Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Οι Συχνές Ερωτήσεις και οι Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις, οι Απαντήσεις

1. Πώς θα εγγραφώ στην υπηρεσία ώστε να υποβάλλω ηλεκτρονική αίτηση για το στεγαστικό επίδομα;

Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τουTAXISnet. Η εισαγωγή τωνκωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

2. Πώς διαμορφώνεται για τον δικαιούχο το χορηγούμενο ποσό του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος, καθώς και στην περίπτωση φοιτητών που συγκατοικούν;

Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Το επίδομα ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ.

3. Στην καρτέλα "Οι αιτήσεις μου" γράφει ότι η αίτηση είναι σε κατάσταση "Προσωρινά Αποθηκευμένη". Τι σημαίνει αυτό;

Οι αιτήσεις που είναι σε κατάσταση "Προσωρινά Αποθηκευμένη" δεν έχουν ακόμα υποβληθεί οριστικά.

Θα πρέπει να προβείτε στην οριστική υποβολή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της αίτησης από το αρμόδιο Ίδρυμα.

Επισημαίνεται ότι μετά την παρέλευση της ορισθείσας προθεσμίας, καμία αίτηση δεν θα μπορεί να υποβληθεί και να αξιολογηθεί.

4. Πώς είμαι σίγουρος ότι η αίτησή μου για το στεγαστικό επίδομα υποβλήθηκε;

Οι υποβεβλημένες αιτήσεις λαμβάνουν μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της αίτησής σας στην καρτέλα «Οι αιτήσεις μου».

5. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση εκπρόθεσμα;

Η δημιουργία και η υποβολή αιτήσεων επιτρέπεται μόνον στα εκάστοτε καθορισμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. χρονικά διαστήματα.

6. Πώς μπορώ να εκτυπώσω την αίτησή μου;

Όπως φαίνεται στο εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής, ο δικαιούχος αφού συνδεθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή επιλέγει το πεδίο «Οι Αιτήσεις μου» και στη συνέχεια «Εκτύπωση» της υποβεβλημένης αίτησης που επιθυμεί να εκτυπώσει.

7. Πού καταχωρώ το ΙΒΑΝ μου ώστε να πραγματοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος, εφόσον εγκριθεί η αίτησή μου;

Όπως φαίνεται στο εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής, η συμπλήρωση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) του δικαιούχου πραγματοποιείται μετά τον Έλεγχο Κριτηρίων, στο τελικό βήμα υποβολής της αίτησης.

8. Είμαι διαζευγμένος. Ποιος από τους δύο γονείς πρέπει να υποβάλει την αίτηση για το στεγαστικό επίδομα του παιδιού μας;

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

9. Το τέκνο είναι δηλωμένο ως εξαρτώμενο μέλος από τον πατέρα του φοιτητή αλλά το μισθωτήριο είναι στο ΑΦΜ της μητέρας του. Οι δύο γονείς είναι σε έγγαμη σχέση. Ποιος πρέπει να υποβάλλει την αίτηση;

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Στο βήμα του μισθωτηρίου, εφόσον έχουν δηλωθεί στοιχεία έτερου γονέα, μπορεί να επιλεγεί και ο Α.Φ.Μ. του ως μισθωτής. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο έλεγχος του μισθωτηρίου ηλεκτρονικά, προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος και ο αρμόδιος υπάλληλος αξιολογεί τα σχετιζόμενα με το μισθωτήριο κριτήρια στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

10. Επιχειρώ να δημιουργήσω αίτηση ως φοιτητής άνω των 25 ετών, αλλά η εφαρμογή μου εμφανίζει μήνυμα ότι είμαι κάτω των 25 ετών και δε με αφήνει να συνεχίσω. Τι πρέπει να κάνω;

Επειδή η αίτηση αφορά το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024, το ηλικιακό κριτήριο ικανοποιείται εφόσον ο φοιτητής έχει γεννηθεί μέχρι τις 31-12-1997. Εάν έχει γεννηθεί μετά την 01-01-1998, την αίτηση θα πρέπει να υποβάλει ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

11. Οι γονείς μου είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά ταυτόχρονα στοιχειοθετώ δικαίωμα υποβολής αίτησης και μέσω άλλης κατηγορίας (π.χ. είμαι άνω των 25 ετών). Ποια κατηγορία επιλέγω;

Την κατηγορία «Οι γονείς μου είναι κάτοικοι εξωτερικού» θα πρέπει να την επιλέξει ο φοιτητής μόνο αν δεν στοιχειοθετεί δικαίωμα υποβολής αίτησης μέσω καμίας άλλης κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή και μόνο, υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν στο εισόδημα και στην περιουσιακή του κατάσταση, τόσο του δικού του όσο και των γονέων του ή του γονέα τον οποίο βαρύνει, οι γονείς του είναι διαζευγμένοι ή ο γονέας είναι άγαμος-η ή έχει αποβιώσει ο ένας γονέας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα και η κατοικία της αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη. Διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου.

12. Ο φοιτητής για τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση για το στεγαστικό επίδομα δεν είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας. Τι μπορεί να γίνει;

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο o φοιτητής δεν έχει ακαδημαϊκή ταυτότητα σε ισχύ, τότε υποβάλλει αίτηση χορήγησης του επιδόματος, αφού προηγουμένως αιτηθεί και παραλάβει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα. Αν η ακαδημαϊκή ταυτότητα έχει ακυρωθεί λόγω λήξης της φοιτητικής ιδιότητας (περάτωση σπουδών, διακοπή φοίτησης κ.λπ.) τότε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της τελευταίας ακυρωμένης Ακαδημαϊκής του Ταυτότητας και ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Ιδρύματος βεβαιώνει κατά την επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου ότι ο φοιτητής είχε τη φοιτητική ιδιότητα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024.

13. Ποια είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια της δράσης;

Τα ακαδημαϊκά κριτήρια της δράσης, τα οποία ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος του φοιτητή, είναι τα ακόλουθα:

O φοιτητής πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο Τμήμα ή Σχολή. Για τον έλεγχο του συγκεκριμένου κριτηρίου υφίσταται επιπλέον διαλειτουργικότητα με την υπηρεσία Ακαδημαϊκής Ταυτότητας (φοιτητικό πάσο).

14. Ο έλεγχος των κριτηρίων εμφανίζει ότι έχω υπερβεί το χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι είχε μεσολαβήσει διακοπή φοίτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να ακυρώσετε την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα και να εκδώσετε νέα με τα σωστά στοιχεία. Ακόμη, όμως, και αν δεν το πράξετε, μπορείτε να υποβάλετε κανονικά την αίτησή σας και το κριτήριο αυτό θα ελεγχθεί από την υπηρεσία του Ιδρύματός σας.

15. Είμαι ήδη κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ και φοιτώ για δεύτερο πτυχίο. Έχω δικαίωμα στο στεγαστικό επίδομα;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δικαιούνται του στεγαστικού επιδόματος όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

16. Είμαι μεταπτυχιακός/διδακτορικός φοιτητής. Έχω δικαίωμα στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

17. Είμαι φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχω δικαίωμα στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΕΑΠ δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων για τη χορήγηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Τα επιλέξιμα τμήματα για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα παρουσιάζονται στην εγκύκλιο για το Aκαδημαϊκό Έτος 2023-2024.

18. Ως μισθωτής της μισθωμένης κατοικίας στην πόλη φοίτησης εμφανίζεται ο/η αδερφός/ή του φοιτητή και ως εκ τούτου το σχετικό κριτήριο δεν επαληθεύεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή. Χάνεται το δικαίωμα στο στεγαστικό επίδομα;

Όχι, αν ως μισθωτής εμφανίζεται ο/η αδελφός/ή του φοιτητή ή ο γονέας τον οποίο δεν βαρύνει ο φοιτητής (σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων) και δεν επιτυγχάνεται η ηλεκτρονική επαλήθευση, το κριτήριο εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος στην οποία υποβάλλεται -εκτός από το μισθωτήριο συμβόλαιο- πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση του μισθωτή ότι συναινεί στη χορήγηση του επιδόματος.

19. O φοιτητής προέρχεται από μετεγγραφή και ικανοποιεί αθροιστικά για τα δύο σπίτια που νοίκιαζε το κριτήριο των έξι μηνών. Η εφαρμογή ωστόσο δεν επιτρέπει να δηλωθούν και τα δύο μισθωτήρια συμβόλαια και εμφανίζει ότι δεν ικανοποιείται το κριτήριο. Τι μπορεί να γίνει;

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα δηλώσετε τα στοιχεία του μισθωτηρίου της πόλης στην οποία σπουδάζει τώρα ο φοιτητής. Μετά την υποβολή της αίτησης θα προσκομίσετε στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος αντίγραφο και των δύο μισθωτηρίων.

20. Ο φοιτητής προέρχεται από μετεγγραφή. Ποιο Ίδρυμα θα χορηγήσει το στεγαστικό επίδομα;

Για την περίπτωση φοιτητών που προέρχονται από μετεγγραφή, το επίδομα χορηγείται από το Ίδρυμα που ανήκει ο φοιτητής τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

21. Οι γονείς μου είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν έχω ΑΜΚΑ. Τι πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση;

Οι φοιτητές-υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνουν ότι οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τον αριθμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ).

22. Στην ηλεκτρονική υπηρεσία απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας δεν είχα δηλώσει τον ΑΜΚΑ. Μπορώ να τον καταχωρίσω τώρα για να υποβάλω αίτηση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος;

Σχετικά με την καταχώριση του ΑΜΚΑ στην ηλεκτρονική υπηρεσία απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο Γραφείο Αρωγής της ακαδημαϊκής ταυτότητας στο τηλέφωνο 215 215 7855 ή μέσω γραπτού μηνύματος στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://academicid.minedu.gov.gr/contact

23. Υπέβαλα αίτηση για την απόκτηση ακαδημαϊκής ταυτότητας. Είναι υποχρεωτικό να έχω παραλάβει την ακαδημαϊκή ταυτότητα για να μπορώ να υποβάλω αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος;

Για να μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, αρκεί η αίτηση για απόκτηση ακαδημαϊκής ταυτότητας να έχει εγκριθεί από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

24. Η κύρια κατοικία του πατέρα μου βρίσκεται στη Ραφήνα ενώ εγώ σπουδάζω στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μισθώνω διαμέρισμα που βρίσκεται στην περιοχή του Ζωγράφου. Γιατί το σύστημα με βγάζει μη επιλέξιμο;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Αττικής, σημειώνεται ότι το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μια πόλη συμπεριλαμβανομένων και των πόλεων ή περιοχών, που απέχουν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης λιγότερο από είκοσι (20) χιλιόμετρα, καθώς επίσης ως μία πόλη θεωρείται και ο νομός Αττικής, πλην των νησιωτικών περιοχών του καθώς και των πόλεων ή περιοχών που απέχουν περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Στους Πίνακες 2 και 3 της εφαρμοστικής εγκυκλίου αναγράφονται οι Δήμοι, όπως εμφανίζονται στο Μητρώο Ε9 της ΑΑΔΕ οι οποίοι αποτελούν την «πόλη» της Αθήνας και αυτοί που συγκροτούν το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

25. Έχω δύο τέκνα φοιτητές. Μπορώ να υποβάλλω και για τους δύο αιτήσεις;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις.

Συνεπώς δύναται να υποβληθεί διαφορετική αίτηση για κάθε επιλέξιμο προπτυχιακό φοιτητή μιας οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιολογηθούν οι αιτήσεις είναι η οριστική υποβολή τους.

26. Έχω επικαρπία ακινήτου στην πόλη φοίτησης, γιατί το σύστημα με βγάζει μη επιλέξιμο;;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

27. Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα; Ποιο ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει;

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους:

Για αιτήσεις που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Για κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

28. Ποια στοιχεία που αφορούν το συγκατοικούντα φοιτητή θα πρέπει να υποβληθούν στις περιπτώσεις συγκατοίκησης;

Σε περίπτωση συγκατοίκησης συμπληρώνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

Αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,

Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

29. Τι κριτήρια πρέπει να ισχύουν για το συγκατοικούντα φοιτητή, ώστε να λάβω το επαυξημένο επίδομα;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το επαυξημένο επίδομα χορηγείται στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα.

Τα κριτήρια για το συγκατοικούντα φοιτητή είναι τα ακόλουθα:

Ο συγκατοικών φοιτητής δεν είναι κάτοχος άλλου πτυχίου Α.Ε.Ι..

Ο συγκατοικών φοιτητής δεν έχει υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο εξαμήνων φοίτησης.

Ο συγκατοικών φοιτητής φοιτά στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα σπουδών με τον φοιτητή για τον οποίο γίνεται η αίτηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί ως μισθωτής για λογαριασμό του έτερου φοιτητή, ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή ή συμπεριλαμβάνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο τέκνο στη δήλωσή του.

Το μισθωτήριο της αίτησης φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος περιλαμβάνει ως μισθωτή τον ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή.

30. Στο μισθωτήριο δεν εμφανίζεται ο συγκάτοικός μου αλλά ο αδερφός του. Τι ισχύει σ’ αυτήν την περίπτωση;

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, σε περίπτωση αποτυχίας του ηλεκτρονικού ελέγχου και εφόσον το άτομο που αναγράφεται στο μισθωτήριο είναι γονέας ή αδερφός/ή του συγκατοικούντος φοιτητή, προσκομίζεται πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να καθιστά σαφή τη συγγενική σχέση στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος.

31. Ο συγκάτοικός μου δεν είναι προπτυχιακός φοιτητής ΑΕΙ. Μπορώ κι εγώ να καταχωρίσω στοιχεία συγκατοίκησης;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το επαυξημένο επίδομα χορηγείται στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα.

32. Ο συγκάτοικός μου είναι προπτυχιακός φοιτητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μπορώ κι εγώ να καταχωρίσω στοιχεία συγκατοίκησης;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΕΑΠ δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης για τη συγκατοίκηση.

33. Είμαι φοιτητής και ο συγκάτοικός μου είναι καταρτιζόμενος Σ.Α.Ε.Κ.. Μπορώ κι εγώ να καταχωρίσω στοιχεία συγκατοίκησης;

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το επαυξημένο επίδομα χορηγείται στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με επιλέξιμο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ.

34. Δήλωσα στοιχεία συγκατοίκησης στην αίτησή μου, αλλά ο συγκάτοικός μου επιθυμεί κι αυτός να κάνει αίτηση για το επίδομα. Πρέπει να κάνει δική του αίτηση;

Η συμπλήρωση στοιχείων στα πεδία της συγκατοίκησης δεν αποτελεί αίτηση για το συγκατοικούντα. Για κάθε επιλέξιμο προπτυχιακό φοιτητή που συγκατοικεί θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση.

35. Τι γίνεται αν η αίτησή μου εγκριθεί αλλά τα στοιχεία συγκατοίκησης απορριφθούν; Χάνω το επίδομα;

Σε περίπτωση απόρριψης των στοιχείων συγκατοίκησης από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, παραμένει σε ισχύ η έγκριση των στοιχείων της υπόλοιπης αίτησης.

36. Η αίτησή μου απορρίφθηκε. Μπορώ να υποβάλω ένσταση;

Ένσταση-αίτηση θεραπείας μπορεί να υποβάλλει οποιοσδήποτε αιτείται του στεγαστικού επιδόματος, εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη γνωστοποίηση -είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, είτε από την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής- του απορριπτικού αποτελέσματος, το οποίο προέκυψε είτε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο, είτε από τον έλεγχο των υπηρεσιών του Ιδρύματος. Η ένσταση-αίτηση θεραπείας υποβάλλεται έντυπα προς το Ίδρυμα και προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του αιτούντος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος μπορεί να ζητήσουν οποιοδήποτε πρόσθετο δικαιολογητικό κρίνουν απαραίτητο για την εξέταση της ένστασης-αίτησης θεραπείας.

37. Πού μπορώ να απευθυνθώ αν έχω οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα ή ερώτημα για τη δράση;

Για ερωτήματα σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα αξιολόγησης της αίτησής σας, τα δικαιολογητικά προς προσκόμιση και την καταβολή του επιδόματος παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματός σας. Δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας με την υπηρεσία του Ιδρύματός σας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Για τεχνική υποστήριξη ως προς τη χρήση της εφαρμογής, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο 215 215 78 42 (Δευτέρα ως Παρασκευή 09:00-17:00) ή να στείλετε το ερώτημά σας στην ακόλουθη φόρμα.

Πηγή : foititikanea.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Πανελλήνιες 2024: «Μόλις είδα τα θέματα φρίκαρα, αλλά τελικά τα κατάφερα» - Μαθήτρια έγραψε 20 στη Φυσική
 Μαθήτρια έγραψε καθαρό 20άρι στη Φυσική και μίλησε για τα συναισθήματά της

Η Χριστίνα Ορφανάκου δεν πίστευε στα μάτια της όταν είδε καθαρό 20άρι στη Φυσική, καθώς τα φετινά θέματα στο συγκεκριμένο μάθημα ήταν αρκετά δύσκολα για όλους τους μαθητές.

«Φρίκαρα!»

Η Χριστίνα μοιράστηκε με το protothema.gr και τη Βασιλική Χρυσοστομίδου τις σκέψεις της μόλις αντίκρισε τα θέματα της Φυσικής: «Την πρώτη στιγμή, που αντίκρισα τα θέματα και κατάλαβα το βαθμό δυσκολίας, φρίκαρα! Ειδικά στο Β’ Θέμα που τα ερωτήματα ήταν πολύ περίπλοκα, με περίεργες διατάξεις – κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει από τα προσομοιωτικά. Αλλά, ακριβώς γι’αυτό, είπα στον εαυτό μου ότι δεν έχει σημασία το 20, αλλά το τί θα γράψω. Συνειδητοποίησα πως δεν έπρεπε να αφήσω το άγχος να με κυριεύσει. Σκεφτόμουν πως δεν έχει σημασία τί θα γράψεις αλλά πόσο μακριά θα φτάσεις», τονίζει η ίδια, διευκρινίζοντας πως η Φυσική είναι ‘το μάθημά της’. «Προχωρούσα ήρεμα, προσπαθώντας να καλύψω όσο περισσότερα θέματα μπορούσα. Και τελικά, τα κατάφερα».

«Γράφοντας, είπα ‘είμαι εδώ και θα αφοσιωθώ σ’αυτό που γράφω’. Οπωσδήποτε, ήταν και θέμα γνώσεων αλλά θεωρώ ότι διαχειρίστηκα σωστά το χρόνο μου, χωρίς να χάσω καθόλου πολύτιμο χρόνο. Τα θέματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα και πολλά. Αντίθετα, στη Χημεία, που τα θέματα ήταν πολύ πιο εύκολα, είχα φρικάρει περισσότερο κι έχασα χωρίς λόγο ερωτήματα – έγραψα 18,5. Στα Μαθηματικά, έγραψα 19,5.»

Τελικά, στα θέματα της Φυσικής αρκούσε η προετοιμασία της Γ’ Λυκείου;

«Στις Πανελλήνιες, είναι όλα κλιμακωτά. Ειδικά, στα Μαθηματικά και στη Φυσική, που βασίζονται στη μεθοδολογία και στον τρόπο σκέψης, εάν δε έχεις οικοδομήσει αυτό τον τρόπο σκέψης με τα χρόνια, δεν μπορεί να ανταποκριθείς. Προσωπικά, από την Α’ Λυκείου είχα πολλή στήριξη από τους καθηγητές μου και με καθοδήγησαν σωστά για να μπορώ να ανταποκριθώ - αποφοίτησα από τον Κωστέα-Γείτονα στην Παλλήνη.»

Όσο για τους στόχους της, η Χριστίνα θα πει: «Γενικά, ήθελα οπουδήποτε στο Πολυτεχνείο. Στοχεύω στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Λογικά, θα περάσω εκεί και είμαι πολύ χαρούμενη».

Πηγή: protothema.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Πανελλήνιες 2024: Η εκτίμηση του Πιερρακάκη - «Οι βάσεις διαμορφώνονται από τη ζήτηση στο μηχανογραφικό»
 Την προσωπική του εκτίμηση για τις βάσεις έκανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο αν θα πέσουν οι βάσεις των σχολών για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τι επηρεάζει τις συγκεκριμένες μεταβολές.

Ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως οι βάσεις διαμορφώνονται και από τη ζήτηση, δηλαδή το πώς οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Τόνισε επίσης πως μπορεί οι υποψήφιοι να έγραψαν χαμηλές βαθμολογίες σε κάποια μαθήματα όπως τη Φυσική, αλλά έγραψαν καλύτερα σε κάποια άλλα όπως στη Χημεία ή τη Βιολογία.

Ο ρόλος του μηχανογραφικού

«Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αποδραματοποίηση. Γιατί αν δούμε γενικά τους τίτλους κάθε χρόνο, ανάλογα με το ποια είναι τα μαθήματα εκείνα στα οποία υπήρξε συγκριτικά χαμηλότερη επίδοση, υπάρχουν διάφοροι τίτλοι οι οποίοι είναι πολύ έντονοι. Και πέρσι στα μαθηματικά και στην ιστορία είχαμε την πλειοψηφία κάτω από τη βάση. Κι εγώ θα σας πω φέτος ότι όση ήταν η πτώση στη Φυσική, περίπου τόση ήταν η άνοδος στη Χημεία και στη Βιολογία. Σας το λέω λοιπόν ως παράδειγμα. Κάθε χρόνο σε κάθε πεδίο υπάρχει ένα μάθημα που παίρνει τον τίτλο ότι είναι δύσκολο. Δεν συγκρατούμε όμως πόσα είναι τα μαθήματα που έχουμε τη βελτίωση», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «οι βάσεις διαμορφώνονται επίσης και από τη ζήτηση στα μηχανογραφικό» ενώ υπογράμμισε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν οι προθεσμίες από τα κεντρικά του υπουργείου.

Για το αν υπάρχει περίπτωση να κοπεί κάποιος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αν έχει γράψει πολύ χαμηλά, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Κάτι που πρέπει να είναι πολύ σαφές εδώ και πρέπει να απορροφήσουμε, είναι το ότι εδώ δεν παίζει ρόλο η απόλυτη επίδοση. Παίζει ρόλο η σχετική επίδοση. Είτε είναι πιο δύσκολα τα θέματα σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, είτε είναι πιο εύκολα τα θέματα σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, είναι ίδιος ο αριθμός των εισακτέων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δηλαδή είναι σχετική και άλλωστε γνωρίζουμε και την κατώτατη από πέρσι, γιατί τη χρησιμοποιήσαμε ως την κατώτατη βάση εισόδου στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όταν αυτά θα έρθουν στη χώρα μας. Η κατώτατη ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,3 πέρσι. Συνεπώς, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα σχετικό μέτρο επίδοσης».

Αλλαγές σε μαθήματα

«Από φέτος ήδη κάνουμε τις πρώτες αλλαγές μάθημα μάθημα σε κάθε τάξη, ξεκινώντας από πολύ νωρίς για να κάνουμε το κάθε μάθημα πιο ενδιαφέρον. Θα έχουμε ψηφιακό φροντιστήριο, ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία από τον Σεπτέμβριο. Ήδη η Γλώσσα και Μαθηματικά είναι διαθέσιμα στην αντίστοιχη ψηφιακή πύλη του Υπουργείου Παιδείας. Ο στόχος είναι λοιπόν σε όλα τα αντικείμενα, να γίνει και πιο ενδιαφέρον το μάθημα και το υλικό που να μπορεί να έχει κάθε μαθητής και μαθήτρια στα χέρια του για να μπορέσουν από το σπίτι τους να μελετήσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.»

Ο κ. Πιερρακάκης στη συνέχεια επεσήμανε: «Κρατάμε το αδιάβλητο των Πανελλαδικών εξετάσεων. Θα πρέπει το σύστημα να γίνει ακόμη πιο δίκαιο. Δηλαδή να μπορεί κανείς, χωρίς, για παράδειγμα, την ιδιωτική δαπάνη του φροντιστηρίου, να συμμετάσχει αποτελεσματικά σε αυτό. Γι’ αυτό και κάνουμε μέτρα όπως το ψηφιακό φροντιστήριο που σας ανέφερα πριν και από κει και πέρα θέλουμε επίσης στο σύστημα να δούμε πώς θα μπορούσαμε να μην κρίνονται όλα σε μια χρονική στιγμή της ζωή, των δύο εβδομάδων και των λίγων ημερών. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που λέγεται γενικά Εθνικό Απολυτήριο. Έχουμε ανοίξει διάλογο, θα ανοίξουμε το διάλογο γι’ αυτό το επόμενο διάστημα και με τα άλλα πολιτικά κόμματα». «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αιφνιδιασμού των υποψηφίων» διευκρίνισε.

Σχετικά με την ανακοίνωση για την εισαγωγή του μαθήματος της Οικονομίας στην Α’ Λυκείου, ο υπουργός είπε ότι θα διδάσκεται από οικονομολόγους. «Από τον Σεπτέμβριο του 2025, με τα νέα προγράμματα σπουδών, θα ενταχθεί το μάθημα των Οικονομικών στην πρώτη Λυκείου. (…) Οι διεθνείς οργανισμοί μάς λένε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για τα οικονομικά.»

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Μηχανογραφικό 2024: Τα «κρυμμένα» επαγγέλματα στους τίτλους σπουδών
 Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού επισημαίνουν ότι τα τμήματα σπουδών κρύβουν ιδιαιτερότητες και επαγγελματικές δυνατότητες που δεν είναι εμφανείς, γι’ αυτό και οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό

Η ώρα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού για τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών πλησιάζει, ωστόσο ακόμη και όσοι είναι ήδη κατασταλαγμένοι για το πεδίο που θέλουν να ακολουθήσουν, καλό θα ήταν να μην επαναπαυθούν και να αναζητήσουν εξονυχιστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν οι σχολές του ενδιαφέροντός τους.

Κι αυτό γιατί καθένα από τα συνολικά 453 τμήματα που θα υπάρχουν προς συμπλήρωση στο μηχανογραφικό κρύβουν ιδιαιτερότητες και επαγγελματικές δυνατότητες που από τους τίτλους τους δεν είναι εμφανείς.

Όπως επισημαίνουν στην «Κ» οι σύμβουλοι της Orientum, υπάρχουν τμήματα που βάσει του τίτλου τους δεν πάει τα μυαλό μας στα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν, καθώς αυτός δεν παραπέμπει απευθείας και στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος που προσφέρουν.

Επίσης υπάρχουν τμήματα σχολών με ίδιο ή και παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τμήματα με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα ή ακόμη και τμήματα με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι.

«Τα παραδείγματα που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικά. Ωστόσο δύο είναι οι βασικές παράμετροι για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Το πρώτο είναι οι υποψήφιοι να λάβουν έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις σχολές και το δεύτερο να συνδυάσουν αυτές τις πληροφορίες με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα, τις κλίσεις τους, τα δικά τους θέλω», τονίζει ο κ. Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνιδρυτής της Orientum.

Σχολές με παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά δικαιώματα

Ξεκινώντας από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ένα παράδειγμα για τις σχολές με παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα Παιδαγωγικά.

Ειδικότερα από τα τμήματα Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί κάποιος να γίνει δάσκαλος. Ωστόσο οι απόφοιτοι στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.

Επίσης ενώ από όλα τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας οι απόφοιτοι αποκτούν δικαιώματα φιλολόγου, εντάσσονται δηλαδή στο ΠΕ02, οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποκτούν προς το παρόν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, από το οποίο δεν μπορεί κανείς να γίνει φιλόλογος.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο εντάσσει τους αποφοίτους του στην κατηγορία (ΠΕ71) των Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν εκείνοι επιλέξουν την κατεύθυνση «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες». Ωστόσο το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο, το οποίο έχει παρόμοιο τίτλο με αυτό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αλλάζοντας επιστημονικό πεδίο, στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οι απόφοιτοι ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχου είτε Αισθητικής και Κοσμητολογίας, είτε Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, είτε Ιατρικών Εργαστηρίων, είτε Οδοντικής Τεχνολογίας, είτε Οπτικής και Οπτομετρίας. Αντίθετα από το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη οι απόφοιτοι έχουν μόνο την επιλογή του πτυχιούχου Ιατρικών Εργαστηρίων.

Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του βιολόγου, ενώ από το τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου.

Σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα

Μία άλλη περίπτωση είναι τα διπλά επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχουν πολλά τμήματα Πληροφορικής. Ειδικότερα οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής ΟΠΑ και Πληροφορικής του Παν. Πειραιά και των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής-Επιστήμης Υπολογιστών και το τμήμα Τεχνολογία Υπολογιστών και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής – Πληροφοριακά Συστήματα, εκτός από την ένταξή τους στο ΠΕ 86 Πληροφορικής, εγγράφονται και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως οικονομολόγοι/λογιστές.

Αντίστοιχα οι απόφοιτοι του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, ωστόσο, ανάλογα τον αριθμό των οικονομικών μαθημάτων, μπορούν να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι/λογιστές.

Διαφορετικά δικαιώματα ανάλογα την κατεύθυνση

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όμως που η επαγγελματική ιδιότητα των φοιτητών δεν καθορίζεται από τη στιγμή που εισάγονται στο τμήμα, αλλά αφού επιλέξουν κατεύθυνση.

Παραδείγματος χάριν από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο οι απόφοιτοι για να αποκτήσουν την ιδιότητα του φιλολόγου πρέπει να έχουν επιλέξει κατεύθυνση Ιστορίας ή Αρχαιολογίας. Από την άλλη οι φοιτητές που επιλέγουν την κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας γίνονται κοινωνιολόγοι, καθώς εντάσσονται στον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημών.

Το ίδιο ισχύει και για τους απόφοιτους του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Όσοι έχουν επιλέξει κατεύθυνση Εκπαιδευτικής Δημοτικής Εκπαίδευσης εργάζονται ως δάσκαλοι, ενώ με την κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας εργάζονται ως κοινωνικοί λειτουργοί. 

Επιπλέον από το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο οι φοιτητές έχουν ως επιλογή την κατεύθυνση του νηπιαγωγού ειδικής αγωγής είτε την κατεύθυνση του δασκάλου ειδικής αγωγής.

Από την άλλη το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ προσφέρει την κατεύθυνση είτε του μαθηματικού εφαρμογών είτε του φυσικού εφαρμογών απονέμοντας και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του. 

Ακόμη μία περίπτωση είναι αυτή του τμήματος Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, όπου εκεί οι φοιτητές ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα είτε χημικού μηχανικού είτε μηχανικού περιβάλλοντος.

Τμήματα που δεν φανερώνει ο τίτλος σπουδών

Η έρευνα πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και ενδελεχής, ειδικά όταν αφορά τμήματα τα οποία παρέχουν τίτλους σπουδών που όμως από το όνομα του τμήματος δεν είναι ευκόλως εννοούμενοι. 

Για παράδειγμα οι απόφοιτοι του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντάσσονται στο πεδίο της Πληροφορικής (ΠΕ 86) και μπορούν να ασχοληθούν με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και να διδάξουν το συγκεκριμένο αντικείμενο στην εκπαίδευση.

Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι/λογιστές, ενώ οι απόφοιτοι των τμημάτων Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, όπως και το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι/λογιστές. 

Από το τμήμα Μεσογειακών σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Ρόδο οι απόφοιτοι γίνονται αρχαιολόγοι, αφού επιλέξουν την κατεύθυνση αρχαιολογίας. Οι απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και εντάσσονται στην ειδικότητα του χημικού μηχανικού επί των υλικών. Τέλος οι απόφοιτοι του τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας εντάσσονται στο ΠΕ Πληροφορικής.

Πηγή: kathimerini.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Σχολεία Δευτεροβάθμιας: Για ποιες περιοχές αποφασίστηκε η ίδρυση
 Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Κοινή υπουργική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών, σύμφωνα με την οποία αποφασίζεται η ίδρυση σχολικών μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίζεται η ίδρυση Γυμνασίων, ενός ΓΕΛ και 5 Λυκειακών Τάξεων για το σχολικό έτος 2024-25.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει

Α. Την ίδρυση, από το σχολικό έτος 2024-2025, σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ακολούθως:

sxoleia

Β. Την ίδρυση, από το σχολικό έτος 2024-2025, Λυκειακών Τάξεων Γενικού Λυκείου προσαρτημένων στα Γυμνάσια
της έδρας τους ως ακολούθως:

sxoleia

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ 

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
ΕΠΑΛ: Ποια είναι τα 9 ΕΠΑΛ που ιδρύονται και το 1 που καταργείται - Δείτε το ΦΕΚ
 Ποια ΕΠΑΛ ιδρύονται και ποια καταργούνται

Η ίδρυση 9 ΕΠΑΛ και η κατάργηση ενός, αποφασίστηκε σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών.

Ειδικότερα:

1. 1ο ΕΠΑ.Λ. Θάσου, με έδρα την Καλλιράχη Θάσου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τους παρακάτω τομείς:

  • Διοίκησης και Οικονομίας με την ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων)
  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.

2. Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Θέρμης, με έδρα το 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης -Ν. Μηχανιώνας (ΙΕΚ ΘΕΡΜΗΣ), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με τους παρακάτω τομείς:

  • Διοίκησης και Οικονομίας
  • Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.

3. ΕΠΑ.Λ. Ζαγοράς, με έδρα τη Ζαγορά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με τους παρακάτω τομείς:

  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος - Διοίκησης και Οικονομίας
  • Μηχανολογίας
  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.

4. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πύργου, με έδρα τον Πύργο, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με τους παρακάτω τομείς:

  • Μηχανολογίας
  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.

5. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αλοννήσου, με έδρα την Αλόννησο, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με τους παρακάτω τομείς:

  • Μηχανολογίας
  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.

6. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ανωγείων, με έδρα τα Ανώγεια, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, της
Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, με τους παρακάτω τομείς:

  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
  • Διοίκησης και Οικονομίας.

7. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κω, με έδρα την Κω, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, με τους παρακάτω τομείς:

  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Μηχανολογίας.

8. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πάρου, με έδρα την Παροικιά Πάρου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, με τους παρακάτω τομείς:

  • Διοίκησης και Οικονομίας
  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Μηχανολογίας
  • Πληροφορικής
  • Υγείας- Πρόνοιας- Ευεξίας.

9. Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, με τους παρακάτω τομείς:

  • Διοίκησης και Οικονομίας
  • Μηχανολογίας
  • Υγείας- Πρόνοιας- Ευεξίας.

Επίσης καταργείται  από το σχολικό έτος 2024-2025 το  Παράρτημα του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Χρυσούπολης (Παράρτημα Θάσου)   με έδρα την Θάσο .

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Εκπαιδευτικό Σύστημα   Επικαιρότητα
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Πόσοι θα διοριστούν φέτος στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 Πόσους διορισμούς ζήτησε το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2024/25

4.045, όσες δηλαδή είναι οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών ή 4.610, όσους ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) θα είναι τελικά οι μόνιμοι διορισμοί για το 2024-25, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα  ο Αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) Θοδωρής Κατσωνόπουλος.

Ο Αιρετός επισημαίνει ότι όπως και νάχει και ότι και να δοθεί για διορισμούς, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα χιλιάδες κενά και τις πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Τέλος αναφορικά με την Υπουργική Απόφαση με τα ονόματα των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποσπώνται για το 2024-25, σύμφωνα τον Θοδωρή Κατσωνόπουλο, θα δημοσιευθεί σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.

Ενημέρωση του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου

1. Σε ότι αφορά τους επικείμενους διορισμούς και με κάθε επιφύλαξη, αυτό που έμαθα είναι ότι το Υπουργείο ζήτησε να εγκριθούν 4.610 διορισμοί. Ο αριθμός που θα εγκριθεί τελικά θα είναι οι 4.045 αποχωρήσεις (το κάτω όριο) ή ότι ζήτησε το ΥΠΑΙΘΑ, δηλ 4.610; Ότι και να δοθεί πάντως για διορισμούς, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα χιλιάδες κενά και τις πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

2. Την Παρασκευή τελικά η υπουργική υπογραφή και ανακοίνωση των αποσπάσεων. Θα ενημερώσω άμεσα για ότι νεότερο προκύψει ή μάθω. 

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Βάσεις Εισαγωγής 1ου και 2ου Επιστημονικού Πεδίου μέσω στατιστικής ανάλυσης των βαθμολογιών
Η στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών των Πανελλαδικών του 2024 σε σύγκριση με το 2023

Το στατιστικό προφίλ των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024 (1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο)

Επειδή ο χαρακτήρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι διαγωνιστικός και η βαθμολογική επίδοση της κάθε υποψήφιας και του κάθε υποψήφιου πρέπει να κρίνεται σε σύγκριση με τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του, παραθέτουμε μια πρώτη στατιστική επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων σε σχέση με αυτές των περσινών, ανά ομάδα προσανατολισμού, στις βαθμολογικές κλίμακες 0-10, 10-13, 13-15. 15-18, 18-20.

Οι παρακάτω πίνακες μας δίνουν μια καλή αίσθηση του πως έγραψαν οι υποψήφιες και υποψήφιοι και τους βοηθούν στην αξιολόγηση της επίδοσής τους.

Η ημέρα είναι πάντα φορτισμένη συναισθηματικά, τόσο για όσες και όσους αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους, όσο και γι’ αυτές και αυτούς που δεν είναι. Συγχαίρουμε θερμά την πρώτη κατηγορία υποψήφιων, αλλά και τη δεύτερη για την προσπάθειά τους. Συνιστούμε δε, στη δεύτερη κατηγορία, μια ψύχραιμη αποτίμηση της προσπάθειάς τους, σε έναν δεύτερο χρόνο και αφού παρέλθει η φόρτιση της σημερινής ημέρας. Υπάρχουν πάντοτε επιλογές και δυνατότητες για όλους.

«Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις» (Ουίνστον Τσώρτσιλ).

Ας δούμε αναλυτικότερα την στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών των Πανελλαδικών του 2024:

 

grafhma

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

grafima

Μικρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Μικρή μείωση στην κλίμακα 15-20 (περίπου 2%), μικρή μείωση γραπτών κάτω από τη βάση και σχεδόν ισόποσες αυξήσεις στις περιοχές 10-13 και 13-15.

Αρχαία Ελληνικά

grafima

Ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις από πέρσι. Μείωση άριστων επιδόσεων (-2,69%), μείωση στην κλίμακα 15-18 (-1,12%), ελάχιστη μείωση επιδόσεων κάτω από τη βάση (-0,64%) και μετατόπιση όλων των παραπάνω στη μεσαία κλίμακα 10-15.

Πηγή : alfavita.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα
Διαφορετικές κατευθύνσεις στην κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής

Υψηλά ποσοστά κάτω από τη βάση καταγράφηκαν σε 9 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους αριστούχους να είναι «δυσεύρετοι» σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Αρχαία, όπως διαπιστώνεται από τις βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ  στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024.

Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για μία από τις 68.851 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος, 2024-25. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση ανά μάθημα

Νεοελληνική Γλώσσα – 12,85% 
Αρχαία Ελληνικά – 40,90% 
Ιστορία – 59,87% 
Λατινικά – 34,32% 
Φυσική – 58,95% 
Χημεία – 32,64% 
Μαθηματικά – 58,37% 
Βιολογία – 32,25% 
Πληροφορική – 41,27% 
Οικονομία – 40,90%

1ο Επιστημονικό Πεδίο "Ανθρωπιστικών Σπουδών: Πτώση με μέτρο παντού και στα υψηλόβαθμα Τμήματα

Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35 χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73

Περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι έγραψαν κάτω από τη βάση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αντίστοιχα λιγότεροι έγραψαν άριστα (18-20) 

Συγκεκριμένα οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν άριστα στα Αρχαία σε ποσοστό 2,18% ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο (4,87%)

Επίσης στην Ιστορία φέτος έγραψε άριστα το 10, 85% ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13, 02%

Το γεγονός ότι τα δυο αυτά μαθήματα είναι αυξημένης βαρύτητας έχει ιδιαίτερη σημασία στην διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής των υψηλόβαθμων τμημάτων του Πεδίου

Στα Λατινικά και στη Γλώσσα οι φετινοί υποψήφιοι τα πήγαν λίγο καλύτερα από πέρσι στα ποσοστά της βαθμολογικής κλίμακας 18-20 "άριστα"

grafima

Τα παραπάνω βαθμολογικά στοιχεία φανερώνουν ξεκάθαρα πτώση των υψηλόβαθμων σχολών του Πεδίου. Είναι σίγουρο ότι τόσο οι Νομικές Σχολές όσο και οι Σχολές Ψυχολογίας θα έχουν χαμηλότερες βάσεις από τις περσινές. Η πτώση δεν θα είναι συνταρακτική καθώς θα "φρενάρεται και από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι είναι κατά 1.300 περισσότεροι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο "Θετικές Επιστήμες": Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις - Λυγίζουν όλες οι Υψηλόβαθμες σχολές

Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10,  χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών τα αδιάβατα θέματα στη Φυσική αλλά και τα Μαθηματικά πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τα άριστα γραπτά (18-20) που καθορίζουν εν ολίγοις και την κατεύθυνση των βάσεων των υηλόβαθμων τμημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα που συγκρίνονται οι βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών και περσινών υποψηφίων, στην κλίμακα του 18-20 (άριστα), έχουμε μεγάλη μείωση στη Φυσική (1061 υποψήφιοι φέτος και ποσοστό 7,84% έναντι 2152 πέρσι και ποσοστό 16,30) και επίσης μεγάλη μείωση στα Μαθηματικά (1549 φέτος και ποσοστό 11,41% έναντι 2351 πέρσι και ποσοστό 17,76%)

Χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα φέτος στην κλίμακα του άριστα και στη Γλώσσα ενώ διασώθηκε μόνο η Χημεία όπου οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρσι

Έτσι με τα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με χειρότερες επιδόσεις στην κλίμακα του άριστα είναι φανερό ότι θα έχουμε ελεύθερη πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου.

grafima

Θυμίζουμε, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ότι πέρσι (2023) τα άριστα γραπτά στο μάθημα της Φυσικής ήταν 16,23% και πρόπερσι (2022) 13,44% πέρυσι). Το 2021 ήταν 16,98, το 2020 ήταν 88%, το 2019 ήταν 16,23% και το 2018 ήταν 13,44%

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου  (Πολυτεχνικές Σχολές πχ) θα γίνουν ξαφνικά "χαμηλόβαθμες"  αλλά είναι σίγουρο ότι θα σημειώσουν  σημαντική πτώση οι βάσεις τους σε σύγκριση με πέρσι

Να θυμίσουμε ότι πέρσι κατεγράφη άνοδος στο  2ο  Επιστημονικό πεδίο, με τις δημοφιλείς σχολές (πχ σχολές ΕΜΠ ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών

2ο Πεδίο (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ 18-20)

                                   2024                                                2023

Γλώσσα                 1,56% (211)                                    2,0% (264)

Μαθηματικα           11,41% (1549)                               17,76% (2351)

Φυσική                  7,84% (1061)                                  16,30% (2152)

Χημεία                   16,62% (2252)                               13,73% (1813)

3ο Επιστημονικό Πεδίο "Επιστήμες Υγείας": Μικρό "τσίμπημα" προς τα πάνω!

Η μέση επίδοση στις Επιστήμες Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος.

g6

Οι μισοί φετινοί υποψήφιοι, σε σύγκριση με τους περσινούς, έγραψαν άριστα (18-20) στο μάθημα της Φυσικής. 897 και ποσοστό 6,64% φέτος έναντι 1798 και ποσοστό 12,97% πέρσι.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίζονται με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία - αρίστευσε 3.028 υποψήφιοι φέτος έναντι 2.138 πέρσι - και στη Χημεία (2691 φέτος έναντι 2134 πέρσι)

Έτσι όχι μόνο δεν μπορεί κανείς να περιμένει πτώση των βάσεων εισαγωγής αλλά αντίθετα κάποιες υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές ίσως γίνουν και πιο απαιτητικές από πέρσι (που θυμίζουμε ότι είχαμε άνοδο των βάσεων)

3ο Πεδίο

Βαθμολογία 18-20             2024                                               2023

Γλώσσα                        3,21% (436)                                  3,49% (486)

Βιολογία                       22,34% (3028)                             15,34% (2138)

Φυσική                          6,64% (897)                                 12,97% (1798)

Χημεία                          19,89% (2691)                              15,37% (2134)

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) Σταθερότητα με μικρές αυξομειώσεις

Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρσι

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν φέτος στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 "άριστα" στα μαθήματα Πληροφορική (5.893 φέτος και ποσοστό 21,71% έναντι 5491 πέρσι και ποσοστό 20,72%) και στην Οικονομία (5410 φέτος και ποσοστό 20,19% έναντι 4318 πέρσι και ποσοστό 16,33%)

6

Ωστόσο στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά έχουμε στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 "άριστα"  τους μισούς υποψήφιους σε σχέση με πέρσι (315 φέτος και ποσοστό 1,16% έναντι 673 πέρσι και ποσοστό 2,53%)

Είναι φανερό ότι με βάση αυτά τα βαθμολογικά αποτελέσματα στην κλίμακα των υψηλών βαθμολογιών στο Πεδίο δεν μπορούμε να περιμένουμε παρά μικρές αλλά ορατές αυξομειώσεις τουλάχιστον στα υψηλόβαθμα τμήματα. 

Μια γενική θεώρηση του Πεδίου όσον αφορά στην κίνηση των βάσεων θα έχουμε τις επόμενες ώρες

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Βαθμολογίες 18-20    2024                                               2023

Γλωσσα                   0,39% (107 υποψήφιοι)                  0,38% (103)    

Μαθηματικα            1,16% (315)                                   2,53%  (673)

Πληροφορική         21,71% (5893)                                 20,72% (5491)

Οικονομια               20,19% (5410)                                16,33% (4318)

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024
Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Ενημέρωση σχετικά με συμπληρωματική προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων.
 Σχετ.: Η με αριθμ. πρωτ. Φ.337/15/294195/Σ.5102/19/25-6-2024 εγκύκλιος ΓΕΕΘΑ (ΑΔΑ: 68ΗΧ6-4ΞΟ).

 

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr η συμπληρωματική προκήρυξη του αντίστοιχου διαγωνισμού για την επιλογή σπουδαστών/τριών ΑΣΕΙ, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2024-2025, όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων.       

Η συμπληρωματική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ΕΔΩ 

Πηγή: Minedu.gov.gr


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Σελίδα 3 από 13259 (132586 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
13257
13258
13259
Επόμενο
Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)




Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Αιμοδοσία αποκλειστικά για παιδιά από την Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4437 ημέρες
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Ανακλήθηκε η Απόφαση για κατάταξη στη Νομική Αθηνών με βαθμό πτυχίου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4437 ημέρες
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4437 ημέρες
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Το άγχος των εξετάσεων στους μαθητές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4437 ημέρες
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Ημέρα καριέρας στο Γκάζι τον Μάϊο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4437 ημέρες
Σελίδα 6273 από 6277 (37661 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
6271
6272
6273
6274
6275
6276
6277
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης