Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020
Διάφορα Θέματα   Άρθρα
Νοητική Υστέρηση παιδιών: Ορισμός, αιτιολογία και αντιμετώπιση
Η νοητική υστέρηση αποτελεί ένα από τα προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους ειδικούς της ψυχικής υγείας εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κατά καιρούς, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι όροι για να περιγράψουν τη νοητική υστέρηση όπως ιδιωτεία, παραφροσύνη, ολιγοφρένεια ή πνευματική αναπηρία.

Ο επικρατέστερος, βέβαια, όρος στις μέρες μας είναι  "νοητική καθυστέρηση" αν και ο όρος "υστέρηση" είναι προτιμότερος, διότι καταδεικνύει πως το παιδί με αυτή τη διαταραχή έχει αργούς ρυθμούς και δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή του τη νοητική ανεπάρκεια (εκτός κι αν αυτή οφείλεται σε περιβαλλοντικά αιτία και υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση και αποκατάσταση).

Η νοητική υστέρηση παρατηρείται (και διαγιγνώσκεται) πριν το 18ο έτος της ηλικίας. Ο πιο συνήθης τρόπος διάγνωσης της νοητικής υστέρησης στα παιδιά είναι η μέτρηση του λεγόμενου "Δείκτη Νοημοσύνης" ή αλλιώς του νοητικού πηλίκου. Ενώ παλαιότερα ο ορισμός της νοητικής υστέρησης επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στην γνωστική (νοητική) λειτουργία, σήμερα, ο ορισμός της νοητικής υστέρησης περιλαμβάνει και άλλα δύο στοιχεία: τις ψυχικές λειτουργίες που καθορίζουν τη συμπεριφορά και την ικανότητα του ατόμου να ζήσει αυτόνομα (προσαρμογή και λειτουργικότητα).

Ανάλογα με τη βαρύτητά της, η νοητική υστέρηση ταξινομείται σε 4 κατηγορίες, σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM):

  • Ήπια ή ελαφρά νοητική υστέρηση με ΔΝ από 50-55 έως 70.
  • Μέτρια νοητική υστέρηση με ΔΝ από 35-40 έως 50-55.
  • Σοβαρή νοητική υστέρηση με ΔΝ από 20-25 έως 35-40.
  • Βαριά νοητική υστέρηση με ΔΝ κάτω από 20 ή 25.

 

Η μελέτη της νοητικής υστέρησης παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες κυρίως λόγω της εξαιρετικής ανομοιογένειας των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει πως δύο άτομα με την ίδια διαταραχή ενδέχεται να διαφέρουν πολύ ως προς την κλινική τους εικόνα. Για παράδειγμα, ένα παιδί με ήπια νοητική υστέρηση λόγω διαβίωσης σε μορφωτικά περιοριστικό περιβάλλον και ένα παιδί με μέτρια νοητική υστέρηση λόγω συνδρόμου down, έχουν ελάχιστες έως μηδαμινές ομοιότητες μεταξύ τους άρα και τελείως διαφορετική πρόγνωση και εξέλιξη όσον αφορά τη νοητική υστέρηση.

Σε πολλές περιπτώσεις ατόμων, η αιτιολογία δεν είναι πάντα γνωστή. Παρόλα αυτά, τα αίτια της ταξινομούνται σε 2 ομάδες :

  • Οργανικά αίτια

Συνδέονται- συνήθως – με τις βαρύτερες μορφές νοητικής υστέρησης, εμφανίζονται με παρόμοια συχνότητα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και συχνά συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα. Τα προγεννητικά αίτια (π.χ. γενετικές διαταραχές, χρωμοσωμικές ανωμαλίες), τα περιγεννητικά αίτια (π.χ. ανορεξία) αλλά και τα μεταγεννητικά αίτια (π.χ. τραυματισμός στο κεφάλι, μηνιγγίτιδα) είναι τα πιο συνηθισμένα για την ύπαρξη νοητικής υστέρησης.

  • Πολιτισμικά – οικογενειακά αίτια

Εδώ μιλούμε – κυρίως- για περιπτώσεις ήπιας νοητικής υστέρησης, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε άτομα χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου χωρίς την ύπαρξη άλλων ιατρικών προβλημάτων. Η βασική αιτία εδώ, είναι ένα φτωχό σε ερεθίσματα περιβάλλον.

 

Η αντιμετώπιση της νοητικής υστέρησης περιλαμβάνει μια συστηματική συμβουλευτική καθοδήγηση και στήριξη του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Είναι ύψιστης σημασίας η συνεργασία παιδιού, οικογένειας και θεραπευτών  για την ορθή εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπευτικής μεθόδου. Η έγκαιρη παρέμβαση στη νηπιακή ηλικία αποφέρει πάντα τα πιο γόνιμα αποτελέσματα. Η συστηματική παροχή επιπρόσθετης εκπαίδευσης στα παιδιά με νοητική υστέρηση πριν πάνε στο σχολείο και η εφαρμογή συμπεριφοριστικών τεχνικών είναι τα επόμενα βήματα μια επιτυχούς διαχείρισης του προβλήματος. Οι κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με νοητική υστέρηση να επιτύχουν έναν σημαντικό βαθμό κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης, στην ενήλικη ζωή τους, ενώ για τις περιπτώσεις των ατόμων που χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας, στην αυτοφροντίδα και τη γενικότερη λειτουργικότητα τους σε βασικές δεξιότητες καθημερινής ζωής.

 

Κλείνοντας, η πλήρης αποδοχή του παιδιού και των δυσκολιών του, αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Συνοδοιπόροι των γονέων θα είναι πάντα η σωστή ενημέρωση, η καθοδήγηση από τους ειδικούς και η στήριξη από τον περίγυρο, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες τις δυσκολίες που θα συναντήσουν μεγαλώνοντας ένα παιδί με νοητική υστέρηση.

Πηγή: ipaideia.gr Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 195 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
 
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Σχόλια (0)
 Γεια σας Κυρίες και κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
* Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
* Ευέλικτο ποσό - Αποφασίσετε πόσα χρήματα θέλετε να δανειστείτε.
* Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
* Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
* Υψηλά ποσοστά έγκρισης
* Ευέλικτη αποπληρωμή - Παίρνετε την πιθανότητα να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
* Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
* Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
* Χωρίς κρυφές χρεώσεις

Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρημάτων. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp: +447903159998

Οι μεσάζοντες / σύμβουλοι / μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με πλήρη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Υποβλήθηκε πριν από 195 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΙΚΥ ΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΟΔΟΥ
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 - 23:09
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πρακτική Άσκηση Βοήθεια
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 - 20:23
Σχόλια (1)

Ερωτηση σος
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021 - 15:57
Σχόλια (3)

ικυ εκο
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021 - 11:42
Σχόλια (22)

Ιεκ και εξετάσεις!
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021 - 12:35
Σχόλια (0)

10% Κύπρος και κολλέγια
Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021 - 16:30
Σχόλια (2)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 - 17:48
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πρόγραμμα Πανελληνίων
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 - 23:59
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ικυ εκο πληρωμές
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 - 16:41
Σχόλια (8)

4%
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 - 14:16
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
Πανελλήνιες: Πώς συμπληρώνετε το διπλό Μηχανογραφικό
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
Κλειστά σχολεία: Ποια έκλεισαν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
Το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021
Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Σχολές Θεολογίας
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021
Τα 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία – Η υπουργική απόφαση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 4979 (29874 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4977
4978
4979
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης