Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Πανελλήνιες 2022: Χρήσιμες συμβουλές της τελευταίας στιγμής
 Πανελλήνιες 2022 : ΟΔΗΓΟΣ για τις φετινές εξετάσεις –  Χρήσιμες συμβουλές της τελευταίας στιγμής. Όσα λέει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας σε ανάλυσή του στο CNN Greece. Ο ίδιος βλέπει επανάληψη του περσινού σκηνικού, με την απόρριψη του 1/3 των υποψηφίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
 
Κατά τον κ. Χατζητέγα, τα χαρακτηριστικά και οι αλλαγές των φετινών εξετάσεων είναι τα ακόλουθα: Η επαναφορά των λατινικών στη θέση της κοινωνιολογίας η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αναμένεται να θέσει και φέτος εκτός το 1/3 των υποψηφίων του Γενικού λυκείου το γεγονός ότι φέτος ο υποψήφιος θα έχει περισσότερες από μία «βαθμολογικές συγκομιδές» και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων νωρίτερα.
 
Η πρώτη αλλαγή φέτος, που αφορά τις ανθρωπιστικές σπουδές, είναι η επαναφορά των λατινικών στη θέση της κοινωνιολογίας. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, πρόκειται για ένα μάθημα που επανέρχεται ως μάθημα διετίας και είναι άγνωστος ο βαθμός δυσκολίας του στις πανελλαδικές καθώς δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο. «Αποτελεί μια πηγή αγωνίας για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών», τονίζει ο ίδιος. Εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων Η ίδια αγωνία των υποψηφίων επικρατεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
 
Ειδικά οι πιο αδύναμοι μαθητές αγωνιούν για τον τρόπο με τον οποίο «θα καταφέρουν να υπερβούν τον πήχη που ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και θα καθοριστεί σε κάθε τμήμα από την μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο αλλά και από τους επιμέρους συντελεστές που έχει καθορίσει κάθε Σχολή», αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, προβλέποντας την απόρριψη σημαντικού αριθμού υποψηφίων.
 
«Θα το ξαναζήσουμε φέτος και σίγουρα η ΕΒΕ θέτει εκτός το 1/3 των υποψηφίων του Γενικού λυκείου και βεβαίως θέτει και ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που προέρχονται από τα επαγγελματικά λύκεια. Η ΕΒΕ δηλαδή αναμένεται να επαναλάβει ουσιαστικά, αυτό το οποίο συνέβη πέρσι όταν ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων δεν είχε επιλογή συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην συμπλήρωση δελτίου για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας και προσθέτει: «Πέρσι ήταν ένας σημαντικός αριθμός, που άγγιξε για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, το 1/3 των υποψηφίων.
 
Και φέτος θα είναι παρόμοιο το ποσοστό γιατί είναι τέτοια η λογική του αλγορίθμου που το καθορίζει. Με έναν τρόπο δηλαδή είναι μια οριζόντια, ας το πούμε έτσι, απόρριψη του 1/3 των υποψηφίων». Στα ΕΠΑΛ, σημειώνει ο ίδιος, το ποσοστό απόρριψης ήταν πάντοτε μεγαλύτερο.
 
«Η ΕΒΕ εκεί δεν παίζει τόσο πολύ σπουδαίο λόγο αλλά και εκεί έχουν δημιουργηθεί ορισμένες ζώνες πολύ υψηλού ανταγωνισμού γιατί υπάρχει υπερσυγκέντρωση υποψηφίων σε ορισμένους τομείς όπως για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας, Ευεξίας και Πρόνοιας, γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι μέσω των ΕΠΑΛ, θα ήταν ευκολότερη η πρόσβαση προς τις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Αυτά τα θέματα αναμένεται να τα ξαναδούμε φέτος ίσως και με μεγαλύτερη ένταση. Θα έχουμε με βεβαιότητα επανάληψη του περυσινού σκηνικού για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Διαφορετικός αριθμός μορίων για κάθε σχολή – Ο γρίφος το μηχανογραφικού Μια τρίτη αλλαγή εδράζεται στο γεγονός ότι φέτος ο υποψήφιος δεν θα έχει μία και μοναδική βαθμολογική συγκομιδή, π.χ 17.400 μόρια αλλά περισσότερες, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας, έχουμε διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για τα μαθήματα από σχολή σε σχολή.
 
Υπάρχει -όπως εξηγεί- μια σχετική αυτονομία. «Αυτό βέβαια δεν βοηθά τον υποψήφιο, στην επιλογή του γιατί δεν γνωρίζει πόσοι μαθητές θα δηλώσουν τη σχολή που επέλεξε. Άρα δηλαδή ένας υποψήφιος δεν θα έχει μία και μοναδική “βαθμολογική συγκομιδή”. Σε κάθε μάθημα θα έχει έναν βαθμό, αλλά αυτοί οι βαθμοί τελικά θα μεταφράζονται σε διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε σχολή, γιατί κάθε σχολή έχει καθορίσει τους δικούς της συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι βέβαια δεν μπορεί να είναι κάτω από 20%. Υπάρχει δηλαδή μια σχετική αυτονομία του 20% στον καταμερισμό των ποσοστών προσμέτρησης κάθε μαθήματος» αναφέρει τονίζοντας ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
 
«Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερως από τους μαθητές γιατί για αυτόν ακριβώς τον λόγο καθίσταται δυσκολότερη η συμπλήρωσή του. Θα πρέπει καθένας να το μελετήσει με πολύ μεγάλη προσοχή», επισημαίνει. Μέσα στον Ιούλιο τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 
Η τελευταία αλλαγή είναι… ευχάριστη, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα από άλλες χρονιές, με τον κ. Χατζητέγα να προβλέπει ότι μπορεί μέσα στον Ιούλιο να δοθεί τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. «Θετικό είναι το γεγονός και ελπίζουμε να υλοποιηθεί φέτος, ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων αναμένεται πολύ νωρίτερα από αυτό που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.
 
Φέτος, έχουν γίνει οι προκαταρκτικές εξετάσεις των στρατιωτικών σχολών και ενστόλων πολύ νωρίτερα και το υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει νωρίς τα αποτελέσματα ώστε να εξαλειφθεί το μακρύ καλοκαίρι της αγωνίας για τους υποψηφίους. Φαίνεται ότι εντός του Ιουλίου να έχουμε έκδοση των αποτελεσμάτων», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.
 
Τι θα γίνει στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζητέγας επισημαίνει ότι φέτος έχει αλλάξει η ποσόστωση της συμμετοχής των μαθημάτων, αναφέροντας ότι αναμένει μικρή πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές της Ιατρικής. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι για τις περιζήτητες ιατρικές σχολές σε απόλυτο αριθμό μορίων δεν αλλάζει τίποτα σε επίπεδο ανταγωνισμού, αλλά σε επίπεδο αριθμού μορίων θα είναι χαμηλότερες οι βάσεις εισαγωγής γιατί έχει αλλάξει η προσμέτρηση των μαθημάτων σε επιμέρους συντελεστές.
 
Οι συντελεστές βαρύτητας για τα τμήματα της Ιατρικής είναι πια ισοδύναμοι. Δεν ξεχωρίζει δηλαδή η βιολογία και η Χημεία όπως ξεχώριζε και αυτό αναμένεται να ρίξει λιγάκι τις βάσεις στις ιατρικές σχολές», σημειώνει.  

πηγή: i paideia

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 754 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Τεστ
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 - 13:59
Σχόλια (0)

Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Υποτροφίες για φοιτήτριες θεολογικών, φιλολογικών, παιδαγωγικών σχολών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4151 ημέρες
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την εγγραφή επιστυχόντων στις αστυνομικές σχολές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4151 ημέρες
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Τα πονηρά λάθη της «Αθηνάς»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4151 ημέρες
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Αρβανιτόπουλος: «Μακριά από λογικές του παρελθόντος, για το σχέδιο "Αθηνά"»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4151 ημέρες
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Αντιδράσεις από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4151 ημέρες
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4151 ημέρες
Σελίδα 5808 από 6264 (37581 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
5807
5808
5809
5810
6262
6263
6264
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης