Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
 
 

Σπουδές στην Κύπρο

Αγγελίες

Υποτροφία Φοίτησης

Πανελλαδικές 2018 - Μηχανογραφικό 2018

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
Επικαιρότητα
Ιδρύεται Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας
 

Την ίδρυση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Δήμαρχος της Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου.

«Η επαρχία Ελασσόνας είναι γνωστή για τα ποιοτικά κτηνοτροφικά της προϊόντα και ιδιαίτερα για τη φέτα και εύλογα προέβαλε ως φυσικός χώρος για τη δημιουργία μιας δεύτερης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα μας, μετά από εκείνη των Ιωαννίνων» τόνισε ο κ. Κόκκαλης.
Η σχολή θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας. Θα στεγαστεί αρχικά στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας και από την επόμενη χρονιά θα μεταφερθεί στον χώρο του παλιού καπνεργοστασίου της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τρία κτήρια, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ.. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κτήριο θα γίνει και ανακαίνιση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων και πρότυπου τυροκομείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω χώρος έχει παραχωρηθεί πριν από σχεδόν 6 χρόνια (2012) από το ΥΠΑΑΤ στον δήμο Ελασσόνας για αυτό το σκοπό.

Η διάρκεια φοίτησης στη σχολή θα είναι δύο έτη και θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση έξι μηνών. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, εξαιτίας του ιδιαίτερου αντικειμένου της σχολής, η εξάμηνη πρακτική θα μπορεί να γίνεται σπαστά ή συνεχόμενα, ανάλογα με τις συνθήκες.
Πρόσθεσε ότι κατά την πρώτη χρονιά της σχολής, θα λειτουργήσει ένα τμήμα το οποίο θα φιλοξενήσει μέχρι τριάντα άτομα και η φιλοδοξία είναι να η δημιουργία ενός ακόμη τμήματος.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους εκεί, οι σπουδαστές θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος μέχρι και τη συσκευασία των τελικών προϊόντων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις προθεσμίες των αιτήσεών που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «συναντίληψη» τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και από το ΥΠΑΑΤ για τη λειτουργία της σχολής που θα έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετηθεί το υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό της περιοχής, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει κατάρτιση του αντικειμένου και παράλληλα να «δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη στην έρευνα και την καινοτομία σε ένα προϊόν που έχει παράδοση στην ευρύτερη περιοχή» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά τη πρόταση για τη δημιουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπαξεβανάκης τονίζοντας πως «αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρόκειται να γίνουν». Υπογράμμισε πως «στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» συμπληρώνοντας ότι «με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε εξαιρετική συνεργασία και η Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αυτής της συνέργειας».
Σημείωσε επίσης «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από νέους για αυτό το αντικείμενο» και ανέφερε πως «αφήνουμε πίσω τα μνημόνια» με τον πρωτογενή τομέα να παίζει κομβικό ρόλο στη νέα προσπάθεια».

«Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη αυτό το επάγγελμα (σ.σ. του τυροκόμου)» είπε ο κ. Τσιρώνης και δήλωσε ότι στη χώρα μας «δυστυχώς δεν υπάρχει σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή». Εξέφρασε την επιθυμία του όλα «τα προϊόντα που θα παράγονται να έχουν brand και όχι απλά να παράγεται ένα τυρί» και υποστήριξε ότι «η επένδυση στον πρωτογενή τομέα σε εκπαίδευση και κατάρτιση, θα δημιουργήσει επιπλέον τις βάσεις για την παραγωγή και πιστοποίηση ασύγκριτα ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, στα οποία διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Για τη υλοποίηση ενός οράματος 20 ετών έκανε λόγο ο κ. Ευαγγέλου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Ελασσόνας «ένα όραμα πέρα των 20 ετών βρίσκει ανταπόκριση σήμερα» υπογραμμίζοντας πως «στο παρελθόν προσπάθησαν αρκετοί ως ιδέα να την υλοποιήσουν αλλά δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν».

Μάλιστα, τόνισε πως η Ελασσόνα είναι η μεγαλύτερη περιοχή της χώρας στην κτηνοτροφία και στην τυροκομία και «η μητέρας της φέτας» όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον από ανθρώπους και σημείωσε πως «ο δήμος θα υποστηρίξει αυτό το νέο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις».

iPaideia.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 125 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 - 23:14
Σχόλια (5)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 - 15:12
Σχόλια (3)

ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 23:56
Σχόλια (1)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΔΕΛΦΩΝ
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 23:49
Σχόλια (3)

Κάποιο νέο για την υποτροφία του ΙΚΥ?
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 22:39
Σχόλια (0)

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Σοβαρή ερώτηση μεταγραφή
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 13:24
Σχόλια (1)

έλεος με τις μετεγγραφες
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 11:24
Σχόλια (2)

Μετεγγραφές αδελφών φοιτητών
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 07:59
Σχόλια (6)

Προς Κυριο Κουτρουμπελη
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 00:48
Σχόλια (1)

ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 - 00:18
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
Πού το πάτε κύριοι με την Φυσική Αγωγή και όχι μόνο;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 57 λεπτά
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
Κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Ευρυτανία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018
Επίδομα σίτισης στους σπουδαστές των ΑΕΝ - Τα δικαιολογητικά και τα ποσά
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018
Μητσοτάκης: Θα πετάξω έξω τους Ρουβίκωνες σε μια μέρα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Σελίδα 1 από 3986 (23913 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
3984
3985
3986
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης