Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στην τελική ευθεία για τον πρύτανη
Οι υποψήφιοι, οι περιπλοκές και το ενδεχόμενο αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης
 

Αύριο,  Τρίτη 23 Μαΐου είναι καθοριστική ημέρα για την εκλογή νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κι αυτό γιατί τα 6 εσωτερικά μέλη του νέου Συμβουλίου του που εξελέγησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν για την επιλογή των 5 εξωτερικών του μελών (προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού, τεχνοκράτες κ.λπ. που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε διεθνή δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος). Στη συνέχεια, το 11μελές Συμβούλιο θα κληθεί να εκλέξει τον νέο πρύτανη του Ιδρύματος μεταξύ των εκλεγέντων εσωτερικών του μελών.

Ηδη κατέθεσαν εξωτερικές υποψηφιότητες για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών 31 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE του Λονδίνου Ηλ. Μόσιαλος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Γ. Βέλμαχος, οι ακαδημαϊκοί Δημ. Νανόπουλος και Κώστας Συνολάκης, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης, η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, η ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν της Γερμανίας Κατερίνα Χαρβάτη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, ο πρώην αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γερ. Σπαθής, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γ. Νηματούδης κ.ά. 

Ποιοι είναι οι 6 και πώς εξελέγησαν

Κατά τα άλλα, το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των διοικήσεων των ΑΕΙ έδειξε ήδη τα «δόντια» του καθώς συνέβη το παράδοξο να πριμοδοτούνται με «δεύτερες» και «τρίτες» επιλογές (μέσω του συστήματος της ταξινομικής ψήφου) πανεπιστημιακοί που δεν επιλέχθηκαν ως «πρώτη» επιλογή από τους συναδέλφους τους. Τι συμβαίνει με την ταξινομική ψήφο; Ο κάθε εκλογέας δηλώνει τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων με διαδοχικούς ακέραιους αριθμούς. Σε κάθε γύρο καταμέτρησης εκλέγεται (ή άλλως αποκλείεται) ένας υποψήφιος μέχρι να καλυφθούν και οι 6 θέσεις. Σε κάθε γύρο καταμέτρησης εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στον συγκεκριμένο γύρο. Σε κάθε γύρο μεταφέρονται τα ψηφοδέλτια (οι επόμενες καταμετρήσεις ενός εκλεγμένου ή αποκλεισθέντος) και πιστώνονται οι ψήφοι των μεταφερομένων ψηφοδελτίων στον επόμενο σε σειρά προτίμησης υποψήφιο του εκλογέα. Αυτό γίνεται μέχρι να καλυφθούν και οι 6 θέσεις.

Τα 6 εσωτερικά μέλη που εξελέγησαν με βάση την ταξινομική ψήφο από τους 14 πανεπιστημιακούς που έθεσαν υποψηφιότητα είναι πρώτος ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος (εξελέγη από τον πρώτο γύρο), ακολουθεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης (εξελέγη στον τρίτο γύρο), ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αχιλλέας Χαλδαιάκης (εξελέγη στον πέμπτο γύρο), ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Καινούργιος (εξελέγη στον έβδομο γύρο), η καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθανασία Σμυρνιώτου (εξελέγη στον όγδοο γύρο) και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Σπύρος Βλαχόπουλος (εξελέγη στον τελευταίο γύρο).

siasos

Ο ζυγός αριθμός και η ισοψηφία

Ετσι, πλέον ήρθε η ώρα τα 6 εσωτερικά μέλη του Ιδρύματος να επιλέξουν τα 5 εξωτερικά του μέλη. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους 6, αν δηλαδή οι 3 επιλέξουν 5 εξωτερικά μέλη και οι άλλοι τρεις προτιμήσουν άλλα, διαφορετικά πρόσωπα για τις ίδιες θέσεις; Ο ζυγός αριθμός των εσωτερικών μελών είναι προβληματικός και αφήνει ανοιχτή αυτή την πιθανότητα ισοψηφίας. Και αντί να προβλεφθεί κάποια διέξοδος στο αδιέξοδο αυτό, οι εκλογές των εσωτερικών μελών θα ακυρωθούν και θα επαναληφθούν από την αρχή, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Οπως άλλωστε έγινε ήδη σε τρία πανεπιστήμια της χώρας (Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας).

Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό θα φέρει αφενός αναστάτωση και διοικητικά προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφετέρου θα δώσει το μήνυμα ότι το ιστορικότερο πανεπιστήμιο στη χώρα δεν είναι σε θέση να εκλέξει πρύτανη. Κι αυτό, όπως σχολιάζουν πανεπιστημιακοί κύκλοι, είναι κάτι που δεν το επιθυμεί κανείς. Υπάρχει η πεποίθηση στο πανεπιστήμιο ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, κάτι που σημαίνει ότι αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού, θα πρέπει και να ηγηθεί του Ιδρύματος στην επόμενη ημέρα του. 

Πηγή: tovima.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 122 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (3)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (1)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (14)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (10)

ΒΑΣΕΙΣ
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 - 21:25
Σχόλια (6)

10%
Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023 - 16:38
Σχόλια (3)

Μεταπτυχιακα
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 - 15:56
Σχόλια (6)

Διοίκηση επιχειρήσεων Αιγαίου
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 - 23:15
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
ΕΑΠ: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
Έτοιμα για άνοιγμα τη Δευτέρα τα σχολεία στη Λάρισα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
Σοβαρές καταγγελίες για τα σχολεία: Λείπουν 300 εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
Άνοιγμα μετ' εμποδίων για τα σχολεία της Θεσσαλίας
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 22 ώρες
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια της ΔΥΠΑ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 22 ώρες
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
"Κατέρρευσε" το webmail του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 23 ώρες
Σελίδα 1 από 5977 (35861 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5975
5976
5977
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης