Στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητάει με τον Αλέξη Παπαχελά για το εκλογικό αποτέλεσμα, την κυβέρνηση που σκοπεύει να σχηματίσει και τις μεταρρυθμιστικές του προτεραιότητες.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στέλνει μήνυμα ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος, καθώς αποκλείει για μία ακόμη φορά κατηγορηματικά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με «κόμματα και κομματίδια» που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.
Παράλληλα, ανάμεσα σε άλλα, απαντάει σε ερωτήσεις αναφορικά με την εκπαίδευση
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν κλείσατε τα περίφημα ΑΕΙ Γαβρόγλου;
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Από την άλλη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση και καθόλου δημοφιλής. Ηταν απαραίτητη όμως διότι έχω μια ευθύνη απέναντι σε ένα παιδί 18 χρόνων να μη διευκολύνω το να καταλήξει σε ένα τμήμα από το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφοιτήσει ποτέ για το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί. Αρα και τα ίδια τα πανεπιστήμια μέσα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά και να αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό που γίνεται στην τεχνική εκπαίδευση για το πόσα παιδιά πια επιλέγουν τα δημόσια ΙΕΚ αντί για το πανεπιστήμιο για να μπορέσουν να πάρουν ένα δίπλωμα το οποίο έχει αξία στην αγορά εργασίας. Γιατί γνωρίζουμε σήμερα πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές καριέρας σε ειδικότητες που δεν απαιτούν κατ ανάγκην ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και ότι αυτό απαιτεί μια αλλαγή κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία. Και γι αυτό η μεταρρύθιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν τόσο σημαντική. Αλλά και τόσο δύσκολη πολιτικά.
Δημοσιογράφος: Στην Παιδεία έχουν γίνει πράγματα αλλά υπάρχουν κι άλλα που έχουν μείνει μετέωρα Για παράδειγμα είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία που ήταν μια βασική σας δέσμευση Έχει νόημα η πανεπιστημιακή αστυνομία;
Κ. Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι πρέπει με καθαρό μυαλό να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζουμε ότι τα πανεπιστήμια μας είναι ασφαλή. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε στην έκταση που ενδεχομένως θα θέλαμε. Από την άλλη αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένη με ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί και να το αισθάνονται και οι φοιτητές ότι είναι στην υπηρεσία των ιδίων. Πρέπει να σας πω ότι σε πάρα πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια γίνεται μία εξαιρετική δουλειά και η εικόνα τους είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα κάποιων μεγάλων πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια μας κάνουν συνεργασίες με το εξωτερικό αναπτύσσουν ξενόγλωσσα προγράμματα συνδέονται περισσότερο με τον κόσμο της έρευνας και της ίδιας της βιομηχανίας. Εχουμε βιομηχανικά διδακτορικά τα οποία γίνονται πια στα πανεπιστήμιά μας. Αυτά είναι άλματα τα οποία έχουν γίνει.
Πηγή: alfavita.gr