Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Υποτροφία Φοίτησης

Panda Dome Essential - Προσφορά

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2019 - Μηχανογραφικό 2019

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Εκπαιδευτικό Σύστημα
Ερχεται η σύνδεση αξιολόγησης εκπαιδευτικών με την επιμόρφωση
 
«Θα ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και έπειτα από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών»

Η σύνδεση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με την επιμόρφωσή τους, έρχεται στις αρχές του 2020 και είναι το νέο στοίχημα της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας.

Τη σύνδεση αυτή την προανήγγειλε χθες η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό  Οpen η κ.Ζαχαράκη εκτίμησε ουσιαστικά ότι η επιμόρφωση είναι το "κλειδί", ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποδεχθούν την αξιολόγησή τους, η οποία, όπως είπε, είναι πλέον πολύ πιο αποδεκτή ως ιδέα παρότι στο παρελθόν είχε συναντήσει σθεναρή αντίσταση. Η επιμόρφωση δηλαδή χρησιμοποιείται εν προκειμένω σαν καρότο, ώστε η ατομική αξιολόγηση να γίνει αποδεκτή. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να έρθει στις αρχές του ερχόμενου έτους, ενώ προς επίρρωση του σκοπού σχεδιάζεται και η επαναφορά των Σχολικών Συμβούλων, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με αναλογες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή για έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών χωρίς να εκδηλωθούν και πάλι οι μεγάλες αντιδράσεις των προηγούμενων προσπαθειών, επιχειρείται αυτή την περίοδο να περάσει με κάθε τρόπο προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΑΚΕ στους δάσκαλους και τους καθηγητές ως προερχόμενη απο τα κεντρικά κλιμάκια της κυβέρνησης. Το επιχείρημα είναι ότι θα πρόκειται για μια διαδικασία κατ' ουσίαν  "ανώδυνη" για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, αφού σε τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα θα οδηγεί σε επιμόρφωση και όχι σε άλλα μέτρα. Επιπλέον τονίζεται ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συμβαδίσει με τις διαδικασίες που ακολουθούν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη. 

Με τη σύνδεση της αξιολόγησης με την επιμόρφωση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα κατορθώσει να ξεπεράσει την αντίσταση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι την περίοδο 2012-2015 κατόρθωσαν να μπλοκάρουν με τις κινητοποιήσεις τους την και τότε επιχειρούμενη εισαγωγή της αξιολόγησής του εκπαιδευτικού έργου.

Η κ.Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε τα εξής: 

«Θα ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, σε δεύτερο χρόνο θα πάμε στα πρόσωπα και είναι πολύ πιο αποδεκτή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αυτή η ιδέα της αξιολόγησης που στο παρελθόν μπορεί να είχε συναντήσει αντίσταση». 

Μάλιστα η υπουργός εξήγγειλε πως το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση θα κατατεθεί κατά το τέλος του 2019 ή προς τις αρχές του 2020. Δήλωσε πως η αξιολόγηση δεν θα έχει «τιμωρητικό» χαρακτήρα, αλλά θα πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση των αδυναμιών του συστήματος. Μάλιστα, τόνισε πως η αξιολόγηση θα βασιστεί στην επιμόρφωση.

«Δεν θα οδηγεί στην απόλυση, αλλά θα οδηγεί στην επιμόρφωση η οποία είναι απαραίτητη. Πολύς κόσμος το ζητάει, "διψάει" για επικαιροποιημένες επιμορφώσεις, δεσμευόμαστε ότι θα τις πραγματοποιήσουμε κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα εξελίσσεται όλη αυτή η προετοιμασία επιμόρφωσης πολύ σύντομα».

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να συνδυαστούν με τις αντίστοιχες δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά, τον περασμένο Αύγουστο:

"Θα αλλάξει το καθεστώς αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και προς ποια κατεύθυνση; 

Θα ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, για να προχωρήσουμε εν συνεχεία στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Στόχος μας είναι η αξιολόγηση να συνδέεται με την αντιμετώπιση αδυναμιών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, αλλά και με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ως εκ τούτου, να είναι εστιασμένη στις ανάγκες τους. Επιδίωξή μας είναι να επενδύσουμε στον εκπαιδευτικό, να του δείξουμε ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να του δώσουμε περισσότερη ελευθερία. Ο καθορισμός των κριτηρίων και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης θα γίνεται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία και θα ενισχυθεί ουσιαστικά. Στόχος της αξιολόγησης εκπαιδευτικών θα είναι η επιβράβευση των αρίστων και η παροχή κινήτρων, μέσω επιμόρφωσης, σε όσους δεν αποδίδουν ακόμη επαρκώς"


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 30 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Ένσταση ιατρική
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 20:23
Σχόλια (1)

Μετεγγραφες ΑΕΝ
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 16:56
Σχόλια (0)

ΑΠΟΡΙΑ
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 16:32
Σχόλια (1)

βοηθεια
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 14:48
Σχόλια (3)

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 14:28
Σχόλια (2)

ΕΝΣΤΑΣΗ
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 12:00
Σχόλια (2)

Για τις ενστάσεις.Διαβαστε το
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 11:07
Σχόλια (10)

Προς κ. Γιαννη - Ενστασεις
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 - 10:54
Σχόλια (2)


ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ (.κ.Κουτρουμπέλη)
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 - 15:20
Σχόλια (5)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
Η εξεταστέα ύλη για τη Γ' Λυκείου 2019-2020
Σχόλια (8)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για πειραματικά και πρότυπα σχολεία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019
Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης Υποψηφίων Υπευθύνων Εκπαίδευσης στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στην 40ή Γενική Συνέλευση της UNESCO
Σχόλια (2)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
Πιο αυστηρές οι μετεγγραφές των φοιτητών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 1 από 4325 (25945 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4323
4324
4325
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης