Το νέο οδικό χάρτη στην Οικονομία έως το 2025 παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε έκανε λόγο για νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.
«Τα κονδύλια του προγράμματος αυτού θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όμως στόχος μου είναι να αυξηθεί το ποσό αυτό σημαντικά, μέσω ενός καλέσματος που θα κάνουμε για σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και οι πλούσιοι αυτής της χώρας έχει έρθει η ώρα να επωμιστούν μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών στην ανασυγκρότηση της πατρίδας όπως το έκαναν άλλωστε όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες του παρελθόντος».
Είναι γνωστή η κατάσταση των σχολικών κτιρίων στη χώρα μας. Χαρακτηρίζεται δραματική καθώς σε πολλά εξ αυτών ο κίνδυνος να θρηνήσουμε μαθητικές ζωές παραμονεύει. Πότε τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πότε οι πτώσεις σοβάδων, τα ατυχήματα με τις ξεχαρβαλωμένες καγκελόπορτες και πάσης φύσεως ατυχήματα και καταστροφές που απορρέουν από την έλλειψη συντήρησης και τα προπολεμικά σχολικά κτίρια.
Οι απαραίτητες ράμπες για ΑμεΑ αγνοούνται και μαζί και οι αντισεισμικοί έλεγχοι.
Όλα μαζί αποτελούν τροχοπέδη για μια ασφαλή μαθητική ζωή ενώ την ίδια ώρα οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το θέμα της ασφάλειας των μαθητών.
Τα μπαλώματα και τα βαψίματα των όψεων των σχολείων ωραιοποιούν μια κατάσταση και δίνουν μια ψευδή εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς και σίγουρα τα μερεμέτια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα βαφτίζουμε ως πρόγραμμα ανακαίνισης
Τραγική η κατάσταση σε πολλά σχολεία – Κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ
Λίγες μόλις μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας και η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολικά κτίρια είναι δραματική.
Σε κακοσυντηρημένα, παλιά κτίρια ακόμα και κοντέινερ για αίθουσες θα μπουν για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί το νέο σχολικό έτος που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου.
Στο 21ο νηπιαγωγείο Βόλου, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό μαγαζί, το προαύλιο είναι επικίνδυνο, αφιλόξενο και υγειονομικά ακατάλληλο όπως γράφει μια μητέρα δίπλα στις σοκαριστικές φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Αποκαρδιωτικές σκηνές από σχολεία και στο κέντρο της Αθήνας, στο Αιγάλεω αλλά και στη Φιλαδέλφεια, όπου το 2ο δημοτικό σχολείο πλημμύρισε μόλις λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω συγκλονίζει με ένα βίντεο που δημιούργησε για να αναδείξει τα προβλήματα στα σεισμόπληκτα εδώ και χρόνια σχολεία της περιοχής.
SOS εκπέμπει και το 15ο Λύκειο Αθηνών, ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική σε πολλά σχολεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Την ίδια ώρα αντί να μειώνονται, αυξάνονται τα κοντέινερ για να στεγάσουν περισσότερα σχολεία. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο 5ο και 6ο δημοτικό σχολείο Ζωγράφου, όπου από πέρυσι οι μισοί μαθητές μεταφέρθηκαν σε άλλα σχολεία, καθώς το μισό κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο σε περίπτωση σεισμούς, όμως ακόμη δεν έχει επισκευαστεί.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές καταγγελίες για την ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων της χώρας.
Πολλά από τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση σχολικών μονάδων έχουν ξεπεράσει σε ηλικία την 50ετία, οπότε έχουν κτιστεί με τον προ του ’85 αντισεισμικό κανονισμό. Ωστόσο, ο περίφημος αντισεισμικός έλεγχος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς το ΤΕΕ που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης και ενημέρωσης των μηχανικών που θα εκτελέσουν τους ελέγχους. Ενδεικτικά, ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δημοσιοποιήθηκε το 2022 και αφορά τις σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ότι το 61% των σχολικών κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985, το 41% με τους κανονισμούς που ίσχυαν από το 1985 μέχρι το 2000, ενώ μόνο ένα 6% με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό που ίσχυσε από το 2001 και μετά. Για ένα 2% των σχολικών κτιρίων η χρονολογία κατασκευής παραμένει άγνωστη.
Πηγή : alfavita.gr