Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των 210.000 σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου. Ωστόσο τα σχολεία του νομού Πρέβεζας, μεταξύ άλλων, παραμένουν αποκλεισμένα για ακόμα μια χρονιά από το πρόγραμμα.
Η Δ. Μιχαηλίδου, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε ανακοινώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από ερώτηση του ΚΚΕ, πως η διανομή θα ξεκινήσει την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, απορρίπτοντας μάλιστα τις κατηγορίες για καθυστερήσεις την φετινή χρονιά, καθώς και τον ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα καλύπτει μόλις το 10% των μαθητών.
Ωστόσο, τα Δημοτικά σχολεία του νομού Πρέβεζας, παραμένουν αποκλεισμένα, παρά την επανειλημμένη ανάδειξη του προβλήματος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα και τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το αν ο αποκλεισμός οφείλεται σε διοικητική/γραφειοκρατική πράξη.
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κ. Μπάρκας μαζί με την Τομεάρχισσα Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ρωτούν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, γιατί στα 1.600 σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανένα του νομού Πρέβεζας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νομός με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων και ποσοστό συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%, πληροί τα κριτήρια σύμφωνα με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α).
Μολαταύτα, ο «αδικαιολόγητος αποκλεισμός των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», παραμένει με τους μαθητές να στερούνται την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με το μέτρο πολιτικής που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Επέκταση προγράμματος αλλά... επιλεκτικά
Την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 268 σχολικές μονάδες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέροντας πως «η αύξηση των σχολείων που θα παραλάβουν γεύματα θα προσφέρει μία ανάσα "ανακούφισης" σε γονείς και εκπαιδευτικούς, βοηθώντας στην παροχή τροφής σε περισσότερους οικονομικά αδύναμους μαθητές».
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή σχολείων και γιατί συγκεκριμένοι δήμοι ή νομοί απουσιάζουν από την λίστα.
Το θέμα των σχολικών γευμάτων ανοίγει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, να προχωρά σε μια σοβαρή καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των σχολείων γίνεται προς όφελος «γαλάζιων» δήμων.
«Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι γίνεται διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με διάφορους δημάρχους προσκείμενους στη ΝΔ που θέλουν κι αυτοί να περιληφθούν στα σχολικά γεύματα, καταργώντας ταυτόχρονα δήμους που μέχρι σήμερα έπαιρναν ανελλιπώς γεύματα από την αρχή του προγράμματος, επί ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η βουλευτής, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια σε βάρος των παιδιών.
Πρωτοφανές κύμα αιτήσεων για δωρεάν γεύματα
Το πρόβλημα που δημιουργείται αναφορικά με την επιλογή των σχολείων, δεν περιορίζεται μόνο σε «κομματικά κριτήρια των δήμων». Η σίτιση των μαθητών παίρνει διαστάσεις κρίσης, αφού 2.000 δημόσια σχολεία μέσα σε ένα μόλις μήνα, ζήτησαν απεγνωσμένα εγκρίσεις για παροχή σίτισης στους μαθητές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Prolepsis, το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, είναι πρωτοφανές, προκειμένου να λάβουν τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο, ενώ υπογραμμίζει πως σε αυτά τα σχολεία ένας στους τέσσερις μαθητές δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ πρωινό.
«Τα στοιχεία του 2021 της Εurostat για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα είναι σε αντίστοιχα επίπεδα με την περίοδο της κρίσης το 2011. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών. Νιώθουμε πραγματικά αγωνία ενόψει του χειμώνα για τα περισσότερα από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την παιδική πείνα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον τα παιδιά θα λαμβάνουν ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο. Καλούμε τους πάντες: εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμούς, πολίτες από την Ελλάδα και την ομογένεια να κάνουν ό,τι μπορούν», αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
Πηγή: alfavita.gr