Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Υποτροφία Φοίτησης

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2019 - Μηχανογραφικό 2019

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Άρθρα
Θετική Ψυχολογία: Ο πλέον αναπτυσσόμενος κλάδος της ψυχολογίας, ευκαιρίας απασχόλησης & ανέλιξης
 
γράφει ο Αναστάσιος Σταλίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

 

Οι παγκόσμιες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές καθώς και η πολυπλοκότητα της καθημερινότητας των σύγχρονων ατόμων έχουν επιφέρει αλλαγές και στην επιστήμη της Ψυχολογίας, ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο τη θέση ενός ταχύτατα εξελισσόμενου και πλέον σύγχρονου τομέα, αυτού της Θετικής Ψυχολογίας.

Η Θετική Ψυχολογία ασχολείται με την προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης των ανθρώπων, ώστε αυτοί να απολαμβάνουν  όσο γίνεται  περισσότερο τη ζωή τους, θέτοντας τον εαυτό τους παραγωγικότερους σε όλους τους τομείς ζωής, δη σε προσωπικό και επαγγελματικό βίο.

Τομείς εφαρμογής και αξιοποίησης της πλέον ανερχόμενης ειδίκευσης, της Θετικής Ψυχολογίας

  • Στον τομέα της Υγείας, τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η ενστάλαξη στους ασθενείς βασικών εννοιών της Θετικής Ψυχολογίας όπως η αισιοδοξία, το νόημα ζωής, τα θετικά συναισθήματα, η ικανότητα Απολαμβάνειν, μπορούν να ενισχύσουν κατά πολύ τα αποτελέσματα από τις ιατρικές θεραπείες και να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας για πολλαπλές παθήσεις.
  • Στον Εργασιακό Τομέα, εταιρίες, κοινότητες και οργανισμοί ανακαλύπτουν και ενσωματώνουν τις μεθόδους της Θετικής Ψυχολογίας για βελτίωση του ευ-ζην των εργαζομένων, για ενίσχυση της ομαδικότητας, για θετικότερη ηγεσία και καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.
  •  Στην Εκπαίδευση, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, τα σχολεία που εντάσσουν στα προγράμματα τους παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τη σχολική κοινότητα.

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,  γνώση της επιστήμης της Θετικής Ψυχολογίας και η εφαρμογή της στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, συντελούν απόλυτα στην επίτευξη του δίπτυχου «εκπαιδευόμενος με μαθησιακό αποτέλεσμα, επιτυχημένος εκπαιδευτικός».

Όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, μας δείχνουν ότι η Θετική Ψυχολογία είναι «κλειδί» ενδυνάμωσης  για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και ένας νέος τρόπος που συμβάλει στην αποδοχή, την ένταξη, την ευεξία όλων.

Οι ειδικοί παιδαγωγοί, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διαθέτουν ακαδημαϊκή επάρκεια σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καλούνται επιτακτικά να επιμορφωθούν στο αντικείμενο της Θετικής Ψυχολογίας, όχι μόνο ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, αλλά κυρίως για να διαγράψουν μία νέα προοπτική στο εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν λειτουργώντας ως ειδικοί και έτσι να αποκτήσουν και μία ειδοποιό διαφορά έναντι των υπολοίπων παιδαγωγών. Άλλωστε, η γνώση της Θετικής Ψυχολογίας είναι και μία φυσική συνέχεια της γνώσης της Ειδικής Αγωγής.

Αυτός ο νέος και διαρκώς αναπτυσσόμενος κλάδος, ξεκίνησε στην Αμερική το 1998, ως ένα καινοτόμο ρεύμα που ασχολείται με κάτι που η παραδοσιακή ψυχολογία είχε παραμελήσει: την μελέτη του «τι» και «πώς» συμβάλει ώστε οι άνθρωποι, οι ομάδες και οι οργανισμοί  να γίνουν καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι, να εκπληρώσουν το δυναμικό τους και να ανθίσουν. Έκτοτε, διεθνώς, η Θετική Ψυχολογία εξελίσσεται δυναμικά αγγίζοντας συνεχώς και νέα «εδάφη» τόσο στην έρευνα όσο και στην πράξη. Έννοιες που μελετώνται είτε για πρώτη φορά, είτε με μία νέα ματιά είναι η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή,  η ροή, τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα κ. α. Στη χώρα μας, παράλληλα με τη διεθνή κοινότητα, ξεκίνησε να μελετά Θετική Ψυχολογία το 1998 μία ομάδα νέων επιστημόνων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ερευνητική ομάδα για τα Θετικά Συναισθήματα, όπως ονομάζονταν τότε, αποτελείτο κυρίως από διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς, και προπτυχιακούς φοιτητές  που μοιράζονταν το ενδιαφέρον για το γνωστικό αντικείμενο της Θετικής Ψυχολογίας και των θετικών συναισθημάτων, καθώς και την επιθυμία  να συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες.

Από αυτή την ομάδα αναδύθηκε το 2011 η Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Η ΕΕΘΕΨΥ είναι ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται  ενεργά με τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας, σε τόσα επίπεδα, με μία πληθώρα πολύ αξιόλογων συνεργατών. Τα μέλη της ΕΕΘΕΨΥ, είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και επαγγελματίες με μακρά εμπειρία στην ειδικότητα τους. Οι τομείς εργασίας της ΕΕΘΕΨΥ περιλαμβάνουν: έρευνα, εκπαίδευση επαγγελματιών, συγγραφή επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, συγγραφή κειμένων, ομιλίες και σεμινάρια για το ευρύ κοινό.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να εντρυφήσετε στην Θετική Ψυχολογία με την βεβαιότητα ότι πρόκειται για έναν κλάδο που αξίζει να μελετήσετε εις βάθος.

Δείτε τα βίντεο παρακάτω:

Αναστάσιος Σταλίκας - Μια ζωή με νόημα: Μαθήματα από τη θετική ψυχολογία

Αναστάσιος Σταλίκας - Συνέδριο ΕΑΣΕ

Γονέας στον 21ο Αιώνα - Αναστάσιος Σταλίκας - Part 1

 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 159 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:36
Σχόλια (0)

λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:35
Σχόλια (0)

λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:34
Σχόλια (0)

λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:33
Σχόλια (0)

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:31
Σχόλια (0)

λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:29
Σχόλια (0)

λύση στα επενδυτικά σας προβλήματα
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 - 01:28
Σχόλια (0)

4% Αστυφυλάκων
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 - 22:36
Σχόλια (0)

ΕΠΑΝΑΛΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ 10%. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ?
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 - 16:20
Σχόλια (1)

Έρχεται
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 - 14:02
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
Η εξεταστέα ύλη για τη Γ' Λυκείου 2019-2020
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019
Μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019: Πρόγραμμα Ειδικών -Μουσικών μαθημάτων και ΤΕΦΑΑ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019
Εξεταστικά κέντρα Ειδικών Μαθημάτων 2019
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019
Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων: Βατά τα θέματα στην Ιστορία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 1 από 4210 (25256 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4208
4209
4210
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης