Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020
Σχολές - Τμήματα   Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020
Υποψήφιος μπήκε στο τμήμα Δασολογίας με... 625 μόρια - Τι αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές
Με πηχαίους τίτλους τα Μέσα Ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στην περίπτωση υποψήφιου των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, που συγκέντρωσε μόλις 625 μόρια, ωστόσο κατάφερε να περάσει στο τμήμα Δασολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα στο Καρπενήσι.
 

Με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι πρυτανικές αρχές δηλώνουν πως η παρατηρηθείσα πτώση της βάσης εισαγωγής αποτελεί ένα προσωρινό φαινόμενο, σε αντιστοιχία με τη γενική τάση για πτώση των βάσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση της βάσης εισαγωγής, ήταν η απόφαση να οριστούν από το υπουργείο Παιδείας 192 θέσεις εισακτέων, ενώ τελικά εισήχθησαν 162 φοιτητές.

Εν κατακλείδι, οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο και οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν και να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. 

Αναλυτικά:

Η πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έφερε την ακαδημαϊκή κοινότητα αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή πτώση των μορίων, σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής του 2019, στη συντριπτική πλειοψηφία των Τμημάτων σε όλη την επικράτεια. Όσον αφορά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, παρατηρήθηκε σημαντική πτώση του αριθμού των μορίων εισαγωγής κατά -5.792 στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο εδρεύει στο Καρπενήσι. Η πτώση αυτή που διαμόρφωσε τη βάση εισαγωγής στα 625 μόρια αφορά αποκλειστικά έναν και μόνο εισακτέο και δεν αντιστοιχεί στην αξία και τις προοπτικές του νέου μας Τμήματος. Το συγκεκριμένο Τμήμα, λειτουργεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας το οποίο λειτούργησε ανελλιπώς στο Καρπενήσι από το 1983 έως το 2019. Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος είναι ένα από τα πλέον δυναμικά εξελισσόμενα Τμήματα, ενώ πρόσφατα υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ευρυτανία με αντικείμενο την πλήρη αναμόρφωση του Τμήματος σε πολυδύναμο κέντρο περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης. Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ριζική ανακαίνιση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας, με προϋπολογισμό 1.000.000 €, η αξιοποίηση του κτηρίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και λοιπών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των Εργαστηριακών Δομών του Τμήματος και σειράς Κέντρων Αριστείας του ΓΠΑ, δομών διασύνδεσης στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, της λειτουργίας προγραμμάτων επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ)  και της υλοποίησης  δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου «EU-CONEXUS».

Θεωρούμε επομένως ότι η παρατηρηθείσα πτώση της βάσης εισαγωγής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αποτελεί ένα προσωρινό συγκυριακό φαινόμενο, τόσο σε αντιστοιχία με την πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη την επικράτεια όσο και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,  η οποία έχει επιφέρει σημαντικά εμπόδια στον προγραμματισμό μετακινήσεων των φοιτητών (συμπεριλαμβανόμενων και των υποψήφιων φοιτητών) από τη μόνιμη κατοικία τους σε άλλες πόλεις, όσο και με τον αριθμό θέσεων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πτώση των βάσεων εισαγωγής τόσο στο εν λόγω Τμήμα όσο και γενικότερα δεν είναι άσχετη από την υπέρμετρη και χωρίς ίχνος ακαδημαϊκού σχεδιασμού αύξηση του αριθμού εισακτέων για τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας. Παραδειγματικά αναφέρεται ότι για το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος είχε προταθεί, από τη Σύγκλητο του ΓΠΑ, ο αριθμός των 100 εισακτέων, δόθηκαν από το Υπουργείο 192 θέσεις και τελικά εισήχθησαν 162 φοιτητές. Η μη κάλυψη των υπερβολικών αυτών για το Τμήμα θέσεων οδήγησε στην εισαγωγή με αυτή τη χαμηλή βάση. Όπως έχει επισημανθεί και σε επίσημα ψηφίσματα της Συγκλήτου του ΓΠΑ, είναι προφανές ότι η παράλογη αυτή τακτική, πέραν του ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την αυτονομία των Πανεπιστημίων και τον σεβασμό των αποφάσεών τους, αγνοεί τις πραγματικές δυνατότητες των Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές υποδομές που διαθέτουν, τον αριθμό των μελών ΔΕΠ και του λοιπού προσωπικού, καθώς και των προϋπολογισμών τους, έχει δε ως άμεσο αποτέλεσμα την αυταπόδεικτη μείωση του μαθησιακού υποβάθρου επιπέδου των νεοεισερχόμενων φοιτητών. 

Τέλος, θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους τους νέους φοιτητές που θα εγγραφούν στο παραπάνω τμήμα ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο και ότι θα πρέπει να καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν και να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους φοιτητές που θα αντιμετωπίσουν μαθησιακές δυσκολίες στην κατανόηση και στην εκμάθηση των νέων επιστημονικών πεδίων.

 

Πηγή: alphavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 20 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Πρόγραμμα διδασκαλίας
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 - 21:23
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

μορια αστυφυλακων για πολιτες
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 - 16:37
Σχόλια (1)

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 - 22:46
Σχόλια (4)

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 - 20:09
Σχόλια (6)

Μαιευτικη
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 - 09:17
Σχόλια (3)

Διπαε
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 20:49
Σχόλια (2)

ΙΕΚ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 20:21
Σχόλια (1)

4%
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:32
Σχόλια (0)

αμοιβαία μετεγγραφή
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 15:49
Σχόλια (1)

SOS.ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΙΙ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 13:37
Σχόλια (5)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020
FAKE NEWS και στην Παιδεία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 λεπτά
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020
Απάντηση της Κομισιόν για την αναγραφή της διαγωγής των μαθητών στα Απολυτήρια
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 15 ώρες
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020
ΔΗΠΑΚ:Δωρεάν τεστ CoVID-19 για όλο το προσωπικό των ΑΕΙ και τους φοιτητές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 15 ώρες
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020
Πανελλαδικές: Τα σημερινά θέματα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Σελίδα 1 από 4628 (27763 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4626
4627
4628
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης