Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017
Επικαιρότητα
Εθνικό απολυτήριο και βαθμοθηρία

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει παρουσιάσει σχέδιο αλλαγών στο λύκειο, βάσει του οποίου οι μαθητές στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα εστιάζουν στα κρίσιμα μαθήματα για την εισαγωγή σε κάποια σχολή ΑΕΙ. Θα διδάσκονται περισσότερες ώρες τα μαθήματα αυτά –για παράδειγμα, Αρχαία και Ιστορία οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών, Μαθηματικά και Φυσική αυτοί των θετικών– ενώ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη Γυμναστική και τα Θρησκευτικά· οι υπέρμαχοι των Θρησκευτικών θα έπρεπε να προβληματισθούν για το μειωμένο ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά στο μάθημα, αλλά εκείνοι στρουθοκαμηλίζουν αρκούμενοι στο ότι απλώς υπάρχει στο πρόγραμμα. Στο τέλος της Γ΄ Λυκείου οι μαθητές, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, θα λαμβάνουν το εθνικό απολυτήριο.

Η ιδέα του ΙΕΠ ενστερνίζεται τη φιλοσοφία του International Baccalaureate. Η πρόταση έχει θετικά σημεία, καθώς αμβλύνει τις παθογένειες που προκαλούνται λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού των υποψηφίων. Αλλά δεν τις εξαλείφει. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα προετοιμάζονται στο σχολείο περισσότερες ώρες στα κρίσιμα μαθήματα, αλλά με δεδομένο ότι κάποιου είδους πανελλαδικές εξετάσεις θα υπάρχουν (και ο ανταγωνισμός για τις σχολές θα είναι μεγάλος), είναι βέβαιο ότι τα φροντιστήρια θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν και στο νέο σύστημα.

Επίσης, εθνικό απολυτήριο σημαίνει ότι ο βαθμός του θα υπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Τη δεκαετία του ’80, όταν μετρούσε ο βαθμός των τριών τάξεων, ανθούσε το φροντιστήριο των καθηγητών λυκείου σε μαθητές τους.

Τρίτο προς επίλυση ζήτημα στο επόμενο εξεταστικό σύστημα είναι σε πόσες σχολές θα μπορούν να εισαχθούν οι υποψήφιοι. Με το ισχύον σύστημα ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει και πάνω από εκατό, ουσιαστικά ανομοιογενείς, σχολές. Πόσοι από τους σημερινούς φοιτητές Κοινωνιολογίας, Θεολογίας, Δασοπονίας ή Γεωγραφίας, ονειρεύτηκαν το αντικείμενο των σπουδών τους; Πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν εκεί γιατί δεν έπιασαν άλλους στόχους. Είναι παραγωγικό αυτό;

Οι σπουδές είναι ένας εκ των στόχων ζωής, και οι νέοι πρέπει να τις ακολουθούν επειδή το θέλουν και όχι επειδή εκεί τους έριξε η βαθμολογική μοίρα. Και φυσικά, όχι επειδή τα πανεπιστήμια πρέπει να γεμίσουν...

kathimerini.gr  


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 2597 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Δέκα καθηγητές του στο 2% των πλέον διακεκριμένων του κόσμου
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Αυτισμός: Πώς να τον αναγνωρίζουν οι γονείς νωρίτερα στο παιδί
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
Αβεβαιότητα για την πρόσβαση στις στρατιωτικές σχολές
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
Tα Πανεπιστήμια που παράγουν απόφοιτους με τον μεγαλύτερο πρώτο μισθό
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας: Σε ΦΕΚ ο κανονισμός λειτουργίας του
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
Ένα δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα με αστρονομικό παρατηρητήριο!
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης