπαίδευση. Έτσι, η Φλαμανδική Κοινότητα έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης για τη μερίδα του πληθυσμού που μιλά Φλαμανδικά και το αντίστοιχο ισχύει για τη Γαλλική και τη Γερμανική Κοινότητα.

 

 

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Βέλγιο παρέχεται από δύο τύπους ιδρυμάτων: πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές.

Οι επαγγελματικές σχολές επικεντρώνονται στην πρακτική εξάσκηση, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προετοιμάσει τους φοιτητές για ένα επάγγελμα που απαιτεί ανώτερες σπουδές, όπως η νομική, η ιατρική, η μηχανολογία και η αρχιτεκτονική. Τα πανεπιστήμια επικεντρώνονται στη θεωρητική εκπαίδευση επάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ενώ τα πτυχία και τα διπλώματα συνήθως προσανατολίζουν τους φοιτητές στο να διδάξουν ή να διεξάγουν έρευνα, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα βελγικά ή φλαμανδικά πανεπιστήμια που έχουν σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικής ή νομικής και προσφέρουν πιο πρακτικά πτυχία.

Οι ξένοι φοιτητές που ενδιαφέρονται για προπτυχιακές σπουδές πρέπει να διαθέτουν πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Απολυτήριο Λυκείου), ενώ ενδεχομένως υπάρχουν και εισαγωγικές εξετάσεις για κάποιες σχολές, όπως και απόδειξη γνώσης Φλαμανδικών, Γαλλικών ή Γερμανικών. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν θερινά τμήματα εκμάθησης της γλώσσας, πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Τέλος, οι ξένοι φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου, αλλά και της διαμονής τους στο Βέλγιο.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δομείται γύρω από 4 κύκλους σπουδών. Ο πρώτος κύκλος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και διαρκεί 2 ή 3 χρόνια. Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι φοιτητές επικεντρώνονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα για τουλάχιστον 2 ή 3 χρόνια. Μετά το πέρας του δεύτερου κύκλου μπορούν να αποκτήσουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, όπως αυτά του φαρμακοποιού, του γιατρού ή του κτηνιάτρου. Ο τρίτος κύκλος είναι συνήθως εκείνος που οδηγεί στο διδακτορικό και απαιτεί 5 ή 6 επιπλέον έτη σπουδών και έρευνας σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, ο υποψήφιος ετοιμάζει την διατριβή του προς παρουσίαση. Ο τέταρτος κύκλος σπουδών αποτελείται από μια εξέταση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές που διαθέτουν διδακτορικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διδάξουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο αρκεί μόνο το πτυχίο.

Η μη-πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελείται συνήθως από έναν σύντομο ή έναν πιο εκτενή κύκλο σπουδών. Τα προγράμματα του σύντομου κύκλου διαρκούν 3 χρόνια και οδηγούν σε πιστοποιητικά γνώσης τομέων όπως η βιομηχανία, το εμπόριο, η γεωργία, η διδασκαλία κ.ά. Ο πιο εκτενής κύκλος σπουδών διαρκεί τουλάχιστον 4 χρόνια και οδηγεί σε διπλώματα ή πτυχία, ενώ μπορεί και να διασπαστεί σε μικρότερες χρονικές περιόδους, οδηγώντας σε απόκτηση πιστοποιητικών ή απλά επιπλέον πιστοποιημένων γνώσεων.

 

 

ΙΙΙ. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Γενικά –και ανάλογα με το πανεπιστήμιο-, οι μελλοντικοί φοιτητές θα πρέπει να υποβάλλουν τα ακόλουθα έγγραφα: Αναλυτική βαθμολογία, αντίγραφο πτυχίου, συστατικές επιστολές, βιογραφικό και πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών.

Προσωπική επιστολή ενδιαφέροντος
Η προσωπική σας επιστολή προς το πανεπιστήμιο της επιλογής σας αποτελεί την πρώτη σας εικόνα. Είναι η ευκαιρία σας να εκθέσετε τις δυνατότητες και τα ταλέντα σας, το στυλ γραφής σας, αλλά και το επικοινωνιακό σας χάρισμα. Επίσης, σε περίπτωση που η αναλυτική σας βαθμολογία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιστολή σας για να εξηγήσετε τον λόγο. Εκτός από τον μέσο όρο του πτυχίου σας μετρούν και άλλοι παράγοντες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες, τις οποίες και πρέπει να αναφέρετε λεπτομερώς. Εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους έχετε επιλέξει το Βέλγιο, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών και εκθέστε τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σας στόχους.

Η συνέντευξη
Μέσω της συνέντευξης η ακαδημαϊκή επιτροπή εκ του σύνεγγυς και να διακρίνει όλα εκείνα τα χαρίσματα που δεν φαίνονται από τα ακαδημαϊκά έγγραφα ή την προσωπική επιστολή. Είναι πολύ σημαντικό να πλασάρετε τον εαυτό σας όσο καλύτερα γίνεται. Πριν την συνέντευξη, ενημερωθείτε για την διεθνή κατάσταση, αλλά και συγκεκριμένα για το Βέλγιο και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Οι ομαδικές συνεντεύξεις είναι συνήθεις, οπότε φροντίστε να ακούτε και τα λεχθέντα των άλλων φοιτητών. Παρόλα αυτά, θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ σας, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να μιλάτε ούτε περισσότερο, ούτε δυνατότερα από τους άλλους. Απαντήστε όσο πιο ειλικρινά μπορείτε και αν δεν έχετε καταλάβει μια ερώτηση, απλά ζητήστε από τον συνεντευξιαστή σας να την επαναλάβει.

Αιτήσεις
Για να κάνετε αίτηση σε πανεπιστήμιο του Βελγίου ή σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με το πανεπιστήμιο της επιλογής σας. Διασφαλίστε ότι έχετε πληροφορηθεί ενδελεχώς για τα προσφερόμενα προγράμματα, τη διάρκεια σπουδών και το κόστος τους, από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες των ιδρυμάτων. Στα περισσότερα ιδρύματα οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά με το αντίστοιχο κόστος. Το NARIC (National Academic Recognition Information Centre http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Belgium) παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την αναγνώριση των ξένων ακαδημαϊκών πτυχίων.

 

 

Χρήσιμες ιστοσελίδες

 

 

Διευθύνσεις

Administration générale de l'Enseignement et de la Recherche scientifique
Direction générale de l'Enseignement non-obligatoire et de la Recherche scientifique

Rue Lavallée 1
1080 Bruxelles
Email: enseignement.be@cfwb.be

Vlaams ministerie van Werk, Onderwijs en Vorming
http://www.ond.vlaanderen.be
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
Email: 1700@vlaanderen.be

Ministerium der Deutschsprachigen gemeinschaft - Abteilung Unterricht und Ausbildung
http://www.unterrichtsverwaltung.be
Abteilung Ausbildung und Unterrichts-Personal
Gospertstrasse 1-5
4700 Eupen
Email: unterricht@dgov.be

edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης

Ενημέρωση - Σχόλια - Απορίες

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Σοβαρή και αξιόπιστη προσφορά δανείου.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες
Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
Καλησπέρα.
Υποβλήθηκε πριν από 12 ώρες