Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Διάφορα Θέματα   Άρθρα
Με διδακτορικό οι νέοι Ελληνες μετανάστες

Περισσότεροι από 550.000 αναζήτησαν τα τελευταία χρόνια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό Εικόνες και αναμνήσεις από τη δεκαετία του '60 ζωντανεύουν στην Ελλάδα τού σήμερα. Φέτος μόνο το πρώτο εξάμηνο έφυγαν για Γερμανία 15.838 άτομα. 9 ατούς 10 Ελληνες θέλουν να φύγουν μετανάστες .Εγκαταλείπουν τη χώρα, τις περισσότερες φορές χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς εδώ το μέλλον τους είναι αβέβαιο και οι προοπτικές ανέλιξης μηδαμινές. Χιλιάδες νέοι αλλά και ολόκληρες οικογένειες παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν από την Ελλάδα, προκειμένου να βρουν εργασία και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή σε κάποια άλλη χώρα. Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό ή έχουν παραμείνει εκεί μετά το πέρας των σπουδών τους περισσότεροι από 550.000 Ελληνες.

Το κύμα εξόδου δε την τελευταία τριετία των μνημονίων, της ύφεσης και της ανεργίας κορυφώθηκε και μπορεί πλέον να συγκριθεί με τη μεγάλη μετανάστευση της δεκαετίας του '60. Ομως, η μεγάλη και κρίσιμη διαφορά είναι ότι σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με ανειδίκευτους εργάτες, αλλά με ανθρώπους ανώτατης μόρφωσης, που διαθέτουν πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και πτυχία ξένων γλωσσών. Αποκαλυπτικά και προς απόλυτη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω είναι και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, από την οποία προκύπτει ότι εννιά στους δέκα 10 Ελληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα του εξωτερικού, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για εκείνους και τα παιδιά τους.

Το κύμα εξόδου από τη χώρα είναι μαζικό, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας της Γερμανίας, βάσει των οποίων ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσε εκεί αυξήθηκε κατά 78% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, 15.838 Ελληνες πολίτες επέλεξαν τη Γερμανία για να κάνουν μια καινούργια αρχή το πρώτο εξάμηνο του 2012. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 ανέρχονταν περίπου σε 8.900 άτομα. Συνολικά, 501.000 άνθρωποι από την Ευρώπη και αλλού μετακινήθηκαν Μόλις το 15,9% των Ελλήνων πτυχιούχων ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι προτίμησαν να παραμείνουν έξω. Νομικοί και οικονομολόγοι είναι οι περισσότεροι (33%) πτυχιούχοι μετανάστες. 90.000 βιογραφικά Ελλήνων πολιτών έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα Eures σε εργοδότες του εξωτερικού. στη Γερμανία φέτος, 66.000 περισσότεροι από πέρυσι. Επίσης, δεν είναι λίγοι και οι Ελληνες που επιλέγουν το Βέλγιο για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, στη χώρα καταφθάνουν κατά κύριο λόγο επιστήμονες, που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, αλλά και εργάτες. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της αυξημένης τάσης για μετανάστευση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι τα σχεδόν 90.000 βιογραφικά που έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα Eures από Ελληνες πολίτες σε εργοδότες του εξωτερικού, ενώ η χώρα μας έρχεται 14η ανάμεσα στις 30 και πλέον χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα. Οι τομείς που απορροφούν Ελληνες και ξένους μετανάστες είναι κυρίως ο νομικός, ο διοικητικός και ο οικονομικός και ακολουθούν εκείνοι του μάρκετινγκ και των ξενοδοχοϋπάλληλων.

Αντιπροσωπευτικά αλλά και αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι και τα δείγματα πρόσφατης έρευνας (Σεπτέμβριος 2012) που πραγματοποίησε στη χώρα η εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower. Σύμφωνα με αυτήν, 9 στους 10 Ελληνες δηλώνουν πρόθυμοι va μεταναστεύσουν. Το 40% των ερωτηθέντων έχει ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας για εργασιακούς λόγους, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως έχουν μετακομίσει σε κάποια ξένη χώρα. Τα κίνητρα που ωθούν στη μετανάστευση είναι αρχικά οι υψηλές απολαβές (ποσοστό 88%), οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης (ποσοστό 72%) και η ευκαιρία για ανάπτυξη σταδιοδρομίας (ποσοστό 67,5%). Επίσης, με βάση έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης, προκύπτει ότι από τους Ελληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια μόλις το 15,9% επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ το 84,1% προτίμησε να παραμείνει στο εξωτερικό.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 73% από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% έχει διδακτορικό, ενώ το 41% έχει σπουδάσει στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι περισσότεροι μετανάστες πτυχιούχοι είναι οικονομολόγοι και νομικοί (33%), προγραμματιστές Η Υ. φυσικοί και χημικοί (25%), ενώ αρκετοί είναι και οι μηχανικοί (23%). ΟΙ ΧΩΡΕΣ που κυρίως προτιμούν είναι η Βρετανία (31,7%), οι Η ΠΑ (28,7%), η Γερμανία (6,6%) και η Ελβετία. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτώμενοι, ο σημαντικότερος λόγος για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι οι καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, η αξιοκρατία στον εργασιακό χώρο, οι οικονομικές απολαβές, το ενδιαφέρον για την εργασία και η απόκτηση περισσότερων και εξειδικευμένων γνώσεων. Μαρτυρίες νέων ανθρώπων που φεύγουν νια την ξενιτιά, στις επόμενες σελίδες Με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και πτυχία ξένων γλωσσών στον δρόμο της ξενιτιά

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde έγραφε: Οι νέοι στην Ελλάδα επιλέγουν τη μετανάστευση . Σήμερα, η ίδια η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει. Η Ελλάδα αιμορραγεί , ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει κυρίως τους νέους ανθρώπους στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του '60 έχει πλέον αναβιώσει και το δίλημμα φτωχός στην Ελλάδα ή καλύτερα μετανάστης έχει για χιλιάδες Ελληνες απαντηθεί. Και η χώρα μαζί με την εργατική δύναμη χάνει επιστήμονες αλλά και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, τη μαγιά που ήδη μας λείπει και σίγουρα θα αναζητήσουμε στο μέλλον.

Χαρακτηριστική και σίγουρα όχι η μοναδική, είναι η περίπτωση μιας οικογένειας από την Κάλυμνο. Η οικονομική κρίση και η ανεργία τη σκόρπισαν σε δύο ηπείρους. Ο Σάββας έχει μεταναστεύσει στο Ντάργουιν της Αυστραλίας εδώ και λίγους μήνες. Σε ηλικία 18 ετών, λίγο καιρό αφού τελείωσε το σχολείο, γνώρισε την ξενιτιά. Αφησε το νησί του, την Κάλυμνο, για να βρει τον πατέρα του που ήδη είχε φύγει για τη μακρινή ήπειρο τον προηγούμενο χρόνο. Ο πατέρας του, ο οποίος δούλευε ως ασφαλιστής στην Κάλυμνο, εργάζεται πλέον σε εργοστάσιο παραγωγής τούβλων, ενώ ο Σάββας βρήκε δουλειά ως βοηθός ηλεκτρολόγου. Και ενώ οι άντρες της οικογένειας βγάζουν το μεροκάματο στην Αυστραλία, τα υπόλοιπα μέλη βιώνουν την εσωτερική μετανάστευση. Η μητέρα του έχει παραμείνει στην Κάλυμνο με τη μικρότερη αδερφή του και συντηρεί με δυσκολία το ασφαλιστικό πρακτορείο της οικογένειας, ενώ η Αννα, η μεγάλη του αδερφή, ζει και δουλεύει ως ημιαπασχολούμενη στην Αθήνα.

Η συναισθηματική διαχείριση της κατάστασης είναι για όλους μας αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Οι ίδιοι θέλουν να γυρίσουν πίσω λέει η Αννα Σ. στις δμέρες και τονίζει ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα, μπορεί να χρειαστεί να πάμε να τους βρούμε εμείς. Το δυσκολότερο για μένα προσωπικά είναι το ότι ενώ εγώ παλεύω για τη δική μου ζωή στην Αθήνα, η μητέρα μου και η μικρή μου αδερφή έχουν μείνει πια μόνες τους στο νησί . Η Σοφία Τσ. έχει όλα τα προσόντα που σε μια... κανονική Ελλάδα έπρεπε να εξασφαλίζουν μια καλοπληρωμένη δουλειά.

Μόνο αυτό δεν συνέβη λέει σήμερα από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οταν πριν από δύο χρόνια γύρισε από το Λονδίνο με ένα Μ ΒΑ στα χέρια, η παλιά της δουλειά, ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο, δεν μπορούσε να της δώσει πάνω από 500 ευρώ και αυτά μαύρα. Αν και οι ίδιοι με είχαν στείλει να κάνω μεταπτυχιακό, επιστρέφοντας μου εξήγησαν ότι δεν μπορούσαν να δώσουν λεφτά για το χαρτί. Ετσι, βρέθηκα να ξαναζώ με τη μάνα μου και να με συντηρεί από πάνω αφηγείται η Σοφία στις 6μέρες . Η υπηκοότητα από την πλευρά του πατέρα της έδωσε τη λύση . Χωρίς να έχει δει ποτέ της συγγενείς στην Αυστραλία, μάζεψε βαλίτσες και πτυχία και πήγε να αναζητήσει εκεί δουλειά. Με το που πάτησε το πόδι της στη χώρα και έχοντας την υπηκοότητα, γράφτηκε αυτόματα στο ταμείο ανεργίας.

Σήμερα εργάζεται στο τμήμα δωρεών μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ασχολείται με παιδιά. part time... μετανάστης Απολυμένος εδώ και λίγους μήνες, ο Πέτρος Καφαντάρης, 39 ετών, είναι αναγκασμένος να δώσει άμεσα λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ήδη ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Κατάρ. Η λύση όμως είναι προσωρινή , όπως εξηγεί ο ίδιος, αφού θα βρεθεί εκεί μόλις για 40 ημέρες. Ενας μετανάστης μερικής απασχόλησης λέει χαμογελώντας στις 6μέρες .

Δεν γίνεται διαφορετικά, αφού εδώ δουλειές δεν υπάρχουν. Η απόφαση δεν ήταν καθόλου δύσκολη. Ισως γιατί δεν θα λείπω από την πατρίδα για καιρό. Μόλις για 40 ημέρες και θα εργαστώ ως τεχνίτης. Μακάρι να γινόταν αλλιώς, αλλά πρέπει πλέον να ζήσω την οικογένεια μου σημειώνει κοιτώντας το διαβατήριο του. Στο μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του '60 έχει πλέον αναβιώσει, και το δίλημμα φτωχός στην Ελλάδα η καλύτερα μετανάστης έχει για χιλιάδες Ελληνες απαντηθεί 

Πηγή:6 ΗΜΕΡΕΣ

read women cheat husband website
reasons married men cheat why do married men cheat I cheated on my boyfriend
redirect why people cheat dating for married men
how to cheat with a married woman read here redirect
click here signs of infidelity catch a cheat
online why most women cheat website
abortion pill bleeding website abortion paperwork
pregnancy medications abortion ethics termination pregnancy pill
what are std symptoms chlamydia symptoms in throat get tested for stds
free spy on cell phone randolphia.com spyware for android cell phones
can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone can i take antabuse and naltrexone
late term abortion clinics akum.org national abortion federation
amoxicillin antibiyotik fiyat amoxicillin antibiyotik fiyat amoxicillin dermani haqqinda
amoxicillin 1000 mg amoxicillin amoxicillin 500 mg
free abortion pill abortions facts early abortion pill options
2nd trimester abortion pill continentalnord.com methods of abortion pill

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4137 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Εκπαιδευτικοί: Δε φοβόμαστε την αξιολόγηση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕΕΤΑΑ Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Έρχονται voucher για όλους
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Το σχέδιο της Κομισιόν για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Τον Απρίλιο πιλοτικός διαγωνισμός PISA στα Αγγλικά και στις Ψηφιακές Δεξιότητες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 21 ώρες
Σελίδα 1 από 6165 (36985 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6163
6164
6165
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης