Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2020 - Μηχανογραφικό 2020

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Ρομπότ – αγρότης made in Greece για τις δουλειές στα χωράφια

«Στόχος μας είναι να κάνει οποιαδήποτε εργασία κάνει τώρα ο αγρότης». Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Κανδύλας, ιδρυτής της Terra Robotics με έδρα το Κιλκίς, παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκίνητου ρομπότ που άρχισε να κατασκευάζει με τον φίλο και συνιδρυτή Πέτρο Κατσιλέρο πριν από 1,5 χρόνο.

«Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την πρωτότυπη έκδοση του ρομπότ, έργο του οποίου είναι να κινείται αυτόνομα εντός της καλλιέργειας και να πραγματοποιεί τις καθημερινές εργασίες των αγροτών. Οταν λέμε εργασίες, αναφερόμαστε στο ξεβοτάνισμα που κάνουν οι αγρότες, στην αναγνώριση ασθενειών πάνω στα φυτά κ.ά», εξηγεί ο κ. Κανδύλας. «Αυτή τη στιγμή, το πειραματικό ρομπότ που κατασκευάζει η ομάδα –την οποία απαρτίζουν επίσης ο γεωπόνος μας Γιάννης Μπακατσής και ο μηχανολόγος Γιάννης Χαραλαμπίδης– περιηγείται μόνο του στο χωράφι με την εποπτεία και την παρέμβαση του χρήστη. Σε δεύτερο στάδιο σχεδιάζουμε να προσθέσουμε διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αγρότες (π.χ. καλλιεργητές) για να εντοπίσουμε τι επίδραση θα έχει η τοποθέτησή τους στη λειτουργία του ρομπότ».

Αυτόνομο στο χωράφι

«Παράλληλα, τελειοποιείται ο σχεδιασμός της μηχανολογικής πλατφόρμας της τελικής έκδοσης του προϊόντος (MVP) που θα είναι σε θέση να πουληθεί πιλοτικά σε κάποιον πελάτη», αναφέρει. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το ρομπότ θα μπορεί από μόνο του να πλοηγηθεί στο χωράφι χωρίς κάποια παρέμβαση του χρήστη». Κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση της ομάδας της Terra Robotics είναι να καταστήσει το ρομπότ ικανό να πλοηγηθεί αυτόνομα και με ακρίβεια στο χωράφι, χωρίς να καταστρέψει την καλλιέργεια. «Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, και οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα αυτόνομα οχήματα.
Εκτιμάμε, όμως, ότι το τελικό πρωτότυπο προϊόν θα έχει ολοκληρωθεί του χρόνου το φθινόπωρο, κάτι βέβαια που εξαρτάται και από πολλούς παράγοντες, με βασικότερο όλων, εκείνον της χρηματοδότησης», αναφέρει ο συνιδρυτής κ. Κατσιλέρος. Ο ανταγωνισμός στην αγορά που δραστηριοποιείται η νεοφυής εταιρεία, η οποία μετρά μόλις κάποιους μήνες λειτουργίας, έχει αρχίσει να οξύνεται, καθώς σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά του smart agriculture υπολογίζεται να ανέλθει από περίπου 9,4 δισ. δολ. το 2017 στα 23,14 δισ. ευρώ έως το 2022.

Τι προσφέρει όμως στον αγρότη το ηλεκτροκινούμενο ρομπότ της Terra Robotics; Καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας, μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση του τελικού παραγόμενου προϊόντος. Πρόκειται για τα πιο βασικά προτερήματα του συγκεκριμένου ρομπότ, ο κύκλος εργασιών του οποίου εκτιμάται στις 6-8 ώρες καθημερινά. «Υπάρχουν πολλές χρονοβόρες εργασίες τις οποίες πραγματοποιεί ο αγρότης με το τρακτέρ που τον εμποδίζουν να αφοσιωθεί λίγο πιο ενεργά στην εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος που καλλιεργεί. Στο μέλλον η αυτοκινούμενη συσκευή θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτές τις εργασίες, χωρίς καμία επίβλεψη, δίνοντας τη δυνατότητα στον αγρότη να επιστρέψει στο χωράφι του μετά το τέλος των εργασιών, με σκοπό να παραλάβει την συσκευή και να την επαναφορτίσει» εξηγεί ο κ. Κανδύλας.

Παράλληλα, μειώνεται το εργατικό κόστος, ενώ αυξάνεται η απόδοση της καλλιέργειας καθώς η συμπίεση του εδάφους από το ρομπότ (σε σχέση με το τρακτέρ) είναι μικρότερη επιτρέποντας στην καλλιέργεια να απορροφήσει περισσότερο νερό και θρεπτικά στοιχεία. «Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η σταθερή απόδοση του ίδιου του ρομπότ. Υστερα από επίπονη ανθρώπινη εργασία υπάρχει έντονη σωματική κόπωση εν αντιθέσει με το ρομπότ που δουλεύει με τον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορτιστεί μετά κάποιες ώρες εργασίας».

Βιολογικές καλιέργειες

Η τεχνολογία της Terra Robotics –που πρόσφατα βραβεύτηκε στον έβδομο διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου John and Mary Pappajohn του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACΤ (American College of Thessaloniki)– έχει εφαρμογή κυρίως σε βιολογικές γραμμικές καλλιέργειες (αρωματικά φυτά, κηπευτικά κ.ά.). Αλλωστε, η ανάγκη για τη δημιουργία του ρομπότ, προέκυψε όταν ο ίδιος ο κ. Κανδύλας αντιμετώπιζε προβλήματα στη δική του καλλιέργεια, καθώς εκτός από υπάλληλος σε εταιρεία λογισμικού διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών φυτών στο Κιλκίς.

«Σπούδασα μαζί με τον φίλο μου κ. Κατσιλέρο στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κατσιλέρος υπήρξε μέλος της Pandora Robotics του ΑΠΘ, ενώ εγώ υπήρξα μέλος για δύο χρόνια αλλά και αρχηγός στην ομάδα που φτιάχνει, εντός του πανεπιστημίου, το μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα “Aristurtle”. Επίσης, ανέπτυξα γνώσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής λόγω και της οικογενειακής μας επιχείρησης, γεγονός που μου επέτρεψε να αντιληφθώ την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή αλλά και τα εργατικά χέρια για την καλύτερη δυνατή απόδοση της βιολογικής καλλιέργειας», τονίζει. «Ετσι, είχαμε τα ερεθίσματα αλλά και τη σιγουριά να προχωρήσουμε στην κατασκευή του ηλεκτροκίνητου ρομπότ και στη δημιουργία της Terra Robotics», συμπληρώνει.

Πηγή:Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 94 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ!!
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 - 19:57
Σχόλια (0)

10%
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 - 01:23
Σχόλια (2)

Κατατακτήριες εξετάσεις για αποφοίτους ΙΕΚ, ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ???
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 - 18:49
Σχόλια (4)

Θα ισχύσει φέτος το 10% για τους απόφοιτους με το παλιό;;;;
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 - 14:55
Σχόλια (3)

Αλλαγες επαλ πανελληνιες
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 - 14:22
Σχόλια (4)

Αναγνώριση μαθηματων
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 - 09:26
Σχόλια (1)

Παρακαλώ δώστε ένα λεπτό εδω
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 - 14:04
Σχόλια (0)

10% τι ισχυει ?
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 - 23:07
Σχόλια (1)

Μεταπτυχιακό μετά από φοιτηση σε ανοιχτό πανεπιστημιο
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 - 20:50
Σχόλια (4)

4%
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 - 10:40
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν Γυμνάσια-Λύκεια - Τι ισχύει για τους φοιτητές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
Αξιολόγηση των σχολείων κάθε χρόνο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
Σύγκρουση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
«Φορτώνουν» γνώσεις μέσα στην καραντίνα – Πτυχία, σεμινάρια και ξένες γλώσσες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Άνοιγμα των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Σελίδα 7 από 4820 (28920 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
6
7
8
9
4818
4819
4820
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης