Τρίτη, 07 Απριλίου 2020
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Υποτροφία Φοίτησης

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2019 - Μηχανογραφικό 2019

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020
Σχολές - Τμήματα
ΑΠΘ: Πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη προσβάσιμη σε «εντυπο-ανάπηρους» χρήστες
 
Φωτογραφία: Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου (στο κέντρο), (από αριστερά) ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΑΠΘ, Καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος, η εργαζόμενη στη ΒΚΠ Μαρία Λιάρου, η Διευθύντρια της ΒΚΠ, Αικατερίνη Νάστα, και η εργαζόμενη στη ΒΚΠ, Μαρία-Ειρήνη Τσουράκη

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συνεχάρη την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΑΠΘ, Καθηγητή Ιωάννη Τζιφόπουλο, τη Διευθύντρια της ΒΚΠ, Αικατερίνη Νάστα, και τις εργαζόμενες στη ΒΚΠ, Μαρία-Ειρήνη Τσουράκη και Μαρία Λιάρου, που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη της προσβάσιμης πολυτροπικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library), για το συστηματικό έργο που παράγουν στην προσπάθειά τους να άρουν οποιοδήποτε εμπόδιο στη μάθηση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την προσβάσιμη πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη AMELib του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ έχει αναρτήσει τους περισσότερους τίτλους ακαδημαϊκών συγγραμμάτων τα έτη 2017 και 2018.

Η AMELib αποτελεί ένα συνεργατικό δίκτυο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης 9.7 του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Στο Δίκτυο συμμετέχουν, εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Πειραιά, Μακεδονίας, Ιόνιο, Χαροκόπειο και Πάντειο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για μία βάση δεδομένων με ακαδημαϊκά συγγράμματα στα οποία έχουν πρόβαση οι «εντυπο-ανάπηροι» χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών -φοιτητές και φοιτήτριες με ελαττωματική ή εξασθενημένη όραση και άτομα που λόγω μιας αναπηρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα τυπωμένο κείμενο με συμβατικό τρόπο ή να αντιληφθούν το περιεχόμενο ενός έργου με τη χρήση των φυσικών αισθήσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στη βάση δεδομένων AMELib παρέχεται για τους εγγεγραμμένους χρήστες όχι μόνο του ΑΠΘ, αλλά όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

«Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της εκπαιδευτικής μας πολιτικής είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών και φοιτητριών AμεΑ και η παροχή των κατάλληλων εργαλείων που θα τους επιτρέψουν να έχουν πλήρη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Επιβραβεύουμε και συγχαίρουμε κάθε δράση με κοινωνική ευαισθησία, κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει το δικαίωμα πρόσβασης των νέων ανθρώπων στη γνώση και τη μάθηση», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, συγχαίροντας τη Διοίκηση, τη Διεύθυνση και τις εργαζόμενες της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ για τις «άοκνες προσπάθειές τους που στοχεύουν στην άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού».

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ παρέχει μία ολοκληρωμένη Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), σε συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας (ΕΚΠΥ), το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής (ΚΕΠ) και την Επιτροπή Προσβασιμότητας.

Η Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία της ΒΚΠ του ΑΠΘ, η οποία στεγάζεται στο φοιτητικό αναγνωστήριο, περιλαμβάνει:

  • Δύο σταθμούς εργασίας με εξειδικευμένο εξοπλισμό (Συσκευή οθόνης & εκτυπωτή Braille, λογισμικό supernova που λειτουργεί ως αναγνώστης και ως μεγεθυντής οθόνης, ενώ παράλληλα διαθέτει λειτουργίες εναλλαγής χρωμάτων και αντιθέσεων, αντιστροφής χρωμάτων, οπτικών επισημάνσεων και εστίασης, τηλεόραση κλειστού κυκλώματος και συσκευή παραγωγής ανάγλυφων γραφικών PIAF).
  • τη δυνατότητα αίτησης ακαδημαϊκών συγγραμμάτων σε προσβάσιμη ηλεκτρονική μορφή.
  • πρόσβαση στη βάση δεδομένων της πολυτροπικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης AMELib.

Επιπρόσθετα, η ΒΚΠ του ΑΠΘ έχει ξεκινήσει και την ανάρτηση ηλεκτρονικών μαθημάτων (e-learning) από όλες τις Σχολές και τα Τμήματα του ΑΠΘ στη βάση δεδομένων AMELib, ενώ στους μελλοντικούς στόχους της περιλαμβάνονται η παροχή πρόσβασης σε συγγράμματα και άλλες πηγές και σε άτομα και με άλλες αναπηρίες, η μορφοποίηση και διάθεση μεταπτυχιακών εργασιών, διδακτορικών διατριβών αλλά και βιβλίων γενικότερου ενδιαφέροντος, η δημιουργία συλλογής βιβλίων μορφής Braille και η δυνατότητα διαδανεισμού τους κ.ά.

 

Ακολουθεί συγκριτικό γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η προσβάσιμη πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library).

grafima.jpg

 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 55 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Αίτηση πανελληνίων
Τρίτη, 7 Απριλίου 2020 - 11:05
Σχόλια (1)

ΕΣΤΙΕΣ ΑΠΘ/ΕΚΠΑ/ΠΑΜΑΚ
Τρίτη, 7 Απριλίου 2020 - 08:26
Σχόλια (4)

Και εξ αίρεση επιτέλους
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020 - 19:39
Σχόλια (1)

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

5% ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020 - 15:25
Σχόλια (1)

Μεταπτυχιακο Ειδικης αγωγης sos
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020 - 08:32
Σχόλια (1)

10%
Κυριακή, 5 Απριλίου 2020 - 16:13
Σχόλια (0)


Ερωτηση
Σάββατο, 4 Απριλίου 2020 - 15:11
Σχόλια (0)

10%
Σάββατο, 4 Απριλίου 2020 - 13:57
Σχόλια (2)

ΕΡΩΤΗΣΗ
Σάββατο, 4 Απριλίου 2020 - 11:53
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
Πανελλήνιες 2020: Τα σημεία – κλειδιά που πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
Οδηγίες Υλοποίησης Προγραμμάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 24 λεπτά
Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
Έτοιμο το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας - Σε διαβούλευση την άλλη εβδομάδα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 8 ώρες
Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πιο επίκαιρη από ποτέ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 8 ώρες
Σελίδα 1 από 4412 (26469 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4410
4411
4412
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης