Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στη τελετή αποφοίτησης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν έντονη στο βλέμμα των καθηγητών, όταν άκουγαν τον όρκο της Σεσίλια από το Ελ Σαλβαδόρ, μια «υπερήφανη συγκίνηση», όπως είπε στην «Καθημερινή» η Ελένη Καραμαλέγκου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδρύματος.
Η Σεσίλια από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Γούι Τζι από τη Γιουχάν της Κίνας και άλλοι έξι νέοι από διάφορα μέρη του κόσμου είναι οι απόφοιτοι του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού σε ελληνικό ΑΕΙ.
Το 2019 οι άνθρωποι της σχολής ξεκίνησαν την περιπέτεια να λειτουργήσουν το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό –με αντικείμενο Αρχαιολογία, Ιστορία και Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία και διευθύντρια την κ. Καραμαλέγκου– σε ελληνικό ΑΕΙ, προσελκύοντας ξένους φοιτητές στη χώρα μας.
Την Παρασκευή ορκίστηκαν οι οκτώ πρώτοι απόφοιτοι του προγράμματος και θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο άλλοι τέσσερις. «Να είστε πρεσβευτές της σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελλάδας», είπε στους πτυχιούχους η κ. Καραμαλέγκου. «Πρόκειται για μια στιγμή-ορόσημο για το ΕΚΠΑ, για τα ελληνικά πανεπιστήμια, για τη χώρα», ανέφερε μετά τον χαιρετισμό του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου η αντιπρύτανις του ιδρύματος Σοφία Παπαϊωάννου..
Εκτός από τους αυτούς που αποφοίτησαν την Παρασκευή , στο πρόγραμμα σπουδάζουν 10 φοιτητές στο τρίτο έτος, 20 στο δεύτερο και 20 στο πρώτο, από συνολικά 25 χώρες, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Αλβανία, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, και Ιταλία.
Εκθετική αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων στην Ελλάδα
Μεγάλη δυναμική εμφανίζουν τα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα στα δημόσια ΑΕΙ. Από το 2020, όταν λειτούργησε το πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Αθηνών, σήμερα λειτουργούν άλλα τρία αγγλόφωνα προπτυχιακά και από τον προσεχή Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός θα τριπλασιαστεί.
Από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) έχουν λάβει έγκριση για λειτουργία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 οκτώ αγγλόφωνα προγράμματα σε έξι ελληνικά πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, μετά το αγγλόφωνο προπτυχιακό της Φιλοσοφικής Αθηνών, ακολούθησαν εκείνα των Ιατρικών Σχολών του ΑΠΘ, του Παν. Κρήτης και του ΕΚΠΑ. Από τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν οκτώ προγράμματα με αντικείμενα Φαρμακευτική στο Παν. Αθηνών, Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη Δεδομένων στο Παν. Δυτικής Αττικής, Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία στη Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων επίσης στο Παν. Δυτικής Αττικής, Ελληνικές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Παν. Θράκης, Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο Παν. Μακεδονίας, Ιατρική στο Παν. Θεσσαλίας, Οικονομικές Σπουδές και Βιώσιμη Ανάπτυξη επίσης στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας και τέλος Δημιουργική Γραφή, Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας – μάλιστα στο τελευταίο η φοίτηση θα είναι εξ αποστάσεως.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδρυμάτων, η ζήτηση για τις θέσεις των αγγλόφωνων έχει αυξηθεί. Οι ομογενείς είναι μια σημαντική δεξαμενή νέων στους οποίους απευθύνονται τα αγγλόφωνα προπτυχιακά. Ομως, στα τέσσερα λειτουργούντα προγράμματα υπάρχουν φοιτητές από συνολικά περίπου 80 χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Αλβανία, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ναμίμπια, Μαλάουι, Ολλανδία, Αιθιοπία, Κύπρος, Μπανγκλαντές, Γκάνα κ.ά.
Ακολούθησαν τρία ακόμη αγγλόφωνα προγράμματα σε ιατρικές σχολές και αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα οκτώ από τον Οκτώβριο.
Τα δίδακτρα
Τα έσοδα από τα δίδακτρα (φτάνουν έως και τα 15.000 ευρώ ετησίως στο πρόγραμμα της Ιατρικής Κρήτης) αξιοποιούνται από το ίδρυμα. Ενδεικτικά, στα ταμεία του ΑΠΘ από το αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής έχουν εισρεύσει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί ως εξής: το 50% στην πρόσληψη νέων επιστημόνων, το 30% στη βελτίωση των υποδομών και το 20% σε υποτροφίες για όλη τη σχολή, δηλαδή και για το ελληνόφωνο πρόγραμμα.
Πηγή:alfavita(Με στοιχεία από δημοσίευμα του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή)