Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Το «Άστρο του Θανάτου» του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει υπόγειο ωκεανό και είναι υποψήφιο για ύπαρξη ζωής (βίντεο)
 Αποστολές εξερεύνησης και παρατηρήσεις με τα ολοένα και πιο ισχυρά τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες έδειξαν ότι δεν έχει μόνο η Γη στο ηλιακό μας σύστημα λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς αλλά υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους με τη διαφορά ότι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια τους. Εχει διαπιστωθεί η υποδειχθεί η παρουσία λιμνών, θαλασσών και ωκεανών στο υπέδαφος του Άρη, του Πλούτωνα, του νάνου πλανήτη Δήμητρα, της Ευρώπης (δορυφόρου του Δία), του Εγκέλαδου (δορυφόρου του Κρόνου), στον Τρίτωνα (δορυφόρο του Ποσειδώνα), στη Διώνη και στο Μίμα (δορυφόρους του Κρόνου) κ.α.

Η ύπαρξη ωκεανών όπως είναι ευνόητο δημιουργεί αισιοδοξία για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους για να τους επισκεφτούμε κάτι βέβαια που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο δεδομένου ότι οι ωκεανοί αυτοί βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη κάτω από την επιφάνεια σε πολλές περιπτώσεις κάτω από δεκάδες χλμ. πάγου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Αστεροσκοπείου του Παρισιού επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού στον Μίμα ο οποίος λόγω του σχήματος του από τους κρατήρες που υπάρχουν στην επιφάνεια έχει το παρατσούκλι «Άστρο του Θανάτου» επειδή μοιάζει με την γιγάντια διαστημική εγκατάσταση που κατέστρεφε πλανήτες στον κινηματογραφικό κόσμο του Star Wars.

Ο Μίμας πήρε το όνομά του από τον γίγαντα Μίμα γιο της Γαίας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και ανακαλύφθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1789 από τον κορυφαίο Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του Μίμα καλύπτεται από κρατήρες πρόσκρουσης, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος, με διάμετρο 130 χλμ., φέρει το όνομα του αστρονόμου που ανακάλυψε τον δορυφόρο.

«Εκ πρώτης όψεως, είναι το πιο απίθανο μέρος στο ηλιακό σύστημα να ψάξει κανείς για νερό σε υγρή μορφή. Φαίνεται παλιό και ανενεργό – μια τεράστια ποσότητα κρατήρων. Τίποτα δεν προδίδει την ύπαρξη των ωκεανών, αυτή τη στιγμή» αναφέρει η αστρονόμος Βάλερι Λαϊνί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατέληξε στα συμπεράσματα της μελετώντας δεδομένα της αποστολής Cassini το σκάφος της οποίας μελετούσε για 13 ολόκληρα το σύστημα του Κρόνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο υπέδαφος του Μίμα υπήρχε πάγος και κάποιες κοσμικές ή/και γεωλογικές διεργασίες προκάλεσαν αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του δορυφόρου με αποτέλεσμα ο πάγος να λιώσει και να δημιουργηθεί ο ωκεανός. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία συνέβη πριν από πέντε ως δεκαπέντε εκατομμύρια έτη κάτι που σημαίνει ότι ο ωκεανός αυτός είναι κατά πολύ νεότερος από αυτούς της Γης και πιθανώς ο νεότερος από όσους γνωρίζουμε στο ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη εκτός των άλλων υποδεικνύει ότι όλοι οι μεσαίου μεγέθους δορυφόροι του Κρόνου είναι υποψήφιοι για να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα μακριά από τη Γη.

Πηγή:www.Naftemporiki.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 234 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές του Γυμνασίου στο α' τετράμηνο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Δέκα καθηγητές του στο 2% των πλέον διακεκριμένων του κόσμου
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Αυτισμός: Πώς να τον αναγνωρίζουν οι γονείς νωρίτερα στο παιδί
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης