Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Πανεπιστήμιο Πατρών: 470 φοιτητές στην ομπρέλα ψυχολογικής στήριξης - Δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση
 Με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν ζητήσει και τους χορηγείται ψυχολογική στήριξη 470 φοιτητές από 1 /1/2023 και έχουν γίνει 3.000 συνεδρίες.

Η αύξηση του στρες λόγω ποικίλων στρεσογόνων παραγόντων που διέπουν τη σύγχρονη ζωή, το αβέβαιο μέλλον, οι εναγώνιες αναζητήσεις που κάποιες φορές προσκρούουν σε αδιέξοδο, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης.

Επιπρόσθετα, οι  φοιτητές στην πλειονότητα τους επιβαρύνονται από την απομάκρυνσή τους από το οικείο περιβάλλον , την πρόσθετη πίεση της επιτυχούς ανταπόκρισης στα πανεπιστημιακά μαθήματα με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι όποιες δυσκολίες και να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδα.

 Το πρόσφατο τραγικό γεγονός αυτοκτονίας φοιτήτριας προβάλλει με έμφαση για άλλη μια φορά το παζλ μιας κοινωνίας που διογκώνεται η ανάγκη των νέων και των φοιτητών μας για ψυχολογική υποστήριξη.

Η εφημερίδα «Γνώμη» ζήτησε την πλήρη εικόνα από την Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών αν. Καθηγήτρια Ελένη Αλμπάνη για την στήριξη που προσφέρει η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών στους φοιτητές τώρα που το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Κοινωνικής στήριξης έχει λήξει από τον Οκτώβριο και μας απάντησε σε καίρια ερωτήματα, όπως ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές για να ζητήσουν ψυχολογική ή συμβουλευτική υποστήριξη και πόσοι φοιτητές έχουν ζητήσει στήριξη και τους χορηγείται;

elenh_almpanh

Σαφής η Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας δίνει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης: 

«Να εστιάσω στο γεγονός ότι μας συνθλίβει η απώλεια ζωής φοιτητών και γενικότερα νέων ανθρώπων. Όμως δεν εντείνουμε τις προσπάθειες μας στην στήριξη των φοιτητών μας λόγω ενός τραγικού γεγονότος. Υπάρχει ολομέτωπη συμπαράσταση της Πρυτανικής Αρχής και εμένα και των συνεργατών μου στην στήριξη των φοιτητών μας. Πρώτιστος στόχος  μου η κοινωνική μέριμνα όλων των φοιτητών και η αδιάκοπη προσπάθεια επίλυσης των όποιων προβλημάτων τους. Είναι γεγονός ότι ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας, το οποίο μέχρι τώρα λειτουργούσε με πρόγραμμα ΕΣΠΑ έληξε στο τέλος  Οκτωβρίου. Επειδή δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση – η συνάντηση με τον υπουργό ανέδειξε την ανυπαρξία κονδυλίων, όλα – τα Πανεπιστήμια πρέπει να στηρίξουν την Κοινωνική Μέριμνα με ίδιους πόρους. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, η Πρυτανική Αρχή αποφάσισε να κάνει συμβάσεις σε 6 άτομα -συνεργάτες που εργάζονταν και πληρώνονταν από το Πρόγραμμα – μέχρι τέλος του χρόνου, οι οποίοι θα πληρώνονται με πόρους του Πανεπιστημίου. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες όταν λήξουν οι συμβάσεις. Παράλληλα όπως σας είχα αναφέρει στην προηγούμενη συνέντευξη, έχουμε εισέλθει σε ένα καινούριο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης και στο πλαίσιο της στελέχωσής του, έγινε πρόσκληση στα μέλη ΔΕΠ που έχουν αντίστοιχες ειδικότητες (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς) να συνεισφέρουν ώστε να στελεχωθεί αυτός ο νευραλγικός και ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας. Η πρόσκληση λήγει, θα δούμε πόσα μέλη ΔΕΠ έχουν ανταποκριθεί και αν χρειασθεί θα συνεπικουρείται το Κέντρο με εξωτερικούς συνεργάτες».

«Αρωγοί και οι γιατροί της Ψυχιατρικής»

Η Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας δηλώνει, ότι δεν έχει παραληφθεί κανείς φοιτητής που να έχει αιτηθεί και να μην του παρέχεται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. «Είναι γεγονός ότι έχουμε την απόλυτη αρωγή με ψυχολόγους και ψυχιάτρους της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου». Στο ερώτημα ποια είναι η διαδικασία του που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές για να τους παρασχεθεί η συγκεκριμένη βοήθεια από το Πανεπιστήμιο η ίδια απαντά: «Υπάρχει λίστα στην οποία γράφονται οι πρωτοετείς φοιτητές και πηγαίνει αυτόματα στην υπηρεσία της κοινωνικής μέριμνας και έτσι δίνεται η δυνατότητα αν έχουν κάποιο πρόβλημα να κάνουν  ηλεκτρονική αίτηση με διασφάλιση του απορρήτου, έρχεται στην υπηρεσία ελέγχεται και καλούμε όσους έχουν αιτηθεί για να τους παρασχεθεί η βοήθεια  που ζητήσαν».

Όσον αφορά πόσοι φοιτητές στηρίζονται τον τελευταίο χρόνο, η Αντιπρύτανης δηλώνει: «Με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν ζητήσει και τους χορηγείται ψυχολογική στήριξη 470 φοιτητές από 1 /1/2023 και έχουν γίνει 3.000 συνεδρίες. Οι αιτούντες είναι φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα τέτοιας φύσεως ώστε να αισθάνονται την ανάγκη ψυχολογικής ή συμβουλευτικής υποστήριξης. Παράλληλα υπάρχουν και φοιτητές με διαγνωσμένα ιατρικά προβλήματα και ζητούν βοήθεια και την στήριξη των πανεπιστήμιο. Είμαστε εδώ για να τους στηρίζουμε γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας».

Πηγή:www.alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 189 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια


Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Σχολεία: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 8 λεπτά
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Πανελλήνιες 2024: Οι σχολές με τα λιγότερα μόρια
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 11 λεπτά
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Πανελλήνιες 2024: Ποιές σχολές να επιλέξετε για σίγουρη δουλειά
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 14 λεπτά
Σελίδα 1 από 6232 (37392 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6230
6231
6232
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης