Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Καταπολέμηση έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια: Έπεσαν οι υπογραφές για μνημόνιο συνεργασίας
 Υπογραφή μνημονίου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα πανεπιστήμια της χώρας.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στην ανάπτυξη συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, για την υλοποίηση του προγράμματος «Ελένη Τοπαλούδη», το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2021-2025) με κύριο αντικείμενο την καταπολέμηση και εξάλειψη της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

«Βασικά σημεία του μνημονίου αποτελούν η πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των Πανεπιστημίων, με τη λειτουργία μηχανισμού αναφοράς των περιστατικών, η παροχή ψυχολογικής στήριξης στα θύματα, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ακαδημαϊκής κοινότητας για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και των διακρίσεων στο χώρο των ΑΕΙ και η διερεύνηση τρόπων υποστήριξης, συνεργασίας και ευαισθητοποίησης τρίτων φορέων αναφορικά με τα ανωτέρω ζητήματα» πρόσθεσε.

Το μνημόνιο θα ισχύσει για τρία έτη με δυνατότητα επέκτασης.

H ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

Μνημόνιο συνεργασίας, παρουσία της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κας Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Ζέφης Δημαδάμα και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ομότιμου Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, υπεγράφη την Τρίτη 14 Μαΐου, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στην ανάπτυξη συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, για την υλοποίηση του προγράμματος «Ελένη Τοπαλούδη», το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2021-2025) με κύριο αντικείμενο την καταπολέμηση και εξάλειψη της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Βασικά σημεία του μνημονίου αποτελούν η πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των Πανεπιστημίων, με τη λειτουργία μηχανισμού αναφοράς των περιστατικών, η παροχή ψυχολογικής στήριξης στα θύματα, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ακαδημαϊκής κοινότητας για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και των διακρίσεων στο χώρο των ΑΕΙ και η διερεύνηση τρόπων υποστήριξης, συνεργασίας και ευαισθητοποίησης τρίτων φορέων αναφορικά με τα ανωτέρω ζητήματα.

Σημειώνεται, πως το Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ από την ημέρα υπογραφής του, ενώ έχει διάρκεια ισχύος (3) τρία έτη, με δυνατότητα επέκτασης.

Για την υπογραφή του Μνημονίου, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ανέφερε: «Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σηματοδοτεί μία νέα, δυναμική σύμπραξη στο πλαίσιο της καθημερινής μας προσπάθειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους βίας και μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η ανάληψη δράσης για την προστασία των φοιτητών και φοιτητριών από κάθε μορφής βία και παρενόχληση δεν αποτελεί απλά προτεραιότητα αλλά ανάγκη. Είναι χρέος μας, να διασφαλίσουμε και να προάγουμε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ασφάλεια σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, πολλώ δε μάλλον εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ Ζέφη Δημαδάμα, δήλωσε: «Η από κοινού υπογραφή του σημερινού Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί άλλη μία έμπρακτη εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο των Πανεπιστημίων. Δυστυχώς απαιτείται να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να συμβάλλουμε στην καθολική εξάλειψη των περιστατικών έμφυλης βίας. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στοχεύει μέσα από το παρόν έργο να στηρίξει  καθεμία που  είναι θύμα έμφυλης βίας στους χώρους των Πανεπιστήμιων να σπάσει τη σιωπή της και να γνωρίζει ότι είμαστε δίπλα της».

Ακολούθως, ο κος Ζώρας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την από κοινού σύνταξη και τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφορικά με το θέμα της Ισότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση του έργου ΕΣΠΑ το οποίο αφορά την προώθηση των δράσεων υπέρ της ισότητας στα Α.Ε.Ι. της Χώρας και την εξάλειψη της έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και θα συνδράμει στην ευόδωσή του προς όφελος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή, σημαντικό ζητούμενο της εποχής μας».

Πηγή: alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 61 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Εσπερινό ΕΠΑΛ + τεφαα
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024 - 10:38
Σχόλια (1)

Επειγον: εγγραφη στα ΕΠΑΛ προς κ. Κουτρουμπελη
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 - 09:21
Σχόλια (0)

Μετεγγραφές 2024
Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 - 13:30
Σχόλια (1)

Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 6 ημέρες
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024
ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2024 2025: ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ – ΟΛΗ η διαδικασία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024
Διορισμοί: Η μοριοδότηση των σχολείων και ο καθορισμός δυσπρόσιτων σε όλη την Ελλάδα
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024
Σε απόγνωση οι καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας για την κατάργηση 800 οργανικών τους θέσεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Σελίδα 6 από 6289 (37729 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
5
6
7
8
6287
6288
6289
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης