Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Lockdown: Η απαγόρευση στην (φοιτητική) ζωή των νέων
 Η καθημερινότητα με τον κορωνοϊό στα μάτια ενός πρωτοετή στο Πανεπιστήμιο. Συνέντευξη στον "Αναγνώστη Πελοποννήσου" και συγκεκριμένα στον Μάριο Ηρακλή Γκάτζιο με τον φοιτητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το Ναύπλιο Δημήτρη Ντεβέ. Ο Δημήτρης Ντεβές είναι ένας πρωτοετής φοιτητής από το Ναύπλιο που ολοκληρώνοντας την Τρίτη Λυκείου ανυπομονούσε να μπει στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει αυτό που ονειρευόταν, αλλά και  για να ζήσει τη φοιτητική ζωή για την οποία τόσα πολλά είχε ακούσει. Όμως ο κορωνοϊός φαίνεται να είχε διαφορετικά σχέδια για εκείνον, όπως και για ολόκληρο τον κόσμο που βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις.
 
Ο φοιτητής πιστεύει ότι με τα εμβόλια δεν θα επέλθει πλήρης αφανισμός του ιού, μιας και θα υπάρξουν άτομα τα οποία θα εξακολουθούν να αδιαφορούν για την δημόσια υγεία, όμως θεωρεί και ελπίζει πώς σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι του 2021 τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα. Πώς είναι άραγε η ζωή ενός φοιτητή μακριά από το Πανεπιστήμιό του; Από ότι φαίνεται οι νέοι δεν επαναπαύονται και διαρκώς αναζητούν νέες διεξόδους και δραστηριότητες συμβατές με τις απαγορεύσεις συγχρωτισμού και μετακίνησης. Ο συγκεκριμένος νέος βρήκε ως δική του διέξοδο την ποίηση.
 
Η συνέντευξη
 
ΕΡ.  Πώς βιώνετε την κατάσταση της πανδημίας;
 
ΑΠ. Η πανδημία έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Ωστόσο προσωπικά έχει γίνει μια διαφορετική κατανομή της καθημερινότητας μου αυτό το τελευταίο διάστημα. Προσπαθώ γενικά να είμαι αισιόδοξος, ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του κορωνοϊού και θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα που στερήσαμε στον εαυτό μας. Δεν εννοώ τα πράγματα που στερηθήκαμε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αλλά αυτά που μας στέρησε η κατάσταση αυτή. Παράλληλα, προσπαθώ να αξιοποιώ γόνιμα τον ελεύθερό μου χρόνο, είτε διαβάζοντας για την σχολή μου επικεντρώνοντας και αφιερώνοντας τον χρόνο μου εκεί, είτε βγαίνοντας με τους φίλους μου για να ξεσκάσουμε λίγο, για να καταφέρουμε να αποδράσουμε από την κατάσταση αυτή.    
 
ΕΡ. Ποιά είναι τα πράγματα που στερείστε σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή;
 
ΑΠ. Τα πράγματα τα οποία έχουμε στερηθεί όλοι μας  από την προ κορωνοϊού εποχή ως τώρα είναι πολλά. Η κοινωνικοποίηση έχει περιοριστεί αρκετά, όπως και η διάθεση για κοινωνικοποίηση. Είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε στο σπίτι και να μην έχουμε πολλές επαφές με τους άλλους ανθρώπους. Παράλληλα έχω στερηθεί τις αγαπημένες μου ασχολίες, όπως είναι ο αθλητισμός, οι οποίες με γεμίζουν, με βοηθούν να ξεφεύγω από την καθημερινότητα, από τα προβλήματά της. Κυρίως όμως, έχω στερηθεί τη φοιτητική ζωή, η οποία μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν υφίσταται. 
 
ΕΡ.  Ποιές είναι οι νέες συνήθειες που αποκτήσατε την περίοδο του lockdown;
 
ΑΠ. Έχω αποκτήσει νέες συνήθειες, όπως για παράδειγμα να προσπαθώ να γεμίζω τον χρόνο μου δημιουργικά. Έχω αρχίσει και γράφω κάποια ποιήματα. Παράλληλα, νομίζω οι δεσμοί της οικογένειας γίνονται όλο και πιο δυνατοί, δημιουργούνται πιο γερά θεμέλια στην οικογένεια, μιας και όλα τα μέλη βρίσκονται πιο πολύ ώρα στο σπίτι.     
 
  ΕΡ.  Πώς νιώθετε που είστε φοιτητές από το σπίτι, μακριά από το πανεπιστήμιο μαζί με την οικογένεια σας;
 
ΑΠ. Εδώ υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Έχει διπλή σημασία η ερώτηση αυτή για εμένα. Ναι μεν όντας φοιτητής είναι αρκετά στενάχωρο να ζεις στον τόπο σου και να μην έχεις πάει στον τόπο σπουδών σου. Δεν έχεις γνωρίσει νέους ανθρώπους και γενικά δεν έχεις ζήσει αυτό που λέμε φοιτητική ζωή, ψυχαγωγία. Ωστόσο, μένοντας στο πατρικό σπίτι, οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν, να έχουν έξοδα όσον αφορά την συντήρηση την δική μου και γενικότερα των παιδιών τους, της σίτισής τους, έξοδα που αντιστοιχούν σε ένα αρκετά μεγάλο ποσό μηνιαία μαζί με τα ενοίκια. Ωστόσο, έχει επέλθει σύσφιξη των δεσμών της οικογένειας και προσπαθούμε όλοι μαζί να κάνουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε κάνει στο παρελθόν και να αναγνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.
 
ΕΡ.  Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι δεν έχετε γνωρίσει από κοντά τους συμφοιτητές σας;
 
ΑΠ. Πράγματι, το γεγονός ότι δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα τους συμφοιτητές μας είναι λυπηρό. Ωστόσο, ξέρουμε ότι είναι ανέφικτο αυτή την περίοδο και προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα άτομα μέσω του διαδικτύου, το οποίο έχει μπει στην καθημερινότητα όλων και αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι.
 
ΕΡ.  Πώς νιώθετε που λόγω των μέτρων προστασίας από τον ιό περιορίζεται η φοιτητική σας ζωή;
 
ΑΠ. Είναι γεγονός πως τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 δεν έχουν επιδράσει θετικά στην φοιτητική μας ζωή, καθώς είναι αυτά που μας απομακρύνουν από τους συμφοιτητές μας. Παρόλα αυτά θεωρώ πως όλοι οι φοιτητές αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη επιβολής αυτών των μέτρων. Αν και μας θλίβει, νομίζω πως είναι μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να αλλάξει από τον φοιτητή. Πρέπει να περάσει χρόνος…
 
ΕΡ. Έχετε νοικιάσει σπίτι στην πόλη που βρίσκεται το Πανεπιστήμιό σας; Προλάβατε να μείνετε καθόλου στην πόλη φοίτησης; 
 
ΑΠ. Ήμασταν έτοιμοι ως οικογένεια να κλείσουμε ένα σπίτι στην Αθήνα μιας και εκεί είναι ο τόπος σπουδών μου. Παρόλα αυτά  την τελευταία στιγμή αποφασίσαμε να το ακυρώσουμε, διότι είχαμε την διαίσθηση πως θα ξαναϋπάρξει ένα δεύτερο lockdown το οποίο θα ήταν καθοριστικό και θα ήταν πιο οδυνηρό από το πρώτο μιας και τα κρούσματα φαίνονταν από τις έρευνες, ότι θα αυξηθούν. Παρόλα αυτά η αδερφή μου, η οποία σπουδάζει ΤΕΦΑΑ στην Αθήνα έπρεπε στην αρχή να βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου της, οπότε ο θείος μου μας φιλοξένησε. Ωστόσο, εγώ δεν βρέθηκα για πολύ καιρό στην Αθήνα μιας και είχα αθλητικές υποχρεώσεις στο Ναύπλιο, όπου και διαμένω. Βέβαια, η αδερφή μου έπρεπε να βρίσκεται στην Αθήνα λόγω πρακτικών μαθημάτων της σχολής της. Ένιωσε την μοναξιά και την νοσταλγία της οικογένειας αλλά σύντομα γνώρισε νέα άτομα. Εγώ δεν πρόλαβα να μείνω καθόλου στον τόπο φοίτησης, αλλά βρέθηκα εκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών προκειμένου να συναντήσω κάποιους παλιούς μου φίλους.    
 
ΕΡ. Θα επιχειρήσετε να βρεθείτε στις πόλεις φοίτησης σας στο δεύτερο εξάμηνο είτε ανοίξουν τα πανεπιστήμια είτε όχι;
 
ΑΠ. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίλημμα. Αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και γενικά θα μπορέσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση να λειτουργήσει κανονικά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει παραχωρηθεί το εμβόλιο σε πολλούς ανθρώπους και ουσιαστικά πολλοί θα το έχουν κάνει, ώστε να προστατευτούν από τον ιό. Ωστόσο, πάντα ενέχει ο κίνδυνος της πιθανής αμέλειας ή απόφασης κάποιου άλλου να μην κάνει το εμβόλιο και έτσι αυτός ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού λειτουργεί ανασταλτικά στην απόφασή μας να μετακινηθούμε κατά το δεύτερο εξάμηνο στον τόπο φοίτησης.
 
ΕΡ.  Πώς κρίνετε την μέριμνα του κράτους για τους πρωτοετείς φοιτητές;
 
ΑΠ. Το κράτος για τους πρωτοετείς φοιτητές έχει δυσλειτουργήσει αρκετά, αφού οι γραμματείες υπολειτουργούν πλήρως και δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους φοιτητές. Παράλληλα θεωρώ πως το κράτος αν και προσπαθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης να βοηθήσει στην συνέχεια των μαθημάτων, οι πλατφόρμες που προσφέρει δεν λειτουργούν στα μέγιστα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει προβλήματα σύνδεσης και αδυναμίας στο να μπουν οι φοιτητές στις ιστοσελίδες. 
 
ΕΡ. Αποδεικνύεται τελικά η τηλεκπαίδευση αρκετά αποτελεσματική;
 
ΑΠ. Η τηλεκπαίδευση, αν και προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με την δια ζώσης εκπαίδευση, της οποίας τα οφέλη είναι πολλά - πολύ περισσότερα από ότι της τηλεκπαίδευσης - προσπαθεί και αυτή με την σειρά της να συμβάλει στον αγώνα για την συνεχή μάθηση, τη συνεχή διαμόρφωση της προσωπικότητας και την διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών - φοιτητών, καθώς αυτός είναι ο σκοπός της παιδείας.
 
ΕΡ.  Πώς λειτούργησαν για εσάς οι διαδικασίες των μετεγγραφών; Άργησαν οι ανακοινώσεις; 
 
ΑΠ. Λόγω της κατάστασης με τον ιό αυτές οι διαδικασίες μεταγραφής και μετακίνησης των φοιτητών από περιοχή σε περιοχή και από τμήμα σε τμήμα έχουν καθυστερήσει αρκετά. Υπάρχει μια τεράστια αναβολή όλων αυτών των διαδικασιών. Ωστόσο, πρόσφατα κατέθεσα τα χαρτιά μου και η ανακοίνωση βγήκε αρκετά σύντομα σε μία - δύο εβδομάδες. Παρόλα αυτά, αδυνατώ ακόμα να παρακολουθήσω τη σχολή στην οποία επιθυμώ να μετακινηθώ - μετεγγραφώ μιας και υπάρχει ένα τεράστιο χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων για τις μετεγγραφές οι οποίες απορρίφθηκαν και ορισμένοι φοιτητές θα επιδιώξουν την ένσταση αυτών των αποφάσεων. Το γεγονός αυτό καθυστερεί την επιβεβαιωμένη επίσημη εγγραφή μου στο τμήμα που επιθυμώ να πάω. Προσωπικά, έχω αποστείλει τα χαρτιά μεταγραφής μου στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και η γραμματεία μου απάντησε πώς θα πρέπει να τα ξαναστείλω όταν βγει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο, η οποία αναμένεται μετά το χρονικό περιθώριο των ενστάσεων.
 
ΕΡ.  Πόσο γρήγορα θεωρείτε πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση της πανδημίας;
 
ΑΠ. Η κατάσταση της πανδημίας θεωρώ πώς με τα εμβόλια των διάφορων εταιρειών που έχουν βγει πρόσφατα, θα καταπολεμηθεί αρκετά. Ωστόσο δεν θα επέλθει πλήρης αφανισμός του ιού, μιας και θα υπάρξουν άτομα τα οποία θα εξακολουθούν να αδιαφορούν για την δημόσια υγεία, αλλά και για την προσωπική τους υγεία, λόγω των ιδιαίτερων πεποιθήσεών τους ή λόγω της άγνοιας πάνω στο θέμα.
 
ΕΡ.  Πότε θεωρείτε ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα;
 
ΑΠ. Θεωρώ και ελπίζω πώς σταδιακά θα βελτιώνεται η κατάσταση με τον ερχομό του νέου έτους. Θεωρητικά μέχρι το καλοκαίρι του 2021 τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα, θα έχει χορηγηθεί το εμβόλιο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τότε πιστεύω θα είναι η στιγμή που όλοι θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας οι οποίες τόσο καιρό δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λόγω του Covid-19.

Πηγή: Foititikanea.gr










Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1213 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (10)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Διαδίκτυο: Εθισμός, πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΑΕΙ: Νέο σύστημα πρόσβασης στα 5 Μουσικά Τμήματα Ελλήνων του Εξωτερικού
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
Σχολεία: Ποια βιβλία και σε ποιες τάξεις θα αντικατασταθούν το νέο σχολικό έτος
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Σελίδα 1 από 6188 (37126 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6186
6187
6188
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης