Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012
Άρθρα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Η κρίση γεννά... αγρότες και αξιωματικούς

Η συνεχιζόμενη ύφεση και η επακόλουθη αύξηση της ανεργίας οδηγεί τους μαθητές να επιλέξουν σχολές με διαχρονικό «κύρος» ή τμήματα που θα τους προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική εξασφάλιση μετά το πέρας των σπουδών τους

 

 

Στρατιωτικές, ναυτικές και αγροτικές σχολές ανεβαίνουν σταθερά στο βάθρο των επιλογών των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Προτιμούν να καταταγούν στον στρατό ή να σαλπάρουν ως πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού με πρώτο μισθό τα 800 ευρώ, παρά να σπουδάσουν και να περιμένουν στην ουρά το επίδομα ανεργίας.

 

Τμήματα όπως τα παιδαγωγικά, των οποίων οι απόφοιτοι το 2008 διορίζονταν πριν ακόμη... ορκιστούν για πτυχίο, έχουν σήμερα «πάει στην άκρη» και στη θέση τους μπήκαν σπουδές που οδηγούν σε σίγουρη δουλειά.

 

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τις επιλογές των παιδιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, που επεξεργάστηκαν για το «Εθνος της Κυριακής» οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης της επιστημονικής ομάδας Employ.

 

 

Σε περίοδο ύφεσης κερδισμένοι βγαίνουν εκείνοι που μπορούν να «δουν στο μέλλον» και να επιλέξουν επαγγέλματα με προοπτική.

 

Είναι προτιμότερο από το να κατέχει κανείς ένα πτυχίο Φιλολογίας και να είναι άνεργος ανάμεσα σε χιλιάδες καθηγητές να έχει στα χέρια του έναν τίτλο σπουδών που οδηγεί σε επαγγέλματα με θετική προοπτική στην αγορά εργασίας.

 

«Η αύξηση των προτιμήσεων στις στρατιωτικές σχολές, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και στα επαγγέλματα Υγείας αποδεικνύει ότι οι μαθητές συνυπολογίζουν σημαντικά στις επιλογές τους τη δυνατότητα άμεσης απορρόφησης αλλά και τις διαφαινόμενες προοπτικές ορισμένων κλάδων», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βασίλης Καλόγηρος, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας Εmploy.

 

 

Αγωνία για την επιλογή
«Μέσα από τη μελέτη των πρώτων προτιμήσεων μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αγωνία των μαθητών για την επιλογή ενός επαγγέλματος που θα αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στον δύσκολο επαγγελματικό στίβο.

 

Παρά το γεγονός πως οι προτιμήσεις των μαθητών επηρεάζονται και από στοιχεία όπως ο αριθμός των υποψηφίων, η εγγύτητα του τόπου φοίτησης στα μεγάλα αστικά κέντρα κ.λπ., ωστόσο δεν παύουν να καταδεικνύουν ορισμένες τάσεις.

 

 

Παρατηρούμε αύξηση των προτιμήσεων στα γεωπονικά τμήματα, στις τουριστικές σχολές, καθώς και στα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών.

 

Πρόκειται για τμήματα που έχουν συνδεθεί με εξελίξεις-αλλαγές σε τομείς που έχουν σχέση με τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας (Γεωπονία), τον τουρισμό (Τουριστικά επαγγέλματα) και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι), δηλαδή τομείς από τους οποίους οι μαθητές προσδοκούν θετικότερες προοπτικές στο μέλλον».

 

 

Στρατιωτικές και Ναυτικές Σχολές
Θέλγητρο ο σίγουρος μισθός αμέσως μετά την αποφοίτηση

 

Η οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν χιλιάδες μαθητές στο ασφαλές καταφύγιο των στρατιωτικών σχολών.

 

Οι δωρεάν σπουδές με την εξασφαλισμένη διαμονή και σίτιση και το γεγονός ότι η αποφοίτηση συνδέεται με έναν σίγουρο μισθό έστω και μειωμένο (περίπου 880 ευρώ για τους απόφοιτους σχολών Υπαξιωματικών και 1.100 ευρώ για τους απόφοιτους αξιωματικούς) αποτελούν σημαντικά θέλγητρα.

 

 

Ο πίνακας άλλωστε επιβεβαιώνει ότι η κρίση που έγινε αισθητή από το 2010 και έπειτα έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για τις στρατιωτικές σχολές.

 

 

Διπλάσιοι σπουδαστές
Από το 2006 έως και το 2011 υπήρξε υπερδιπλασιασμός των μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στη ΣΤΥΑ και τη ΣΜΥΝ, ενώ σημαντική ήταν η αύξηση και στις υπόλοιπες σχολές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη Σχολή Ικάρων Μηχανικών είχαν περάσει 307 μαθητές το 2006 ενώ το 2011 μπήκαν 459, αύξηση δηλαδή 49%.

 

 

Η ΣΜΥ το 2011 τριπλασίασε τις πρώτες προτιμήσεις συγκριτικά με το σχολικό έτος 2006, ενώ η ΣΥΔ παρουσιάζει αύξηση των πρώτων προτιμήσεων κατά 40% το 2011 συγκρινόμενο με το 2006.

 

Μάλιστα η ΣΤΥΑ και η Ικάρων αποτελούν από τις αγαπημένες στρατιωτικές σχολές των μαθητών, γεγονός που ερμηνεύεται και από τις λιγότερες μεταθέσεις που έχει η Αεροπορία άλλα και από τις καλύτερες υπηρεσιακές συνθήκες.

 

 

Παιδαγωγικά - Νομικές - Φιλολογικές
Επιλέγουν Νομική γιατί προσφέρει πλήθος επαγγελματικών διεξόδων

 

Τα Παιδαγωγικά τμήματα, που είχαν πάρει τη σκυτάλη των περιζήτητων σχολών τις χρονιές 2008 και 2009, άρχισαν να χάνουν... το κοινό τους από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης και μετά.

 

Από το 2010 και ύστερα όλο και λιγότεροι υποψήφιοι τα δηλώνουν, αφού οι διορισμοί των εκπαιδευτικών έπεσαν κάτω από τους μισούς ετησίως.

 

Η μείωση των πρώτων προτιμήσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα συντέλεσε στην αύξηση των προτιμήσεων για τη Νομική. Από το 2008 μέχρι και το 2011 όλο και αυξάνονται οι υποψήφιοι που τη δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση.

 

 

Σε ανοδική πορεία
Συγκεκριμένα, η αύξηση ανέρχεται στο 29,2% για τη Νομική Αθηνών το 2011 συγκριτικά με το 2008, ενώ για τη Νομική Θεσσαλονίκης το ίδιο διάστημα η αύξηση αγγίζει το 65%.

 

Οι απόφοιτοι της Νομικής μπορεί βέβαια να αντιμετωπίζουν και αυτοί το φάσμα της ανεργίας, όμως η πληθώρα των επαγγελματικών διεξόδων και το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι της Νομικής μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα -από τη στιγμή που γενικότερα οι διορισμοί στο Δημόσιο έχουν εκμηδενιστεί- σε συνδυασμό και με το κοινωνικό κύρος της σχολής, οδηγεί ξανά πολλούς υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης να την επιλέξουν.

 

Τα δύο τμήματα Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

 

 

Γεωπονικές και Τουριστικές Σχολές
Βλέπουν μέλλον στη γεωργική παραγωγή και τον τουρισμό

 

Η γεωργία αποτελούσε στο παρελθόν έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Η ενίσχυση του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών οδήγησε στη συρρίκνωση της γεωργίας.

 

Η οικονομική κρίση όμως δημιουργεί νέες προοπτικές για τον τομέα της γεωργικής και αγροτικής παραγωγής. Ηδη το υπουργείο Γεωργίας έχει εκδώσει μελέτη - έρευνα που αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη γεωργία.

 

 

 

Στα ύψη η ζήτηση
Αυτό αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των υποψηφίων για τα τμήματα Γεωπονίας. Το 2011 η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για το τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης ήταν 47% συγκριτικά με το 2008, ενώ για το τμήμα της Αθήνας ήταν 77%.

 

Φαίνεται όμως ότι η οικονομική κρίση οδηγεί και σε αύξηση των προτιμήσεων για τα τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων. Το 2011 είχαμε αύξηση 45% των πρώτων προτιμήσεων για το τμήμα της Θεσσαλονίκης συγκριτικά με το 2008 και 93,7% για το τμήμα της Ρόδου.

 

 

Ιατρικές Σχολές
«Κλασική αξία» με καλές προοπτικές απορρόφησης

 

Τα επαγγέλματα υγείας ανεβαίνουν πολύ στις προτιμήσεις των μαθητών στα έτη της κρίσης (2010-2011). Μάλιστα η Ιατρική εκτοξεύεται. Πιο αναλυτικά, το 2011 παρατηρείται για την Ιατρική Αθήνας αύξηση πρώτων προτιμήσεων κατά 64% συγκριτικά με το 2008 και στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 72%.

 

Στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκεται και η αύξηση για το τμήμα Επιστήμη της Διατροφής, ενώ στο 25,5% είναι η αύξηση για τη Φαρμακευτική Αθηνών.

 

 

Μεταβολές
Οι παραπάνω μεταβολές μπορούν να ερμηνευτούν από το γεγονός ότι η κρίση και η επακόλουθη αύξηση της ανεργίας εντείνει το ενδιαφέρον σε ορισμένες «κλασικές» αξίες όπως η Ιατρική, καθώς είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να δώσει διέξοδο απασχόλησης σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, ενώ λαμβάνεται υπόψη και το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό.

 

Αυτές οι δύο παράμετροι συνυπολογίζονται σημαντικά κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού.

 

Γενικότερα, όλο και αυξάνουν οι πρώτες προτιμήσεις προς τα επαγγέλματα υγείας, ιδίως σε μια περίοδο αυξανόμενης ανεργίας, καθώς προσφέρουν καλές προοπτικές απορρόφησης συγκριτικά με άλλες σχολές και ιδίως της θεωρητικής κατεύθυνσης.

 

 

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

 

Πηγή: εθνος.gr 

 

redirect catch a cheat dating for married men
open read here viagra soft how to take
how to know if wife has cheated husband cheated on me women who cheat on men
go online read here
medical abortion procedure why abortion is wrong illegal abortion
my husband cheated crossbordercapital.com why do wifes cheat
dating for married read wifes who cheat
abortion pill prices risks of abortion pill aspiration abortion

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4372 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
διαδικτυακό δάνειο
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 - 19:17
Σχόλια (0)

Εσπερινό ΕΠΑΛ + τεφαα
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024 - 10:38
Σχόλια (1)

Επειγον: εγγραφη στα ΕΠΑΛ προς κ. Κουτρουμπελη
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 - 09:21
Σχόλια (0)

Μετεγγραφές 2024
Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 - 13:30
Σχόλια (1)

Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)
Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
Υπουργείο Παιδείας: Νέοι πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ - Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Aπόβαση Ελλήνων φοιτητών στη Δανία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Μηχανογραφικό και Μετεγγραφές / Δυνατότητα αλλαγής Σχολής
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Σελίδα 3 από 6289 (37729 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6287
6288
6289
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης