Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024
Σχολές - Τμήματα   Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Καθηγητές Πανεπιστημίων Κρήτης: Το επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ θα επιτρέψει την πλήρη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων
Το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την, κατά παράβαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, με τον προπαγανδιστικό τίτλο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, θα επιτρέψει την πλήρη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μάλιστα μέσω χαμηλής ποιότητας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

"Το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την, κατά παράβαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, με τον προπαγανδιστικό τίτλο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, θα επιτρέψει την πλήρη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μάλιστα μέσω χαμηλής ποιότητας ιδιωτικών πανεπιστημίων"

Αυτό τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Το κοινό ανακοινωθέν εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης με θέμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ο Ρόλος του Σήμερα».

Αναλυτικά

Κατάμεστη ήταν το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου 2024, η αίθουσα Μανόλης Καρέλλης στην Ανδρόγεω, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ο Ρόλος του Σήμερα» την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης. Την εκδήλωση άνοιξαν με τις εισηγήσεις τους ο Κώστας Κονταξάκης (πρόεδρος του Σύλλογου Μελών ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ) και ο Γιάννης Δαλέζιος (πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο).

 Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από την καθηγήτρια κα Κτενά, Βουλεύτρια του ΚΚΕ, τον καθηγητή κ. Φωτάκη, πρώην υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, τον καθηγητή κ. Κατσαράκη, Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, τον κ. Βρύσαλη, πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους των Τμημάτων Ιατρικής και Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον φοιτητικό σύλλογο της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τις παρεμβάσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών, που κατέθεσαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν πλευρές του κοινωνικού ρόλου των πανεπιστημίων.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων στην Ελλάδα διασφαλίζει πως η διδασκαλία και η έρευνα διεξάγονται προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας, συμβάλλοντας στη λαϊκή ευημερία και την κοινωνική εξέλιξη. Όμως, το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπο με μια συντονισμένη απόπειρα συρρίκνωσης-απαξίωσης, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, της χρόνιας υποστελέχωσης και της υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των εισαχθέντων στα δημόσια πανεπιστήμια μέσω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έχει ήδη δημιουργήσει την απαραίτητη πελατεία για την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προσφέρεται μέχρι τώρα μέσω ιδιωτικών κολλεγίων.

ekdilosi

Το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την, κατά παράβαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, με τον προπαγανδιστικό τίτλο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, θα επιτρέψει την πλήρη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μάλιστα μέσω χαμηλής ποιότητας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το αίτημα της μη κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και της έναρξης ουσιαστικού διαλόγου για την ενίσχυση και αναβάθμιση ενός δημόσιου πανεπιστημίου που θα προσφέρει σύγχρονη και αναβαθμισμένη εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι κοινός τόπος όλων μας. Ελεύθερο πανεπιστήμιο, με αδέσμευτη έρευνα και εκπαίδευση, είναι μόνο το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο.

Πηγή:www.alfavita.gr    


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 74 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Χειμωνα-Καλοκαιρι
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 - 13:17
Σχόλια (0)


Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (5)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
Λάρισα: Έριξε φυτοφάρμακο μέσα σε νηπιαγωγείο γιατί τον ενοχλούσαν οι φωνές των παιδιών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Ο ρόλος τους στις αλλαγές του real estate
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
Σχολεία: Στον «αέρα» το Πολλαπλό Βιβλίο – Στα κάγκελα οι εκδότες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Σύναψη συνεργασίας με το Κτήμα ΚΥρ-ΓΙΑΝΝΗ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
Άνεργοι οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ - Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί!
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Σελίδα 1 από 6182 (37090 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6180
6181
6182
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης