Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τρίτη, 23 Μαΐου 2017
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
 Συντάκτης: 

 

Η αυτοαξιολόγηση καθώς και άλλες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως η ενοποίηση τομέων/ειδικοτήτων, το νέο σύστημα επιλογής στελεχών και η αυτονομία του Λυκείου, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας μαζί με την έναρξη της μεγάλης αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια, τα κριτήρια της οποίας όσα τμήματα ΤΕΙ ή Πανεπιστημίων δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν «θα πρέπει να προσαρμοστούν στην απαιτούμενη διάρκεια σπουδών και τον τύπο του πτυχίου που παρέχεται», δηλαδή... κατώτερη της τριτοβάθμιας.

Ολα αυτά περιλαμβάνονται με ακρίβεια πλέον στο τριετές σχέδιο για την εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί ταχέως την υλοποίηση των νέων μέτρων, θέλοντας να προλάβει τον Σεπτέμβριο προκειμένου να δείξει τα νέα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες και ταυτόχρονα τα ανακλαστικά του σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Σταδιακή εφαρμογή

Μεταξύ αυτών, ο «εξορθολογισμός της διαχείρισης του διδακτικού προσωπικού», που περιλαμβάνει, από τη μια, την έγκαιρη τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου, και, από την άλλη, την ενοποίηση συναφών τομέων, «έτσι ώστε α) να είναι πιο πιθανό οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν τις ώρες διδασκαλίας τους σε ένα ή δύο σχολεία, β) να μη δαπανάται περιττή ενέργεια στη μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο, γ) να διευκολύνεται η διαχείριση του προσωπικού.

Από το πλάνο φυσικά δεν λείπει ούτε το νέο σύστημα εισαγωγής ούτε οι αλλαγές στην τριτοβάθμια. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του πρώτου, ενώ ο νόμος για τα ΑΕΙ, αν και στα βασικά του σημεία γνωστός, θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αναδιάρθρωση ΤΕΙ

Πάντως, για τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, πέραν των εξαγγελθεισών αλλαγών (σε διοίκηση, μεταπτυχιακά), άμα τη ψηφίσει του νόμου θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο πλάνο του υπουργείου «θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης με πρωτοβουλία των ίδιων των ιδρυμάτων που επιθυμούν να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. δημιουργία ενιαίου χώρου).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται, θα τεθούν «συγκεκριμένοι στόχοι συνολικά για το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα του συστήματος», αλλά και «κριτήρια σε ό,τι αφορά την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ερευνητική δραστηριότητα του προσωπικού, τη συμβολή τους στην πρόοδο της βασικής επιστήμης και της καινοτομίας, τον αριθμό των μελών, τις υποδομές και το ποσοστό του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού προς τους σπουδαστές».

Στο τέλος της διετίας «τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω σχεδιασμό της συνολικής αναδιοργάνωσης των ιδρυμάτων».

Δηλαδή, όπως τονίζεται ξεκάθαρα, «πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες εντός και μεταξύ των ιδρυμάτων, έτσι ώστε σε επόμενες φάσεις να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για την αναβάθμισή τους περισσότερα Τμήματα». Διαφορετικά, θα υποβαθμιστούν σε άλλη κλίμακα εκπαίδευσης (σ.σ. όπως εξαρχής οριζόταν από το πρώτο σχέδιο για τον ενιαίο χώρο).

Αναλυτικότερα, ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει:

Ιούνιος 2017

►1.Υιοθέτηση νόμου σχετικά με: Νέες αρμοδιότητες, αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και αξιολόγηση στελεχών της εκπαίδευσης, νέα κριτήρια επιλογής προσωπικού και υπεύθυνων δομών και νέα ορθολογική κατανομή τους ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αύξηση παιδαγωγικής και διοικητικής αυτονομίας των σχολείων και διαδικασιών βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω αυτοαξιολόγησης.

►2. Ενοποίηση της νομοθεσίας για το Γυμνάσιο (εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας)

Μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2017:

α) Ολοκλήρωση της επιλογής όλων των διευθυντών και των στελεχών εκπαίδευσης.

β) Ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Σεπτέμβριος 2017

Εναρξη της αυτοαξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας. Νόμος για τη βελτίωση του αναστοχασμού και του ελέγχου της εφαρμογής του σχολικού προγραμματισμού μέσω διαδικασιών αυτοαξιολόγησης και νέων αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολείου (εκπαιδευτική αυτονομία σχολικής μονάδας).

Ανάμεσα σε άλλα, ορίζεται:

α) «νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων προκειμένου να διευρυνθούν τα θέματα στα οποία μπορεί να ληφθούν αποφάσεις χωρίς να απαιτείται έγκριση από μια ανώτερη αρχή,

β) «πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές) και του σχολικού συμβούλου για την εκπαιδευτική ευθύνη του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου στην αρχή του σχολικού έτους, την αναπροσαρμογή του στα μέσα του έτους και την αποτίμηση της υλοποίησής του στο τέλος της σχολικής χρονιάς».

Οκτώβριος 2017

Δημοσίευση της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, η οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

α) την εκπόνηση ενός νέου μοντέλου αποκεντρωμένης εκπαίδευσης για την Ελλάδα, β) μεθόδους για την εφαρμογή της σχολικής αυτοαξιολόγησης, γ) βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, δ) βελτίωση της διακυβέρνησης και της εδραίωσης του δικτύου των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ε) βελτίωση της συνάφειας των μαθησιακών αποτελεσμάτων με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, στ) γενικές μεθόδους αποτίμησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων καθώς και της χρηματοδότησης που αφιερώνεται στην εκπαίδευση στην Ελλάδα μέσα στα όρια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Τέλος Νοεμβρίου 2017

Ενοποίηση των συναφών τομέων-ειδικοτήτων.

Δεκέμβριος 2017

Βελτίωση του συστήματος πληροφορικής, ώστε να παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τον μαθητικό πληθυσμό και το διδακτικό προσωπικό.

 

efsyn.gr 

 

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 2528 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (10)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 13 ώρες
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
Συνεργασία μεταξύ Παντείου Πανεπιστήμιου και Αρχής Προστασίας Δεδομένων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών σε σχολικές υποδομές στη Θεσσαλία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Σελίδα 1 από 6196 (37171 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6194
6195
6196
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης