Ειδικό τεχνικό σύμβουλο φαίνεται ότι θα χρειαστούν φέτος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού  οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, με τις λέξεις «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» να μονοπωλούν το επόμενο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, τα στοιχεία και οι προβλέψεις μοιάζουν αμείλικτα: περισσότεροι από 25.000 αναμένεται να μείνουν τελικά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα περσινά δεδομένα, από 10.000-12.000 νέους και νέες που έμεναν συνήθως έξω λόγω των βαθμολογικών δεδομένων που ετησίως αναδιαμορφώνονταν ανά επιστημονική κατεύθυνση. Τα δεδομένα αυτά «σπρώχνουν» τους θεματοδότες του υπουργείου Παιδείας σε πιο βατά θέματα φέτος στις Πανελλήνιες 2021, που αναμένεται να ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ωστόσο, ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα, καθώς έτσι οι κατώτερες βαθμολογίες εισαγωγής θα αυξηθούν και μπορεί να δούμε τα... αντίστροφα αποτελέσματα και υποψηφίους να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια με βαθμολογίες άνω των 10.000 μορίων.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι προσομοιώσεις που θα πρέπει να τρέξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο χρονικό διάστημα ίσως να δημιουργήσουν το αίτημα το κατώτερο ποσοστό που δόθηκε για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης στα ΑΕΙ, να πέσει από 0,80 στο 0,60. Φαίνεται ότι ήδη του υπουργείο Παιδείας σε μελέτες που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν εφαρμοζόταν το 0,60 ως κατώτερο ποσοστό Ελάχιστης Βάσης, θα έμεναν 7.000 άτομα εκτός ΑΕΙ, εάν εφαρμοζόταν το 0,70 θα έμεναν εκτός, σχεδόν 12.000 άτομα, ενώ εάν εφαρμοζόταν το 0,80 το οποίο επιλέχθηκε, θα έμεναν εκτός σχεδόν 15.000. Συνολικά δηλαδή σχεδόν 25.000 - 30.000 άτομα λιγότερα, από τους 78.000 εισακτέους που μπαίνουν ετησίως στα ΑΕΙ, της χώρας.

Ο νέος νόμος για το εξεταστικό σύστημα, προβλέπει ότι όποιο τμήμα δεν ορίσει μόνο του τον συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση του, τότε θα ορίζεται αυτόματα σε αυτό η κατώτερη τιμή του. Δηλαδή εκείνοι που δεν θα απαντήσουν καν στο υπουργείο Παιδείας θα παίρνουν αυτόματα το 0,80. Εάν ο μέσος όρος των εξεταζόμενων μαθημάτων φέτος είναι το 10, η βάση εισαγωγής στα τμήματα που δεν θα ορίσουν μόνα τους συντελεστή θα είναι 8.