Ο ένας μετά τον άλλο οι σύλλογοι διδασκόντων των πανεπιστημίων (ΔΕΠ) απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και συντάσσονται με τους αγώνες των φοιτητών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για το δημόσιο πανεπιστήμιο, με χαμηλή χρηματοδότηση, υποστελέχωση, έλλειψη στην ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών τους. Λείπει η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, η σύνδεση των πτυχίων με υπαρκτά επαγγελματικά δικαιώματα. Εκείνα δηλαδή τα στοιχεία που η ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στον πανεπιστημιακό ιστό της χώρας μας.
Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πέρα από τα θέματα της αντισυνταγματικότητας που ανακύπτουν, αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση στο δικαίωμα πρόσβασης της νεολαίας της χώρας μας στη δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στους όρους εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης των εργαζομένων στα ΑΕΙ. Τα δημόσια πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα αναβαθμιστούν αλλά θα οδηγηθούν σε πλήρη εμπορευματοποίηση μέσω του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά. Η δήθεν παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων (π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) αξιοποιείται άλλωστε στα ίδια πλαίσια, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση της δωρεάν Παιδείας.Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε να μην καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, φοιτητές, διδάσκοντες και όλες οι κατηγορίες εργαζομένων, συντονίζουν τα βήματά τους, για να αποκρούσουν αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις».
Επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζει: «Ενώ το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υποφέρει από έλλειψη πόρων, καταφέρνει και είναι ο πιο επιτυχημένος αναπτυξιακός κλάδος της χώρας μας σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Επιπλέον, έχει για δεκαετίες τώρα εξασφαλίσει την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση αποτελούν ένδειξη των προθέσεών της και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επ' ουδενί δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς».
Σε ομόφωνο ψήφισμα του ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης σημειώνει : «Εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος της εξαγγελθείσας ίδρυσης των ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων ως προς τις επιπτώσεις της τόσο για τα ΑΕΙ όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και ιδιαίτερα για τη Θράκη, αποφασίζει τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, καλώντας ταυτόχρονα σε συντονισμό το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και με μέλη ΔΕΠ όλου του Δημοκριτείου ενώ αποφασίζει τη συμμετοχή του Συλλόγου σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί»
«Η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιφέρει την πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και τη μεταφορά του κόστους των πανεπιστημιακών σπουδών στις ελληνικές οικογένειες, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και υποβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η σύσκεψη των Συλλόγων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών, Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-ΣΕΡΕΤΕ, Συμβασιούχων Ερευνητών/Διδασκόντων-ΣΣΕΔ και Εκπροσώπων των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).
Ανάλογες αποφάσεις απόρριψης των κυβερνητικών σχεδίων έχουν πάρει επίσης η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ιδρύματα (ΟΔΠΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), καθώς και οι σύλλογοι πανεπιστημιακών (ενδεικτικά):
Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ,
Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ,
Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ,
Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου,
ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης,
Ενωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου,
Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πηγή:www.alfavita.gr