Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Μελέτες για τη μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο
 Σύμβαση δωρεάς με αντικείμενο την εκπόνηση του συνόλου των Μελετών  για τη μετατροπή του κτηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νέλλος Κανελλόπουλος και η Ταμίας Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου. Το συγκρότημα του Παλαιού Ελαιουργείου, είχε περιέλθει στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας και εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιούλιο του 2022, έναντι τιμήματος 5.000.000 ευρώ, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το νέο Διαχρονικό Μουσείο.

Το κτήριο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, είναι ένας χώρος που περικλείει την βιομηχανική και πολιτιστική ιστορία της πόλης. Το 1875 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στην Ελευσίνα, το Σαπωνοποιείο Χαριλάου. Το βιομηχανικό συγκρότημα λειτούργησε έως το 1960. Από το 1995 φιλοξενεί το μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, τα Αισχύλεια, ενώ στους χώρους του φιλοξενήθηκαν, το 2023, πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η συνεισφορά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στην πόλη της Ελευσίνας,  είναι διαρκής και διαχρονική. Το Ίδρυμα, πολύτιμος αρωγός και του Υπουργείου Πολιτισμού, συνέβαλλε καθοριστικά, με μια γενναιόδωρη χορηγία προς το ΥΠΠΟ, στο έργο της επανέκθεσης του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2023. Με τη σημερινή δωρεά του θεμελιώνει τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου της πόλης. Πλέον, η μετατροπή του χώρου του παλαιού Ελαιουργείου σε Μουσείο -δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- αποκτά σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η πόλη της Ελευσίνας αποκτά ένα Αρχαιολογικό Διαχρονικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και του τεράστιου αρχαιολογικού της πλούτου. Η Ελευσίνα αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο και μείζον τοπόσημο της Αττικής. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί στον αρχαιολογικό έργο της Ελευσίνας μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικά έργα, που ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Η φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 2023, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βασικών υποδομών στην πόλη, αλλά και ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελευσίνα επανασυστήθηκε στον κόσμο. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου προσφέρει στην πόλη έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό πόλο, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προοπτική της».

Λίνα Μενδώνη, Νέλλος Κανελλόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου»  Νέλλος Κανελλόπουλος, σημείωσε: «Η εμπεριστατωμένη, αναλυτική μελέτη για τη μετατροπή του κτιρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα μιας πρωτοβουλίας μείζονος πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας για την πόλη της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα έργο που  θα συμβάλει στην προώθησή της -στην Ελλάδα και το εξωτερικό- ως κέντρου συνεχούς έμπνευσης και μάθησης. Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τη  χρηματοδότηση της μελέτης. Με την αφορμή αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του για τη συνεργασία και τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου».

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου, Ταμίας του Ιδρύματος, ανέφερε «Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δίνει ανέκαθεν το «παρών» στην πόλη, μέσα από ποικίλες δράσεις και δωρεές που έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία της Ελευσίνας ως πολιτιστικού προορισμού. Με τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία νέου Διαχρονικού Μουσείου, όπως και πρόσφατα της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας συμμετέχουμε έμπρακτα στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της και τη δημιουργία άυλων και υλικών υποδομών που θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον».

Στο αντικείμενο  της Σύμβασης δωρεάς περιλαμβάνονται:

·         Έλεγχος και επεξεργασία του υφιστάμενου τοπογραφικού διαγράμματος

·         Αποτύπωση αρχιτεκτονική και φέροντος οργανισμού των κτιρίων

·         Διερεύνηση και τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού των υφιστάμενων δομημάτων

·         Αρχιτεκτονική μελέτη

·         Στατική μελέτη

·         Μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων

·         Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης

·         Ακουστική μελέτη

·         Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ)

·         Έντυπο για την Πυροπροστασία και έκδοση της σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

·         Μελέτες έργων υποδομής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος Χώρου

·         Μελέτη Εφαρμογής

Πηγή:www.naftemporiki.gr Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 120 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Τεστ
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 - 13:59
Σχόλια (1)

Τεστ
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 - 13:59
Σχόλια (0)

Έτοιμο γρήγορα
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 16:14
Σχόλια (0)

Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024
Θέματα Πανελλαδικών 2024: Εκφωνήσεις - Απαντήσεις
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Έρχονται χαμηλοί βαθμοί μετά τα θέματα «υπερπαραγωγή»
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 18 ώρες
Σελίδα 1 από 6259 (37553 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6257
6258
6259
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης