Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
Σχολές - Τμήματα
Πρυτάνεις: Ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα ΑΕΙ

 Οι αποφάσεις της 91ης Συνόδου των Πρυτάνεων 

 Πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η 91η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τις 13 έως 15  Ιουνίου 2019.

 Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, παρέστησαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας  κ. Κώστας Νικολούζος.

 Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου, παρέστησαν εκ μέρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο π. Πρύτανης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Μέλος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  και εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, η κυρία  Αλεξάνδρα  Μπαλού , Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, και ακολούθησε συζήτηση.

 Στις εργασίες παρέστη ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου.

 Ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τη Σύνοδο ότι:

 Θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση ίση τουλάχιστον με αυτή του προηγούμενου έτους για την επίλυση του θέματος της Χρηματοδότησης - δανειοδότησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, θα δοθεί παράταση 3 μηνών για εξεύρεση λύσης. 

 Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν, ο Πρόεδρος  της ΑΔΙΠ,  Καθ. Παντελής Κυπριανός , ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Καθ. Γ. Δημοσθένους, Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων.

 Επίσης παρέστησαν, ο Πρόεδρος του  ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ.  Δημήτριος Ζέρβας, ο κ. Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ , ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠ.ΠΕ.Θ. κ. Π. Γιαννόπουλος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΕ.Θ.  κ. Εμμανουήλ Αντωνόπουλος, ο κ. Αντώνης Κυπάρος,  Συντονιστής του ΥΠ.ΠΕ.Θ. για τα Διετή Προγράμματα Σπουδών καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Καθ. Ιωάννης Νηματούδης

 Τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου, είναι οι ακόλουθες:

 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ

 Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στην κατανομή των 500 θέσεων ΔΕΠ σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το Προεδρείο της Συνόδου .

 Νέοι Οργανισμοί ΑΕΙ

 Μετά την πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο ,περιορίζεται η ύλη των Οργανισμών των Α.Ε.Ι. στη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης των διοικητικών και οικονομικών (και όχι των ακαδημαϊκών) δομών του οικείου Α.Ε.Ι. Προτείνεται να προχωρήσει  η  σύνταξη και κατάθεση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων .

 Το νέο θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ-Αριθμός Εισακτέων-Μετεγγραφές

 Η Σύνοδος θα παρακολουθεί με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών  ρυθμίσεων  σχετικά με νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση συγκροτώντας ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας.  Η Ομάδα εργασίας  απαρτίζεται από τους εξής; Καθ. Κώστας Αγγελάκος (Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου),Καθ. Γ. Καρακάσης (Αντιπρύτανης Παν. Κρήτης), Καθ. Ζωή Γαβριηλίδου (Αντιπρύτανις ΔΠΘ)

 Η Σύνοδος θεωρεί ότι  η πρακτική του αυθαίρετου και ατεκμηρίωτου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων επισωρεύει τεράστιες δυσκολίες στα ιδρύματα, γι' αυτό προτείνει ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και να βασίζεται σε σαφή και τεκμηριωμένα κριτήρια.

 Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και η δημιουργία πολλών νέων ομοειδών τμημάτων θα δημιουργήσει λόγω του σημερινού συστήματος μετεγγραφών μεγάλα προβλήματα. Προτείνεται η αναθεώρηση του πλαισίου των μετεγγραφών με βάση τα νέα αυτά δεδομένα.

 Ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και εξέλιξη των πιστοποιήσεων των ΕΣΔΠ και ΠΠΣ των ΑΕΙ.

 Η Σύνοδος  αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πιστοποιήσεων των ΕΣΔΠ και ΠΠΣ των ΑΕΙ  θεωρεί  καταρχάς σημαντική και  απαραίτητη την ουσιαστική συνεργασία με την ΑΔΙΠ  πέραν των άλλων και για την οργάνωση  επιστημονικών συναντήσεων και επιμορφωτικών δράσεων επικεντρωμένων σε συγκεκριμένα προβλήματα-ζητήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των πιστοποιήσεων

 Συνεργασία με Σύνοδο Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων

 Αποφασίστηκε η συνεργασία της Συνόδου Πρυτάνεων με τη Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και στην επόμενη Σύνοδο να κατατεθεί Σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Συνόδων.

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Υποστελέχωση Οικονομικών  και Τεχνικών Υπηρεσιών

 Να γίνει άμεση στελέχωση των Οικονομικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών με νέο εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. 

 Να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος στήριξης της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών των Ελληνικών Α.Ε.Ι. για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

 Έκτακτη χρηματοδότηση

 Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε ποικιλοτρόπως την εκπαίδευση στην Ελλάδα, η Σύνοδος ζητά από το ΥΠΕΠΘ να δοθεί στα ΑΕΙ πρόσθετη επιχορήγηση, μεγαλύτερη αυτής του προηγούμενου έτους και να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των φοιτητών ανά  Ίδρυμα.

 Δημιουργία διαδικτυακού λογαριασμού και πλατφόρμας

 Προτείνεται η δημιουργία διαδικτυακού λογαριασμού και πλατφόρμας, για την επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ των Ιδρυμάτων σε θέματα που αφορούν τις οικονομικές και τις τεχνικές υπηρεσίες

 ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

 Θεσμικά Θέματα των Ε.Λ.Κ.Ε.

 Πάγιο αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων είναι η απεμπλοκή των Ε.Λ.Κ.Ε. από τις χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες του Δημοσίου Λογιστικού. 

 Οικονομικά Θέματα των Ε.Λ.Κ.Ε.

 Χρηματοδότηση - δανειοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ

 Να ανακληθεί  άμεσα  η Κ.Υ.Α., είτε να παραταθεί η προθεσμία επιστροφής των πιστώσεων για  τουλάχιστον  3 μήνες (έως 22/10/2019) διότι σε αντίθετη περίπτωση οι Ειδικοί Λογαριασμοί των Ιδρυμάτων θα περιέλθουν σε δεινή θέση και αρκετοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.Nα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι δανειοδοτήσεις να μετατραπούν σε χρηματοδοτήσεις των ΕΛΚΕ.

 ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

 Σίτιση

 • Τα κριτήρια παροχής σίτισης στους φοιτητές, με βάση την Υπουργική απόφαση, πρέπει να προσαρμοστούν στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες με βάση το εθνικό διάμεσο εισόδημα. Το κόστος του ημερησίου σιτηρεσίου πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικές επικρατούσες τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων. 

 Στέγαση

 • Πρέπει να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων  ανέγερσης  κατοικιών με στόχο την αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στους οποίους παρέχεται στέγαση.

 Θεσμοθέτηση δομής συμβουλευτικής -ψυχολογικής στήριξης φοιτητών

 Η Σύνοδος θεωρεί τις ανάγκες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης φοιτητών ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τα Ιδρύματα. Κρίνεται σημαντικό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εφαρμοστεί ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των συμβουλευτικών υπηρεσιών  σε όλα τα ΑΕΙ.


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 389 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
κοινωνιολογια
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 - 10:30
Σχόλια (1)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

GMC ξερει κανεις για αυτο?
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 - 01:58
Σχόλια (0)

Τουρισμός
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 - 01:03
Σχόλια (0)

10% 2019
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 - 19:25
Σχόλια (0)

ΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ (γνώμη μου)
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 - 17:31
Σχόλια (3)

ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΟΠΛΑ
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 - 17:18
Σχόλια (4)

10%
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 - 17:11
Σχόλια (1)

Επαγγελματική αποκατάσταση από κοινωνική εργασία
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 - 16:15
Σχόλια (6)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Κωδικοί Μηχανογραφικών
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 - 12:36
Σχόλια (1)


Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
Πανελλαδικές 2020: Στα Ισπανικά εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
Δηλώσεις Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
Συζητηση στο υπουργείο παιδείας για ιδιωτική εκπαίδευση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
07-07-20 Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Ειδικά Μαθήματα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 4 από 4521 (27125 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
4519
4520
4521
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης