Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
Επικαιρότητα
Οδηγός επιβίωσης: πώς να κάνετε την τέλεια ομιλία, βήμα προς βήμα
 Οι περισσότεροι από εμάς ίσως έχουμε κάποια αρνητική εμπειρία, στην προσπάθεια μας να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό. Είτε αυτό ήταν μια σχολική παράσταση που πήγε στραβά, είτε μια παρουσίαση στο πανεπιστήμιο, είτε στο χώρο εργασίας, σε κάποιον πελάτη ή εργοδότη, η αποτυχία σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μας στιγματίσει. Όμως, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης! Αν λοιπόν επιθυμείτε να μετατραπείτε από αβέβαιο και αμήχανο ομιλητή, σε κάποιον που κάνει το κοινό να κρέμεται από τα χείλη του, ο οδηγός που ακολουθεί είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε!

1ο βήμα: Η Δημιουργία

Μάθετε από τους καλύτερους: Παρακολουθήστε άλλους ανθρώπους να δίνουν ομιλίες, για παράδειγμα στο TED talks και αναλογιστείτε τι τύπος ομιλητή θα θέλατε να γίνετε.

Συγκεντρώστε πληροφορίες: Μάθετε ποιο θα είναι το κοινό σας, πόση ώρα θα πρέπει να διαρκέσει η ομιλία σας και ποιο ακριβώς θα είναι το θέμα και ο σκοπός της.

Σημειώστε όλα όσα θα θέλατε να καλύψετε: Όλα όμως! Αυτό είναι το κατάλληλο σημείο για brainstorming.

Ξεχωρίστε τα σημαντικά σημεία: Αποφασίστε ποια θα είναι τα κομμάτια της ομιλίας σας τα οποία δεν πρέπει με τίποτα να περάσουν απαρατήρητα.

Ξεκινήστε το γράψιμο: Ομαδοποιήστε τις πληροφορίες και τις ιδέες που «κολλάνε» μεταξύ τους, εντοπίστε αυτές που επαναλαμβάνονται καθώς και αυτές που φαίνονται να μην είναι τόσο σχετικές. Θα μπορούσατε να ακολουθήσετε την παρακάτω δομή: 
- Εισαγωγή που τραβάει την προσοχή: Χρησιμοποιήστε μια ερώτηση, ένα ρητό ή κάποιο στατιστικό στοιχείο για να τραβήξετε την προσοχή του κοινού.
- Προεπισκόπηση: Συνοψίστε τα βασικά θέματα της ομιλίας σας, έτσι ώστε να γνωρίζει το κοινό τι να περιμένει στη συνέχεια. 
- Κυρίως Θέμα: Συμπεριλάβετε όλα τα στοιχεία που θέλετε να παρουσιάσετε, χρησιμοποιώντας στατιστικά, παραδείγματα και επιχειρήματα για να υποστηρίξετε την παρουσίασή σας. 
- Ανακεφαλαίωση: Επαναλάβετε τα βασικά σημεία της ομιλίας σας και το λόγο για τον οποίο είναι σημαντικά. 
- Ερωτήσεις – Απαντήσεις: Δώστε τη δυνατότητα στο κοινό να σας απευθύνει τις ερωτήσεις του πριν κλείσετε. 
- Κλείσιμο: Κλείστε την ομιλία σας με ένα γενικό συμπέρασμα και μια αξιομνημόνευτη δήλωση.

Αποφασίστε για την οπτική παρουσίαση της ομιλίας σας: Είναι χρήσιμο να έχετε μια παρουσίαση σε PowerPoint ή κάποιο video για την ομιλία σας, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Έχετε υπόψη σας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο και πολλές φορές δεν είναι καν εφικτό. Επομένως, ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα συσκευών (υπολογιστές, προτζέκτορες κλπ.) και καλού κακού, έχετε μαζί σας το laptop σας και τα απαραίτητα αρχεία.

Κάντε τροποποιήσεις: Δείτε αναλυτικά όσα έχετε γράψει για την ομιλία σας, καθώς και την οπτική παρουσίαση της (αν υπάρχει). Σημειώστε αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι και πραγματοποιήστε τις τελευταίες απαραίτητες αλλαγές.

2ο βήμα: Οι πρόβες

Μάθετε αν θα μπορείτε να έχετε τις σημειώσεις σας μαζί σας: Αυτό θα καθορίσει το πώς θα πρέπει να κάνετε τις πρόβες για την ομιλία σας, με ή χωρίς τη βοήθεια των σημειώσεών σας.

Χωρίστε την σε κομμάτια: Χωρίστε την παρουσίαση σας σε κομμάτια και θυμηθείτε ότι δε χρειάζεται να την απομνημονεύσετε 100%.

Οπτικοποιήστε την: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η χρήση εικόνων βοηθάει στην απομνημόνευση. Επομένως μπορείτε να συνδυάσετε εικόνες στο μυαλό σας με σημεία από την ομιλία σας.

Ξαναγράψτε την: Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και γράψτε όλα όσα θυμάστε από την ομιλία σας. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στις σημειώσεις σας και τσεκάρετε τι σας ξέφυγε. Αυτό θα σας βοηθήσει να την απομνημονεύσετε.

Χρονομετρήστε την: Διαβάστε την ομιλία σας και με τη βοήθεια ενός χρονόμετρου δείτε αν είστε μέσα στα όρια. Αν χρειαστεί, αφαιρέστε τα σημεία που είναι λιγότερο σημαντικά. Αν από την άλλη σας «περίσσεψε» χρόνος, σκεφτείτε μήπως μιλούσατε πολύ γρήγορα, ή δεν κάνατε τις απαραίτητες παύσεις και ξαναδοκιμάστε.

Πείτε την μπροστά στον καθρέφτη: Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά πραγματικά σας δίνει μια πλήρη εικόνα για το τι βλέπουν οι άλλοι την ώρα της παρουσίασης σας και για το τι θα πρέπει να αλλάξετε.

Ηχογραφήστε τον εαυτό σας: Μόλις έχετε αποκτήσει μια σχετική άνεση στην παρουσίασή σας, ηχογραφήστε τον εαυτό σας και στη συνέχεια ακούστε το αρχείο. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε κάποια στοιχεία που σας είχαν ξεφύγει και επιπλέον θα συνειδητοποιήσετε ότι ακόμα και τα λάθη που μπορούν να συμβούν τελικά δεν είναι τόσο τραγικά!

Παρουσιάστε την ομιλία σας μπροστά σε ένα φίλο: Εξασκηθείτε μπροστά σε κάποιον που εμπιστεύεστε και ζητήστε του feedback. Πριν ξεκινήσετε, πείτε του αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σας προβληματίζει, έτσι ώστε να εστιάσει σε αυτό.

Σκεφτείτε τη γλώσσα του σώματος: Το σώμα σας μιλάει και αυτό κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, επομένως προσπαθήστε να έχετε συνείδηση της στάσης σας, των εκφράσεών σας, αλλά και των χειρονομιών που χρησιμοποιείτε.

Σκεφτείτε το ρυθμό, τον τόνο και την ένταση: Ο τόνος σας θα πρέπει να συνάδει με το περιεχόμενο των λόγων σας (π.χ. δεν ανακοινώνετε με ενθουσιασμό τις πτώσεις των πωλήσεων της εταιρείας) και ο ρυθμός σας θα πρέπει να διευκολύνει το κοινό να σας παρακολουθήσει, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας σας. Όσον αφορά την ένταση της φωνής σας, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της αίθουσας, τη διάταξη του κοινού καθώς και το αν θα έχετε μικρόφωνο ή όχι.

Τσεκάρετε το χώρο: Θα είναι πολύ βοηθητικό αν θα έχετε τη δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο χώρο που θα γίνει η παρουσίαση. Θα σας λυθούν πολλές απορίες και θα νιώσετε πιο άνετα.

3ο βήμα: Νικήστε το φόβο

Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο: Πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να πάει στραβά (πολύ στραβά). Ό,τι κι αν είναι αυτό που φανταστήκατε, σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Και τώρα που ξέρετε τι είναι αυτό που φοβάστε, ξέρετε και τι θα πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε.

Να θυμάστε ότι δεν έχει να κάνει με εσάς: Κανείς δεν είναι εκεί για να δε εσάς, αλλά για να ακούσει αυτό που έχετε να πείτε. Επομένως, εστιάστε σε αυτό που έχετε να πείτε και όχι στον εαυτό σας.

Δεν είστε μόνοι: Ακόμα και οι πιο εμπνευσμένοι ομιλητές κάποτε ήταν στην ίδια θέση με εσάς. Και τα κατάφεραν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς.

Γνωρίστε το φόβο σας: Πώς αντιδράτε στο φόβο; Σας λούζει κρύος ιδρώτας; Τρέμετε; Μιλάτε πολύ γρήγορα; Όποια κι αν είναι η αντίδρασή σας, αν ξέρετε τι ακριβώς να περιμένετε, αυτόματα γίνεται λιγότερο τρομακτικό και επιπλέον σας δίνετε η δυνατότητα να προετοιμαστείτε και να το πολεμήσετε.

Τα πράγματα δε θα πάνε ακριβώς όπως τα περιμένετε: Αυτό είναι σημαντικό – καμία ομιλία δε θα εξελιχθεί ακριβώς όπως το είχατε προγραμματίσει. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό! Όποια δυσκολία και να αντιμετωπίσετε, στο τέλος αυτό είναι που θα κάνει την ομιλία σας αυθεντική.

4ο βήμα: Ανεβείτε στη σκηνή

Αναπνεύστε: Μια βαθιά αναπνοή ακριβώς πριν ξεκινήσετε θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να συγκεντρωθείτε. Και μη διστάσετε να το κάνετε όποτε το χρειαστείτε.

Σταθείτε με αυτοπεποίθηση: Η επιστήμη λέει ότι η στάση σας επηρεάζει τη διάθεσή σας, επομένως αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε, ειδικά αν συνυπολογίσετε ότι αυτό θα προϊδεάσει θετικά το κοινό απέναντί σας.

Βρείτε ένα σημείο για να εστιάσετε: Στην αρχή μπορεί να είναι τρομακτικό να κοιτάτε το κοινό απευθείας, επομένως, βρείτε ένα σημείο πάνω από τα κεφάλια του κόσμου και χρησιμοποιήστε το όταν χρειάζεστε ένα ουδέτερο ερέθισμα για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Κοιτάξτε το κοινό: Όταν θα είστε πλέον έτοιμοι, κοιτάξτε τον κόσμο που σας παρακολουθεί, χωρίς όμως να επιμένετε σε κάποια συγκεκριμένα άτομα.

Χρησιμοποιήστε τη σιωπή: Κάντε παύσεις – αυτό θα κρατήσει το ενδιαφέρον και βοηθάει το κοινό να σας παρακολουθεί αλλά και να επεξεργάζεται τα όσα λέτε.

Να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας: Μην προσπαθήσετε να γίνετε κάτι που δεν είστε. Το κοινό σας θα το καταλάβει. Όσο δύσκολο κι αν είναι το εγχείρημα, να είστε αυθεντικοί.

Μόλις επιβιώσετε από αυτήν την πρώτη φορά, θα είστε πολύ περισσότερο έτοιμοι για την επόμενη. Και θυμηθείτε: να είστε γενναίοι και να αρπάξετε την ευκαιρία που θα σας δοθεί. Στο τέλος θα έχετε αποκτήσει μια νέα επαγγελματική δεξιότητα! 

Πηγή: The Muse



Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 2557 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (10)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
Συνεργασία μεταξύ Παντείου Πανεπιστήμιου και Αρχής Προστασίας Δεδομένων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Σελίδα 1 από 6196 (37174 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6194
6195
6196
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης