Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας, μετά την εντολή του Υπουργείου Παιδείας για διαδικτυακές εξετάσεις στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη, καθώς δεκάδες μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, σχετικά με τον διαδικτυακό χαρακτήρα των εξετάσεων.
Αναλυτικά
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, πράξη που προσθέτει ένταση στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητριών, φοιτητών και διδακτικού προσωπικού για την υπεράσπιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων.
Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δήλωσε την αντίθεσή του με την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων, ενώ στον «αέρα» είναι και η εξεταστική μετά την παραίτηση του προέδρου, Ηλία Κολοβού και του αντιπροέδρου, Δημήτρη Μποσνάκη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Οι παραιτήσεις αποτελούν αντίδραση στην απόφαση που λήφθηκε για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις και τη στήριξη στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο εξέφρασε ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής.
Μάλιστα με σημερινή τους ανακοίνωση οι Διδάσκοντες αντιτίθενται στην απόφαση της Συγκλήτου και ζητάνε από τους καθηγητές αποχή από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα
Κορυφώνονται στα ΑΕΙ της χώρας οι αντιδράσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο πρόεδρος, Ηλίας Κολοβός, και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης. Συνεπώς, οι εξετάσεις είναι στον «αέρα»!
Σε ανακοίνωση της Γραμματείας αναφέρονται τα εξής:
«Η Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων.»
Διαφωνεί ο ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν. Κρήτης
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν. Κρήτης εξέφρασε την αντίθεσή του στις διαδικτυακές εξετάσεις.
Αναλυτικά το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ό,τι αφορά το θέμα της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ενημέρωσε τα μέλη του Φορέα ότι:
α) παραμένουμε αντίθετοι στην παράκαμψη του άρθρου 16 με νομιμοφανείς δικαιολογίες που παραβιάζουν την ξεκάθαρη πρόβλεψη του ελληνικού Συντάγματος για παροχή δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στη στοχευμένη προσπάθεια υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων κατά τα τελευταία χρόνια.
β) ο Ενιαίος Φορέας της Σχολής μας θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024 από τους δύο αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο: Αλέξανδρο Κεσσόπουλο και Τίνα Κακλαμάνη.
γ) τα μέλη του ΔΣ παρακολουθούν και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του συντονιστικού των συλλόγων ΔΕΠ και σε άλλες συνελεύσεις και εκδηλώσεις διδασκόντων και φοιτητικών συλλόγων για το θέμα αυτό. Μετ το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα οργανώσουμε γενική συνέλευση του ΕΦΔ-ΣΚΕ για να αποφασίσουμε τη στάση μας με γνώμονα τις εξελίξεις.
δ) εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και την αντίθεσή μας στις προσπάθειες ποινικοποίησης της συμμετοχής σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα Πανεπιστήμια εκ μέρους της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας. Η εύλογη ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υποβάθμιση των Δημοσίων πανεπιστημίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό και καταστολή.
ε) για τα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, εκφράζουμε την έντονη επιφύλαξή μας για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων, όχι μόνο λόγω της διαβλητότητας μιας τέτοιας εξέτασης, αλλά και γιατί αυτή η προτεινόμενη “λύση” αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καλούμε τα Τμήματα να αναζητήσουν ένα πεδίο συνεννόησης με τους φοιτητικούς συλλόγους. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι η παρέμβαση του Υπουργείου σε θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, όπως η διεξαγωγή των εξετάσεων, καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.
Πηγή : alfavita.gr