Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Iδιωτικό Πανεπιστήμιο σχεδιάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
Ο σχεδιασμός είναι το πανεπιστήμιο της ΕΑΒ να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας.

Την ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις αεροναυπηγικές σπουδές σχεδιάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, σύμφωνα μα αναλυτικό ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή. Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας ετοιμάζεται ήδη να αξιοποιήσει το κυοφορούμενο νομικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας τονίζει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη από καιρό για να ιδρύσει πανεπιστήμιο, καθώς έχει εισέλθει στον χώρο της κατάρτισης στελεχών πολεμικής αεροπορίας. «Θέλουμε, έχοντας την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρεία να χορηγεί πτυχία πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου», αναφέρει μιλώντας στην «Καθημερινή».Ο σχεδιασμός είναι το πανεπιστήμιο της ΕΑΒ να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας. Θα εστιάζει στην εκπαίδευση πιλότων, ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μηανικών κ.λπ. Παράλληλα, θα οργανωθούν μία δεύτερη σχολή με αντικείμενο την επιστήμη υλικών και τη μηχανική, καθώς και μία τρίτη στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη διαχείριση αεροναυπηγικού υλικού.

Τα 15 διετή προγράμματα σπουδών πάνω στους διαφόρους τομείς της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων (αεροκινητήρες, ηλεκτρικά συστήματα, ποιοτικός έλεγχος κ.λπ.), καθώς και του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους που ήδη οργανώνει η ΕΑΒ, θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Σήμερα στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας στην Τανάγρα, όπου και οι χώροι του εργοστασίου της, εκπαιδεύονται περί τους 1.000 φοιτητές – στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στο πλαίσιο αυτό τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας των ΗΑΕ. Παράλληλα, η ΕΑΒ έχει ανάλογη σύμβαση με το Μπαχρέιν. «Η πιστοποίηση των προγραμμάτων και το καλό “όνομα” που έχουμε, μας ανοίγουν τις πόρτες για άλλες αραβικές χώρες», λέει ο κ. Παπακώστας και θεωρεί ότι το ΑΕΙ θα μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τις συνολικά 36 χώρες (κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) με τις οποίες έχει συμβάσεις συντήρησης αεροσκαφών. Να σημειωθεί επίσης ότι η επιχείρηση κατασκευάζει μέρος των αεροσκαφών C-130 και F-16 της Lockheed Martin.

Το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό προβλέπεται να ενισχυθεί με βάση και τους ακαδημαϊκούς όρους που θα θέσει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αλλά πώς θα βρεθούν τα κεφάλαια για το πανεπιστήμιο; «Υπάρχει τεράστια ζήτηση για τις σχετικές σπουδές, οι οποίες έχουν διεθνώς πολύ υψηλά δίδακτρα, κάτι που θα βοηθήσει την εδραίωση και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νέου ΑΕΙ. Αλλωστε, με ίδια κεφάλαια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης στην Τανάγρα, το οποίο εκτός από αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώρο σίτισης αλλά και υπόστεγο αεροσκαφών για την πρακτική άσκηση των φοιτητών», παρατηρεί ο κ. Παπακώστας, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούν επιπλέον χώροι που θα τους κατασκευάσουμε από ίδια κεφάλαια και επενδυτές».

Ο σχεδιασμός είναι το νέο πανεπιστήμιο να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας.

Ως προς το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης του νέου ιδρύματος, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο ξένα ΑΕΙ θα μπορούν να ιδρύουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Lehigh στην Πενσιλβάνια θα προσφέρει το «κέλυφος» για τη λειτουργία του μη κρατικού ΑΕΙ. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο ήταν ένα από τα 30 ιδρύματα που εκπροσωπήθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης τον Νοέμβριο του 2022 στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί έγιναν συζητήσεις μεταξύ των δύο φορέων και η ιδέα για πανεπιστήμιο της ΕΑΒ μορφοποιήθηκε όταν η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε τα σχέδιά της για θεσμοθέτηση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Πηγή: alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 349 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Μουσικά Σχολεία: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών (ΕΜ16)
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
ΔΕΠΥ: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Υπουργείο Παιδείας: Πρόβλημα με την πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων/ μετεγγραφών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Πολυτεχνείο 1973: Το Ημερολόγιο μιας εβδομάδας, του Γιάννη Ρίτσου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Προ των πυλών βρίσκεται η αύξηση στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2027
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 55 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 55 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 55 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης