Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2023
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Bullying στα νηπιαγωγεία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα
Η οργάνωση KMOP, διαπιστώνει την αύξηση του bullying σε παιδιά νηπιαγωγείου. Το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει θεατρική παράσταση για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης από την προσχολική ηλικία. Αναλυτικότερα, τα σοκαριστικά περιστατικά bullying από το νηπιαγωγείο ήρθαν στο φως από τις καταγγελίες των γονέων στην πλατφόρμα «Live without Bullying» του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας KMOP. 
 
Εκεί διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού σε παιδιά ακόμα και νηπιακής ηλικίας! Όπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια του KMOP, εκπαιδευτική ψυχολόγος, Αντωνία Τορρένς, φέτος «για πρώτη φορά λάβαμε πολλά μηνύματα από γονείς μικρών παιδιών, ηλικίας πέντε, ακόμα και τεσσάρων ετών, που αντιμετωπίζουν περιστατικά bullying στο σχολείο».
 
Η κ. Τορρένς συνδέει την αύξηση των περιστατικών αυτών με τη γενικότερη αύξηση της βίας και της επιθετικότητας «στις ταραγμένες κοινωνίες που έχουν ταλαιπωρηθεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία». «Τα προβλήματα στην κοινωνία των ενηλίκων, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, μετακυλίονται στον κόσμο των παιδιών και η εικόνα που τους δημιουργείται είναι ότι πρέπει να αντιδρούν με επιθετικότητα, φωνές και βία». «Live Without Bullying»
Οι γονείς των παιδιών που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού μπορούν να απευθύνονται στην πλατφόρμα του KMOP «Live Without Bullying» (https://livewithoutbullying.com/) αναζητώντας συμβουλές για το πώς να αντιδράσουν.
Η πλατφόρμα λειτουργεί από το 2015 με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Μέχρι σήμερα περίπου 30.000 άτομα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) έχουν δεχτεί μέσω της πλατφόρμας δωρεάν και ανώνυμα συμβουλευτική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους ή έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις που βρίσκονται στην πλατφόρμα. Το «Live without Bullying» υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το 2016 με το KMOP για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχο μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του «Live without Bullying» στους αθλητικούς χώρους, και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, το ευρωπαϊκό δίκτυο οργανώσεων «COFACE Families Europe» έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.
 
Φέτος, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου και ενόψει της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) το KMOP προχωρά στη διοργάνωση μιας θεατρικής παράστασης που να απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Ονειρόδραμα».
 
Η παράσταση με τίτλο «Μπες στα παπούτσια μου» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Αθήνα). Το κείμενο υπογράφει ο Γιώργος Μενδρινός, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Μενεδιάτης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κωνσταντίνος Γκουγκούνης, ενώ σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι η Στέλλα Μουδάτσου. Παίζουν οι Χριστίνα Μουδάτσου και Γιώργος Μενεδιάτης.
 
Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση- βιωματικό εργαστήριο, όπου οι ήρωες βοηθούν τα παιδιά να ερευνήσουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και κατανοώντας έννοιες, όπως η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου και ο σχολικός εκφοβισμός. Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί προσκαλούν τα παιδιά στη σκηνή σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με το δέντρο των συναισθημάτων. Η παράσταση είναι δωρεάν, ωστόσο χρειάζεται κράτηση θέσεων.
 
Σχετικά με την παράσταση, η κ. Τορρένς εξηγεί ότι μετά την αύξηση των περιστατικών που διαπιστώθηκε «σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε την Παγκόσμια Ημέρα στις μικρές ηλικίες και να βοηθήσουμε τους γονείς στον τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Αν θέλουμε να μιλάμε για πρόληψη πρέπει να σκύβουμε στις μικρές ηλικίες. Όσο πιο τρυφερή είναι η ψυχή τους, τους μεταδίδεις μηνύματα με τον καλύτερο τρόπο και το θέατρο, το παραμύθι είναι ο καλύτερος τρόπος». Bullying: Συμβουλές διαχείρισης περιστατικών
Κάθε περίπτωση μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να χρειάζεται εξατομικευμένη διαχείριση, ωστόσο η κ. Τορρένς αναφέρει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς, εάν το παιδί τους πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
«Δίνουμε συμβουλές στους γονείς να μην πανικοβάλλονται, να μιλούν στο παιδί τους ήπια, και να το καθησυχάζουν ότι μαζί θα βρουν λύσεις, ώστε το παιδί να αισθάνεται σύμμαχο τον γονιό του. Επίσης, δεν πρέπει να ξεκινούν αντιπαράθεση με τους γονείς άλλων παιδιών, καθώς το σχολείο είναι υπεύθυνο να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στους γονείς. Οι γονείς πρέπει να έρχονται σε επαφή με το σχολείο ξανά και ξανά και οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους χρειάζεται να ενημερώνονται γύρω από τη διαχείριση φαινομένων bullying».
 
Επιπλέον, η ίδια υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις. «Η διεκδικητικότητα είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται από μικρές ηλικίες και βέβαια πρέπει να θυμόμαστε ότι το καθημερινό παράδειγμα των γονιών και του πώς λύνουν τα προβλήματά τους είναι σημαντικό», αναφέρει.
Η πλατφόρμα «Live without Bullying» παρέχει δωρεάν βιντεοσκοπημένες εκπαιδεύσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς επάνω στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και ένα διαδικτυακό παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Επίσης, δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για όσους γίνονται αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο παρατηρητής πρέπει:
 
* Να αναλάβει δράση και να παρακινήσει και τους άλλους παρατηρητές να αναλάβουν δράση,
* Να μη συμμετέχει στα αστεία και τα κακόβουλα σχόλια που απευθύνονται στο πρόσωπο που εκφοβίζεται,
* Να κρατήσει την ψυχραιμία του,
* Να εμποδίσει τους άλλους παρατηρητές να καταγράψουν με οποιονδήποτε τρόπο το περιστατικό του εκφοβισμού, και
* Να ειδοποιήσει έναν δάσκαλο να διαχειριστεί την κατάσταση. Μετά το περιστατικό ο παρατηρητής πρέπει:
* Να πλησιάσει τον μαθητή που δέχτηκε εκφοβισμό, να τον υποστηρίξει και να του πει ότι ο εκφοβισμός θα σταματήσει αν ζητήσει βοήθεια από άλλους ανθρώπους, * Να συζητήσει το περιστατικό με έναν εκπαιδευτικό από το σχολείο.

Πηγή: www.ipaidia.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 204 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (3)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (1)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (14)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (10)

ΒΑΣΕΙΣ
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 - 21:25
Σχόλια (6)

10%
Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023 - 16:38
Σχόλια (3)

Μεταπτυχιακα
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 - 15:56
Σχόλια (6)

Διοίκηση επιχειρήσεων Αιγαίου
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 - 23:15
Σχόλια (2)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023
Προσλήψεις αναπληρωτών: Επιπλέον 6.200 πιστώσεις για προσλήψεις στη Γενική και Ειδική Αγωγή
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023
Μείωση διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών: Για ποιες προϋπηρεσίες υπολογίζεται
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023
Επανέρχεται σταδιακά η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Σχόλια (2)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις - Τι ισχύει
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 4 από 5977 (35861 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5975
5976
5977
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης