Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020
Σχολές - Τμήματα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Κεραμέως: Εναπόκειται στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ

Αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις των αποφοίτων ΙΕΚ, διευκρινίστηκε από την κ. Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι εναπόκειται στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και να αποφασίσει όλα τα περαιτέρω της εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ε.Κ.)

Άρθρο 22
Σκοπός των Ι.Ε.Κ.

1. Σκοπός των Ι.Ε.Κ. είναι:

α) η παροχή αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης σε αποφοίτους της µη υποχρεωτικής δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και των ΕΠΑ.Λ., καθώς και σε κατόχους ισότιµων τίτλων και

β) η εξασφάλιση στους καταρτιζόµενους αντίστοιχων προσόντων, µε τη διδασκαλία επιστηµονικών, τεχνικών, επαγγελµατικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελµατική τους ένταξη και να διασφαλίζεται η προσαρµογή τους στις µεταβαλλόµενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

2. Τα Ι.Ε.Κ. λειτουργούν ως ευέλικτα όργανα διαρκούς παροχής, αναπροσαρµογής και εκσυγχρονισµού των προσόντων του ανθρώπινου δυναµικού και αποστολή τους είναι η παροχή ουσιαστικών και τυπικών επαγγελµατικών εφοδίων και προσόντων µε σκοπό τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζόµενων, ενισχύοντας παράλληλα την οικονοµία της Χώρας, µε τη συµβολή τους στην αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονοµική µεγέθυνση.

3. Τα Ι.Ε.Κ. µπορεί να είναι δηµόσια ή ιδιωτικά.

Άρθρο 23
Όροι και διαδικασίες ίδρυσης των Ι.Ε.Κ.

1. Τα δηµόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, ως σύνολο αρµοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδοµής, συνιστούν αποκεντρωµένες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων που υπάγονται στη Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., από την οποία και εποπτεύονται.

Για τη στέγαση των δηµόσιων Ι.Ε.Κ. χρησιµοποιούνται κτήρια σχολικών µονάδων Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Ε.Κ. και σχολικών εργαστηρίων, καθώς και άλλα κτήρια, τα οποία πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, ύστερα από αποφάσεις παραχώρησης των αναγκαίων χώρων λειτουργίας από το αρµόδιο κατά περίπτωση όργανο. Τα δηµόσια Ι.Ε.Κ. δύναται να διαθέτουν οργανωµένα εργαστήρια για την παροχή εργαστηριακής κατάρτισης.

2. Τα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, τα οποία κατά τη λήξη δύο (2) συνεχόµενων ετών κατάρτισης από το έτος κατάρτισης 2020-2021 και εφεξής, έχουν συνολικό κατ’ έτος αριθµό φοιτούντων/ καταρτιζοµένων που δεν υπερβαίνει τους εκατό (100), τίθενται σε αναστολή λειτουργίας ή συγχωνεύονται µε άλλα δηµόσια Ι.Ε.Κ..

Ειδικότερα για τα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Νότιου, Βόρειου, Δυτικού Τοµέα Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ο αντίστοιχος συνολικός κατ’ έτος αριθµός φοιτούντων/καταρτιζοµένων για την εφαρµογή του προηγούµενου εδαφίου ορίζεται σε διακόσιους (200). Ειδικώς, δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων σε αποµακρυσµένες, νησιωτικές, παραµεθόριες περιοχές και σε περιφερειακές ενότητες µε πληθυσµό κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων δύναται να λειτουργούν µε συνολικό κατ’ έτος αριθµό φοιτούντων/καταρτιζόµενων µικρότερο των εκατό (100).

3. Η παρ. 2 δεν εφαρµόζεται στα Θεµατικά και Πειραµατικά Ι.Ε.Κ., στα Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής και στα Ι.Ε.Κ. τα οποία λειτουργούν σε Καταστήµατα Κράτησης.

4. α) Η ίδρυση των Ι.Ε.Κ. από Ν.Π.Δ.Δ. γίνεται σύµφωνα µε την περ. 5 της υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), καθώς και τις εκάστοτε ισχύουσες κανονιστικές πράξεις.

β) Η αρµοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. της παρούσας ανήκει στο καθ’ ύλην αρµόδιο Υπουργείο ή το Ν.Π.Δ.Δ., στο οποίο ανήκει το Ι.Ε.Κ. αντίστοιχα και η αρµοδιότητα διαµόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευµάτων.

5. Τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. αδειοδοτούνται σύµφωνα µε την υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, καθώς και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις. Η εποπτεία και ο έλεγχος των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ, καθώς και η αρµοδιότητα διαµόρφωσης του εκπαιδευτικού πλαισίου τους, ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευµάτων, ενώ η αρµοδιότητα διατύπωσης γνώµης επί των κτηριολογικών τους δεδοµένων ανήκει στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Άρθρο 24
Ίδρυση Πειραµατικών Ι.Ε.Κ. και Θεµατικών Ι.Ε.Κ.

1. Τα Πειραµατικά και Θεµατικά ΙΕΚ ιδρύονται σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 34.

2. Αποστολή των Πειραµατικών Ι.Ε.Κ. είναι η προώθηση της ανάπτυξης και πειραµατικής εφαρµογής µοντέλου καινοτόµου λειτουργίας στη βάση ειδικών προδιαγραφών, ιδίως εκπαιδευτικής µεθοδολογίας, εκπαιδευτικού προσωπικού, στοχευµένων ειδικοτήτων, εποπτικών µέσων διδασκαλίας, υποδοµών, εργαστηριακού εξοπλισµού και συστήµατος διαχείρισης ποιότητας. Ειδικότερη αποστολή κάθε Θεµατικού Ι.Ε.Κ., αποτελεί η πιλοτική ανάπτυξη και προώθηση ειδικοτήτων επαγγελµατικής κατάρτισης που αντιστοιχούν σε στοχευµένο κατά περίπτωση αναπτυξιακό τοµέα της οικονοµίας, εφαρµόζοντας καινοτόµες µεθόδους λειτουργίας και  υιοθετώντας καλές διεθνείς πρακτικές.

3. Εκτός από την ίδρυση δηµόσιων Πειραµατικών και Θεµατικών Ι.Ε.Κ. ή πειραµατικών τµηµάτων ειδικοτήτων σε δηµόσια Ι.Ε.Κ., επιτρέπεται η µετατροπή σε Πειραµατικά ή Θεµατικά Ι.Ε.Κ. δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και ήδη λειτουργούντων Ι.Ε.Κ. που ανήκουν σε νοµικά πρόσωπα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα οποία δεν χρηµατοδοτούνται από δηµόσιους πόρους. Κριτήρια για τη µετατροπή λειτουργούντων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων σε Πειραµατικά ή Θεµατικά Ι.Ε.Κ. αποτελούν η εξωστρέφεια, η συµµετοχή σε καινοτόµες δράσεις και οι υποδοµές. Επίσης, επιτρέπεται η µετατροπή Ι.Ε.Κ. που εποπτεύονται από άλλα Υπουργεία και Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας Ν.Π.Δ.Δ. σε Πειραµατικά Ι.Ε.Κ..

Άρθρο 25
Φοίτηση στα Ι.Ε.Κ.

1.α) Στα Ι.Ε.Κ. εγγράφονται οι απόφοιτοι της µη υποχρεωτικής δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, δηλαδή των ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιµων τίτλων.

β) Η επαγγελµατική κατάρτιση στα Ι.Ε.Κ. ξεκινά κατά το χειµερινό ή εαρινό εξάµηνο, διαρκεί κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) και δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) συνολικά εξάµηνα, σύµφωνα µε τους Οδηγούς Κατάρτισης της ειδικότητας, συµπεριλαµβανοµένης σ’ αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης ή µαθητείας.

γ) Η κατάρτιση των αποφοίτων της δευτεροβάθµιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και των κατόχων ισότιµων τίτλων επαγγελµατικής εκπαίδευσης, διαρκεί σε Ι.Ε.Κ. από δύο (2) µέχρι τρία (3) εξάµηνα, συµπεριλαµβανοµένης σ’ αυτά περιόδου πρακτικής άσκησης ή µαθητείας, εφόσον πρόκειται για τίτλο σε ειδικότητα του επαγγελµατικού τοµέα από τον οποίο αποφοίτησαν από το ΕΠΑ.Λ. ή ισότιµη δοµή δευτεροβάθµιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης.

δ) Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., σύµφωνα µε την παρ. 18 του άρθρου 34, δύναται να καθορίζεται για την εγγραφή σε Ι.Ε.Κ. από ΕΠΑ.Λ. αντιστοιχία ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. µε ειδικότητες Ι.Ε.Κ..

2. Οι απόφοιτοι των δηµοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ και οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ε.Κ., µε απαλλαγή από τα µαθήµατα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάµηνο πέραν του Α΄ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ε.Κ., σύµφωνα µε τα προγράµµατα σπουδών και ύστερα από έγκριση του Προϊσταµένου Διεύθυνσης Εφαρµογής Επαγγελµατικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν..

3. Κάθε καταρτιζόµενος µπορεί να παρακολουθεί σε ένα µόνο Ι.Ε.Κ. µια µόνο ειδικότητα καθόλη τη διάρκεια της κατάρτισής του, συµπεριλαµβανοµένης της πρακτικής άσκησης ή µαθητείας. Οι καταρτιζόµενοι δεν δύνανται να εγγραφούν και να φοιτούν παράλληλα σε άλλες δοµές δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ή µεταδευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για καταρτιζόµενους χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Β1, όπως προβλέπεται στο άρθρο 76.

4. Η φοίτηση στα δηµόσια I.E.K. παρέχεται δωρεάν.

5. Για την απρόσκοπτη παρακολούθηση και ολοκλήρωση της κατάρτισης στα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, είναι δυνατή η χορήγηση υποτροφιών σε καταρτιζόµενους µε βάση κοινωνικά και οικονοµικά κριτήρια.

6. Τα δηµόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. είναι δυνατόν να παρέχουν επαγγελµατική κατάρτιση δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, εκπαίδευση - κατάρτιση σύγχρονη ή ασύγχρονη ή µικτή, µε βάση τους Οδηγούς Κατάρτισης των ειδικοτήτων κατάρτισης. Στους Οδηγούς Κατάρτισης µπορεί να περιλαµβάνονται η χρήση νέων τεχνολογιών, η αξιοποίηση ψηφιακού περιβάλλοντος, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για εξ αποστάσεως µάθηση και η κατανοµή µεταξύ της διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσηςκατάρτισης. Εφόσον, µια ειδικότητα µπορεί να παρασχεθεί στο σύνολό της µε εξ αποστάσεως κατάρτιση, στους αποφοίτους της απονέµεται Βεβαίωση Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και τους παρέχεται δικαίωµα συµµετοχής στις διαδικασίες πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σύµφωνα µε το άρθρο 50. Δικαίωµα συµµετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σύµφωνα µε το άρθρο 50 έχουν και οι απόφοιτοι για τους οποίους µέρος της κατάρτισης υλοποιήθηκε µε την αξιοποίηση της µεθόδου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης-κατάρτισης, εφόσον προβλέπεται στον αντίστοιχο Οδηγό Κατάρτισης και τους έχει απονεµηθεί Β.Ε.Κ..

Άρθρο 26
Οργάνωση και λειτουργία ξενόγλωσσων τµηµάτων

Τα δηµόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. µπορούν να οργανώνουν και να λειτουργούν, όπως ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 34, ξενόγλωσσα τµήµατα που απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρων εντος η εκτος Ευρωπαικης Ενωσης, οι οποιοι έχουν συµπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι τίτλων ισότιµων προς εκείνους των αποφοίτων µη υποχρεωτικής δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.

Άρθρο 27
Πρακτική άσκηση - Μαθητεία

1. Οι καταρτιζόµενοι των Ι.Ε.Κ. δύνανται να πραγµατοποιούν την πρακτική άσκηση ή τη µαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δηµόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού και επιχειρήσεις µε τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος, µε ευθύνη του Ι.Ε.Κ. στο οποίο φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης µπορεί να είναι συνεχιζόµενη ή τµηµατική, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης του τετάρτου εξαµήνου, εκτός αν ορίζεται άλλως στους Οδηγούς Κατάρτισης και πρέπει να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση, εντός είκοσι τεσσάρων (24) µηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαµήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.

2. Οι καταρτιζόµενοι των Ι.Ε.Κ., που έχουν συµπληρώσει εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ηµεροµίσθια ή εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ηµέρες ασφάλισης στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται από την υποχρέωση φοίτησης της περιόδου πρακτικής άσκησης ή µαθητείας, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στο Ι.Ε.Κ. φοίτησης και σχετικής απόφασης έγκρισης του Διευθυντή του οικείου Ι.Ε.Κ., οπότε τους απονέµεται η Β.Ε.Κ. µε την ολοκλήρωση των εξαµήνων της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.

3. Η εποπτεία, ο συντονισµός, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης ή µαθητείας πραγµατοποιούνται από το Γραφείο Επαγγελµατικής Ανάπτυξης και Σταδιοδροµίας (Γ.Ε.Α.Σ) του Ι.Ε.Κ. της παρ. 2 του άρθρου 32, µε ευθύνη του Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. ή του Συντονιστή Συµβούλου.

4. Η πρακτική άσκηση σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Ι.Δ., Ν.Π.Δ.Δ. , δηµόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού και επιχειρήσεις δύναται να είναι αµειβόµενη ή επιδοτούµενη ενώ η µαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Ι.Δ., Ν.Π.Δ.Δ., δηµόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού και επιχειρήσεις είναι αµειβόµενη ή επιδοτούµενη.

Η πρακτική άσκηση και η µαθητεία είναι δυνατόν να χρηµατοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις.

5. Για τους καταρτιζόµενους των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας και οι ιατρικές πράξεις που απαιτούνται για την πρακτική άσκηση και τη µαθητεία σε χώρους εργασίας, αν οι καταρτιζόµενοι δεν είναι άµεσα ή έµµεσα ασφαλισµένοι, γίνονται δωρεάν από δηµόσια νοσοκοµεία ή από ιατρούς συµβεβληµένους µε το Δηµόσιο ή µε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το Δηµόσιο καλύπτει τις δαπάνες ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής περίθαλψης των καταρτιζοµένων, που έπαθαν ατύχηµα κατά την άσκηση σε εργαστηριακό χώρο, που χρησιµοποιείται από τα δηµόσια Ι.Ε.Κ. ή στους χώρους εργασίας, κατά το µέρος που οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από άµεση ή έµµεση ασφάλιση.

Άρθρο 28
Συµµετοχή σε προγράµµατα της Ε.Ε.

1. Οι καταρτιζόµενοι στα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. δύνανται, στο πλαίσιο προγραµµάτων της Ε.Ε. στον τοµέα της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, να πραγµατοποιούν µέρος της θεωρητικής ή
και της εργαστηριακής κατάρτισής τους σε πιστοποιηµένους φορείς κατάρτισης αντίστοιχου επιπέδου που εδρεύουν σε κράτη µέλη της Ε.Ε.. Οι καταρτιζόµενοι παρακολουθούν ειδικότητες αντίστοιχες µε αυτές οι οποίες παρέχονται στο Ι.Ε.Κ. προέλευσής τους και λαµβάνουν τις πιστωτικές µονάδες που αποδίδονται σύµφωνα µε τους Οδηγούς Κατάρτισης, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από την αρµόδια αρχή του κράτους υποδοχής.

2. Στο πλαίσιο των προγραµµάτων της παρ. 1, είναι δυνατή και η πραγµατοποίηση της πρακτικής άσκησης ή µέρους αυτής των καταρτιζόµενων στα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. σε παραγωγικές µονάδες των κρατών υποδοχής.

3. Στους αποφοίτους των Ι.Ε.Κ. των παρ. 1 και 2, ύστερα από την ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, απονέµεται Β.Ε.Κ., στη βάση της οποίας οι ανωτέρω απόφοιτοι συµµετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελµατικής Κατάρτισης οι οποίες διενεργούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.ΕΠ..

4. Για τη συµµετοχή των καταρτιζόµενων στα δηµόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων σε διεθνή προγράµµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε ιδρύµατα και παραγωγικές µονάδες της αλλοδαπής εφαρµόζονται αναλόγως οι παρ. 1 έως και 3.

Άρθρο 29
Ειδικότητες των Ι.Ε.Κ.

Στα Ι.Ε.Κ. παρέχονται ειδικότητες, οι οποίες καθορίζονται µε βάση τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της εθνικής οικονοµίας, σύµφωνα µε την παρ. 19 του άρθρου 34.

Άρθρο 30
Κανονισµοί Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.

1. Με τον Κανονισµό Λειτουργίας των δηµόσιων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, ο οποίος καταρτίζεται σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 34, ρυθµίζονται:

α) τα θέµατα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της σπουδαστικής ζωής των καταρτιζοµένων στον χώρο κατάρτισής τους, στον καθορισµό των διακοπών και  αργιών των Ι.Ε.Κ., καθώς και κάθε ειδικό και τεχνικό θέµα που αφορά στην παροχή επαγγελµατικής κατάρτισης και την πρακτική άσκηση ή µαθητεία των καταρτιζοµένων, καθώς και στα πειθαρχικά παραπτώµατα των καταρτιζοµένων και τη διαδικασία µε την οποία προβλέπονται και επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές,

β) τα αρµόδια όργανα, οι διαδικασίες και τα κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας στα Ι.Ε.Κ. στο πλαίσιο της επαγγελµατικής κατάρτισης,

γ) ο τρόπος και η διαδικασία για τη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων διαφάνειας όλων των διοικητικών και διδακτικών διαδικασιών και αποφάσεων, που ακολουθούνται στα Ι.Ε.Κ.,

δ) τα κριτήρια, το πλαίσιο των διαδικασιών και ο τρόπος λειτουργίας που απαιτείται για την εφαρµογή αυτοαξιολόγησης και επαναξιολόγησης των δοµών και αξιολόγησης των καταρτιζόµενων και των εκπαιδευτών, τη διαµορφωτική και την εξωτερική αξιολόγηση, καθώς και τα αναγκαία όργανα του Ι.Ε.Κ. για την τήρηση αυτών,

ε) οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία που αφορά στις εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς και τη συµµετοχή σε εθνικά, ευρωπαϊκά, και διεθνή προγράµµατα,

στ) οι προϋποθέσεις, οι όρους και η διαδικασία σύναψης συµβάσεων, µε τα Α.Ε.Ι. και άλλους εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς για την πραγµατοποίηση µέρους της κατάρτισης ή της πρακτικής άσκησης σε χώρες της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες,

ζ) ο τύπος και η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων φοίτησης και στρατολογίας, καθώς και των Β.Ε.Κ.,

η) ο τρόπος, τα κριτήρια και η διαδικασία για τις εγγραφές, µετεγγραφές ή κατατάξεις, η έναρξη και λήξη του εκπαιδευτικού έτους, τα κριτήρια, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής καταρτιζοµένων κρατών µελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών σε ξενόγλωσσα τµήµατα και τα θέµατα οργάνωσης και λειτουργίας ξενόγλωσσων τµηµάτων,

θ) τα υπηρεσιακά έγγραφα, που οφείλουν να τηρούν τα δηµόσια Ι.Ε.Κ. σε έντυπη και ηλεκτρονική µορφή και η χρονική διάρκεια τήρησης αυτών,

ι) τα θέµατα οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Ι.Ε.Κ., δηλαδή του Γραφείου Διοίκησης και Γραµµατείας και του Γ.Ε.Α.Σ., του προσωπικού, της επιλογής καταρτιζοµένων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων, της διαδικασίας και των οργάνων επιλογής των εκπαιδευτών και τα θέµατα των αντικειµένων κατάρτισης των ξενόγλωσσων τµηµάτων,

ια) τα θέµατα, που αφορούν στο θεωρητικό και εργαστηριακό µέρος των προγραµµάτων που παρέχονται, καθώς και στην πρακτική άσκηση ή τη µαθητεία,

ιβ) τα θέµατα εκπαίδευσης και επιµόρφωσης του προσωπικού, τα θέµατα συγκρότησης και οργάνωσης βιβλιοθηκών και άλλων εποπτικών µέσων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα ζητήµατα εποπτείας των καταρτιζοµένων, καθώς και της κατάρτισης, της πρακτικής άσκησης και µαθητείας, όπου και όταν παρέχονται εκτός των Ι.Ε.Κ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο συναφές θέµα,

ιγ) οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα όργανα, ο τρόπος και η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού του Ι.Ε.Κ., όπου προβλέπεται, και

ιδ) κάθε άλλο ειδικότερο θέµα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των δηµόσιων Ι.Ε.Κ..

2. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατεία Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., σύµφωνα µε την περ. γ΄ της παρ. 17 του άρθρου 34, καταρτίζονται Ειδικοί Κανονισµοί Λειτουργίας των Πειραµατικών και Θεµατικών Ι.Ε.Κ., καθώς και των δηµόσιων Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής ή των πειραµατικών τµηµάτων ειδικοτήτων σε Ι.Ε.Κ., οι οποίοι µπορεί να ρυθµίζουν, πλέον των θεµάτων που αναφέρονται στην παρ. 1, ειδικά θέµατα λειτουργίας, οργάνωσης και στελέχωσής τους, θέµατα εκπαιδευτικής µεθοδολογίας, τον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής καταρτιζοµένων και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, των ειδικοτήτων κατάρτισης, των εποπτικών µέσων, της σύστασης, της συγκρότησης και του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών αξιολόγησης της λειτουργίας, των προδιαγραφών των υποδοµών, ειδικότερα θέµατα που σχετίζονται µε το περιεχόµενο κατάρτισης, θέµατα ωρολογίου προγράµµατος, διάρκεια φοίτησης και κατανοµή ωρών θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης ή µαθητείας,  καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού ή του Υπουργού που εποπτεύει το Ν.Π.Δ.Δ.,  σύµφωνα µε την παρ. 9 του άρθρου 34, καταρτίζονται Κανονισµοί Λειτουργίας των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας άλλων Υπουργείων ή Ν.Π.Δ.Δ. οι οποίοι ρυθµίζουν,  πλέον των θεµάτων της παρ. 1, θέµατα που αφορούν:

α) στον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης των Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας άλλου Υπουργείου ή Ν.Π.Δ.Δ.,

β) στο σύστηµα εποπτείας και παρακολούθησης των Ι.Ε.Κ., καθώς και στις παραβάσεις και τις κυρώσεις επί αυτών,

γ) σε κάθε άλλο ειδικότερο θέµα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας άλλου Υπουργείου ή Ν.Π.Δ.Δ..

4. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., σύµφωνα µε την περ. β΄ της παρ. 17 του άρθρου 34, καταρτίζεται Κανονισµός Λειτουργίας των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., ο οποίος ρυθµίζει:

α) τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών I.Ε.Κ.,

β) τα προσόντα και τα κωλύµατα για την πρόσληψη των οργάνων διοίκησης των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και τις µονάδες υποστήριξης του έργου τους,

γ) τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτών ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., καθώς και τη διαδικασία, τον τρόπο και τα όργανα αξιολόγησής τους,

δ) το έτος και τα εξάµηνα κατάρτισης, τον καθορισµό των διακοπών και αργιών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία διεξαγωγής εγγραφών, µετεγγραφών, φοίτησης και εξετάσεων των καταρτιζοµένων σε αυτά, τα παραπτώµατα, τις κυρώσεις και τα όργανα επιβολής αυτών σε καταρτιζόµενους των ιδιωτικών I.Ε.Κ.,

ε) τα υπηρεσιακά έγγραφα που οφείλουν να τηρούν τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. σε έντυπη και ηλεκτρονική µορφή και τη χρονική διάρκεια τήρησης αυτών,

στ) τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσµάτων, τα θέµατα υπηρεσιακής και πειθαρχικής κατάστασης του προσωπικού των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ, τα θέµατα επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες ή τους εκπροσώπους των ιδιωτικών I.Ε.Κ., τον τύπο και τη διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων φοίτησης και στρατολογίας και των Β.Ε.Κ.,

ζ) κάθε άλλο ειδικότερο θέµα, που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ..

Άρθρο 31
Όργανα διοίκησης των Ι.Ε.Κ.

1. α) Η διοίκηση του Ι.Ε.Κ. ασκείται από τον Διευθυντή.

β) Ο Διευθυντής δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, µπορεί να είναι µόνιµος δηµόσιος υπάλληλος ή µόνιµος εκπαιδευτικός της δηµόσιας εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής πρέπει να διαθέτει αυξηµένα, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της ηµεδαπής ή ισότιµο τίτλο της αλλοδαπής, επιστηµονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση, εµπειρία στην επαγγελµατική εκπαίδευση ή κατάρτιση που καλύπτει τις ανάγκες διοίκησης εκπαιδευτικού οργανισµού της φύσης και της αποστολής των Ι.Ε.Κ.. Συνεκτιµώνται µεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και επαγγελµατική και διοικητική εµπειρία.

γ) Ο Διευθυντής δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, επιλέγεται ύστερα από ανοικτή πρόσκληση, η οποία εκδίδεται από τον Γενικό Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. και η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και στο πρόγραµµα «Διαύγεια».

δ) Οι υποψήφιοι Διευθυντές αξιολογούνται από τριµελή επιτροπή, που συγκροτείται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, σύµφωνα µε την περ. β΄ της παρ. 12 του άρθρου 34. Μετά την αξιολόγηση, η Επιτροπή επιλέγει τους Διευθυντές. Η απόσπαση και τοποθέτησή τους πραγµατοποιείται από το αρµόδιο κατά περίπτωση όργανο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, σύµφωνα µε τη διαδικασία της παρ. 11 του άρθρου 34.

ε) Η θητεία των Διευθυντών δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων είναι τριετής. Η υπηρεσία του στη θέση του Διευθυντή Ι.Ε.Κ.
ως προς την οργανική θέση που κατείχε θεωρείται συνεχής, λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων εφόσον πρόκειται για µόνιµο εκπαιδευτικό της δηµόσιας εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διοίκησης εκπαιδευτικής µονάδας, µετά δε τη λήξη της θητείας του, αυτός επανέρχεται αυτοδικαίως στον φορέα όπου υπηρετούσε πριν την επιλογή του ως Διευθυντή Ι.Ε.Κ..

στ) Καθιερώνεται σύστηµα απόδοσης για τους Διευθυντές δηµόσιων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, πέραν των οριζόµενων στο άρθρο 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), σύµφωνα µε τη διαδικασία της περ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 34.

ζ) Η ανάκληση της απόσπασης των επιλεγέντων διευθυντών, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, είναι δυνατή µόνο για απολύτως σοβαρούς και τεκµηριωµένους λόγους.

2. Ο Διευθυντής του δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων είναι υπεύθυνος για την εύρυθµη λειτουργία του, προΐσταται του προσωπικού είναι διοικητικός και οικονοµικός υπεύθυνος και πειθαρχικός προϊστάµενος του Ι.Ε.Κ..

Ο Διευθυντής ασκεί ιδίως τις ακόλουθες αρµοδιότητες:

α) συντονίζει και έχει την ευθύνη για την εύρυθµη διοικητική λειτουργία και οικονοµική διαχείριση του Ι.Ε.Κ.,

β) µεριµνά και έχει την ευθύνη για:

βα) την τήρηση των νόµων και των εγκυκλίων,

ββ) την έγκαιρη και αξιόπιστη τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου µε τα στοιχεία της οικονοµικής λειτουργίας του Ι.Ε.Κ.,

βγ) την εφαρµογή των ειδικών εκπαιδευτικών προγραµµάτων που αφορούν σε καταρτιζόµενους µε αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

βδ) την έγκαιρη και αξιόπιστη ενηµέρωση της Διεύθυνσης Εφαρµογής Επαγγελµατικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., εντύπως ή και ηλεκτρονικώς, και τη συνεργασία µε τις αρµόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, για τη ρύθµιση κάθε ειδικού θέµατος αρµοδιότητάς του,

γ) αξιολογεί, σε συνεργασία µε τον/τους Υποδιευθυντή/ές, τους εκπαιδευτές, δ) µπορεί να συµµετέχει ως µέλος στο Σ.Σ.Π.Α.Ε. της περιφερειακής του ενότητας,

ε) αναθέτει στους εκπαιδευτές των Ι.Ε.Κ. συγκεκριµένα καθήκοντα που συνδέονται µε το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο βάσει των Οδηγών Κατάρτισης, όπως αυτά που σχετίζονται µε τον επαγγελµατικό προσανατολισµό, την υλοποίηση των καινοτόµων εκπαιδευτικών προγραµµάτων και δράσεων, την εργαστηριακή εκπαίδευση, την πρακτική άσκηση και τη µαθητεία των καταρτιζοµένων, την εφαρµογή προγραµµάτων εισαγωγής και διδακτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, καθώς και την εν γένει λειτουργία του Ι.Ε.Κ.,

στ) υπογράφει κάθε έγγραφο του Ι.Ε.Κ. και κάθε σύµβαση ή σχετικό έγγραφο εκπροσωπώντας το Ι.Ε.Κ.,

ζ) ασκεί κάθε αρµοδιότητα του Ι.Ε.Κ., η οποία δεν έχει ανατεθεί σε άλλο όργανό του.

3. Ο Διευθυντής είναι πειθαρχικός προϊστάµενος του δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων. Η πειθαρχική εξουσία του ασκείται, για τους εκπαιδευτικούς, σύµφωνα µε το π.δ. 47/2006 (Α΄ 48), για τους διοικητικούς υπαλλήλους σύµφωνα µε τον Κώδικα Κατάστασης Δηµοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και για τους εκπαιδευτές κατ’ ανάλογη εφαρµογή του ως άνω Κώδικα, όπως ορίζεται ειδικότερα στον Κανονισµό Λειτουργίας.

4. Ο Διευθυντής χορηγεί στο προσωπικό του δηµοσίου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, του οποίου προΐσταται τις νόµιµες άδειες.

Για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών, ο Διευθυντής ενηµερώνει, αυθηµερόν, το τµήµα Γ΄ Προσωπικού και Υποστήριξης Επαγγελµατικής Κατάρτισης της Διεύθυνσης Εφαρµογής Επαγγελµατικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. και την αρµόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης από την οποία προέρχεται, εφόσον πρόκειται για αποσπασµένο εκπαιδευτικό που υπηρετεί στο δηµόσιο Ι.Ε.Κ..

5. Ο Διευθυντής του δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή. Αν υπηρετούν δύο (2) Υποδιευθυντές, ο Διευθυντής αναπληρώνεται από τον Υποδιευθυντή που ορίζεται µε απόφασή του και αν και αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, από τον δεύτερο Υποδιευθυντή. Αν ελλείπουν, απουσιάζουν ή κωλύονται και οι δύο (2) Υποδιευθυντές, ο Διευθυντής αναπληρώνεται από εκπαιδευτικό ή διοικητικό υπάλληλο που υπηρετεί στο Ι.Ε.Κ., ο οποίος ορίζεται µε απόφασή του.

6. Ο Διευθυντής του δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, ασκεί, προσωρινά, τις αρµοδιότητες του Υποδιευθυντή, όταν ο τελευταίος δεν έχει ορισθεί ή ελλείπει και τον αναπληρώνει σε περίπτωση που απουσιάζει ή κωλύεται.

7. Ο Υποδιευθυντής δηµοσίου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων είναι αποσπασµένος µόνιµος εκπαιδευτικός της δηµόσιας εκπαίδευσης ή µόνιµος εκπαιδευτικός της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. και επιλέγεται ύστερα από ανοικτή πρόσκληση, η οποία εκδίδεται από τον Γενικό Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.
και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και στο πρόγραµµα «Διαύγεια». Ο Υποδιευθυντής πρέπει να έχει τουλάχιστον τετραετή (4) εκπαιδευτική υπηρεσία στην επαγγελµατική εκπαίδευση ή κατάρτιση, γνώση και εµπειρία σε διδακτικές µεθόδους της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην επιµόρφωση εκπαιδευτών, να µπορεί να παρακολουθήσει και να εποπτεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και να συντονίζει τη διαδικασία αξιολόγησής της.

8. Οι υποψήφιοι Υποδιευθυντές αξιολογούνται από τριµελή επιτροπή που συγκροτείται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων σύµφωνα µε την περ. β΄ της παρ. 12 του άρθρου 34. Μετά την αξιολόγηση, η Επιτροπή επιλέγει τους Υποδιευθυντές των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ.. Η απόσπαση και τοποθέτησή τους πραγµατοποιείται από το αρµόδιο κατά περίπτωση όργανο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων ή σύµφωνα µε τη διαδικασία της παρ. 11 του άρθρου 34.

9. Ο Υποδιευθυντής ασκεί ιδίως, τις ακόλουθες αρµοδιότητες:

α) αναπληρώνει τον Διευθυντή όταν αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, σύµφωνα µε την παρ. 5,

β) µεριµνά για την αξιολόγηση, εποπτεία και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου,

γ) µεριµνά για την εκτέλεση των αποφάσεων του Διευθυντή,

δ) αξιολογεί, σε συνεργασία µε τον Διευθυντή και τον άλλο Υποδιευθυντή, όπου υπάρχει, τους εκπαιδευτές.

10. Σε κάθε δηµόσιο Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, όταν το πλήθος των καταρτιζοµένων υπερβαίνει τους εκατόν ογδόντα (180) υπηρετούν δύο (2) Υποδιευθυντές. Η κατανοµή αρµοδιοτήτων µεταξύ τους γίνεται µε απόφαση του Διευθυντή.

11. Η θητεία των Υποδιευθυντών δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων είναι τριετής. Η υπηρεσία στη θέση Υποδιευθυντή του
Ι.Ε.Κ. ως προς την οργανική ή κύρια θέση του θεωρείται συνεχής για κάθε συνέπεια, λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων και ως χρόνος άσκησης καθηκόντων υποδιευθυντή εκπαιδευτικής µονάδας, µετά δε τη λήξη της θητείας του, αυτός επανέρχεται αυτοδικαίως στον φορέα όπου υπηρετούσε πριν την επιλογή
του ως Υποδιευθυντή Ι.Ε.Κ..

12. Ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν µπορούν να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο ως εκπαιδευτές του Ι.Ε.Κ., δηµόσιου ή ιδιωτικού, ή άλλης δοµής της Γενικής Γραµµατείας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν..

Άρθρο 32
Διοικητική οργάνωση των Ι.Ε.Κ.

1. α) Σε κάθε δηµόσιο Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, λειτουργεί Γραφείο Διοίκησης και Γραµµατείας µε έργο τη διεξαγωγή όλων των εργασιών που αφορούν στη διοικητική και οικονοµική λειτουργία του Ι.Ε.Κ. Ειδικότερα, στο Γραφείο αυτό υπάγονται όλα τα θέµατα που έχουν σχέση µε την τήρηση πρωτοκόλλου αλληλογραφίας, τη διακίνηση εγγράφων, την αρχειοθέτηση αυτών και την επιµέλεια της αλληλογραφίας του Διευθυντή, καθώς και την αναπαραγωγή των εγγράφων και του λοιπού έντυπου υλικού και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστηµάτων.

β) Το Γραφείο Διοίκησης και Γραµµατείας στελεχώνεται από δύο (2) υπαλλήλους, όταν φοιτούν έως ογδόντα (80) καταρτιζόµενοι, από τρεις (3) υπαλλήλους, όταν φοιτούν έως εκατό ογδόντα (180) καταρτιζόµενοι, από τέσσερις (4) υπαλλήλους όταν φοιτούν έως τετρακόσιοι (400) καταρτιζόµενοι και από πέντε (5) υπαλλήλους, όταν φοιτούν άνω των τετρακοσίων (400) καταρτιζοµένων.

γ) Οι θέσεις του διοικητικού προσωπικού των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, δύναται να καλύπτονται:

α) µε µετατασσόµενους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς ή διοικητικούς, κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ Διοικητικού ή ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων ή των εποπτευόµενων φορέων του ή οποιασδήποτε άλλης δηµόσιας υπηρεσίας. Η µετάταξη των ανωτέρω διενεργείται βάσει των ισχυουσών διατάξεων περί Ενιαίου Συστήµατος Κινητικότητας,

β) µε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αποσπώνται, ύστερα από αίτησή τους, για την άσκηση διοικητικού έργου.

2. α) Σε κάθε δηµόσιο Ι.Ε.Κ., αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, λειτουργεί Γραφείο Επαγγελµατικής Ανάπτυξης και Σταδιοδροµίας (Γ.Ε.Α.Σ.). Στις αρµοδιότητες του Γ.Ε.Α.Σ. περιλαµβάνονται:

αα) η ενηµέρωση και συµβουλευτική υποστήριξη των καταρτιζοµένων και αποφοίτων των Ι.Ε.Κ.,

αβ) η πληροφόρηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και των καταρτιζοµένων για το έργο της Αρχικής Επαγγελµατικής Κατάρτισης και η εν γένει προβολή των Ι.Ε.Κ.,

αγ) η οργάνωση, εποπτεία και παρακολούθηση της µαθητείας και πρακτικής άσκησης των καταρτιζοµένων των Ι.Ε.Κ.,

αδ) η παρακολούθηση της ένταξης των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ. στην αγορά εργασίας και η σύνταξη σχετικών εκθέσεων ή µελετών σχετικά µε την επαγγελµατική ανάπτυξη και σταδιοδροµία των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ.,

αε) η συνεργασία µε τις αρµόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων ή συναρµόδιων Υπουργείων και επαγγελµατικών φορέων, καθώς και η τήρηση των κανόνων δηµοσιότητας και υλοποίησης συγχρηµατοδοτούµενων έργων σχετικών µε θέµατα επαγγελµατικής ανάπτυξης και σταδιοδροµίας, β) Τα θέµατα οργάνωσης και λειτουργίας των Γ.Ε.Α.Σ. εξειδικεύονται στον Κανονισµό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., ως αναφέρεται στο άρθρο 32. γ) Τα Γ.Ε.Α.Σ. στελεχώνονται µε  εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, µε Συµβούλους σταδιοδροµίας και ειδικούς επαγγελµατικής συµβουλευτικής. Σε κάθε Γ.Ε.Α.Σ. απασχολείται ένας (1) Συντονιστής Σύµβουλος, όταν σε δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων λειτουργούν µέχρι πέντε (5) τµήµατα ή φοιτούν µέχρι εκατόν πενήντα (150) καταρτιζόµενοι, ενώ όταν λειτουργούν πάνω από πέντε (5) τµήµατα ή φοιτούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) καταρτιζόµενοι απασχολούνται δύο (2) Συντονιστές Σύµβουλοι. Ο Συντονιστής Σύµβουλος, µεταξύ άλλων, έχει ως αρµοδιότητα την παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζοµένου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του ασκουµένου, τον επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση και την ορθή τήρηση του ατοµικού φακέλου πρακτικής άσκησης µε  τις σχετικές µηνιαίες εκθέσεις προόδου, συνεπικουρούµενος από τους οριζόµενους επόπτες Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας. Οι Συντονιστές Σύµβουλοι επιλέγονται µε απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην περ. γ΄ της παρ. 12 του άρθρου 34. Οι Συντονιστές Σύµβουλοι εποπτεύουν το έργο των εποπτών πρακτικής άσκησης ή µαθητείας, µε βάση τον κανονισµό λειτουργίας, σύµφωνα µε το άρθρο 30. δ) Η λειτουργία και στελέχωση των Γ.Ε.Α.Σ. µπορούν να χρηµατοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

3. Τα Ι.Ε.Κ αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων αξιολογούνται από τη Διεύθυνση Τεκµηρίωσης και Επικοινωνίας της Γενικής Γραµµατείας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., ως προς τη λειτουργικότητά τους, την ανταπόκρισή τους στις τοπικές ανάγκες της περιοχής τους και την ορθολογική χωροταξική κατανοµή τους, µε κριτήρια ιδίως, τον βαθµό επιτυχίας των αποφοίτων που συµµετέχουν στις διαδικασίες εξετάσεων πιστοποίησης αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης, την απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας, την περαιτέρω συµµετοχή των αποφοίτων τους σε δράσεις δια βίου µάθησης, καθώς και τον δείκτη βαθµού ικανοποίησης των καταρτιζοµένων τους και των εκπαιδευτών σε ετήσια βάση.

4. Η Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. διατηρεί το δικαίωµα δηµοσιοποίησης των αξιολογικών επιδόσεων όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, µε κύριους δείκτες τον αριθµό των αποφοίτων τους που προσήλθαν σε εξετάσεις πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελµατικής Κατάρτισης, τον βαθµό επιτυχίας των αποφοίτων τους, οι οποίοι συµµετείχαν στις διαδικασίες εξετάσεων πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελµατικής Κατάρτισης, τον αριθµό των αποφοίτων που εξασφάλισαν θέση στην αγορά εργασίας, καθώς και την περαιτέρω συµµετοχή των αποφοίτων σε πανεπιστηµιακές σπουδές.

5. Οι λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισµού των δηµοσίων Ι.Ε.Κ., καθώς και οι αµοιβές των εκπαιδευτών Επαγγελµατικής Κατάρτισης, µπορούν να χρηµατοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

Άρθρο 33
Επίδοµα θέσης ευθύνης - Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 4354/2015

1. Στην υποπερ. στστ΄ της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), προστίθενται οι λέξεις «καθώς και Διευθυντών εκπαιδευτικών µονάδων στα Καταστήµατα Κράτησης και στο Ίδρυµα Αγωγής Αρρένων Βόλου» και η υποπερ. στστ΄ διαµορφώνεται ως εξής: «στστ) Διευθυντές Γενικών Λυκείων, Επαγγελµατικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων, Ενιαίων Ειδικών Επαγγελµατικών Γυµνασίων – Λυκείων, Ειδικών Επαγγελµατικών Λυκείων και Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.), Μουσικών Γυµνασίων µε λυκειακές τάξεις και Καλλιτεχνικών Γυµνασίων µε λυκειακές τάξεις, καθώς και Διευθυντών εκπαιδευτικών µονάδων στα Καταστήµατα Κράτησης και στο Ίδρυµα Αγωγής Αρρένων Βόλου, τριακόσια (300) ευρώ ή εφόσον τα Γενικά και Επαγγελµατικά Λύκεια και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυµνάσια µε λυκειακές τάξεις διαθέτουν εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον µαθητές και οι σχολικές µονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) τριάντα (30) τουλάχιστον µαθητές, τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.»

2. Στην υποπερ. ηη) της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015, ύστερα από τις λέξεις «Δηµόσιων Ι.Ε.Κ.» προστίθενται οι λέξεις «δηµόσιων Ε.Σ.Κ.» και η υποπερ. ηη΄ διαµορφώνεται ως εξής: «ηη) Διευθυντές Γυµνασίων, Επαγγελµατικών Σχολών, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Δηµόσιων Ι.Ε.Κ., Δηµόσιων Ε.Σ.Κ., Ειδικών Γυµνασίων, Ειδικών Επαγγελµατικών Γυµνασίων, τετραθέσιων και άνω γενικών και ειδικών δηµοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, Εργαστηριακών Κέντρων  (Ε.Κ.), και Σχολών και Κέντρων Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Ο.Α.Ε.Δ., διακόσια πενήντα (250) ευρώ ή, εφόσον τα σχολεία γενικής και επαγγελµατικής εκπαίδευσης διαθέτουν εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον µαθητές και οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. τριάντα (30) τουλάχιστον µαθητές, τριακόσια (300) ευρώ.»

3. Στην υποπερ. θθ) της περ. β) της παρ 1 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015, ύστερα από τις λέξεις «δηµοσίων Ι.Ε.Κ.» προστίθενται οι λέξεις «Δηµόσιων Ε.Σ.Κ.» και η
υποπερ. θθ) διαµορφώνεται ως εξής: «θθ) Υποδιευθυντές σχολικών µονάδων, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε., Δηµόσιων Ι.Ε.Κ., Δηµόσιων Ε.Σ.Κ. και Σχολών και Κ.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ., υπεύθυνοι τοµέων Ε.Κ., Προϊστάµενοι των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.), εκατόν πενήντα (150) ευρώ.»

Άρθρο 34
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Ε΄

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Παιδείας και Θρησκευµάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. και γνώµη του Κ.Ε.Ε., δύναται να ιδρύονται δηµόσια Πειραµατικά Ι.Ε.Κ. και Θεµατικά Ι.Ε.Κ., ρυθµίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Παιδείας και Θρησκευµάτων:

α) δύναται να ιδρύονται Ι.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και ρυθµίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα,

β) δύναται να θεσπίζεται, ως δικαίωµα εγγραφής, η καταβολή, κατά την αρχική εγγραφή από τους καταρτιζόµενους στα δηµόσια Ι.Ε.Κ., εφάπαξ χρηµατικού ποσού, το οποίο επιστρέφεται στους καταρτιζόµενους εξ ολοκλήρου, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησής τους και καθορίζεται το ύψος, οι τυχόν εξαιρέσεις από  την καταβολή του, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής του χρηµατικού ποσού, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα,

γ) καθορίζονται οι κατηγορίες και το ύψος της ωριαίας αποζηµίωσης των Εκπαιδευτών Επαγγελµατικής Κατάρτισης του άρθρου 55 του ν. 4692/2020 (Α΄ 111),

δ) καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των υποτροφιών της παρ. 5 του άρθρου 25, η διάρκεια και το ύψος τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

ε) εξειδικεύεται το σύστηµα απόδοσης την περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο τρόπος καταβολής και το ύψος της οικονοµικής απολαβής καθώς και κάθε ειδικότερο θέµα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Παιδείας και Θρησκευµάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Γενικού Γραµµατέα Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., καθορίζονται οι ειδικότητες και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της κατάρτισης στα ξενόγλωσσα τµήµατα του άρθρου 26, καθώς και η γλώσσα διδασκαλίας, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής, τα κριτήρια επιλογής, τα δικαιολογητικά εγγραφής των καταρτιζοµένων, τα ειδικότερα προσόντα των εκπαιδευτών, το ύψος των διδάκτρων φοίτησης, ο προϋπολογισµός του προγράµµατος και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών, Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού, δύναται να ιδρύονται δηµόσια Ι.Ε.Κ. που εποπτεύονται από άλλα Υπουργεία και να ρυθµίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

5. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού, δύναται να συγχωνεύονται και να καταργούνται δηµόσια Ι.Ε.Κ. που εποπτεύονται από άλλα Υπουργεία, καθώς και να ρυθµίζεται κάθε άλλο ειδικότερο θέµα. Αν η εν λόγω συγχώνευση ή κατάργηση προκαλεί αύξηση των δαπανών, η κοινή απόφαση του πρώτου εδαφίου εκδίδεται µε τη σύµπραξη και του Υπουργού Οικονοµικών, µε την οποία ρυθµίζονται και ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών, Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του αρµόδιου οργάνου του Ν.Π.Δ.Δ. µετατρέπονται, συγχωνεύονται και καταργούνται Ι.Ε.Κ. που έχουν ιδρυθεί από Ν.Π.Δ.Δ..

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ρυθµίζονται ο τρόπος  κάλυψης των δαπανών της αµειβόµενης πρακτικής άσκησης και της µαθητείας στα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, η συµµετοχή του Δηµοσίου στις εισφορές και τις αµοιβές των καταρτιζόµενων, τις εισφορές και καταβολές αµοιβών των εργοδοτών στους καταρτιζόµενους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ή της µαθητείας, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις µαθητείας και πρακτικής άσκησης των καταρτιζοµένων των Ι.Ε.Κ. άλλων Υπουργείων ή Ν.Π.Δ.Δ.,  καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

9. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργού, καταρτίζονται οι Κανονισµοί Λειτουργίας των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας άλλων Υπουργείων ή Ν.Π.Δ.Δ..

10. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση αρµόδιου Υπουργού δύναται να µετατρέπονται Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας άλλων Υπουργείων ή Ν.Π.Δ.Δ. σε Πειραµατικά Ι.Ε.Κ..

11. Με κοινή απόφαση του αρµοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και του κατά περίπτωση συναρµόδιου Υπουργείου, ή µε απόφαση αποκλειστικώς του αρµοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, κατά περίπτωση, πραγµατοποιείται η απόσπαση και τοποθέτηση των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των δηµόσιων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, που έχουν επιλεγεί.

12. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων:

α) Αναστέλλεται η λειτουργία δηµόσιου Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων ή συγχωνεύεται σε συγκεκριµένο όµοιο Ι.Ε.Κ. και καθορίζονται ο χρόνος έναρξης της αναστολής λειτουργίας ή της συγχώνευσης των Ι.Ε.Κ., τα ειδικότερα θέµατα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Ι.Ε.Κ., του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται ή το οποίο συγχωνεύεται σε άλλο, τα θέµατα που αφορούν στη διαχείριση και διάθεση της υλικοτεχνικής υποδοµής του και κάθε ειδικότερο θέµα για την εφαρµογή της παρ. 2 του άρθρου 23.

β) Καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις συµµετοχής στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών και Υποδιευθυντών των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. και εξειδικεύονται τα απαιτούµενα προσόντα, προσδιορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, προβλέπονται οι λεπτοµέρειες και τα ειδικότερα θέµατα της διαδικασίας και του τρόπου αξιολόγησης και επιλογής, η συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης και επιλογής, καθώς και τα θέµατα οργάνωσης και λειτουργίας τους, καθορίζονται οι λόγοι και η διαδικασία ανάκλησης της απόσπασής τους και ρυθµίζεται κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

γ) Εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, τα απαιτούµενα προσόντα των Συντονιστών Συµβούλων, οι οποίοι στελεχώνουν τα Γ.Ε.Α.Σ., η διαδικασία και τα ειδικότερα θέµατα επιλογής τους, τα καθήκοντα που ασκούν, η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους και κάθε άλλο συναφές θέµα.

δ) Ρυθµίζονται θέµατα, σχετικά µε τον τρόπο και τη διαδικασία άσκησης διοίκησης των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, καθώς και θέµατα του διοικητικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, στα οποία περιλαµβάνονται:

δα) η οργανωτική δοµή τους, ανάλογα µε τον αριθµό των καταρτιζοµένων,

δβ) οι αρµοδιότητες των στελεχών της διοίκησης και του προσωπικού τους,

δγ) η µέριµνα για την υποστήριξη των καταρτιζοµένων στη µάθηση στον χώρο εργασίας και στη µετέπειτα ένταξη στην αγορά εργασίας, καθώς και

δδ) κάθε άλλο ειδικότερο θέµα για τη λειτουργία των Ι.Ε.Κ..

ε) Καθορίζονται και εξειδικεύονται τα ειδικότερα θέµατα σχετικά µε τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα όργανα, τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης των δηµοσίων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα για την εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 32.

ζ) Δύνανται να συγχωνεύονται και να καταργούνται Ι.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων.
η) Καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία εφαρµογής, οι συντελεστές αξιολόγησης και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα για την εφαρµογή της παρ. 4 του άρθρου 32.

13. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. και γνώµη της Κ.Ε.Ε., δύναται να ιδρύονται σε δηµόσια Ι.Ε.Κ. πειραµατικά τµήµατα ειδικοτήτων.

14. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.:

α) Ρυθµίζεται κάθε ειδικότερο θέµα για την εφαρµογή και τη λειτουργία της εξ αποστάσεως επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύµφωνα µε την παρ. 6 του άρθρου 25.

β) Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συµµετοχής των καταρτιζοµένων σε προγράµµατα της Ε.Ε. στον τοµέα της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα σχετικά µε την εφαρµογή της παρ. 1, του άρθρου 28.

15. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. και γνώµη της Κ.Ε.Ε., δύναται να µετατρέπονται  δηµόσια Ι.Ε.Κ., αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και Ι.Ε.Κ. που ήδη λειτουργούν, τα οποία ανήκουν σε νοµικά πρόσωπα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα οποία δεν χρηµατοδοτούνται από δηµόσιους πόρους, σε Πειραµατικά Ι.Ε.Κ. ή Θεµατικά Ι.Ε.Κ., και να ρυθµίζεται κάθε άλλο συναφές θέµα. Σε περίπτωση που η εν λόγω µετατροπή συνεπάγεται αύξηση των δαπανών, απαιτείται κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευµάτων και Οικονοµικών, µε την οποία ρυθµίζονται και ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών.

16. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, εξειδικεύονται τα κριτήρια µετατροπής δηµόσιων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και Ι.Ε.Κ., που ανήκουν σε Ν.Π.Δ.Δ. µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε Πειραµατικά Ι.Ε.Κ. ή Θεµατικά Ι.Ε.Κ., η διαδικασία υποβολής αιτηµάτων για τη  µετατροπή, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

17. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.:

α) Μπορεί να λειτουργούν, στα δηµόσια Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, τµήµατα εκτός της έδρας τους ή και σε όµορους δήµους της περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκουν. Στην ίδια απόφαση ρυθµίζονται ο τρόπος και η διαδικασία στελέχωσης των τµηµάτων, ο αριθµός του προσωπικού τους και ανατίθεται η διοικητική υποστήριξή τους σε Υποδιευθυντή του οικείου Ι.Ε.Κ..

β) Καταρτίζονται οι κανονισµοί λειτουργίας των δηµόσιων Ι.Ε.Κ. αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ..

γ) Εκδίδονται ειδικοί κανονισµοί λειτουργίας για τη λειτουργία των Πειραµατικών και Θεµατικών Ι.Ε.Κ., καθώς και των Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής, ή των πειραµατικών τµηµάτων ειδικοτήτων σε Ι.Ε.Κ..

δ) Καθορίζονται ο τύπος και το βασικό περιεχόµενο της σύµβασης µαθητείας των δοµών επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αρµοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων.

18. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώµη της Κ.Ε.Ε.., καθορίζονται οι αντιστοιχίες ανά ειδικότητα για την εγγραφή σε Ι.Ε.Κ. από ΕΠΑ.Λ. και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

19. Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., καθορίζονται, προστίθενται, τροποποιούνται, συγχωνεύονται ή καταργούνται οι ειδικότητες που παρέχονται από τα Ι.Ε.Κ..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Άρθρο 41
Οδηγοί κατάρτισης

1. Στις Ε.Σ.Κ., στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας και στα Ι.Ε.Κ., οι ειδικότητες επαγγελµατικής κατάρτισης παρέχονται σύµφωνα µε τους οδηγούς κατάρτισης, το περιεχόµενο των οποίων προβλέπεται στην περ. γ΄ του άρθρου 2.

Οι οδηγοί κατάρτισης εκπονούνται και συντάσσονται σύµφωνα µε τον Πρότυπο Οδηγό Κατάρτισης, ο οποίος εκδίδεται µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., ύστερα από γνώµη του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

2. α) Η σύνταξη των οδηγών κατάρτισης των Ε.Σ.Κ., του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας και των Ι.Ε.Κ. πραγµατοποιείται, µε την ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασµού και Ανάπτυξης Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά βίου µάθησης τηςΓ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν., από ειδικούς επιστήµονες, εµπειρογνώµονες,  εκπαιδευτές και επαγγελµατικά στελέχη µε τη συνδροµή των κοινωνικών εταίρων ή άλλων δηµόσιων ή ιδιωτικών φορέων. Η εφαρµογή των οδηγών κατάρτισης τίθεται υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Εφαρµογής Επαγγελµατικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν..

β) Οι οδηγοί κατάρτισης των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. συντάσσονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..

3. Η πιστοποίηση των οδηγών κατάρτισης των Ε.Σ.Κ., των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας από το Δ.Σ.
του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. γίνεται µε βάση τη συµφωνία του ή µη µε τις κατευθυντήριες γραµµές του Πρότυπου Οδηγού Κατάρτισης.

Άρθρο 42
Πιστοποίηση αποφοίτων

1. Στους αποφοίτους των Ε.Σ.Κ. των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας, ύστερα από την επιτυχηµένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ) και στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (Β.Ε.Ε.). Οι ανωτέρω βεβαιώσεις δίνουν στον κάτοχο το δικαίωµα να συµµετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., που θα διενεργούνται τουλάχιστον µία φορά κατ’ έτος, για την απόκτηση του τίτλου των επιπέδων τρία (3) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 1. Στους αντίστοιχους κατά περίπτωση Κανονισµούς Λειτουργίας ορίζεται ο τύπος της βεβαίωσης παρακολούθησης, στην οποία αναγράφονται κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία του καταρτιζοµένου, η ειδικότητα και η διάρκεια φοίτησης, καθώς και η ηµεροµηνία αποφοίτησής του.

2. Στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανατίθεται η αρµοδιότητα της πιστοποίησης προσόντων για τη χορήγηση Πτυχίου Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου τρία (3), του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, στους απόφοιτους των Ε.Σ.Κ. και των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και Διπλώµατος Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,  επιπέδου πέντε (5), του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, στους αποφοίτους των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας. Κατά περίπτωση, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δύναται να αιτείται τη συνδροµή των Υπουργείων, που χορηγούν αντίστοιχες άδειες ασκήσεως επαγγέλµατος, για όσες ειδικότητες υπάρχει τέτοιου είδους απαίτηση, ως προς την οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησής τους. Ειδικά, για τις ειδικότητες των οποίων οι άδειες ασκήσεως επαγγέλµατος χορηγούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ανωτέρω αρµοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ασκείται από κοινού µε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.).

3. Ύστερα από κοινή, ανά ειδικότητα και επίπεδο, εξέταση πιστοποίησης επαγγελµατικών προσόντων των αποφοίτων του επιπέδου τρία (3) και του επιπέδου πέντε (5)  του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, η οποία διενεργείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι επιτυχόντες απόφοιτοι των Ε.Σ.Κ. και των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. λαµβάνουν Πτυχίο Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου τρία (3) και εγγράφονται στο µητρώο πιστοποιηθέντων προσώπων της περ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24), που τηρείται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., και οι επιτυχόντες απόφοιτοι των δηµόσιων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας λαµβάνουν Δίπλωµα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και εγγράφονται στο ανωτέρω µητρώο. Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις πιστοποίησης, παράλληλα µε το Πτυχίο ή Δίπλωµα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αποκτούν και την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος, που προβλέπεται για το συγκεκριµένο επίπεδο προσόντων. Οι πιστοποιηµένοι απόφοιτοι των Ε.Σ.Κ. και των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. µπορούν να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ., σε αντίστοιχο µε την ειδικότητά τους τοµέα.

4. Με προεδρικό διάταγµα, που εκδίδεται µε πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων και του Υπουργού στην αρµοδιότητα του οποίου εµπίπτει κατά  περίπτωση η εποπτεία της άσκησης του επαγγέλµατος, καθορίζονται τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πιστοποιηµένων αποφοίτων επιπέδων τρία (3) και πέντε (5) του  Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, λαµβανοµένων υπόψη, όπου υπάρχουν, των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων των ειδικοτήτων συναφών επαγγελµάτων του επιπέδου τέσσερα (4).

Άρθρο 43
Πρόσβαση στο Επίπεδο έξι του Εθνικού
Πλαισίου Προσόντων

1. Απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ., καθώς και του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας, που ύστερα από επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωµα Επαγγελµατικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιµο τίτλο, δύνανται να κατατάσσονται σε τµήµατα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας µε αυτήν του ανωτέρω διπλώµατος.

2. Οι ως άνω κάτοχοι Διπλώµατος Επαγγελµατικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

3. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά µε κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται µε την επιµέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο µε τις κατατακτήριες εξετάσεις του άρθρου 15 του ν. 3404/2005 (Α΄ 260) και αφορούν  εξέτασηµε θέµατα ανάπτυξης σε τρία (3) µαθήµατα του προγράµµατος σπουδών του τµήµατος υποδοχής. Στην επιλογή των υποψηφίων µε εξετάσεις πρέπει να  διασφαλίζονται η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισµα της βαθµολογίας όλων των µαθηµάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαµβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθµολογία τουλάχιστον τριάντα (30) µονάδες και µε την προϋπόθεση ότι έχουν  συγκεντρώσει δέκα (10) µονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) µαθήµατα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθµολογίας µέχρι να καλυφθεί το προβλεπόµενο ποσοστό.

4. Με απόφαση της Συνέλευσης του τµήµατος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται µπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των µαθηµάτων προγράµµατος σπουδών, υποχρεωτικών και υπο χρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόµενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο πρόγραµµα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα µαθήµατα, στα οποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

5. Οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις του παρόντος. Δεν εφαρµόζονται το άρθρο 15 του ν. 3404/2005 και η υπό στοιχεία Φ2/121871/Β3/3.11.2005 απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων (Β΄ 1517).

Πηγή: foititikanea.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1193 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Εκπαιδευτικοί: Δε φοβόμαστε την αξιολόγηση
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕΕΤΑΑ Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Έρχονται voucher για όλους
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Το σχέδιο της Κομισιόν για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Τον Απρίλιο πιλοτικός διαγωνισμός PISA στα Αγγλικά και στις Ψηφιακές Δεξιότητες
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 10 ώρες
Σελίδα 1 από 6165 (36985 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6163
6164
6165
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης