Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012
Διάφορα Θέματα
Βρεθηκε η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
 Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια γιγάντια μαύρη τρύπα, πιθανότατα την μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, η οποία έχει μάζα 17 δισεκατομμύρια φορές περισσότερο από τη μάζα του Ήλιου μας. Είναι τόσο μεγάλη, που ανατρέπει τα θεωρητικά μοντέλα των επιστημόνων, καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα σχετικά μικρό γαλαξία, σε απόσταση 220 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρέμκο βαν ντεν Μπος του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν το επίγειο αμερικανο-γερμανικό τηλεσκόπιο Χόμπι-Έμπερλι 9,2 μέτρων του αστεροσκοπείου ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου τουΤέξας, καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ».

Η τερατώδης μαύρη τρύπα, που φιλοξενείται στο κέντρο του γαλαξία NGC 1277 (ο οποίος είναι περίπου το ένα δέκατο του δικού μας γαλαξία) καταλαμβάνει το 14% της συνολικής μάζας του γαλαξία της, ενώ συνήθως οι μαύρες τρύπες δεν ξεπερνούν το 0,1% της μάζας του γαλαξία τους. Η διαπίστωση αυτή ανατρέπει την έως τώρα αντίληψη ότι οι μεγαλύτεροι γαλαξίες έχουν μεγαλύτερες τρύπες και το αντίστροφο.

Σχεδόν κάθε γαλαξίας στο σύμπαν εκτιμάται ότι έχει στην κεντρική περιοχή του μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Στην περίπτωση του δικού μας γαλαξία, αυτή έχει μάζα περίπου όσο τέσσερις εκατομμύρια Ήλιοι.

Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι σε ποιό βαθμό αποτελεί εξαίρεση στο σύμπαν η δυσαναλογία ανάμεσα στα μεγέθη της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας και του γαλαξία της. Ήδη όμως υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις -μη επιβεβαιωμένες ακόμα- για άλλους πέντε σχετικά μικρούς γαλαξίες, οι οποίοι φαίνεται επίσης να διαθέτουν ασυνήθιστα μεγάλες μαύρες τρύπες. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν θεμελιωδώς τα μοντέλα τους για το σχηματισμό των γαλαξιών και των μαύρων οπών στο πρώιμο σύμπαν.

Ο φακοειδής γαλαξίας NGC 1277 εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια, συνεπώς οτιδήποτε ήταν αυτό που δημιούργησε την τεράστια μαύρη τρύπα του, πρέπει να συνέβη πριν από πολύ καιρό. «Πρόκειται για ένα πραγματικά παράξενο γαλαξία», όπως δήλωσε ο αστρονόμος Καρλ Γκέμπχαρντ.

Το ισχυρότερο κβάζαρ

Εξάλλου, μια ομάδα αστρονόμων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του, εντόπισαν την ισχυρότερη έκρηξη ενέργειας προερχόμενη από κβάζαρ, που έχει ποτέ παρατηρηθεί και η οποία είναι τουλάχιστον πενταπλάσια σε ισχύ σε σχέση με την έως τώρα κάτοχο του σχετικού ρεκόρ.

Τα κβάζαρ είναι υπερβολικά φωτεινά γαλαξιακά κέντρα, που στο κέντρο τους έχουν τεράστιες μαύρες τρύπες. Αντίθετα όμως με τις μαύρες τρύπες που απορροφούν την γύρω ύλη, πολλά κβάζαρ επιταχύνουν και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ύλης στον περιβάλλοντα γαλαξία τους.

Το συγκεκριμένο κβάζαρ, με την ονομασία SDSS J1106+1939, εκτοξεύει ενέργεια ισοδύναμη με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια εκατομμυρίων Ήλιους ή περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όλη την ενέργεια του γαλαξία μας. Ενέργειες αυτής της τάξης έως τώρα προβλέπονταν μόνο από τη θεωρία για τα κβάζαρ και ποτέ δεν είχαν μετρηθεί στην πράξη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο μια μάζα όσο 400 Ήλιοι εκρέει από το κβάζαρ με ταχύτητα περίπου 8.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η εκροή αυτής της ενέργειας γίνεται από μια περιοχή σε απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, ο οποίος φιλοξενεί το κβάζαρ.

Η πιο μακρινή πηγή ακτίνων-Χ

Μια ισχυρή εκπομπή ακτίνων-Χ από μια τεράστια μαύρη τρύπα σε απόσταση 12,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, που εντόπισε το διαστημικό αστεροσκοπείο «Τσάντρα» της NASA, είναι η πιο μακρινή που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τους αστρονόμους. Η ανακάλυψη -που παρουσιάστηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters"- ρίχνει φως στην εκρηκτική δραστηριότητα που σχετιζόταν με την ανάπτυξη των πολύ μεγάλων μαύρων οπών στο πρώιμο σύμπαν.

Η εκπομπή των ακτίνων-Χ έγινε από το κβάζαρ GB 1428. Το μήκος της «ακτίνας» σωματιδίων και ενέργειας -που στοχεύει σχεδόν κατευθείαν προς την κατεύθυνση της Γης- έχει μήκος τουλάχιστον 230.000 ετών φωτός και διάμετρο διπλάσια περίπου από τον γαλαξία μας.

Ελάχιστες τέτοιου είδους ακτίνες-Χ έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί στο αρχέγονο σύμπαν. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ της πιο μακρινής πηγής ακτίνων-Χ βρισκόταν σε απόσταση 12,2 δισ. ετών από τον πλανήτη μας.

Πηγή: mpa.gr

ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase
how to cheat on husband click find an affair
women who cheated online read
link married cheat online
married men cheat wife cheat read here
why husband cheat reason why husband cheat cheat wife
redirect why do people cheat cheaters
go abortion in canada read here
pregnancy medications early pregnant termination pregnancy pill
what are std symptoms std online test get tested for stds
how to cheat on wife when your husband cheats how to know if wife has cheated
viagra prescription coupon singlvkuchyni.cz discount card for prescription drugs
android spy sms site spyware cell phone
progesterone progesterone progesterone
bentelan fiale cartoninjas.net bentelan in gravidanza
having an abortion history of abortion pill abortion pill cost without insurance
prescription card discount infopuntual.com prescription coupon card

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4220 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (1)
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (1)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (1)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024
Θέματα Πανελλαδικών 2024: Εκφωνήσεις - Απαντήσεις
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
Οι μισθοδοσίες του Καλοκαιριού για τους Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 19 ώρες
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
Πανελλαδικές 2024: Την Παρασκευή 28 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 19 ώρες
Σελίδα 1 από 6266 (37594 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6264
6265
6266
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης