Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
 
 

Υποτροφία Φοίτησης

Αγγελίες

Σπουδές στην Κύπρο

Πανελλαδικές 2017 - Μηχανογραφικό 2017

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Πήρες το πτυχίο... Και τώρα, τι;

Και ναι λοιπόν, τελείωσε. Μια περίοδος που σημείωνες, υπογράμμιζες, μάθαινες κυκεώνες πληροφοριών για την επιστήμη που σπούδαζες. Πιθανόν τα συναισθήματα να είναι ανάμεικτα: λύπη για ένα μέρος της ζωής σου που αποτελεί πια παρελθόν, χαρά που επιτέλους τελείωσες, αλλά και φόβος για το μέλλον και την αποκατάστασή σου. Τι είναι όμως ουσιώδες να πραγματοποιήσει ένας απόφοιτος μετά την αποφοίτησή του;

Ανάπαυση

Είτε σκέφτεσαι ότι πρέπει να αρχίσεις άμεσα δουλειά ή μεταπτυχιακό είτε όχι, καλό θα ήταν να υπάρξει ένα διάστημα χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα. Πολλές φορές για έναν φοιτητή που κόπιασε να τελειώσει τη σχολή του, μοιάζει κάπως δύσκολο να σταματήσει να είναι σε δράση. Είναι καλό όμως να μπει ένα όριο, μια ευκαιρία να επιβραβεύσει τον εαυτό του κανείς με ευχάριστες δραστηριότητες και ξεκούραση. Επίσης, η παρόρμηση και οι βιαστικές αποφάσεις για την επιλογή της όποιας κατεύθυνσης, ίσως τελικά οδηγήσουν σε λύσεις ανεπιθύμητες. Μάλιστα, είναι μια καλή περίοδος για τη σύναψη σχέσεων και τη δημιουργία κοινωνικών επαφών, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες επαγγελματικά.

lazy-day

Αναθεώρηση

Η ταύτιση με τη φοιτητική ταυτότητα για έναν απόφοιτο είναι σχεδόν απόλυτη. Με την αποφοίτηση όμως, ανοίγεται ένας δρόμος προς το μέλλον, ένα μονοπάτι αναζήτησης, ενδοσκόπησης κι ανάλυσης του ρόλου του ατόμου σε διαφορετικά πλαίσια και περιβάλλοντα. Είναι η ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς τι πραγματικά τον ενδιαφέρει και τι στοχεύει να πράξει μελλοντικά. Σ' αυτό το στάδιο, πολλοί απόφοιτοι μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να ξεκινήσουν ψυχανάλυση, να διερευνήσουν τον εαυτό τους ενσωματώνοντας πραγματικά τον ενήλικο χαρακτήρα τους. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι σχέσεις μπορεί να αλλάξουν αυτή την περίοδο, όχι μόνο επειδή αλλάζει ο κύκλος των γνωστών και φίλων και τα άτομα απομακρύνονται λόγω καθημερινότητας, αλλά επειδή είναι μια φάση νέα, που τη συνοδεύει η αναθεώρηση των σχέσεων με την αναζήτηση του τι τελικά ταιριάζει στον καθένα.

Ανακάλυψη

Ιδού η αφορμή να ανακαλύψεις - παραδόξως σαν μικρό παιδί! Είναι μια καλή στιγμή της ζωής για ταξίδια, για να αγκαλιάσεις όλα εκείνα τα εξωτικά μέρη που θαυμάζεις (και μεταφορικά μιλώντας βέβαια). Να χαρείς τις θάλασσες και να γνωρίσεις πολιτισμούς, όχι πια από βιβλία αλλά μέσω της εμπειρίας... Νέα ενδιαφέροντά, τέχνες ή μια νέα μάθηση. Εσύ θα επιλέξεις πως θα διευρύνεις πλέον την παλιά σου μάθηση με μια νέα ζωντανή.

tumblr_mzg3vaew9Y1t08e7po1_1280

Κάτι για εσένα

Η νέα φάση, αυτή της ανεξαρτητοποίησης συνοδεύεται από ένα προσωπικό διάγραμμα, σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους και τάσεις που θες να ακολουθήσεις. Σημαντική εδώ, δεν είναι η μονοδιάστατη επισήμανση των λαθών του παρελθόντος, αλλά η υπενθύμιση των δυνατοτήτων και ταλέντων που βοήθησαν για την προσωπική εξέλιξη. Η υπενθύμιση αυτή λειτουργεί ως γνώμονας και κυκλώνει την ανέλιξη. Σίγουρα, υπάρχουν όνειρα και στόχοι που μπορούν τώρα να αναδειχθούν και να τεθούν με τον καιρό σε ισχύ. Σ' αυτήν τη φάση μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια από περισσότερο έμπειρους ενήλικες ή ειδικούς επί του θέματος ή τη συμβουλή ατόμων που εσύ εμπιστεύεσαι. Γιατί μπορεί η αποφοίτηση να μοιάζει ανέμελη για τους παλιούς και τους πολύ νέους, αλλά αυτοί που τη ζουν, ειδικά στη σύγχρονη πραγματικότητα της κρίσης, καλούνται να απαντήσουν σε ένα σωρό ερωτήματα. Όπως και να έχει πάντως, είτε αγχώνεσαι είτε όχι, το μέλλον θα έρθει οπότε ποιο το νόημα του άγχους; Ένα προσωπικό πρόγραμμα, το οποίο συνεκτιμά τις ανάγκες και το δυναμικό σου, είναι αρκετά χρήσιμο.

Το πτυχίο σου, παιδί μου!

Αυτό που σπούδασες, πιθανότατα για να το τελείωσες σε ενδιέφερε. Ίσως πάλι όχι. Σε λίγο καιρό πάντως ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη να εργαστείς στον κλάδο σου ή να ανακαλύψεις κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει. Μπορεί να χρειαστεί να κερδίσεις μόνος σου τα προς το ζην ή εσύ ο ίδιος μπορεί να μη θες να εξαρτάσαι από τους άλλους ή να νιώσεις με τον καιρό την ανάγκη να αξιοποιήσεις το πτυχίο σου. Μην ξεχνάς ότι οτιδήποτε και να ακολουθήσεις θα σε ακολουθεί ενδεχομένως για αρκετό διάστημα, οπότε ποτέ δεν είναι αργά αν θες να σπουδάσεις και να ακολουθήσεις κάτι άλλο. Απ’ την άλλη, πιθανόν να χρειάζεται να περάσει λίγος καιρός, να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Δεν έχει νόημα όλο αυτό το άγχος να τα προλάβεις όλα σύντομα. Ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς καθορίζουμε και πρέπει να καθορίζουμε το αργά και το νωρίς για εμάς. Γιατί οι συμβουλές των μεγαλύτερων είναι πολύ βοηθητικές ορισμένες φορές, αλλά σημαντική είναι και η ευθύνη του κάθε υποκειμένου και η εμπιστοσύνη που δείχνει τελικά στον εαυτό του.

tumblr_nb900b30hQ1rw4he4o1_500

Τώρα, είναι η αφορμή να κάνεις την επιτυχία και την αποφοίτησή σου έναυσμα προσωπικής προόδου και μελλοντικής ευτυχίας. Απλά θέλει τόλμη και ελευθερία. Καλό ταξίδι λοιπόν, στη νέα σου ζωή!

 neopolis.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 439 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ , ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 - 01:01
Σχόλια (0)

προς κ Κουτρουμπελη
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 - 00:09
Σχόλια (0)

Προς κ.Αποστολη!
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 - 00:05
Σχόλια (0)

TEI ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΕ ΕΚΠΑ Κυριε Κουτρεμπελη
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 23:50
Σχόλια (0)

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑ
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 22:58
Σχόλια (0)

Κυριε Κουτρουμπελη
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 22:16
Σχόλια (0)

Προς κυριο Κουτρουμπελη
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 22:13
Σχόλια (0)

Κύριε Κουτρουμπελη
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 22:12
Σχόλια (0)

Κύριε Κουτρουμπελη......
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 21:59
Σχόλια (0)

Αγαπητέ κύριε Κουτρουμπελη...
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 - 21:47
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
Επισκόπηση Τύπου για εκπαιδευτικά θέματα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 15 ώρες
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
Πανελλαδικές 2018: Πότε οι υποψήφιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 15 ώρες
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
5 Μεταπτυχιακές υποτροφίες στο Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 15 ώρες
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
Γαβρόγλου για Θρησκευτικά: Υπάρχει συγκεκριμένη διαρροή και ένα κύμα σκοταδισμού
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 3740 (22438 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
3738
3739
3740
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης