Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Ψηφιακό εργαλείο για τη λογοθεραπεία στο Πολυτεχνείο Κρήτης
 Το όνομα του είναι “ΕΥΛογο” (Εργαλείο Υποστήριξης Λογοθεραπείας) 

 

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση στον αριθμό παιδιών των οποίων οι γονείς απευθύνονται σε κάποιον λογοθεραπευτή για την αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών φωνολογικών προβλημάτων. Είτε αυτό οφείλεται στην αυξημένη ενημέρωση των γονέων και παιδαγωγών για αυτά τα προβλήματα, είτε στην βελτίωση των διαγνωστικών κριτηρίων, η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι θεραπευτές κατά τη διαδικασία της λογοθεραπείας σε παιδιά, και η υποβοήθηση της διαδικασίας με τεχνολογικά/ψηφιακά μέσα, γίνεται όλο και περισσότερο μια επιτακτική ανάγκη.

Στην παρούσα διπλωματική εργασία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ένα ψηφιακό διαδραστικό εργαλείο για την υποβοήθηση της ανιχνευτικής/αξιολογητικής διαδικασίας και κατ' επέκτασιν και της θεραπείας διαταραχών φωνολογίας και άρθρωσης σε παιδιά. Σκοπός είναι να είναι εύχρηστο για τον λογοθεραπευτή και ευχάριστο για τα παιδιά. Το όνομα αυτού του εργαλείου είναι ΕΥΛογο (Εργαλείο Υποστήριξης Λογοθεραπείας) και είναι σχεδιασμένο και υλοποιήμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τη δημιουργία ενός πιο περίπλοκου συστήματος στο μέλλον, με περισσότερες μεθόδους υποστήριξης της διαδικασίας και χρήση προχωρημένων τεχνικών μηχανικής μάθησης. 

Αναλυτικά

Ενα πρότυπο ψηφιακό εργαλείο για την ανίχνευση προβλημάτων στη φωνή και την άρθρωση των παιδιών και την υποστήριξη του λογοθεραπευτή αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας η οποία παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες.

Όπως γράφουν τα "Χανιώτικα Νέα", το όνομα του είναι “ΕΥΛογο” (Εργαλείο Υποστήριξης Λογοθεραπείας) και η σχεδίαση και ανάπτυξή του έγινε από τον τελειόφοιτο του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλη Βαρδάκη με επιβλέποντα τον καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη και με τη συνεργασία ειδικής λογοθεραπεύτριας.

Ψηφιακό εργαλείο για τη λογοθεραπεία στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Χανιώτικα Νέα


Οπως εξηγεί ο κ. Βαρδάκης«το εργαλείο είναι φτιαγμένο με βασικό σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας της λογοθεραπείας σε παιδιά. Ονομάζεται ΕΥΛογο (Εργαλείο Υποστήριξης Λογοθεραπείας). Στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας βρίσκεται η Δοκιμασία Αξιολόγησης Άρθρωσης, το βασικό εργαλείο για τη διάγνωση και τον έλεγχο της θεραπευτικής προόδου από τον λογοθεραπευτή. Η Δοκιμασία αυτή αποτελείται από την επαναλαμβανόμενη προβολή εικόνων στο εξεταζόμενο παιδί το οποίο λέει τι βλέπει και ο λογοθεραπευτής σημειώνει την προφορά του. Αφού αυτό γίνει για όλες τις εικόνες που έχει ετοιμάσει ο θεραπευτής, μπορεί πλέον να προχωρήσει στη διάγνωση. Ακριβώς επειδή αυτή η διαδικασία γίνεται σε μικρά παιδιά, υπάρχουν πολλές δυσκολίες που σχετίζονται άμεσα μα την προσοχή των παιδιών και τη ροή της διαδικασίας. Το ΕΥΛογο αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά προσφέροντας στον θεραπευτή έναν τρόπο να εκτελέσει τη Δοκιμασία ψηφιακά, κάνοντας τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι στα μάτια των παιδιών».

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ζητάμε από τον κ. Βαρδάκη να αναφέρει ένα παράδειγμα της διαδικασίας και απαντά: 1. Ο λογοθεραπευτής επιλέγει είτε μία ήδη υπάρχουσα Δοκιμασία (αξιολόγησης άρθρωσης) είτε φτιάχνει μία δική του μέσω των εργαλείων διαχείρισης που του δίδονται μέσα από την εφαρμογή.
2. Ο λογοθεραπευτής συνδέει τον υπολογιστή του με μία φορητή συσκευή μέσω της εφαρμογής EYLogo και EYLogo_ secondary που υπάρχει στον υπολογιστή και την φορητή συσκευή αντίστοιχα.
3. Ξεκινάει η Δοκιμασία. Εάν, για παράδειγμα, εξετάζεται η λέξη «γουρούνι» τότε εμφανίζεται στην οθόνη του λογοθεραπευτή σχετική εικόνα και μια αντίστοιχη στη φορητή συσκευή.
4. Εστω ότι το παιδί προφέρει τη λέξη ως «γκουρούνι». Τότε ο λογοθεραπευτής, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα της οθόνης του, μπορεί να καταγράψει την προφορά του παιδιού με τη μορφή φωνημάτων, τα σύμβολα δηλαδή που χρησιμοποιούν οι λογοθεραπευτές για να καταγράψουν την προφορά.
5. Τα βήματα 3 και 4 επαναλαμβάνονται έως ότου ολοκληρωθεί η Δοκιμασία.
6. Στο τέλος παράγεται ένα αρχείο που έχει όλες τις απαντήσεις του παιδιού, καθώς επίσης και μία ηχογράφηση της Δοκιμασίας στη φορητή συσκευή.

«Έτσι», εξηγεί ο κ. Βαρδάκης, «ο λογοθεραπευτής αποκτά μία σφαιρική εικόνα για τη φωνολογική συμπεριφορά του παιδιού και μπορεί να προχωρήσει στη διάγνωση του. Διασφαλίζοντας με το εργαλείο ότι η καταγραφή των απαντήσεων έγινε σωστά και ξεκούραστα για τον θεραπευτή, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της ηχογράφησης για ενδεχόμενο επανέλεγχο, ο θεραπευτής μπορεί να εκτελέσει το έργο με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια, και να δώσει το βάρος της προσοχής του στην ουσία της δουλειάς του και όχι στα διαδικαστικά της θέματα».

Ο ίδιος σημειώνει πως «σε ολόκληρη τη διάρκεια της ανάπτυξης του εργαλείου, υπήρχε άμεση επικοινωνία με τη Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικό Εύα Ξυνού. Σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή και με άλλους λογοθεραπευτές, συλλόγους και σχολές, ώστε το εργαλείο να δοκιμαστεί και να αξιολογηθεί από ειδικούς στον τομέα, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα δεν έχει ξαναϋπάρξει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν αντίστοιχα λογισμικά υποστήριξης της διαδικασίας, αν και συνήθως ασχολούνται με την υποστήριξη των ασθενών και όχι των θεραπευτών».

Πηγή:www.alfavita.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 83 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (9)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Πιερρακάκης / Στην Ελλάδα τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη για τα Μη κρατικά Πανεπιστήμια
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Προκηρύσσουν απεργίες οι Καθηγητές των Πανεπιστημίων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας-Αποτελείται από 205 άρθρα
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Αστυνομικές Σχολές: Λήγει την Κυριακή 25/2 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις ΠΚΕ
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Λύκειο - Τράπεζα Θεμάτων: Και τώρα «φροντιστήριο» σε θέματα PISA θα κάνουν οι μαθητές
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων σε σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 1 από 6143 (36856 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6141
6142
6143
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης