Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα
Πώς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προσέλαβε ναυαγοσώστη!
 Το ελληνικό παράλογο αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες της χώρας, παρά τον εξορθολογισμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις εξώσεις ατόμων που έμεναν μέσα έως και... 22 χρόνια, όπως είχε συμβεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μισθοδοτεί σήμερα έναν διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος πριν από πολλά πολλά χρόνια είχε προσληφθεί ως... ναυαγοσώστης στη Φοιτητική Εστία του Αγίου Λουκά στην Πατησίων!
 
Την εποχή εκείνη η εστία εξωραϊζόταν και απέκτησε πισίνα. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι δημόσιες πισίνες όφειλαν να έχουν και ναυαγοσώστη. Ετσι ο υπάλληλος προσελήφθη και παρέμεινε στη θέση του ακόμη και όταν η πισίνα σταμάτησε να λειτουργεί: είναι σφραγισμένη ακόμη και η πρόσβαση στον χώρο της εδώ και δώδεκα δεκατρία χρόνια, ενώ νωρίτερα, είχε πλημμυρίσει στα σκουπίδια, αφού εκεί γίνονταν φοιτητικό πάρτι! Πέρυσι, με νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου η αρμοδιότητα των φοιτητικών εστιών, που μέχρι τότε ανήκαν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (EIN), έπρεπε να περάσει στα πανεπιστήμια, επειδή το EIN καταργήθηκε (αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης).
 
Ομως επειδή δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί τα ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζονταν τις εστίες, η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης παρέμεινε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά η διοικητική αρμοδιότητα πέρασε στα ΑΕΙ. Ετσι o ναυαγοσώστης που κάποια άλλη διοικητική εργασία διεκπεραιώνει πλέον πέρασε κι αυτός στην αρμοδιότητα του πανεπιστημίου ως υπάλληλός του.
 
Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ.
 
Από το 2010 , όπως λέει στα ΝΕΑ o πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Φίλιππος Λέ ντζας, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας είχε κάνει μια εκκαθάριση στις εστίες εκδιώκοντας άτομα που υπενοικίαζαν δωμάτια ή εκμεταλλεύονταν την απουσία ελέγχου για να μένουν μέσα χρόνια ολόκληρα, όπως ο 40άρης της Πάτρας που διέμενε από τα 18 του στην εστία Τώρα όμως δεν ξέρω τι συμβαίνει, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου έχει περάσει στα ΑΕΙ , λέει.
 
Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, από την πλευρά τους, ξεκίνησαν μια διελκυστίνδα με το υπουργείο Παιδείας καθώς απαίτησαν να αναλάβουν καθαρές τις εστίες, δηλαδή μαζί με λειτουργικά έξοδα, τα οποία όμως τα υπολογίζουν περισσότερα από όσα δίνει το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης και επίσης να ξεκαθαρίσει το ποιοι διαβιούν μέσα. Εμείς συντηρούμε τις εστίες με 27 εκατομμύρια τον χρόνο, τα πανεπιστήμια ζητούν περισσότερα. Η φοιτητική εστία στην Πατησίων δίπλα στον Αγιο Λουκά.
 
Στο υπόγειο λειτουργούσε πριν από πολλά χρόνια πισίνα και οπως προέβλεπε ο νόμος έπρεπε να έχει ναυαγοσώστη. Σήμερα που την ευθύνη της εστίας αναλαμβάνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αναλαμβάνει και τη μισθοδοσία του ναυαγοσώστη ως διοικητικού υπαλλήλου
 
Τυπικά ανήκουν στα πανεπιστήμια, ουσιαστικά όμως είναι στον αέρα, αφού τα ΑΕΙ έχουν προσφύγει στα δικαστήρια γιατί δεν επαρκούν τα κονδύλια για την ανακαίνιση και η λειτουργία τους Ομως αυτό δεν γίνεται στον καιρό που βρισκόμαστε. Σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί νόμος που θα ξεκαθαρίσει το θέμα και στους επόμενους μήνες τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τα ΝΠΙΔ που θα αναλάβουν και το μπάτζετ των εστιών εκτός από τη διοικητική τους διαχείριση , λέει ο κ. Λέντζας.
 
Εχουμε προσφύγει στα δικαστήρια (ΣτΕ) γιατί δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε τις εστίες μόνο ως προς τη διαχείριση χωρίς τον προϋπολογισμό τους. Η απόφαση ήταν βιαστική, ελήφθη επειδή n τρόικα ήθελε να καταργήσει τσ EIN , απαντά σ πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κων. Γάτοιος. Ομως τα χρήματα που δίνονται σήμερα δεν επαρκούν, η Εστία του Αγ. Λουκά λ.χ. χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση, ενώ ανάλογα προβλήματα έχουν σχεδόν όλα τα ιδρύματα, ειδικά όταν o προϋπολογισμός μας έχει μειωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια , υπογραμμίζει. Οπως είναι προφανές, στο θέμα των φοιτητικών εστιών βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο με έντονο κυματισμό. Τουλάχιστον υπάρχει ναυαγοσώστης!
 
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ.
 
Αυστηρές προϋποθέσεις και διαμονή μόνο για ένα έτος προβλέπουν πλέον οι κανονισμοί λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για την παραχώρηση δωμα τίων στους φοιτητές, προκειμένου να μην εμφανιστούν ξανά φαινόμενα κατάχρησης όπως στο παρελθόν. Ο νέος κανονισμός (Νοέμβριος 2012) για την Εστία Καλαμαριάς, λ.χ., ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι οι ανάγκες για στέγαση ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των διαθέσιμων δωματίων, διέπεται από δύσ αρχές:
 
Η πρώτη συνίσταται στην παραχώρηση των δωματίων στους έχοντες οικονομικά και κοινωνικά τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η δεύτερη στο ότι ανάμεσα σε φοιτητές με ίσης σοβαρότητας ανάγκες είναι προτιμότερο το προνόμιο της στέγασης να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά σε λίγους τυχερούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους . Κριτήριο για τη διαμονή στην εστία είναι η οικονομική και οικογενειακή κατάστασή των φοιτητών.
 
Συνεκτιμώνται λόγοι υγείας και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και κριτήρια ακαδημαϊκής επίδοσης (να έχει επιτύχει κατά τη στιγμή που κρίνεται n αίτηση σε αριθμό μαθημάτων ίσο ή μεγαλύτερο του 50% των μαθημάτων των προηγουμένων ετών) καθώς και συμπεριφοράς των υποψηφίων οε πρότερη παραμονή τους στις εστίες. Η παραχώρηση δωματίων γίνεται μόνο για ένα ακαδημαϊκό έτος. Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση με την παράνομη διαμονή
 
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ καταχρηστικής ή και παράνομης διαμονής στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Καλαμαριά ήταν το αποτέλεσμα των παραθύρων που άφηνε ο προηγούμενος κανονισμός λειτουργίας. Τα κρούσματα δεν ήταν εκτεταμένα, συχνά ωστόσο ήταν n αιτία να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν μία από τις 201 κλίνες φοιτητές που είχαν πραγματική ανάγκη και πληρούσαν τα κοινωνικά Φοιτήτρια παραχώρησε το διαμέρισμα της στον αδελφό της που δεν ήταν φοιτητής!
 
Την αδικία προσπάθησαν να αποκαταστήσουν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος με τον νέο κανονισμό, ο οποίος πάντως συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους οικότρσφους με αποκορύφωμα την κατάληψη επί δύο και πλέον μήνες των εστιών και την ομηρεία του αντιπρύτανη Χρήστου Κωνσταντάτου στους διαδρόμους του πανεπιστημίου. Οπως ανέφερε στα ΝΕΑ ο αντιπρύτανης, υπήρξαν περιστατικά, κάποια από τα οποία ήταν νόμιμα. Χαρακτηριστική είναι n περίπτωση φοιτήτριας, n οποία παρέμεινε επί δώδεκα χρόνια στις εστίες, εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Η παραμονή της πάντως ήταν νόμιμη, αφού έγινε με απόφαση του EIN και ολοκληρώθηκε αφού τελείωσε τις σπουδές της.
 
Υπήρξαν όμως και περιστατικά, κατά τα οποία οι οικότροφοι παράνομα διατηρούσαν το διαμέρισμα που τους είχε παραχωρηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε φοιτητής ο οποίος δεν είχε δηλώσει ότι είχε πάει φαντάρος, προκειμένου να κρατήσει το διαμέρισμα. Και μόνο όταν n υπόθεσή του αποκαλύφθηκε αναγκάστηκε να παραδώσει τα κλειδιά. Σε άλλη περίπτωση, φοιτήτρια παραχώρησε το διαμέρισμα της στον αδελφό της, ο οποίος όμως δεν ήταν φοιτητής του πανεπιστημίου.
 
Το πρόβλημα δεν ήταν ο αριθμός των περιστατικών, που δεν ήταν μεγάλος. Το πρόβλημα ήταν ότι όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Και μπορεί ο νέος κανονισμός να φαίνεται πιο αυστηρός, ωστόσο δεν μας απαγορεύει να τον βελτιώσουμε εάν διαπιστωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες , τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.
 
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ.
 
Οι κυριότερες διαφορές που φέρνει ο νέος κανονισμός σε σχέση με τον προηγούμενο στις συγκεκριμένες εστίες, διαφορές που αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ των πρυτανικών Αρχών και των φοιτητών, είναι οι εξής:
 
1. Ετήσια διαγραφή των οικότρο φων και εκ νέου αίτηση για εισα γωγή κάθε χρόνο. Οι μεν φοιτητές επιμένουν ότι αρκούσε η βεβαίωση που κατέθεταν κάθε χρόνο στη γραμματεία της σχολής τους, ενώ οι πρυτανικές Αρχές οτι δίνει τη δυνατότητα στέγασης και σε πρωτοετείς φοιτητές που πιθανόν έχουν σοβαρότερο πρόβλημα.
 
2.Προσαύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 3% για κάθε έτος παραμονής στην εστία. Η ρύθμιση έγινε με τη σκέψη ότι οι οικογένειες εξοικονομούν χρήματα για κάθε χρόνο στέγασης των παιδιών τους σε εστίες. Οι φοιτητές θεωρούν το μέτρο κοινωνικά άδικο.
 
3.Περιορισμός της διαμονής από έξι σε τέσσερα χρόνια. Το σκεπτικό είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών οι φοιτητές δεν έχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Οι φοιτητές που αρχικά επέμεναν στην εξαετία και στη συνέχεια αντιπρότειναν πενταετία, τονίζουν ότι η ακαδημαϊκή ζωή τους δεν θα συμβαδίζει πλέον με τα πρότυπα της εστίας αφού δεν θα τους παρέχεται για το ανάλογο διάστημα.
 
4.Προϋπόθεση για την παραμονή στις εστίες είναι ο φοιτητής να έχει περάσει το 50% των μαθημάτων στις τρεις εξεταστικές περιόδους. Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση εκβιαστική και αντισυνταγματική.
 
Οι θέσεις δεν φθάνουν ουτε για 1 στους 10
 
Η οικονομική κρίση έστρεψε περισσότερους φοιτητές στην αναζήτηση φθηνού δωματίου σε φοιτητική εστία τα τελευταία χρόνια, οι υποδομέβ όμωε δεν επαρκούν. Στα πανεπιστήμια κατέθεσαν πέρυσι αιτήσεις 5.250 φοιτητέε, από τις οποίεε ικανοποιήθηκαν οι 4.150 (79%).
 
Το 2009 είχαν υποβληθεί 4.361 αιτήσειε, συνεπώε υπήρξε αύξηση πλέον του 20%. Στα ΤΕΙ η κατάσταση είναι χειρότερη. Πέρυσι ζήτησαν στέγαση 4.750 σπουδαστές και βρήκαν θέση 2.600 (54,7%). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 40% από το 2009. Υπολογίζεται ότι οι φοιτητέε που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους πλησιάζουν αν δεν ξεπερνούν τους 150.000, ενώ οι θέσεις στις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας, μαζί με τα δωμάτια των ξενοδοχείων που ενοικιάζουν ορισμένα ιδρύματα, μετά βίας πλησιάζουν τις 15.000, δηλαδή δεν φτάνουν ούτε για έναν στους δέκα. Από αυτές τις θέσεις, περίπου 8.500 ανήκουν cστις 25 φοιτητικές εστίες που προς το παρόν επιδοτούνται από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται διάσπαρτες σε ξενοδοχεία.
 
Το οξύ πρόβλημα αφορά η κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείαε και Αμυναε για επαναλειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του ξενοδοχείου Λα Μιράζ στην Ομόνοια, της φοιτητικήε εστίας δυναμικότηταε 400 κλινών. Το κτίριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, παρέμενε κλειστό εδώ και χρόνια. Eνίοτε το υπουργείο Παιδείαε μελετά την αξιοποίηση και δεύτερου ξενοδοχείου στην περιοχή. Δύο μήνεε κράτησε η κατάληψη στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίαε στην Καλαμαριά αντιδρώντας στον νέο κανονισμό λειτουργίας που έβαζε τέλος στην παράνομη χρήση των διαμερισμάτων
ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase
ordering abortion pills to be shipped to house order abortion pill online abortion pill buy online
cytotec abortion open abortion pill online purchase
most women cheat wives that cheat
how to catch a cheat dating for married men online
link husband watches wife cheat married cheat
website is there a abortion pill how abortion pill works
pregnancy medications abortion ethics termination pregnancy pill
how to cheat on wife link how to know if wife has cheated
why do men cheat on their girlfriends go did my girlfriend cheated on me
having an abortion history of abortion pill abortion pill cost without insurance
abortion pill prices abortion pill information aspiration abortion
end pregnancy aloeveraindia.com ways to terminate an early pregnancy
how to get an abortion pill achieveriasclasses.com first trimester abortion pill
get free voucher strattera voucher strattera discounts
ldn 4.5 mg myjustliving.com naltrexone side effects forum

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4193 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Εσπερινό ΕΠΑΛ + τεφαα
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024 - 10:38
Σχόλια (1)

Επειγον: εγγραφη στα ΕΠΑΛ προς κ. Κουτρουμπελη
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 - 09:21
Σχόλια (0)

Μετεγγραφές 2024
Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 - 13:30
Σχόλια (1)

Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024
Εισδοχή Ελλαδιτών Υποψηφίων για το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-24
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Aπόβαση Ελλήνων φοιτητών στη Δανία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 14 ώρες
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Μηχανογραφικό και Μετεγγραφές / Δυνατότητα αλλαγής Σχολής
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Αυτά τα ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση για το voucher της ΕΕΤΑΑ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Σελίδα 1 από 6286 (37716 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6284
6285
6286
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης