Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Πανελλαδικές Αλλαγές: Βαθμολογικό όριο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Πανελλήνιες Αλλαγές: Κάθε σχολή θα καθορίζει υποχρεωτικό κατώτερο βαθμό σε ένα μάθημα για να γίνει δεκτός ο υποψήφιος - Επανέρχεται ο συντελεστής βαρύτητας - Πιθανές τροποποιήσεις στην ύλη των Πανελλαδικών.

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με τρία νομοσχέδια. Οι αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη αφορούν τον αριθμό εισακτέων, που θα ορίζεται με συνεργασία υπουργείου Παιδείας και ΑΕΙ, τον καθορισμό βάσης εισαγωγής από το υπουργείο, αλλά και από τα ίδια τα ιδρύματα με βάση το μάθημα ή τα μαθήματα που θα προκρίνει η σχολή, για παράδειγμα η Φυσική για το Φυσικό, αλλά και την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού τοπίου με νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων. Για τον λόγο αυτό με νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, τίθεται ως στόχος να γίνει ελκυστική η Επαγγελματική Εκπαίδευση με την κατάρτιση επαγγελματιών που αναζητεί η αγορά εργασίας, με σκοπό να μην κατευθύνονται όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου στα πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στους Πρυτάνεις το σκεπτικό της πρότασης για τη θεσμοθέτηση κλιμακωτής βάσης για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Ειδικό Σώμα

Ενα ακόμα νομοσχέδιο για τη φύλαξη των ΑΕΙ έρχεται αυτήν την εβδομάδα. Ο λόγος για τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, την ελεγχόμενη είσοδο και την ενίσχυση του Ποινικού Δικαίου, την οποία θα συζητήσουν την ερχόμενη Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τη σύνοδο των πρυτάνεων. Μετά τις σοκαριστικές εικόνες με την προσπάθεια διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη δόθηκε το έναυσμα για θωράκιση των ΑΕΙ προκειμένου να μπει φρένο στις βιαιοπραγίες εντός των ιδρυμάτων. Η ΟΠΠΙ θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα, ενώ θα κάνει και συλλήψεις αν διαπράττονται αδικήματα. Το σχέδιο προβλέπει ότι η είσοδος στα πανεπιστήμια θα γίνεται με ειδική κάρτα εισόδου, ενώ στην περίπτωση των μεγάλων campus, που είναι πάρκα ανοιχτά για το κοινό, θα παραμείνουν ανοιχτά και ο έλεγχος με την κάρτα εισόδου θα γίνεται στις πύλες των κτιριακών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο Σώμα θα φορά ειδικές στολές, προκειμένου να είναι ευδιάκριτο στον χώρο του πανεπιστημίου, ωστόσο αυτές θα είναι διαφορετικές από των υπολοίπων αστυνομικών, ενδεχομένως και στο χρώμα. Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα αναφέρεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. θα έχει την έδρα του εντός των ΑΕΙ και θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ο ορισμός των εισακτέων

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση, η είσοδος στα ΑΕΙ να γίνεται με βάση σε μάθημα ή μαθήματα που θα ορίζουν τα ίδια, εκτός φυσικά από τη βάση εισαγωγής που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο προβλέπει ο ορισμός του αριθμού των εισακτέων να γίνεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί και πέρυσι, αλλά λόγω πανδημίας σταμάτησε η συνεννόηση υπουργείου - πρυτάνεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τη βάση εισαγωγής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προσανατολίζεται στο να μπορεί κάθε σχολή να βάλει τη δική της βάση σε μάθημα που το θεωρεί σημαντικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, συνεχή συζήτηση με το ΙΕΠ, αναμένοντας βεβαίως και τις εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων. Αρα για όλα αυτά θα υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού δούμε και τι θα γίνει ακριβώς με τα σχολεία». Ειδικά για το πότε θα εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής και αν θα είναι οριζόντια για όλα τα τμήματα, η υπουργός Παιδείας είπε: «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη μιας οριζόντιας βάσης. Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπως κάποια πρώην ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εξαιρετικό δυναμικό, πολύ μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας και μπορεί να έχουν χαμηλή βάση. Αντιστοίχως, υπάρχουν άλλες σχολές που μπορεί να έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις. Αρα μια οριζόντια βάση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις μάς δημιουργεί επιφυλάξεις. Εχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί το κάθε τμήμα, η κάθε σχολή να ορίζει συγκεκριμένη βάση εισαγωγής για ένα ή περισσότερα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι».

Πρόσβαση από τα ΙΕΚ

Μεγάλη βαρύτητα δίνει το υπουργείο Παιδείας στο νέο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που θα εξασφαλίζει μεν πρόσβαση και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά θα απορροφά και τους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν σε τεχνικές ειδικότητες που οδηγούν στην αγορά εργασίας. Η δυνατότητα πρόσβασης δεν θα αφορά όλα τα τμήματα των ΑΕΙ, αλλά μόνο αυτά με συναφή ειδικότητα με αυτή του διπλώματος αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή δεν μπορεί ένας απόφοιτος ΙΕΚ με ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων να αποκτήσει πρόσβαση σε Τμήμα Πληροφορικής. Η επιλογή των υποψήφιων αποφοίτων ΙΕΚ και μεταλυκειακού έτους ή τάξης μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται με την επιμέλεια του ΑΕΙ και αφορούν την εξέταση σε θέματα ανάπτυξης τριών μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής. Η σειρά επιτυχίας θα καθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων. Επισημαίνεται ότι σε κάθε μάθημα θα πρέπει κάποιος να έχει γράψει τουλάχιστον 10 μονάδες και η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

Οι εξετάσεις

Την ίδια ώρα για τις φετινές Πανελλαδικές οι εκπαιδευτικοί ζητούν μείωση της ύλης λόγω της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου του 2021 και ως τότε η τηλεκπαίδευση καλά θα κρατεί, χωρίς να αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και τους επόμενους μήνες αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς, που μιλούν για τρίτο κύμα του ιού τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Η ΟΛΜΕ ζητεί μείωση της ύλης τόσο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και νέα προσαρμογή της όσο και για τις άλλες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου και την επαναδιδασκαλία της ύλης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα θέματα προστίθενται στην Τράπεζα Θεμάτων, από την οποία θα επιλέγονται τα μισά θέματα στις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου, με πρώτη εφαρμογή στους μαθητές της φετινής Α’ Λυκείου. Ωστόσο, λόγω τηλεκπαίδευσης, δεν αποκλείεται να αναβληθεί τελικά η φετινή πρεμιέρα της Τράπεζας Θεμάτων. Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο «να προχωρήσει σε προσαρμογή οποιασδήποτε πτυχής της εκπαιδευτικής διαδικασίας», προκειμένου οι εξετάσεις αλλά και κάθε μορφής εκπαίδευση να πραγματοποιηθούν ομαλά.

Με στόχο την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων, το υπουργείο Παιδείας προκρίνει την επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας αλλά και έναν νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων, αρχής γενομένης από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 και εφεξής. Οπως ορίζει, λοιπόν, η σχετική υπουργική απόφαση, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων των υποψηφίων θα γίνεται ως εξής: το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην 20βαθμη κλίμακα, με προσέγγιση δεκάτου, των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα πολλαπλασιάζεται επί δύο. Στη συνέχεια στο γινόμενο αυτό θα προστίθενται τα γινόμενα των βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό 100.

Διαδικτυακά γκρουπ

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μαθήματα που δεν διδάσκονταν έως τώρα στα σχολεία αλλά οι υποψήφιοι καλούνταν να εξεταστούν σε αυτά, όπως Ισπανικά, Μουσική και Σχέδιο, μετά τις γιορτές το υπουργείο θα φτιάξει γκρουπ προκειμένου οι υποψήφιοι να τα διδαχθούν διαδικτυακά.

Πηγή: foititikanea.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1221 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (10)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Κ. Πιερρακάκης: Τι θα διατηρήσουμε από το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι – Πότε οι εξετάσεις για κάθε τάξη
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΕΠΑΛ: Οι 25 ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας 2024-2025
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών και τα γνωστά.. άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 6190 (37140 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6188
6189
6190
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης