Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Μουσείο Ακρόπολης: Εκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» με μηνύματα για τα Γλυπτά
 Περιλαμβάνει 164 έργα, τα μισά από τα οποία βγήκαν για πρώτη φορά από τα μουσεία τους – εγχείρημα δύσκολο αν μιλάμε για σχεδόν 30 ιδρύματα του εξωτερικού. Πολλά εκθέματα ξεχωρίζουν, ενώ το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα συνεκτικό και ουσιαστικό – ενίοτε «μαγικό».
 
 Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, βέβαια, για την έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και επιμελητής της έκθεσης, Νίκος Σταμπολίδης, «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον απόηχο του πρόσφατου διπλωματικού επεισοδίου Σούνακ – Μητσοτάκη.
 
  «Εμείς θέλουμε τα Γλυπτά, τον αρχιτεκτονικό γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα ενωμένο για πάντα, όπως έγινε με το θραύσμα Fagan και με τα τρία κομμάτια από το Βατικανό, που ήρθαν και έμειναν εδώ, χωρίς ανταλλάγματα – για πάντα», είπε κατηγορηματικά ο κ. Σταμπολίδης. Είχε προηγηθεί μια ακόμη συζήτηση για το αν ο πρωτόγνωρος για ελληνικό δημόσιο ίδρυμα δανεισμός αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο (πρόκειται για οκτώ αγγεία που παρουσιάζονται στην έκθεση) θα δημιουργήσει προηγούμενο στις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά, τα οποία δεν γίνονται δεκτά από την Ελλάδα ως «δάνειο». «Αλλο πράγμα ο δανεισμός για μια έκθεση και άλλο τα Γλυπτά του Παρθενώνα», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει στο τραπέζι επίσημη πρόταση για δανεισμό των Γλυπτών που να συνδέεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Μουσείο Ακρόπολης: Εκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» με μηνύματα για τα Γλυπτά-1Η έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» περιλαμβάνει 164 έργα από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενα από αυτά είναι η Υδρία του Μειδία, που εικονίζεται δεξιά. Στο κέντρο, «Ερως και Ψυχή», ρωμαϊκό αντίγραφο αρχαιότερου ελληνικού έργου. [ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ]

 Οι σχέσεις του Μουσείου Ακρόπολης με το Βρετανικό Μουσείο, διευκρίνισε, είναι πολύ καλές. «Εκτιμούμε ότι στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν και θα επανενωθούν, σε αυτόν τον ναό της ομορφιάς και της αρμονίας», είπε, προσθέτοντας ότι στον 21ο αιώνα των κρίσεων, των πολέμων και των πανδημιών, ο Παρθενώνας, τον οποίο χαρακτήρισε ως σπίτι των προγόνων του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να είναι επανενωμένος. «Για τους φίλους μου από το Βρετανικό Μουσείο», συνέχισε, «λέω πάντα ότι θα είστε ες αεί οι πρωταγωνιστές της ηθικής και της δημοκρατίας. Αν οι ηγεσίες του Βρετανικού Μουσείου το κάνουν αυτό (σ.σ. την επανένωση), θα τους θυμάστε για πάντα».

Στην ξενάγηση της έκθεσης είδαμε επίσης πολλά και ενδιαφέροντα έργα και λεπτομέρειες. Οπως ότι στο αριστούργημα του Ρούμπενς «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τα παιδιά του» (1636-1638), που ήρθε από το Πράδο, ο Κρόνος είναι ταυτόχρονα και ο Χρόνος που καταβροχθίζει ανθρώπους και θεούς, ενώ το έργο μπορεί σήμερα να συνδεθεί ακόμη και με «το παρελθόν που τρώει το παρόν και το μέλλον» ή την ενδοοικογενειακή βία. Στον πίνακα του Γιάκοπο Τζούκι «Ερως και Ψυχή» (1589), που ταξίδεψε από την Γκαλερία Μποργκέζε, βλέπουμε την Ψυχή να παρακούει τον Ερωτα και να προσπαθεί να τον αντικρίσει υπό το φως ενός λυχναριού, ενώ σε έναν αττικό αμφορέα του 520 π.Χ., ο οποίος ήρθε από τη Βιέννη, η Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να χτυπήσει την Αδικία με ένα σφυρί. «Αυτό και αν λέει πολλά σε όλες τις εποχές», σχολίασε ο κ. Σταμπολίδης, προσθέτοντας ότι στην απεικόνιση η Αδικία φέρει δερματοστιξία στα χέρια της, κάτι ασυνήθιστο για τους Αθηναίους και το οποίο σημαίνει ότι τη θεωρούσαν «ξένη».

Ο Παρθενώνας, η Υδρία του Μειδία και τα Γλυπτά
Ο Παρθενώνας, η Υδρία του Μειδία και τα Γλυπτά

«Εμείς θέλουμε τα Γλυπτά, τον αρχιτεκτονικό γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα ενωμένο για πάντα, όπως έγινε με το θραύσμα Fagan», είπε ο κ. Σταμπολίδης.

   Η Υδρία του Μειδία

 

  Η περίφημη Υδρία του Μειδία (420 π.Χ.), ένα από εκείνα τα οκτώ αγγεία του Βρετανικού Μουσείου (το οποίο μάλιστα δεν έχει βγει από τις πύλες του ιδρύματος για 250 χρόνια), δεν είναι αγγείο καθημερινής χρήσης, τόνισε ο κ. Σταμπολίδης, και κυρίως μοιάζει, όπως έγραφε χθες η «Κ», με τις υδρίες της παράστασης των Παναθηναίων στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Οσο για τη «Συκοφαντία του Απελλή» (1530), από το εργαστήριο του Μποτιτσέλι, είναι «η αλληγορία των αλληγοριών», είπε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, προτού εξηγήσει ότι ο απεικονιζόμενος βασιλιάς φέρει αυτιά γαϊδάρου γιατί «ακούει ό,τι του πουν» και ότι την προσωποποίηση της Συκοφαντίας τη σέρνει από το χέρι ο Φθόνος και τη φτιασιδώνει η Απάτη.

Μουσείο Ακρόπολης: Εκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» με μηνύματα για τα Γλυπτά-2Ο πίνακας του Ρούμπενς «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τα παιδιά του» είναι ένα από τα έργα της έκθεσης που ξεχωρίζουν.

 Πώς συνδέονται μεταξύ τους τα παραπάνω; Είναι έργα με προσωποποιήσεις, συμβολισμούς και αλληγορίες των εννοιών που αποτελούν και τις έξι ενότητες της έκθεσης: Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Ανθρωπος και Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί, Αλληγορίες, ενώ υπάρχει και ο Επίλογος. Δεν πειράζει που, από τα αρχικώς ανακοινωμένα, ορισμένα έργα (όπως το πανάκριβο Κύπελλο Φαρνέζε) δεν θα παρουσιαστούν. Το κεντρικό «νήμα» της έκθεσης, δηλαδή το «πώς η ελληνική αρχαιότητα συλλαμβάνει, σχεδιάζει και αποδίδει μια ιδέα και πώς αυτή στη συνέχεια περνάει και διατρέχει τις μετέπειτα περιόδους μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τα λόγια του Νίκου Σταμπολίδη, είναι ένα νήμα που φαίνεται πως παραμένει ισχυρό.

 «ΝοΗΜΑΤΑ», έως τις 14 Απριλίου, Μουσείο Ακρόπολης.

Πηγή:www.kathimerini.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 83 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (9)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Πιερρακάκης / Στην Ελλάδα τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη για τα Μη κρατικά Πανεπιστήμια
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Προκηρύσσουν απεργίες οι Καθηγητές των Πανεπιστημίων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας-Αποτελείται από 205 άρθρα
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Αστυνομικές Σχολές: Λήγει την Κυριακή 25/2 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις ΠΚΕ
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Λύκειο - Τράπεζα Θεμάτων: Και τώρα «φροντιστήριο» σε θέματα PISA θα κάνουν οι μαθητές
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
Ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων σε σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 1 από 6143 (36856 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6141
6142
6143
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης