Παρόλο που η ειδικότητα του Διατροφολόγου - Διατολόγου υφίσταται αρκετά χρόνια, μπορούμε να πούμε πως τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική κυρίως για το γεγονώς πως σήμερα οι άνθρωποι προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους, κυρίως δε σε θέματα που αφορούν στην υγεία τους και την εμφάνισή τους.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ακριβώς τα ίδια οποιοδήποτε αναγνωρισμένο τμήμα κι αν τελειώσει κανείς (ΤΕΙ ή ΑΕΙ) αφού όλοι αποκτούν το επαγγελματικό δικαίωμα του να ανοιγουν γραφείο και να ασκούν το επάγγελμα. Αυτό όμως που υπάρχει σαν διαφορά έχει να κάνει κυρίως με τις διαφορετικές ευκαιρίες για πρόσβαση στη γνώση του αντικειμένου, τις σχετικές δεξιότητες που αναπτύσσει ο νέος επιστήμονας, πράγμα βέβαια που συναρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό και με την ιδιαίτερη προσπάθεια που θα καταβάλει το ίδιο άτομο καθώς επίσης και τις δυνατότητες που θα έχει για περαιτέρω εξέλιξη.
Συνοπτικά τα αντικείμενα απασχόλησης είναι τα παρακάτω:
Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, Κατάρτιση ετικέτας με πληροφορίες για τα περιεχόμενα, θρεπτικά συστατικά και την κάλυψη των ημερησίων αναγκών
από αυτά, Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων, Κατάρτιση Γενικών και Ειδικών Διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους, Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων,
H εργασία μπορεί να γίνει και σε χώρους έξω από τα όρια ενός γραφείο, όπως: σε Νοσοκομεία - Ιδιωτικές κλινικές (Κατάρτιση διαιτολογίου και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό), σε Κέντρα Υγείας (Σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό), Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων (Έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες),
σε Κέντρα αδυνατίσματος (Καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους) σε Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων (Σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λ.π.), σε Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα, σε Ξενοδοχειακές μονάδες - Κρουαζιερόπλοια - Αλυσίδες εστιατορίων (Υπεύθυνοι προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου), σε Γηροκομεία (κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερησίου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου), σε Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων (κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου, παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων), σε Φοιτητικές Λέσχες και Μαθητικές Εστίες (όμοια), σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (όμοια) και σε Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας (κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου).
Για μια συνολική παρουσίαση του χώρου αν θέλετε κάντε κλικ εδώ
Μια σημαντική διαφορά του διαιτολόγου σε σχέση με τον ειδικό των ιατρικών εργαστηρίων είναι πως ο πρώτος βρίσκεται κατά κάποιν τρόπο "δίπλα" στον γιατρό, ενώ ο δέυτερος "υπό" τον γιατρό (με ότι αυτό σημαίνει) και πως πολλές φορές στην ειδικότητα των Ιατρικών Εργστηρίων, έχουμε άσκηση της ειδικότητας από πτυχιούχους μικρότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας (ΙΕΚ, ΕΠΑΛ).
Σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, που έχουν οριστεί με προεδρικό διάταγμα, οι πτυχιούχοι τεχνολόγοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν δικαίωμα απασχόλησης σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το γνωστικό τους αντικείμενο στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στα εξής εργαστήρια: μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας, ανοσολογικό-ιστοσυμβατότητας, πυρηνικής ιατρικής, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό- ογκολογικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας πειραματόζωων και σε οποιαδήποτε άλλα που έχουν σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο. Τέλος, απασχολούνται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
go redirect pregnancy termination options
|