Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Οι φοιτητές του ΑΠΘ ταξιδεύουν στην Ευρώπη με το Erasmus+
 Οι φοιτητές του ΑΠΘ ταξιδεύουν στην Ευρώπη με το Erasmus+ Άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα για τους φοιτητές του ΑΠΘ οι αιτήσεις του προγράμματος Erasmus+, που έχει 30 χρόνια ιστορία, ενώ 14.000 έλληνες φοιτητές σπούδασαν σε 31 χώρες του εξωτερικού και 10.000 ευρωπαίοι στο Αριστοτέλειο.
 
Ειδικότερα, το Αριστοτέλειο έχει περίπου 1.500 υπογεγραμμένες συμφωνίες με 550 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για τη μετακίνηση φοιτητών στο πλαίσιο του Erasmus+, ενώ υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που παρέχει τη δυνατότητα διαμονής και σπουδών στο εξωτερικό σε χιλιάδες φοιτητές ετησίως.
 
Το πρόγραμμα αποτελεί μία ευκαιρία για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο (Erasmus+ International), να έρθουν σε επαφή με νέους ανθρώπους, κουλτούρες και πολιτισμούς, να φοιτήσουν για ένα εξάμηνο σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και, χωρίς να σταματήσουν τις σπουδές τους, να αναγνωρίσουν τα αντίστοιχα μαθήματα από το πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού στην Ελλάδα. Οι έλληνες φοιτητές απολαμβάνουν τη δυνατότητα μετακίνησης σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δηλαδή Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν καθώς και στις συνεργαζόμενες χώρες εκτός Ε.Ε., την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
 
Μάλιστα, το Erasmus+ είναι καθαρά «ευρωπαϊκή υπόθεση» καθώς διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσκοπεί στην αλληλεπίδραση των νέων από κάθε γωνιά της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού (ΙΚΥ), ενώ συνολικά αριθμεί τα τελευταία 30 χρόνια περισσότερους από 3 εκατομμύρια φοιτητές. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν μέσω του προγράμματος Erasmus+ International σε χώρες από όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αναμένεται να ταξιδέψουν 156 φοιτητές από το ΑΠΘ στο εξωτερικό και 72 ξένοι φοιτητές προς το Πανεπιστήμιο στο τέλος της τριετίας 2016 – 2018.
 
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης και στους πρόσφατα αποφοίτους, προκειμένου να αποκτήσουν μία πρώτη μορφή εργασιακής εμπειρίας ως κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου. Όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες του προγράμματος στη «Θ», υπάρχουν περιπτώσεις αποφοίτων που πλέον εργάζονται σε εταιρείες στις οποίες πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση μέσω του Erasmus+. Το Αριστοτέλειο έχει φιλοξενήσει την τελευταία δεκαετία 750 φοιτητές από 28 χώρες που επέλεξαν να κάνουν πρακτική άσκηση παράλληλα με τις σπουδές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκομίσουν εργασιακή εμπειρία και να βελτιώσουν το βιογραφικό τους.
 
Εξάλλου οι φοιτητές μπορούν να εργαστούν, ανάλογα με την ειδικότητά τους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς ή ακόμη και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, ενώ θα πρέπει να πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν με το πρόγραμμα Erasmus+ θα πρέπει να αναζητήσουν το πανεπιστήμιο στο οποίο ενδιαφέρονται να μετακινηθούν και τη συνάφεια των μαθημάτων του με το αντικείμενο σπουδών τους. Μετά τη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών εγγράφων, θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, για να μπουν στη διαδικασία επιλογής. Κριτήρια επιλογής αποτελούν οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, η οικονομική κατάσταση, η βιογραφική εμπειρία και η γενικότερη ενασχόληση με τον τομέα του ενδιαφέροντός τους. Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ 
 
Οι φοιτητές που αποκτούν το «εισιτήριο» για το Erasmus+ ενημερώνονται ηλεκτρονικά από το Πανεπιστήμιο επιλογής τους και επικοινωνούν με το συντονιστή του προγράμματος, για να τους βοηθήσει στην επιλογή των μαθημάτων. Μάλιστα θα πρέπει να καταθέσουν εγκαίρως, αφού συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, τα απαιτούμενα έντυπα, για να γίνουν δεκτοί από το πανεπιστήμιο και στη συνέχεια να υποβληθούν στο αναλυτικό ηλεκτρονικό τεστ γλωσσικής αξιολόγησης.
 
Την επιτυχία στο τεστ ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης και η ενημέρωση για τις τελικές λεπτομέρειες, ενώ αργότερα κατατίθεται και η πρώτη δόση της χρηματοδότησης. «’Νομίζω ότι η ζωή μου διακρίνεται πλέον σε δύο περιόδους: πριν και μετά το Erasmus’, αυτήν τη φράση την είπε μία φοιτήτριά μου και δεν θα την ξεχάσω ποτέ» σχολιάζει η Σοφία – Ελευθερία Γωνίδα, αναπληρώτρια πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ στη «Θ» και καταλήγει: «Το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί ένα δυναμικό πρόγραμμα με ανταποδοτικά οφέλη που εκτείνονται στο χρόνο και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το σφυγμό και τις αλλαγές της κοινωνίας, να καταγράφει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των νέων και να προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε αυτές».
 
Δίνουν πρωτιά στη Γερμανία Δημοφιλέστερος προορισμός για όλους τους φοιτητές που ταξιδεύουν με το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί την τελευταία εικοσαετία η Γερμανία. Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα (α) που εξασφάλισε η «Θεσσαλονίκη», σε εξίσου υψηλά επίπεδα στις προτιμήσεις των φοιτητών βρίσκεται και η Γαλλία. Των δύο χωρών έπονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκονται οι υπόλοιπες χώρες, όπως Βέλγιο και Πορτογαλία. Εξάλλου η Γερμανία παραμένει πρώτη την τελευταία δεκαετία και μεταξύ όσων επιλέγουν να κάνουν πρακτική εργασία παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών, ενώ, όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας (β), και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στην ίδια περίπου θέση, με εξαίρεση την Αγγλία που παρουσιάζει άνοδο στις προτιμήσεις των φοιτητών.
 
Σύγχυση με το BREXIT
 
Σταθερό ενδιαφέρον και διαρκώς αυξανόμενη σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις του βρετανικού δημοψηφίσματος. Οι φοιτητές αγωνιούν για τις επικείμενες εξελίξεις του Brexit καθώς δεν γνωρίζουν με ασφάλεια το μέλλον του νησιού, ενώ από πλευράς ιθυνόντων του ΑΠΘ δεν υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης των φοιτητών καθώς οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ δεν έχει εκδώσει κάποια σχετική ενημερωτική εγκύκλιο για τις μετακινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προβλήματα με χρήματα και γραφειοκρατία «Το Erasmus+ αποτελεί μία χρηματοδότηση και δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδά σας στο εξωτερικό» σημείωσαν οι ιθύνοντες του προγράμματος στη σχετική πρώτη ενημέρωση για τις αιτήσεις που τρέχουν από την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Οι φοιτητές σχολιάζουν στη «Θ» ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τον προορισμό, το ύψος του ενοικίου και τον τρόπο ζωής του καθενός στα 3.000 – 5.000 ευρώ για ένα εξάμηνο, ενώ το πρόγραμμα προσφέρει περίπου τα μισά. Μάλιστα οι φοιτητές λαμβάνουν το 80% της χρηματοδότησης λίγες ημέρες προτού φύγουν στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% μετά τη λήξη του προγράμματος και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Αποτρεπτικός παράγοντας για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν με το πρόγραμμα αποτελεί και η τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία αλλά και η αδυναμία τους να μεταφράσουν τη βαθμολογία τους στα αγγλικά.
 
Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, το ΑΠΘ έχει εισαγάγει ένα ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης των φοιτητών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα online διευθέτησης ενός ραντεβού από τη σχετική πλατφόρμα. Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, ενώ η συλλογή των απαιτούμενων ακαδημαϊκών στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των αιτήσεων υλοποιείται μέσω της Ηλεκτρονικής Γραμματείας του Ιδρύματος. Όλα τα τελευταία νέα για το Erasmus+ μπορείτε να τα δείτε εδώ.
 
Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έχει χαρακτηριστεί από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ ως «Ίδρυμα Καλής Πρακτικής» χάρη στην υιοθέτηση ενός αντικειμενικού και απόλυτα διαφανούς συστήματος διαφάνειας στη μοριοδότηση και την επιλογή των φοιτητών. Τι λένε οι φοιτητές Τρεις φοιτητές του Αριστοτελείου μιλούν στη «Θεσσαλονίκη» και περιγράφουν βιωματικά την εμπειρία του Erasmus+: Η Αγγέλα – Μαρία Κοτσώνη έζησε για έξι μήνες στη Φρανκφούρτη και, όπως τονίζει στη «Θ», περισσότερο λάτρεψε τη συναναστροφή της με άτομα από όλο τον κόσμο καθώς είχε καθημερινά την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα πράγματα για άλλες χώρες και πολιτισμούς.
 
Μάλιστα είδε με τα δικά της μάτια, όπως λέει, πώς λειτουργεί ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και, μολονότι αποφάσισε αυθόρμητα να καταθέσει την αίτησή της λίγο πριν από την έναρξη καταβολής των δηλώσεων, θα συμβούλευε όλους της τους φίλους να ζήσουν την εμπειρία Erasmus+. H ίδια επέλεξε να μη συνδυάσει τη μετακίνησή της με κάποιο πρόγραμμα πρακτικής εργασίας, προκειμένου να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να κάνει ταξίδια με τους νέους της φίλους. Μοναδικό μελανό σημείο που, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να επισκιάσει τα υπόλοιπα είναι τα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά της, όπως η εγγραφή στο δήμο, η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για το πανεπιστήμιο, το άνοιγμα γερμανικού λογαριασμού τραπέζης και η δήλωση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο.
 
Ο Θοδωρής Τσουφλίδης ταξιδεύει από νεαρή ηλικία και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι θέλει να σπουδάσει και να ζήσει μόνιμα στο εξωτερικό. Η εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του έδωσε τα απαραίτητα ερεθίσματα και εφόδια, ενώ ο ίδιος φρόντισε να αξιοποιήσει στο έπακρον τις ευκαιρίες που προσέφερε το ΑΠΘ και να ταξιδέψει μέσω του Erasmus+ στο Στρασβούργο.
 
Μεταξύ άλλων ο Θοδωρής λάτρεψε την ποιότητα του ακαδημαϊκού προγράμματος, τη διάθεση και την προθυμία των διδασκόντων και του διοικητικού προσωπικού να βοηθήσουν στην προσαρμογή των φοιτητών από το εξωτερικό και κυρίως την επαφή και την αλληλεπίδραση με φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου.
 
Παράλληλα συμμετείχε σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προκειμένου, όπως τονίζει, να αναπτύξει τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές του και να εφαρμόσει στην πράξη όσες γνώσεις κατάφερε να αποκτήσει από το πανεπιστήμιο, μαθαίνοντας να λειτουργεί σε συνθήκες πίεσης. «Όταν ζεις σε μία χώρα που δεν μπορείς να συνεννοηθείς στη μητρική σου γλώσσα, υπάρχουν πάντα περισσότερες δυσκολίες», σχολιάζει ο Θοδωρής στη «Θεσσαλονίκη».
 
Η Στέλλα Ελευθεριάδου βρίσκεται σήμερα μέσω του Erasmus+ στην Πράγα, προκειμένου, όπως σημειώνει στη «Θ», να εξερευνήσει και να γίνει κομμάτι ενός κόσμου εντελώς διαφορετικού από το δικό της. Η πρώτη σκέψη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έγινε πριν από δύο χρόνια όταν συνειδητοποίησε την ανάγκη να γνωρίσει διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμούς. Η ίδια λατρεύει να περπατά στα στενά δρομάκια της Πράγας, να ανακαλύπτει νέες εικόνες, να φωτογραφίζει οτιδήποτε της προκαλεί εντύπωση ή θαυμασμό, να παρατηρεί και να γνωρίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων και να έρχεται σε επαφή με την κουλτούρα τους. Η Στέλλα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητά της, ενώ κατάφερε να προσαρμοστεί από την πρώτη κιόλας μέρα.
 
«Η γρήγορη προσαρμογή μου οφείλεται στην επιθυμία μου για εξερεύνηση, περιπλάνηση και προσαρμογή του τρόπου ζωής μου στα δεδομένα μίας άλλης καθημερινότητας» σχολιάζει η νεαρή φοιτήτρια και καταλήγει: «Επέλεξα μία πόλη που ταιριάζει στην αισθητική και τις προτιμήσεις μου». Εξάλλου, η ίδια ζει για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ενώ έχει ήδη απευθύνει «κάλεσμα» στους φίλους της να αρπάξουν κι εκείνοι την ευκαιρία για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Πηγή: Foititikanea.gr 







Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 2592 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

ΔΩΡΕΑΝ Μαθήματα Αγγλικών / Απόκτησε (Lower, Advanced, Proficiency)
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 04:06
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (12)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Έρχεται το «Ευρωπαϊκό Πτυχίο»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Φιλόλογοι: Τα οργανικά κενά μετά τις μεταθέσεις σε Γενική και Ειδική Αγωγή - Πίνακες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Εκπαιδευτικοί: Δε φοβόμαστε την αξιολόγηση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕΕΤΑΑ Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Έρχονται voucher για όλους
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 6165 (36989 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6163
6164
6165
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης