Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Πώς θα γίνει η αξιολόγηση στα σχολεία - Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας
 Τρέχει» το υπουργείο Παιδείας για να φέρει φέτος την εσωτερική αξιολόγηση - τη λεγόμενη αυτοαξιολόγηση - στα σχολεία της χώρας, με την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού να μετατίθεται για την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει ακόμη κανένα συγκεκριμένο σχέδιο που να έχει εγκριθεί
.

Το μόνο βέβαιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι ότι η ατομική αξιολόγηση θα αφορά τη «βαθμολόγηση» του έργου του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, ενώ αυξημένες αρμοδιότητες σε αυτό θα έχουν ο διευθυντής του σχολείου και ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου (ο πρώην σχολικός σύμβουλος, θεσμός όμως που επανέρχεται σύντομα στα σχολεία με τον επόμενο νόμο του υπουργείου Παιδείας). Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται βέβαια και για το ακαδημαϊκό τους προφίλκαι τα μέσα που χρησιμοποιούν στη διδασκαλία (νέες τεχνολογίες, μεθόδους συνεργατικής κ.ο.κ). Από την πλευρά τους, οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν στις αρμοδιότητές τους και το να παρακολουθούν περιοδικά τη διδασκαλία των εκπαιδευτικών στις τάξεις.

Τα παραπάνω, δηλαδή όλες οι λεπτομέρειες της ατομικής αξιολόγησης, θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις δομές της εκπαίδευσης που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ως τα Χριστούγεννα. Η αξιολόγηση, όπως είναι φυσικό, θα συνδεθεί με μεγάλα προγράμματα επιμόρφωσης, ενώ στόχος είναι να αναλυθούν οι αιτίες των χαμηλών επιδόσεων των μαθητών στις τάξεις και να ανατραπεί αυτή η πορεία.

Κατά τα άλλα, η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων έπρεπε να έχει αρχίσει, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Σεπτέμβριο που πέρασε. Αυτή θα περιλάμβανε τον ετήσιο προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου, σχεδιασμού δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών στα σχολεία, ενώ όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, κάθε σχολική μονάδα οφείλει να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και σε αυτόν να αναφέρονται τα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της. Κάτι τέτοιο, βέβαια, ως σήμερα δεν έχει γίνει στα περισσότερα σχολεία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα οργανωθούν τα παραπάνω, καθώς τα σχολεία φέτος είναι σε μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένα, από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας και ελέγχου των τάξεων και των μαθητών.

Πάντως, η υπουργική απόφαση για την εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων είναι ήδη έτοιμη από το υπουργείο Παιδείας, μετά την επεξεργασία της από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στέλνεται στα σχολεία τα επόμενα 24ωρα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ηπροώθηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων είναι μία από τις βασικές προτεραιότητές της και τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Παιδεία, κάτι που όμως ο Οργανισμός συνδέει και με την πραγματική αυτονομία της σχολικής μονάδας, ωστόσο ως σήμερα δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται στην εκπαίδευση της χώρας.

 

Τι προβλέπεται

Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Παιδείας:

1. Θα συντάσσεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς μια ετήσια απολογιστική έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης σε κάθε σχολική μονάδα αναφορικά με το εκπαιδευτικό έργο της. Στην έκθεση αυτή θα περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις βελτίωσης της λειτουργίας της σχολικής μονάδας που σχεδιάστηκαν, καθώς και ο βαθμός επίτευξης όλων των επιμέρους στόχων που είχαν τεθεί κατά τον προγραμματισμό. Η έκθεση αυτή θα πρέπει να αναρτάται στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας.

2.Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης του κάθε σχολείου, καθώς και την ετήσια απολογιστική έκθεση του έργου των σχολικών μονάδων των οποίων έχουν την παιδαγωγική ευθύνη, θα διατυπώνουν παρατηρήσεις επί των εκθέσεων αυτών.

3.Κάθε σχολική μονάδα οφείλει από το σχολικό έτος 2020-2021 να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στον οποίο αναφέρονται τα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της.

4.Τα παραπάνω θα γίνονται σε συνεργασία με τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι απόψεις του σχολικού συμβουλίου. Ετήσιες εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων θα συντάσσονται και από την Αρχή για την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΔΙΠΠΔΕ).

 Η διαδικασία θα γίνεται με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, του προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου (εγκρίνεται από τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου καθώς και τον διευθυντή εκπαίδευσης).

Πηγη: tanea.gr  


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 28 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 - 16:56
Σχόλια (0)

πανελληνιες 2021
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 - 11:48
Σχόλια (2)

Κατατακτήριες
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 - 21:35
Σχόλια (1)

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΕΠΑΛ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 - 20:02
Σχόλια (3)


Αίτηση δήλωση
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 21:40
Σχόλια (2)

Φιλοσοφία Πάτρας
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 19:48
Σχόλια (1)

Ερώτηση προς πετε
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 14:40
Σχόλια (1)

EΡΩΤΗΣΗ προς Γιαννη - Πετε
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 14:23
Σχόλια (3)

Αιτηση πανελληνιων
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 13:56
Σχόλια (3)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
Αίτηση-Δήλωση Πανελλαδικών 2021: Διευκρινίσεις για τους μαθητές ΕΠΑΛ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 53 λεπτά
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
Πανελλήνιες: To lockdown φέρνει μείωση της εξεταστέας ύλης
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ώρες
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
ΕΑΠ: Διαδικτυακές παρουσιάσεις προγραμμάτων Σπουδών 2020-2021
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 22 ώρες
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
Πανελλήνιες 2021 με 5%: Διαδικασία εισαγωγής – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 22 ώρες
Σελίδα 1 από 4724 (28342 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4722
4723
4724
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης