Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Υποτροφία Φοίτησης

Panda Dome Essential - Προσφορά

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2019 - Μηχανογραφικό 2019

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο
Εικόνες ντροπής που σοκάρουν από τις φοιτητικές εστίες

Ελλιπής συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, γυμνά καλώδια σε τοίχους φθαρμένους από την υγρασία, ανελκυστήρες που οι οικότροφοι χρησιμοποιούν με δικό τους... ρίσκο καθώς συχνά εγκλωβίζονται σε αυτούς, βρύσες και ντουζιέρες που τρέχουν κρύο νερό στην καρδιά του χειμώνα, καλοριφέρ που δεν λειτουργούν, προβληματικός κλιματισμός κατά τους θερινούς μήνες (περίοδο εξεταστικής), μηδαμινή καθαριότητα, ελλείψεις σε πυροσβεστήρες, ανεπαρκής φωτισμός κοινόχρηστων χώρων και διάτρητη φύλαξη που επιτρέπει σε διακινητές ναρκωτικών ή ακόμα και διαρρήκτες να αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Ολα αυτά συνθέτουν το σκηνικό απαξίωσης των φοιτητικών εστιών ανά την Ελλάδα, με τους δικαιούχους να «δείχνουν» την υποχρηματοδότηση ως αιτία για τις ντροπιαστικές εικόνες.

Χωρίς συντήρηση

Οπως καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ», παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τα αρμόδια όργανα, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε εστίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες στέγασης εκατοντάδες φοιτητών, όπως τα τέσσερα κτίρια της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) στα Ιλίσια. Τρία εξ αυτών είχαν ανακαινιστεί 16 χρόνια πριν, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το ένα (κτίριο Β') παραμένει ασυντήρητο από την ανέγερσή του, στα μέσα της δεκαετίας του '70!

«Κατά διαστήματα και τα τέσσερα κτίρια μένουν χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση τον χειμώνα και αντίστοιχα χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι. Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλοί τοίχοι και κολόνες που έχουν διαλυθεί, ενώ μέτρα αντιπυρικής προστασίας δεν υπάρχουν, αφού τόσο οι πυράντοχες πόρτες όσο και οι πυροσβεστήρες έχουν αφαιρεθεί. Οι ανελκυστήρες έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση με αποτέλεσμα φοιτητές να εγκλωβίζονται σχεδόν καθημερινά. Είναι περίοδοι, μάλιστα, που στο Α' κτίριο λειτουργεί μόνο ο ένας από τους τέσσερις. Φωταγώγηση, καθαριότητα και φύλαξη δεν αντεπεξέρχονται καν στις στοιχειώδεις ανάγκες» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Τάσος Παπαφράγκος, φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Ενα πλυντήριο για 60 άτομα

Τα περισσότερα και πλέον εξόφθαλμα προβλήματα, ωστόσο, εντοπίζονται στο Β' κτίριο της ΦΕΠΑ, σημειώνει ο Θανάσης Καραβασίλης, φοιτητής του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ: «Σοβάδες πέφτουν από ταβάνια και τοίχους λόγω της υγρασίας, οι κοινόχρηστες τουαλέτες είναι φθαρμένους, οι βρύσες σπασμένες και φυσικά τόσο ο κλιματισμός όσο και η θέρμανση είναι ανύπαρκτα».

Αλλά και στις - μόνο κατ' επίφαση - Νέες Φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ στην περιοχή του Ζωγράφου η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: «Οι χώροι πλυντηρίων είναι ελάχιστοι. Αντιστοιχεί ένα ανά 60 άτομα! Τα αναγνωστήρια παραμένουν εδώ και δύο χρόνια κλειστά, επειδή η ανακαίνισή τους από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) έχει παγώσει, ενώ συχνά μένουμε χωρίς Internet για τέσσερις-πέντε ημέρες. Οι φύλακες είναι λίγοι και ο φωτισμός ανεπαρκής για πάνω από 15 κτίρια! Αυτή τη στιγμή τα κενά δωμάτια είναι επτά και κάθε χρόνο οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 100» περιγράφει ο Γιώργος Βιτζηλαίος, φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφονται και στις εστίες της επαρχίας, με τον Γιάννη Πουλόπουλο, φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, να χαρακτηρίζει τις συνθήκες «τραγικές»: «Τα δωμάτια μοιάζουν περισσότερο με αποθήκες, παρά με επαρκείς χώρους στέγασης. Yπάρχει μόνο μία εστία στην οποία διαμένουν 150 φοιτητές σε δωμάτια που επαρκούν για 100. Σε μονόκλινα μένουν δύο άτομα, ενώ σε δίκλινα τρία ή και τέσσερα μαζί. Η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση διαφημίζουν την έναρξη νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα σχέδιο ανέγερσης νέας εστίας. Tους χειμερινούς μήνες του 2018 και του 2019 το ζεστό νερό και η θέρμανση ήταν ανύπαρκτα, με τη Φοιτητική Μέριμνα να καλεί τους φοιτητές να αγοράσουν σόμπες!».

Στην Ξάνθη τα 540 δωμάτια των εστιών καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 4.000 φοιτητών. «Κακοσυντηρημένα κτίρια με χρόνιες βλάβες είναι η πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές.

Όπως τακτικά μας ενημερώνουν οι πανεπιστημιακές Αρχές, δεν υπάρχει περισσευούμενο ευρώ για τις ανάγκες των φοιτητών, ακόμα και όταν πρόκειται για επείγοντα ζητήματα, όπως η έλλειψη ζεστού νερού ή θέρμανσης. Και ενώ η επίσημη θέση της πρυτανείας είναι αυτή, στον χώρο των εστιών λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Πανεπιστημίου, εκμεταλλευόμενο από ιδιώτη.

Ιδιώτης λειτουργεί και τη λέσχη, στην οποία οι μάγειρες δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά την επομένη και οι φοιτητές τι ποιότητας φαγητό θα τρώνε. Ιδιώτης έχει αναλάβει και τη φύλαξη, όπου ένας ή δύο άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για μια τεράστια έκταση, με τα κρούσματα κλοπών να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο» καταλήγει ο Στέργιος Αλμπανίδης, φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. 

Πηγή : tanea.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 69 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σχόλια (0)
 Αν περιμένετε  από το δημόσιο να σας δώσει ανθρώπινη διαμονή  είστε γελασμένοι. Δεν το έκανε  ποτέ
Υποβλήθηκε πριν από 67 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Εγγραφες
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 - 12:25
Σχόλια (0)

Μεταγραφες 2020
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 - 10:40
Σχόλια (3)

Συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 - 20:45
Σχόλια (2)

ΙΚΥ-ΕΚΟ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 - 16:04
Σχόλια (2)

Την γνώμη σας ..!Παρακαλω !
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 - 14:57
Σχόλια (1)

ενσταση αιτηση
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 - 14:52
Σχόλια (0)

Ενστάσεις ΣΟΣ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 - 14:35
Σχόλια (4)

Την γνωμη σας παρακαλώ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 - 13:23
Σχόλια (1)

ΙΚΥ
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 - 23:32
Σχόλια (1)

Μεταπτυχιακό
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 - 17:34
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
Η εξεταστέα ύλη για τη Γ' Λυκείου 2019-2020
Σχόλια (8)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
Παγκόσμια πρωτιά για την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 19 ώρες
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία ενστάσεων για τις μετεγγραφές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 19 ώρες
Σελίδα 1 από 4327 (25957 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4325
4326
4327
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης