Έρχεται παράταση σχολικού έτους, έως τέλος Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές εξετάσεις, στο τραπέζι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις πανελλήνιες 2021 και περικοπή τμημάτων στο μηχανογραφικό και όλα αυτά ενώ το άνοιγμα σχολείων δεν έχει ακόμα ορατή ημερομηνία με τους μαθητές της Γ Λυκείου να έχει σχεδόν 5 μήνες να βρεθεί στις φυσικές τάξεις ενώ ούτε λόγος για αναπλήρωση των καταλήψεων του Σεπτεμβρίου.

Νέα μέτρα φαίνεται να έρχονται από το το υπουργείο Παιδείας μετά και το τελευταίο κλείσιμο σχολείων σε όλη την επικράτεια, σε μια πρωτόγνωρο σχολικό έτος καθώς είναι φανερό πιά οτι πρέπει να  παρθούν μέτρα και η σχολική χρονιά να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες» για τους μαθητές.

Προαγωγικές εξετάσεις - Τράπεζα θεμάτων

Η διδακτική χρονιά θα παραταθεί έως το τέλος του Ιούνιου, ενώ επιπλέον μέτρα θα παρθούν για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου (όπως η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων και συνεπώς ούτε και η διενέργεια εξετάσεων με την Τράπεζα Θεμάτων). Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις αρχές του Απριλίου, συνεπώς το υπουργείο Παιδείας θα ετοιμαστεί να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι μαθητές να καλύψουν κατά το δυνατόν τη διδακτέα ύλη, κάτι που επί της ουσίας αποτελεί ερωτηματικό.

Η ύλη έχει καλυφθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας - φυσικά με τηλεκπαίδευση  με ότι κι να αυτό σημαίνει - κάτι που «τυπικά» ισχύει, όχι όμως και ουσιαστικά καθώς όπως όλοι αναγνωρίζουν οτι η δια ζώσης εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί ν΄ αντικατασταθεί με τίποτα άλλο. Η παράταση της σχολικής χρονιάς θα ανακοινωθεί από το υπουργείο αλλά όπως είπε και η κυρία Κεραμέως αυτό θα αφορά μόνο τον Ιούνιο. «Επειδή ακούω διάφορα για Ιούλιο να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Ιούλιο. Τα σχέδια αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός Ιουνίου η χρονική χρονιά», υπογράμμισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Γ Λυκείου και Πανελλήνιες 2021

Όσον αφορά στη Γ΄ λυκείου και στις πανελλήνιες 2021, το υπουργείο μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εξαγγείλει μόνο τη μείωση της εξεταστέας ύλης και απομένει η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Αυτά όμως δεν φαίνεται ότι φτάνουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο Παιδείας θα εξαναγκαστεί από την κατάσταση αλλά και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των μαθητών να πάρει πίσω και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα την μη εφαρμογή για φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα ΑΕΙ.

Με δεδομένο το οτι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι ακόμη δυσκολότερες από πέρυσι, που επίσης διεξήχθησαν εν μέσω πανδημίας, οι φετινοί μαθητές της Γ΄ λυκείου θα έχουν κάνει ελάχιστο χρόνο μαθήματα δια ζώσης και επίσης είναι οι μαθητές που ταλαιπωρούνται για δεύτερη χρονιά αφού ούτε πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα στα σχολεία κάτω από κανονικές συνθήκες.

Ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια είναι ένα ακόμα θέμα γεγονός που αποτελεί πραγματικά «καυτή πατάτα» για όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας καθώς η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα δεχτεί ειδικά φέτος μείωση στον αριθμό των εισακτέων, όπως «προγραμματίζει», η κυρία Κεραμέως τόσο μέσω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής όσο και με την περικοπή τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία στα Πανεπιστήμια

Για τα πανεπιστήμια η κατάσταση ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη. Το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί με την εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία . Όμως και στα πανεπιστήμια υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα προς επίλυση. Συνεπώς και εδώ θα έχουμε παράταση εξαμήνου, προκειμένου να δοθούν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Μία σειρά μέτρων θα παρθούν και για όλες τις σχολές Υγείας, στους οδοντιάτρους, στους γιατρούς, μαιευτικής, νοσηλευτικής και άλλες ειδικότητες

Αναμενόμενο το εκ νέου κλείσιμο σχολείων

Εκτός από τη γενικότερη επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, στην απόφαση των ειδικών μέτρησε και το γεγονός ότι παρά το «λουκέτο» στα σχολεία, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των κρουσμάτων και στα σχολεία τα οποία λειτουργούσαν, δηλαδή στους μαθητές έως 17 ετών. Το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών επί του συνόλου όλων των ηλικιών αυξήθηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες από το 6,8% στο 7,3%.

Πηγή: iPaidia.gr