Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Ρύθμιση των απουσιών λόγω προληπτικής αποχής από το σχολείο εξαιτίας συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη COVID-19

Η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως έχουν οριστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό COVID-19, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες που έχουν αποσταλεί στα σχολεία (ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/ΦΕΚ 3780 Β΄/08-9-2020, άρθρο 6, παρ. 8).

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με ημερομηνία 18-9-2020 και   με θέμα: «Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» :

«Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων».

Και ακόμη:

«Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 (…).  Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του».

Και ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για την μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών/-τριών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τους μαθητές/-τριες που προβλέπεται και συστήνεται αποχή από το σχολείο λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με κορωνοϊό δεν υπάρχει σχετική μέριμνα για την μη επιβάρυνσή τους με απουσίες, εφόσον αποφασιστεί – όπως πρέπει άλλωστε – από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά με ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, προκειμένου να διαφυλαχτεί η σχολική κοινότητα. Μια τέτοια απόφαση, ενώ στην αρχή του σχολικού έτους δεν φαντάζει ιδιαίτερα επιβαρυντική για την επαρκή – λόγω απουσιών – φοίτηση του μαθητή/-τριας, η συνέχεια ενδέχεται να δημιουργήσει ισχυρές αναστολές στην ευχέρεια λήψης σχετικής απόφασης αποχής από το σχολείο, αφού κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην συσσώρευση των απουσιών των μαθητών/-τριών. Οι απουσίες αυτές και καταγράφονται και προσμετρώνται, ακόμη και αν προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση, η οποία δεν αναφέρεται σε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι καθώς διανύουμε το φθινόπωρο και εισερχόμενοι στον χειμώνα, τα συμπτώματα που θα κινητοποιούν τους γονείς, τους μαθητές, τους καθηγητές, την εκπαιδευτική κοινότητα θα αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση της ανησυχίας αν αυτά σχετίζονται με τυχόν συμπτώματα που προκαλεί ο COVID-19. Διανύοντας το τρέχον σχολικό έτος, τα διλήμματα που σχετίζονται με την αποχή από το σχολείο σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων και την συναφή επιβάρυνση με απουσίες που πιθανόν να δημιουργήσουν στην συνέχεια προβλήματα στον χαρακτηρισμό της φοίτησης ως επαρκούς, θα αυξάνονται συνεχώς.

Η πρόβλεψη σχετικής ρύθμισης για τις απουσίες που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της αποχής από το σχολείο, λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με κορωνοϊό, είναι επιτακτική. Ίσως η αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων απουσιών να προσφέρει ικανοποιητική λύση στην αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος. Σίγουρα θα υπάρξουν ενστάσεις στην πρόταση αυτή, όμως ας ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η πλημμελής αντίδραση σε θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού στην σχολική κοινότητα είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο κόστος. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτό της απώλειας κάποιων επιπλέον διδακτικών ωρών…

Και ένας ακόμη προβληματισμός. Οι γονείς των μαθητών/-τριών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν το μοριακό διαγνωστικό τεστ για την διάγνωση του COVID-19. Η πραγματοποίησή του θα συμβάλλει στην έγκαιρη, έγκυρη και αποτελεσματική προληπτική διαφύλαξη της σχολικής κοινότητας από την διάδοση της νόσου. Η πρόβλεψη δωρεάν συνταγογράφησης του σχετικού διαγνωστικού τεστ –άλλωστε, χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό γίνονται καθημερινά – θα προσφέρει ασφαλή πληροφόρηση και, κατά συνέπεια, ανάληψη και εφαρμογή των πλέον κατάλληλων αποφάσεων και μέτρων προφύλαξης των ατόμων, της σχολικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: esos.gr  


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 46 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΙΚΥ ΕΚΟ
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 - 21:26
Σχόλια (0)

Ανακοινώθηκαν από το ΙΚΥ οι πίνακες των ενστάσεων
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 - 19:34
Σχόλια (4)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

πτολεμαιδα
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 - 11:12
Σχόλια (7)

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 - 16:56
Σχόλια (0)

πανελληνιες 2021
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 - 11:48
Σχόλια (2)

Κατατακτήριες
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 - 21:35
Σχόλια (1)

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΕΠΑΛ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 - 20:02
Σχόλια (3)


Αίτηση δήλωση
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 21:40
Σχόλια (2)

Φιλοσοφία Πάτρας
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 19:48
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με την PWC
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
ΕΠΙΣΗΜΟ: Δυνατότητα εισαγωγής των Αποφοίτων ΙΕΚ στα Πανεπιστήμια! (ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ)
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Μετά την άρση των μέτρων οι κατατακτήριες εξετάσεις με φυσική παρουσία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Erasmus+ : Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο έργο Reflecting for Change (R4C)
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ώρες
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Έντεκα Έλληνες στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 8 ώρες
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Λαμία: Έβρισαν online καθηγητή που έκανε μάθημα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ώρες
Σελίδα 1 από 4727 (28357 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4725
4726
4727
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης