Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Πιερρακάκη: Σχέδιο Νόμου για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Λισαβόνας - Τι προβλέπει - Το πραγματικό διακύβευμα
Αθέατες πλευρές της Σύμβασης της Λισαβόνας: Το πραγματικό διακύβευμα

Κατατέθηκε προς ψήφιση, στη Βουλή  από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη  το Σχέδιο Νόμου για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Λισαβόνας.

Από το Δεκέμβριο του 2023 ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ανακοινώσει στη Βουλή πως θα υπογράψει την Σύμβαση της Λισαβόνας.

Τι είναι η Σύμβαση της Λισαβόνας (Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας)

Η Σύμβαση της Λισαβόνας (ο πλήρης τίτλος της είναι «Σύμβαση για την αναγνώριση των προσόντων σχετικών με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιοχή») είναι μία διεθνής σύμβαση που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την UNESCO.

Αναφέρεται στην ανώτατη εκπαίδευση σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο. Υιοθετήθηκε από εθνικούς εκπροσώπους στη Λισαβόνα τον Απρίλιο του 1997 και τέθηκε σε ισχύ το 1999.

Τι προβλέπει η Σύμβαση της Λισαβόνας

Η εν λόγω Σύμβαση, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη δυνατότητα διασύνδεσης ΑΕΙ διαφορετικών χωρών, την αναγνώριση σπουδών μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών και την απόδοση πτυχίων σε φοιτητές που ξεκινούν τη φοίτησή τους σε ένα πανεπιστήμιο και την ολοκληρώνουν σε άλλο διαφορετικής χώρας.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά; Οτι, για παράδειγμα, ένας αλλοδαπός φοιτητής που φοιτά για δύο χρόνια σε πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ ή του Βερολίνου, θα έχει τη δυνατότητα αυτά τα έτη σπουδών να αναγνωριστούν από ένα ελληνικό ΑΕΙ (σ.σ. ή άλλης χώρας που έχει επικυρώσει τη Σύμβαση) και συνεπώς θα μπορεί να γίνει δεκτός σε αυτό για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να λάβει το πτυχίο του από αυτό.

Την ίδια δυνατότητα θα έχουν και οι Έλληνες φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές που ξεκίνησαν σε κάποιο εγχώριο ΑΕΙ σε άλλο ευρωπαϊκό, εφόσον βέβαια η μητρική χώρα του έχει επικυρώσει τη Σύμβαση.

Η δυνατότητα αυτή, βέβαια, ίσχυε και στο παρελθόν για τους Έλληνες φοιτητές που ήθελαν να αναγνωρίσουν μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό, απλά δεν ήταν ευρέως γνωστή ούτε διαδεδομένη.

Στόχος των παραπάνω, είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους με εκείνα άλλων χωρών της Ευρώπης (Ευρωπαϊκής Ενωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης).

Τι θα ισχύσει

Τι αλλάζει πρακτικά για τα ΑΕΙ της χώρας μας; Καταρχήν, όσον αφορά στα αγγλόφωνα τμήματα σπουδών (ήδη λειτουργούν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα ιδρύματα), θα μπορούν να δεχτούν «μετεγγραφές» αλλοδαπών φοιτητών ΑΕΙ άλλων χωρών που το επιθυμούν, στο μέτρο βέβαια που θα πληρούνται ακαδημαϊκές ή άλλες προϋποθέσεις που θα έχουν εκ των προτέρων θέσει τα πανεπιστήμια «υποδοχής».

Ετσι, όπως προαναφέρθηκε, αναγνώριση περιόδων σπουδών σημαίνει να αναγνωρίζονται, π.χ. τα δύο πρώτα έτη σπουδών που έχει κάνει κάποιος σε άλλη χώρα-μέλος. Συνεπώς, πρέπει να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση για αναγνώριση ή αξιολόγηση (assessment) «περιόδων σπουδών» στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

Σε συνέχεια των παραπάνω, εξετάζεται και η πιθανή θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων εισόδου φοιτητών και στα ελληνόφωνα τμήματα ΑΕΙ. Ωστόσο, το πνεύμα της Σύμβασης της Λισαβόνας προτεραιοποιεί τα αγγλόφωνα τμήματα.

Βασικές πρόνοιες της Σύμβασης της Λισαβόνας

♦ Οι κάτοχοι ακαδημαϊκών προσόντων που αποκτήθηκαν σε μία χώρα-μέλος θα έχουν επαρκή πρόσβαση για την αξιολόγηση αυτών των προσόντων σε κάθε άλλη χώρα-μέλος.

♦ Για τον σκοπό αυτό, δεν θα υπάρχει καμία διάκριση των ενδιαφερομένων με βάση το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, την αναπηρία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, την εθνική, εθνοτική ή κοινωνική προέλευση.
Η ευθύνη της απόδειξης ότι ένας ενδιαφερόμενος δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις βαρύνει το μέρος που δέχεται την αίτηση προς αξιολόγηση.

♦ Κάθε χώρα θα αναγνωρίζει προσόντα, είτε πρόκειται για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε για περιόδους σπουδών, είτε για συνέχιση σπουδών προς απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, ως αντίστοιχα των προσόντων στο δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δικά της προσόντα και στα προσόντα όσων αιτούνται αναγνώρισης.

♦  Η αναγνώριση προσόντων ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε μία χώρα-μέλος θα έχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συνέπειες: α) Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές, συμπεριλαμβανομένων των διδακτορικών, με τις ίδιες απαιτήσεις που ισχύουν για υποψήφιους της χώρας-μέλους στην οποία ζητείται η αναγνώριση, β) χρήση ακαδημαϊκών τίτλων που υπόκεινται σε νόμους και κανόνες της χώρας-μέλους στην οποία ζητείται η αναγνώριση. Εξάλλου, η αναγνώριση αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας του συνόλου των χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση.

♦ Ολες οι χώρες θα παρέχουν πληροφόρηση για τα ιδρύματα και τα προγράμματα, τα οποία θεωρούν ότι περιλαμβάνονται στο δικό τους σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.

♦ Ολες οι χώρες θα αναπτύξουν ένα εθνικό κέντρο ενημέρωσης, βασική αποστολή του οποίου είναι να προσφέρει συμβουλές για την ακαδημαϊκή αναγνώριση προσόντων από ιδρύματα της αλλοδαπής σε φοιτητές, απόφοιτους, εργοδότες, ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και άτομα.

Η άρση των εμποδίων

Η Ελλάδα αν και κάλυπτε από την αρχή αρκετές από τις παραπάνω πρόνοιες, δεν μπορούσε να επικυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας λόγω περιορισμών που είχε υιοθετήσει στο θεσμικό πλαίσιο ακαδημαϊκής αναγνώρισης με τον Ν. 3328/2005 και οι οποίες βρίσκονταν σε αντίθεση με βασικές αρχές της Σύμβασης. Με τον Ν. 4957/2022, που ψηφίστηκε προσφάτως και, μεταξύ άλλων, επέφερε εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΔΟΑΤΑΠ, ήδη άρθηκαν πολλά εμπόδια.

Κύρια αλλαγή αποτελεί η υιοθέτηση της έννοιας των «ουσιωδών διαφορών», όπως αυτή ορίζεται στη Σύμβαση της Λισαβόνας, αλλά και επιμέρους λεπτομερειών, όπως η απαίτηση που υπήρχε να έχει σπουδάσει κάποιος για τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια στο ίδρυμα απονομής του καταληκτικού τίτλου.

Δηλαδή, αν κάποιος είχε σπουδάσει τα τρία πρώτα χρόνια στο MIT και το τέταρτο στο Harvard, η Ελλάδα δεν αναγνώριζε το πτυχίο του.

Αθέατες πλευρές της Σύμβασης της Λισαβόνας: Το πραγματικό διακύβευμα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης φέρνει λοιπόν προς κύρωση στη Βουλή την «ξεχασμένη» εδώ και δεκαετίες Σύμβαση της Λισαβόνας, η οποία θα γίνει το «όχημα» για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, αφού προβλέπει διατάξεις για την αναγνώριση των πτυχίων τις οποίες η χώρα μας απέφευγε τόσα χρόνια να κυρώσει, ακριβώς επειδή ο ορισµός που δίνει η Σύµβαση για τα ιδρύµατα ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται σε αντιδιαστολή µε την εθνική της νοµοθεσία.

Η σύμβαση αυτή είναι το ένα από τα δύο «όπλα» στη φαρέτρα της κυβέρνησης στις δίκες που αναμένονται για την παράκαμψη του άρθρου 16. Το δεύτερο, είναι η περίφημη «διαδικασία -ή συμφωνία, ή διακήρυξη- της Μπολόνια», για τη δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) την οποία η Ελλάδα ακολουθεί -με σκαμπανεβάσματα-  εδώ και δεκαετίες, και είναι αυτή που (ουσιαστικά) επέβαλε, πολλά χρόνια και πολλές αντιδικίες μετά, την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων που δίνουν τα κολέγια.

Η Διακήρυξη της Μπολόνια, η οποία ψηφίστηκε το 1999 -μόλις δυό χρόνια μετά από τη σύμβαση της Λισαβόνας- και εύστοχα χαρακτηρίστηκε ως «το Μάαστριχτ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αποτέλεσε αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης της Μπολόνια, ήρθε σε συνέχεια της Διακήρυξης της Σορβόνης (1998) για την εναρμόνιση της δομής του ευρωπαϊκού συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία «τόνισε ιδιαίτερα τον κεντρικό ρόλο των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της μορφωτικής διάστασης της Eυρώπης. Kαι έδωσε έμφαση στη δημιουργία του Eυρωπαϊκού Xώρου Aνώτατης Eκπαίδευσης, που θα αποτελέσει το κλειδί για την προώθηση της κινητικότητας και της απασχολησιμότητας των Eυρωπαίων πολιτών, αλλά και για τη συνολική ανάπτυξη της Eυρωπαϊκής Hπείρου». Στόχος της Διακήρυξης της Μπολόνια ήταν η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με βάση λοιπόν τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και οδηγίες που ακολούθησαν τη Μπολόνια, έστειλε την προειδοποιητική επιστολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, που αποτέλεσε την βάση στην οποία κινήθηκε η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προχώρησε το 2019 και 2020 στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, τα οποία με το νόμο 4635/19 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, θεωρούνται τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση

Γιατί επιλέγουν να φέρουν ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω ...Λισαβόνας

Σύμφωνα με εργασία που εκπόνησε η κ.Φωτεινή Λιόση στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2018 (σ.σ. όσα ακολουθούν είναι αποσπασματα από αυτή την εργασία) , η Σύµβαση για την Αναγνώριση των Τίτλων Σπουδών που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρώπη (Convention on the Recognition of Qualifications concerning Higher Education in the European Region), γνωστή ως Σύµβαση της Λισαβόνας (Lisbon Recognition Convention), είναι µια διεθνής σύµβαση που υλοποιήθηκε από το Συµβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe) σε συνεργασία µε την UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Η Σύµβαση υπεγράφη στις 11 Απριλίου του 1997 στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, και τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, την 1η Φεβρουαρίου 1999.

Έχει κυρωθεί από όλες σχεδόν τις χώρες που είναι µέλη του Συµβουλίου της Ευρώπης αλλά όχι από την Ελλάδα, καθώς κι από χώρες που δεν είναι µέλη του Συµβουλίου, αλλά είναι µέλη της UNESCO,όπως η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Τατζικιστάν και η Κιργιζία. Η Σύµβαση της Λισαβόνας αποτελεί τη βάση και καθορίζει τα πρότυπα για τις διαδικασίες αναγνώρισης στον Ευρωπαϊκό χώρο (The European Recognition Manual forHigherEducation Institutions, 2016:15) διατηρώντας, παράλληλα, διεθνή εµβέλεια καθώς έχει υπογραφεί κι από κράτη που βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Αποτελεί, «ένα νοµικώς δεσµευτικό κείµενο για τις εθνικές αρχές ή τα ιδρύµατα που λαµβάνουν τις αποφάσεις για την αναγνώριση των τίτλων και των περιόδων σπουδών»

Τι θα ισχύσει

Τι αλλάζει πρακτικά για τα ΑΕΙ της χώρας μας; Καταρχήν, όσον αφορά στα αγγλόφωνα τμήματα σπουδών (ήδη λειτουργούν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα ιδρύματα), θα μπορούν να δεχτούν «μετεγγραφές» αλλοδαπών φοιτητών ΑΕΙ άλλων χωρών που το επιθυμούν, στο μέτρο βέβαια που θα πληρούνται ακαδημαϊκές ή άλλες προϋποθέσεις που θα έχουν εκ των προτέρων θέσει τα πανεπιστήμια «υποδοχής». Ετσι, όπως προαναφέρθηκε, αναγνώριση περιόδων σπουδών σημαίνει να αναγνωρίζονται, π.χ. τα δύο πρώτα έτη σπουδών που έχει κάνει κάποιος σε άλλη χώρα-μέλος. Συνεπώς, πρέπει να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση για αναγνώριση ή αξιολόγηση (assessment) «περιόδων σπουδών» στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα. Σε συνέχεια των παραπάνω, εξετάζεται και η πιθανή θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων εισόδου φοιτητών και στα ελληνόφωνα τμήματα ΑΕΙ. Ωστόσο, το πνεύμα της Σύμβασης της Λισσαβόνας προτεραιοποιεί τα αγγλόφωνα τμήματα.

Οι 14 ορισμοί για την αναγνώριση πτυχίων 

Η Σύµβαση αποτελείται από 11 µέρη (Sections). Στο πρώτο µέρος (Section IDefinitions) παρουσιάζονται οι ορισµοί που δίνει η Σύµβαση σε δεκατέσσερις όρους, όπως φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. Οι ορισµοί αυτοί αποτελούν την εννοιολογική βάση στην όποια στηρίζεται η ακαδηµαϊκή αναγνώριση.

λισσαβονα1

λισσαβόνα2

Το πραγματικό διακύβευμα

Tελικός στόχος -της Ε.Ε και όχι μόνο της τωρινής ελληνικής κυβέρνησης- είναι ο σταδιακός μετασχηματισμός των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Τα υπόλοιπα είναι το όμορφο περιτύλιγμα αυτής της κεντρικής στόχευσης. Τα Πανεπιστήμια σύντομα θα καλούνται ευθέως να «βγάλουν το ψωμί τους» μόνα τους. Το υπουργείο Παιδείας εξαναγκάζει τα τριτοβάθμια ιδρύματα να υιοθετήσουν τη συμπεριφορά ιδιωτικής επιχείρησης για να βρουν νέους πόρους, κρατώντας από τη μια τον δίσκο του εράνου και από την άλλη το λιβανιστήρι. Mε το σκιάχτρο της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ωθούνται τα δημόσια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μειώσουν τα χρόνια σπουδών και να στραφούν στην αγορά σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων (δίδακτρα, σύνδεση με επιχειρήσεις, μετατροπή σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών). Οσες διαψεύσεις κι αν κάνει το υπουργείο, μελλοντικά, αν ευοδωθούν οι παραπάνω σχεδιασμοί, το ελληνικό Πανεπιστήμιο θα επιβάλει δίδακτρα. 

Πηγή : alfavita.gr 

 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Επικαιρότητα
Αναπληρωτές: Σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των ανωτέρω λαθών και ασαφειών στην με αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξη ΑΣΕΠ και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες με διόρθωση των λαθών.

Τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, αναμένεται η έκδοση των οριστικών Πινάκων του ΑΣΕΠ που αφορούν στους υποψήφιους εκπαιδευτικούς  της υπ’ αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξης (ΦΕΚ 4/20.2.2023/τ. ΑΣΕΠ).

Από τους οριστικούς αυτούς Πίνακες κατάταξης θα γίνουν τόσο οι μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και οι προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών.

Στο πλαίσιο αυτό 15 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτας Πούλου, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας επαναφέροντας έτσι το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει για ακόμα μια χρονιά μετά από καταγγελίες εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων ΑΣΕΠ ανακάλυψαν ότι, εξαιτίας ασαφειών διατύπωσης και λαθών του πληροφοριακού συστήματος, δεν τους είχαν προσμετρηθεί όλα τα μόριά τους, όπως δικαιούνταν.

Στην ερώτηση των βουλευτών σημειώνεται ότι «αυτή η απαράδεκτη επαναλαμβανόμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει μια μεγάλη κατηγορία εκπαιδευτικών που βρίσκεται κάθε χρόνο σε μια άτυπη αλλά επιβλαβή «εργασιακή ομηρία».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη της συνολικής υποβάθμισης του ΑΣΕΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ που θίγει το κύρος και την αξιοπιστία του ως ανεξάρτητου και αδιάβλητου θεσμού.

Οι βουλευτές καλούν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη και να πάρουν άμεσα μέτρα για να διορθωθούν τα λάθη στους πίνακες των διοριστέων εκπαιδευτικών.

Η ερώτηση για τα λάθη στους πίνακες ΑΣΕΠ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Σοβαρά σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών

Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί που επί σειρά ετών έχουν τύχει διοριστέοι σε θέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαιδεύσεως, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων της υπ’ αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξης (ΦΕΚ 4/20.2.2023/τ. ΑΣΕΠ), μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα, διαπιστώνοντας ότι εξαιτίας πολλαπλών ασαφειών διατυπώσεως και λαθών του πληροφοριακού συστήματος δεν τους είχαν προσμετρηθεί όλα τα μόριά τους, όπως θα έπρεπε.

Το συχνότερο και προβληματικότερο παράδειγμα είναι η καταγεγραμμένη και αναμφισβήτητη προϋπηρεσία τους, η οποία, ωστόσο, σε πάμπολλες περιπτώσεις, δεν μοριοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερη θέση στους πίνακες, από αυτή που θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά με βάση τα προσόντα τους, κατά παραβίαση της προβλεπόμενης υποχρέωσης διασταύρωσης των υποβληθέντων δικαιολογητικών, καθώς και των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, της χρηστής διοικήσεως και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας ως αναπληρωτές, εξαιτίας των παραπάνω λαθών και ασαφειών, να μην προσληφθούν, με βαρύτατες συνέπειες για τη σταδιοδρομία τους, την εργασιακή τους ασφάλεια και την επιβίωσή τους.

Απέναντι στις διαμαρτυρίες και τις επανειλημμένες οχλήσεις των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δηλώνει αναρμόδιο και τους κάλεσε να καταθέσουν ενστάσεις, για να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους ή άλλα κριτήρια που δεν μοριοδοτήθηκαν.

Ωστόσο, ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων είναι κατά κανόνα πολύ μεγάλος, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές εκπαιδευτικών που λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις επί των ενστάσεών τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη διέξοδο από την κατάθεση δικαστικών προσφυγών, σε μια μακρόχρονη και δαπανηρή διαδικασία, ώστε να δικαιωθούν.

Ανάλογα παραδείγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλάκις στο παρελθόν, ενώ σχετικά έχει τοποθετηθεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της από 12/06/24. Στην εν λόγω ανακοίνωση, η ΔΟΕ:

• Ζητά, από μεν τη διοίκηση του ΑΣΕΠ, τη θετική στάση στην εξέταση των ενστάσεων των συναδέλφων, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες, από δε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. -η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είχε δεσμευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση- την παρέμβασή της για την αποκατάσταση των λαθών.

• Χαρακτηρίζει ως εξοργιστικό, «στη σημερινή ψηφιακή εποχή, να διακυβεύεται η επαγγελματική κατάσταση εκπαιδευτικών εξ αιτίας λαθών, για τα οποία, επί της ουσίας, δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι και να καταδικάζονται έτσι σε παρατεταμένη ανεργία, γιατί το Υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ αντιμετωπίζουν με ασυγχώρητη αδιαφορία το γεγονός ότι πίσω από τους πίνακες και τα λάθη υπάρχουν εκπαιδευτικοί που επί χρόνια προσφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση, αστήρικτοι, σε όλη την Ελλάδα καθώς και οι, με πολύ κόπο υπάρχουσες, οικογένειές τους».

• Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το ΑΣΕΠ να προχωρήσουν στην άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου, με ενιαίο τρόπο, να λυθούν τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση πινάκων με διόρθωση των λαθών, κάτι που έχει γίνει, άλλωστε, και στο παρελθόν.

Επειδή, δεν είναι η πρώτη χρονιά που τα συγκεκριμένα λάθη και οι παραλείψεις σημειώνονται, με αποτέλεσμα να έχει πλέον διαμορφωθεί μια μεγάλη κατηγορία εκπαιδευτικών που βρίσκεται κάθε χρόνο σε μια άτυπη εργασιακή «ομηρία».

Επειδή, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας έχουν πολιτική ευθύνη να λάβουν μέτρα για να επιλυθούν άμεσα τα λάθη αυτά στους πίνακες και να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον, αντί να ρίχνουν την ευθύνη στο ΑΣΕΠ.

Επειδή, το Υπουργείο Εσωτερικών φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τη γενικότερη απαξίωση και υποβάθμιση του ΑΣΕΠ και οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για τη θεσμική του αναβάθμιση ως ανεξάρτητου και αδιάβλητου θεσμού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των ανωτέρω λαθών και ασαφειών στην με αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξη ΑΣΕΠ και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες με διόρθωση των λαθών, αλλά και για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Δημόσιοι υπάλληλοι - Εκπαιδευτικοί: Σχέδιο αλλαγών στις συντάξεις φέρνει ανατροπή-«βόμβα» στα πλασματικά έτη
 Τι καταργείται, πόσο επηρεάζονται δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες πίνακες και παραδείγματα

Το σχέδιο των αλλαγών στις συντάξεις  έφερε κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Το νέο καθεστώς αφορά 4,5 εκατ. ασφαλισμένους και σε σχέση με το ισχύον σύστημα πλασματικών ετών θα είναι πιο απλό, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισμένους και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να «ψάχνουν» για τα πιστοποιητικά σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε διάφορες επαγγελματικές σχολές, για τα απολυτήρια του στρατού, για τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων, για τα κενά διαστήματα ασφάλισης, τους χρόνους ασθένειας, ανεργίας κ.λπ.

Οι 12 κατηγορίες πλασματικών χρόνων που προβλέπονται από τις διατάξεις των νόμων 2084/1992 και 3996/2011 καταργούνται και στη θέση τους οι ασφαλισμένοι (είτε έχουν είτε δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς με τις διατάξεις αυτές) θα μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση 5 ετών για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το σημερινό καθεστώς είναι ότι οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως 7 έτη εφόσον έχουν πλασματικούς χρόνους από τη λίστα των 12 κατηγοριών που ορίζει η νομοθεσία. Αν δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία, δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου.

Με το νέο σύστημα, που μελετά το υπουργείο Εργασίας, τα 7 πλασματικά έτη περιορίζονται μεν σε 5 έτη, αλλά θα μπορούν να τα εξαγοράσουν και οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους πλασματικούς χρόνους που ισχύουν σήμερα.

Η 5ετία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους σύνταξης, δηλαδή με 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο έτος.

Δεν θα επιτρέπεται -όπως συμβαίνει σήμερα για τους παλαιούς ασφαλισμένους- η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής, μελετάται να δοθεί ένα μικρό μεταβατικό διάστημα από την ψήφιση των αλλαγών και μετά, ώστε οι παλαιοί ασφαλισμένοι που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν ήδη αιτηθεί την εξαγορά πλασματικού χρόνου για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2012, να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν με το προγενέστερο καθεστώς.

Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει όλες τις κατηγορίες πλασματικών ετών που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σήμερα οι ασφαλισμένοι. Για παράδειγμα, δεν θα υπάρχει εξαγορά πλασματικού χρόνου λόγω στρατιωτικής θητείας, λόγω σπουδών, λόγω τέκνων, λόγω προϋπηρεσίας, όσον αφορά στο Δημόσιο, ή λόγω προεγγραφής των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στα αντίστοιχα μητρώα τους, πριν απ’ την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι αλλαγές θα φέρουν ανατροπές στα πλασματικά έτη των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς με το σημερινό καθεστώς μπορούν να αναγνωρίσουν έως 12 έτη, εκ των οποίων έως 7 έτη από τις γενικές κατηγορίες και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων.

Το νέο όριο θα περιορίσει τα πλασματικά έτη για το Δημόσιο από τα 12 στα 5 έτη. Ωστόσο από τα 7+5 έτη που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου αυτά που αξιοποιούνται από το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων είναι έως τα 5 έτη, οπότε το νέο σύστημα δεν αναμένεται ότι θα μεταβάλει τον προγραμματισμό σύνταξης για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ειδικά στις περιπτώσεις των υπαλλήλων που εργάστηκαν πριν απ’ το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και είχαν μείνει άνεργοι μέχρι να διοριστούν, το νέο σύστημα θα είναι ευνοϊκότερο, καθώς θα επιτρέπεται να αναγνωρίσουν έως 5 πλασματικά έτη για να θεμελιώσουν δικαίωμα από το Δημόσιο μαζί με τα χρόνια του ιδιωτικού τομέα, ενώ με το ισχύον σύστημα ο χρόνος ανεργίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο.

Το κόστος εξαγορών θα μείνει ως έχει, δηλαδή ο κάθε μήνας αναγνώρισης θα εξαγοράζεται με εισφορά σύνταξης ίση με το 20% των μηνιαίων αποδοχών για τους μισθωτούς και με το ποσό της μηνιαίας εισφοράς κλάδου σύνταξης που έχουν επιλέξει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Για το νέο σύστημα ετοιμάζεται ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση το φθινόπωρο. Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, ευνοούνται. Για παράδειγμα:

1 Οι μητέρες με ανήλικο που ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από το 1993 δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο λόγω τέκνων παρά μόνο χρόνο σπουδών για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ανήλικο τέκνο και 5.500 ένσημα έως το 2012. Αν δεν έχουν χρόνο σπουδών, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις ανηλίκων. Με το νέο σύστημα θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως 5 έτη για να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης και να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 62 ή -εφόσον βρίσκονται πολύ κοντά στην ηλικία για σύνταξη με όρια ηλικίας μητέρων με ανήλικο- θα μπορούν να αναγνωρίσουν και συντάξιμο χρόνο για να κατοχυρώσουν τις διατάξεις που ήταν σε ισχύ έως το 2012.

2 Ασφαλισμένος που έχει κλείσει τα 62 του έτη με 35ετία θα μπορεί να αναγνωρίσει 5 χρόνια για να συμπληρώσει 40ετία και να βγει στη σύνταξη, χωρίς να χρειάζεται να αιτηθεί και να προσκομίσει δικαιολογητικά για πλασματικούς χρόνους από τέκνα, σπουδές και στρατιωτική θητεία. Η διαφορά είναι πως αν ο ασφαλισμένος έχει σήμερα 3 από τα 5 έτη (π.χ. 2 έτη από στρατιωτική θητεία και 1 έτος λόγω τέκνου), θα φτάσει στα 38 έτη και θα υποχρεωθεί να παραμείνει στην εργασία για άλλα 2 χρόνια ώστε να συμπληρώσει τη 40ετία, όταν θα είναι 64 ετών. Με το νέο σύστημα θα αποχωρήσει στα 62 εξαγοράζοντας την 5ετία που του λείπει για να βγει στη σύνταξη.

Πώς θα αξιοποιούνται τα 5 έτη στον υπολογισμό της σύνταξης

Με το νέο σύστημα θα συνυπολογίζεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (π.χ. σύνταξη με 40ετία εκ των οποίων τα 5 έτη από εξαγορές), αλλά τα έτη που θα εξαγοράζονται θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης με μικρότερο συντελεστή από τα πραγματικά έτη.

Για παράδειγμα, με το σημερινό σύστημα ένας ασφαλισμένος που έχει 35 πραγματικά έτη ασφάλισης κατοχυρώνει ποσοστό αναπλήρωσης 37,31%. Αν εξαγοράσει άλλα 5 για να φτάσει στα 40 έτη, θα πάρει το ποσοστό αναπλήρωσης για τη 40ετία που είναι 50%.

Με τα νέα πλασματικά έτη η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη, αλλά το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μικρότερο από το 50%.

Ο λόγος που εξετάζεται αυτή η αλλαγή είναι για να αποφευχθεί η «αγορά» υψηλότερης σύνταξης με όχημα την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Ετσι στην περίπτωση της εξαγοράς μίας 5ετίας για σύνταξη με 40 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης θα προκύπτει από τον συντελεστή που αντιστοιχεί στα 35 πραγματικά έτη και από το μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στο σύνολο της 40ετίας που βγαίνει στο 1,25%. Ετσι για τον ασφαλισμένο που θα βγει με 40ετία, εκ των οποίων τα 5 έτη από πλασματικό χρόνο, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 37,31% για την 35ετία συν 1,25% για κάθε έτος εξαγοράς, δηλαδή 6,25% για τα 5 πλασματικά έτη. Το τελικό ποσοστό που προκύπτει είναι 43,5% ενώ αν η 40ετία είναι πραγματική, χωρίς εξαγορά, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 50%.

ΟΙ 12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥΤΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
Στρατιωτική θητείαΟλος ο χρόνοςΕξαγορά (*)
Γονική άδεια ανατροφήςΟλος ο χρόνοςΕξαγορά
Χρόνος τέκνων1 έως 5 έτηΕξαγορά
Επιδότηση ασθένειαςΕως 300 ημέρες

(200 έως το 2010)

Δωρεάν
Ανεργία ΟΑΕΔΕως 300 ημέρες

(200 έως το 2010)

Δωρεάν
Εκπαιδευτική άδεια (Δημόσιο)Εως 2 έτηΕξαγορά
Χρόνος σπουδώνΟ χρόνος κάθε σχολήςΕξαγορά
Κενά διαστήματα ανεργίαςΟλος ο χρόνοςΕξαγορά
Χρόνος κύησης και λοχείαςΟλος ο χρόνοςΔωρεάν
Ημέρες απεργίαςΟλες οι μέρεςΕξαγορά
Χρόνος μαθητείαςΜέχρι 2 έτηΕξαγορά
Χρόνος πριν απ’ την εγγραφή ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑΜέχρι 5 έτηΕξαγορά

* Με 20% του μισθού ή με την τρέχουσα μηνιαία εισφορά σύνταξης για ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: Κώστας Κατίκος - Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
 «Τρύπα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΙΕΠ – Η απόφαση Πιερρακάκη να αποσύρει χρήματα από τα δημόσια πανεπιστήμια

Τη «μαύρη τρύπα» μεγέθους 589.500 ευρώ στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προσπαθεί να καλύψει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποσύρωντας χρηματικό ποσό από επιχορήγηση που προοριζόταν για τα ΑΕΙ.

Με απόφασή του, ο υπουργός Παιδείας αποσύρει επιχορήγηση ύψους 195.000 ευρώ από τα δημόσια πανεπιστήμια για λειτουργικές δαπάνες και μεταφέρει το χρηματικό ποσό στο ΙΕΠ.

Δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση.

Έλλειμμα 589.500 ευρώ στο ΙΕΠ 

Ελλειμματικός κατά 589.500 εμφανίζεται ο τακτικός προϋπολογισμός του ΙΕΠ για το έτος 2024.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΕΠ, το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί από αύξηση της επιχορήγησης ή και από τα ταμειακά διαθέσιμα του Τακτικού Προϋπολογισμού του ΙΕΠ

Ειδικότερα:

  • Η συνολική επιχορήγηση του ΙΕΠ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΥΠΑΙΘΑ, για το οικονομικό έτος 2024 αναμένεται να κυμανθεί στο ποσό των 545.000,00€.
  • Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας και οι βασικές λειτουργικές ανάγκες του Φορέα.
  • Τα Έσοδα Κεφαλαίων (Τόκοι Πιστωτικοί) αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 30.000,00€.

Η εκτίμησή της διοίκησης του ΙΕΠ για το ύψος των απαιτούμενων δαπανών, σε βάρος των πιστώσεων του ΠΔΕ,ΤΑΑ και των ΕΕ για το έτος 2024, ανέρχεται στο ποσό των 17.250.000 ευρώ.

Η εκτίμησή για το ύψος των απαιτούμενων δαπανών, σε βάρος των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024, για μισθοδοσία και λειτουργικές ανάγκες του ΙΕΠ ανέρχεται στο ποσό των 1.164.500 ευρώ..

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι  σε βάρος των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού υπάρχει έλλειμμα ύψους 589.500,00€.

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Αναπληρωτές: Ανακοινώθηκαν εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης διαμονής τους
 Απαραίτητα δικαιολογητικά για την παροχή της έκπτωσης είναι η σχετική απόφαση πρόσληψης από του Υπουργείο Παιδείας και η Αστυνομική Ταυτότητα.

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Ειδικότερα, με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοινώνονται εκπτώσεις έως και 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών:

  1. Fast Ferries έκπτωση 30% για τους επιβάτες και 20% για τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024),
  2. ΑΤΤΙCA GROUP έκπτωση 50% για τους επιβάτες, τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 05.07.2024),
  3. Minoan Lines έκπτωση 50% για τους επιβάτες, τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024 στις γραμμές ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΜΗΛΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΜΗΛΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ),
  4. Golden Star Ferries έκπτωση 30% για τους επιβάτες και 20% για τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024 Νησιά προς Αθήνα),
  5. Saronic Ferries έκπτωση 30% για τους επιβάτες (όλο το εκπαιδευτικό έτος),
  6. Σκύρος Ναυτική Εταιρεία έκπτωση 50% για τους επιβάτες και τα Ι.Χ. οχήματά τους (21.06.2024 – 02.07.2024),
  7. AEGEAN SEA LINES έκπτωση 50% για τους επιβάτες, τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (25.06.2024 – 02.07.2024),
  8. Dodekanissos Sea Ways έκπτωση 50% για τους επιβάτες (21.06.2024 – 02.07.2024),
  9. LEVANTE FERRIES GROUP έκπτωση 50% για τους επιβάτες, τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024),
  10. TRITON FERRIES έκπτωση 50% για τους επιβάτες, τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024) και
  11. KAPΘΑΙΑ ΝΕ (GOUTOS LINES) έκπτωση 50% για τους επιβάτες, τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024).

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την παροχή της έκπτωσης είναι:

  • η σχετική απόφαση πρόσληψης από του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και
  • η Αστυνομική Ταυτότητα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα του ΥΠΑΙΘΑ για την παροχή των ανωτέρω διευκολύνσεων.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
ΕΚΠΑ: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων
Εκθετική αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων στην Ελλάδα - Σε ποια Πανεπιστήμια λειτουργούν και σε ποια θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο νέα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στη τελετή αποφοίτησης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν έντονη στο βλέμμα των καθηγητών, όταν άκουγαν τον όρκο της Σεσίλια από το Ελ Σαλβαδόρ, μια «υπερήφανη συγκίνηση», όπως είπε στην «Καθημερινή» η Ελένη Καραμαλέγκου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδρύματος.

Η Σεσίλια από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Γούι Τζι από τη Γιουχάν της Κίνας και άλλοι έξι νέοι από διάφορα μέρη του κόσμου είναι οι απόφοιτοι του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού σε ελληνικό ΑΕΙ. 

Το 2019 οι άνθρωποι της σχολής ξεκίνησαν την περιπέτεια να λειτουργήσουν το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό –με αντικείμενο Αρχαιολογία, Ιστορία και Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία και διευθύντρια την κ. Καραμαλέγκου– σε ελληνικό ΑΕΙ, προσελκύοντας ξένους φοιτητές στη χώρα μας.

Την Παρασκευή ορκίστηκαν οι οκτώ πρώτοι απόφοιτοι του προγράμματος και θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο άλλοι τέσσερις. «Να είστε πρεσβευτές της σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελλάδας», είπε στους πτυχιούχους η κ. Καραμαλέγκου. «Πρόκειται για μια στιγμή-ορόσημο για το ΕΚΠΑ, για τα ελληνικά πανεπιστήμια, για τη χώρα», ανέφερε μετά τον χαιρετισμό του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου η αντιπρύτανις του ιδρύματος Σοφία Παπαϊωάννου..

Εκτός από τους αυτούς που αποφοίτησαν την Παρασκευή , στο πρόγραμμα σπουδάζουν 10 φοιτητές στο τρίτο έτος, 20 στο δεύτερο και 20 στο πρώτο, από συνολικά 25 χώρες, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Αλβανία, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, και Ιταλία. 

ΕΚΠΑ ΣΙΑΣΟΣ

Εκθετική αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων στην Ελλάδα

Μεγάλη δυναμική εμφανίζουν τα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα στα δημόσια ΑΕΙ. Από το 2020, όταν λειτούργησε το πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Αθηνών, σήμερα λειτουργούν άλλα τρία αγγλόφωνα προπτυχιακά και από τον προσεχή Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός θα τριπλασιαστεί.

Από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) έχουν λάβει έγκριση για λειτουργία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 οκτώ αγγλόφωνα προγράμματα σε έξι ελληνικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, μετά το αγγλόφωνο προπτυχιακό της Φιλοσοφικής Αθηνών, ακολούθησαν εκείνα των Ιατρικών Σχολών του ΑΠΘ, του Παν. Κρήτης και του ΕΚΠΑ. Από τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν οκτώ προγράμματα με αντικείμενα Φαρμακευτική στο Παν. Αθηνών, Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη Δεδομένων στο Παν. Δυτικής Αττικής, Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία στη Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων επίσης στο Παν. Δυτικής Αττικής, Ελληνικές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Παν. Θράκης, Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο Παν. Μακεδονίας, Ιατρική στο Παν. Θεσσαλίας, Οικονομικές Σπουδές και Βιώσιμη Ανάπτυξη επίσης στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας και τέλος Δημιουργική Γραφή, Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας – μάλιστα στο τελευταίο η φοίτηση θα είναι εξ αποστάσεως. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδρυμάτων, η ζήτηση για τις θέσεις των αγγλόφωνων έχει αυξηθεί. Οι ομογενείς είναι μια σημαντική δεξαμενή νέων στους οποίους απευθύνονται τα αγγλόφωνα προπτυχιακά. Ομως, στα τέσσερα λειτουργούντα προγράμματα υπάρχουν φοιτητές από συνολικά περίπου 80 χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Αλβανία, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ναμίμπια, Μαλάουι, Ολλανδία, Αιθιοπία, Κύπρος, Μπανγκλαντές, Γκάνα κ.ά.

Ακολούθησαν τρία ακόμη αγγλόφωνα προγράμματα σε ιατρικές σχολές και αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα οκτώ από τον Οκτώβριο.

Τα δίδακτρα

Τα έσοδα από τα δίδακτρα (φτάνουν έως και τα 15.000 ευρώ ετησίως στο πρόγραμμα της Ιατρικής Κρήτης) αξιοποιούνται από το ίδρυμα. Ενδεικτικά, στα ταμεία του ΑΠΘ από το αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής έχουν εισρεύσει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί ως εξής: το 50% στην πρόσληψη νέων επιστημόνων, το 30% στη βελτίωση των υποδομών και το 20% σε υποτροφίες για όλη τη σχολή, δηλαδή και για το ελληνόφωνο πρόγραμμα.

Πηγή:alfavita(Με στοιχεία από δημοσίευμα του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή)


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Αγίου Πνεύματος 2024: Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά, αύριο Δευτέρα, στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα- Τι ισχύει για τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Η αργία του Αγίου Πνεύματος δεν αφορά στα εμπορικά καταστήματα, ωστόσο κατά τόπους οι εμπορικοί σύλλογοι αποφασίζουν αν αυτά θα παραμείνουν κλειστά.

Αθήνα

Μπορεί δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες να μένουν κλειστές, αλλά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτουργούν κανονικά στην Αθήνα.

Φαρμακεία και βενζινάδικα επίσης μένουν ανοιχτά.

Κεντρική Μακεδονία

Όλα τα εμπορικά καταστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2024. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) ανακοίνωσε την απόφαση, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να επιβλέψουν την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της αργίας.

Πάτρα

Ο εμπορικός σύλλογος Πάτρας, μέσα από ανακοίνωση του, γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα και στη Θράκη και, συγκεκριμένα, σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ανατολική Μακεδονία.

Λαμία - Πρέβεζα

Κλειστά θα μείνουν επίσης τα καταστήματα σε Λαμία και Πρέβεζα.

Πηγη : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία Ιουνίου και η αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας
Πότε πιστώνονται στους λογαριασμούς των 50.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η τελευταία μισθοδοσία των αναπληρωτών θα καταβληθεί στις 9 Ιουλίου ενώ η αποζημίωση για τη μη λήψη κανονικής άδειας θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 25 Ιουλίου το απόγευμα (Πέρσι το επίδομα μη ληφθείσας άδειας πιστώθηκε στις 26 Ιουλίου) 

Όταν λήξει η σύμβαση εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο (απόλυση, παραίτηση, λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου) και ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν έχει πάρει την κανονική άδεια που του οφείλεται, τότε δικαιούται να λάβει 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα απασχόλησης. 

Το τελικό ποσό εξαρτάται:

α). Aπό το μισθολογικό κλιμάκιο ενός εκάστου.

β). Από το σύνολο των μηνών εργασίας και

γ). Από τις μέρες αδείας τις οποίες χρησιμοποίησε.

Αν δεν χρησιμοποίησε άδεια, ο αναπληρωτής δικαιούται ολόκληρο το ποσό. Διαφορετικά χάνει ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα άδειας που έλαβε. Το αναλογούν ποσό συνήθως πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τα μέσα Ιουλίου εκάστου έτους και μετά.

Το ποσό αυξάνεται εάν υπάρχει επίδομα τέκνων ή παραμεθορίου

Επίδομα μη ληφθείσας άδειας

Μικτός μισθός: 30 μέρες = ημερομίσθιο χ 2 = επίδομα ανά μήνα - Πολλαπλασιάζει τους μήνες που εργάστηκε ο αναπληρωτής και αφαιρεί το φόρο. 

Το αναλογούν ποσό συνήθως πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τα μέσα Ιουλίου εκάστου έτους και μετά.

Το ποσό αυξάνεται εάν υπάρχει επίδομα τέκνων ή παραμεθορίου

ΤΑ ΠΟΣΑ

Ο αιρετός Κωνσταντίνος Χατζής παραθέτει την ενημέρωση που έκανε η  υπεύθυνη μισθοδοσίας  αναπληρωτών  ΕΣΠΑ  ΠΔΕ  της  ΔιεΎθυνσης  ΠΕ  Αιτ/νίας    κ. Γκούμα  Λαμπρινή  για  τα  ποσα  Α και  Β  φάσης .

Τα  ποσά  αλλάζουν  ανάλογα  με  τη  φάση  πρόσληψης Α Β  Γ κ.ο.κ

Α  ΦΑΣΗ  τα  ποσά

ΜΚ1  χωρις παιδια   701  ευρώ

ΜΚ2  χωρις  παιδια    730  

ΜΚ3  χωρις  παιδια  758  με  1  παιδι  800  με  2  παιδια  837

ΜΚ4 χωρίς  παιδια   787  

Β ΦΑΣΗ  τα  ποσά

ΜΚ1  χωρίς παιδια 620  με 1 παιδι 657  με 2 παιδια  690

ΜΚ2 χωρις παιδια  645

ΜΚ3  χωρις παιδια 670   με 2 παιδια   740  με 3  παιδια  774

ΜΚ4  χωρίς παιδιά 696  

Μειωμενου  ωραριου  ΑΜΩ  15  ωρες

μκ1  χωρις  παιδια  387

μκ2  με  2  παιδια    530

μκ4  χωρις  παιδια  529

μκ4 με   2  παιδια  577

Τα ποσά αυξάνονται  αν  κάποιος  κατείχε  θέση ευθύνης  πχ. προϊστάμενος  σχολικής  μονάδας  η  έπαιρνε  επίδομα παραμεθορίου

θα  καταβληθεί  Πέμπτη  25  Ιουλίου   το  απόγευμα  !

Τι ισχύει στην περίπτωση αναπληρωτή που διορίστηκε (νεοδιόριστοι) την ίδια χρονιά

Σύμφωνα με παλιότερη απάντηση του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετήσαν ως αναπληρωτές και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν, πραγματοποιείται μετατροπή της σχέσης εργασίας και όχι λύση της σχέσης εργασίας, ως εκ τούτου δε δικαιούνται αποζημίωση μη ληφθείσης άδειας.

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Πανεπιστημιακά Τμήματα: Τα ΦΕΚ των αποφάσεων χορήγησης ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
 Η επιτυχής ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων

Το alfavita.gr, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, και καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, παρουσιάζει σήμερα τη λίστα με τα ΦΕΚ των διαπιστωτικών αποφάσεων χορήγησης integrated master.

Μέσα σε παρένθεση αναφέρεται το ΦΕΚ δημοσίευσης της απόφασης. Με το συμβολισμό [Π] δηλώνεται ότι το τμήμα είναι παλαιό και δεν υφίσταται πλέον (έχει μετονομαστεί ή έχει καταργηθεί ή έχει απορροφηθεί από άλλα τμήματα ή έχει συγχωνευθεί με άλλα τμήματα).

Ο Νόμος για τα Ιntegrated Μaster

Νόμος 4957/2022 Άρθρο 78 

Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254). Ως προϋποθέσεις για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου ορίζονται οι ακόλουθες:

α) το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται κατ’ ελάχιστον από δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System ECTS),

β) για την απονομή του τίτλου σπουδών απαιτείται η εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου,

γ) το πρόγραμμα σπουδών είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζει τη θεμελίωση της γνώσης σε μια (1) επιστήμη ή τέχνη, την ανάπτυξη μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου, καθώς και την εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας και

δ) η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου διάρκειας δέκα (10) εξαμήνων και τριακοσίων (300) πιστωτικών μονάδων για την κάλυψη των γνώσεων που απαιτούνται στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας.

2. Για κάθε πρόγραμμα σπουδών που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1, η Σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος, υποβάλλει αίτημα προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), εκδίδει διαπιστωτική πράξη περί απονομής ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Μετά από την έκδοση της απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και όσους αποφοίτησαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

3. Το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά για προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου Τμημάτων ή Σχολών των Α.Ε.Ι., που έχουν καταργηθεί, τροποποιηθεί ή μετονομαστεί, εφόσον αυτά πληρούσαν τις προϋποθέσεις των περ. α) έως γ) της παρ. 1. Για τα προγράμματα σπουδών που οργανώνονταν χωρίς την κατανομή του εκπαιδευτικού φόρτου σε πιστωτικές μονάδες, δεν απαιτείται το δεύτερο εδάφιο της περ. α). Αρμόδιο όργανο για την υποβολή του αιτήματος της παρ. 2 προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι.

4. Η χορήγηση ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές.

Ποια είναι αυτά τα Τμήματα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΦΕΚ 3900/Β/7.9.2018)

2. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ (ΦΕΚ 5443/Β/24.11.2021)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

3. ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (ΦΕΚ 3900/Β/7.9.2018)

4. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΦΕΚ 13/Β/13.1.2020)

5. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 1774/Β/12.4.2022)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΦΕΚ 4376/Β/2.10.2018)

2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΦΕΚ 4376/Β/2.10.2018)

3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΦΕΚ 3524/Β/21.8.2018)

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΦΕΚ 3945/Β/11.9.2018)

2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΦΕΚ 3945/Β/11.9.2018)

3. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΦΕΚ 3945/Β/11.9.2018)

4. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΦΕΚ 3945/Β/11.9.2018)

5. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΦΕΚ 3945/Β/11.9.2018)

6. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΦΕΚ 3945/Β/11.9.2018)

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

1. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΦΕΚ 4130/Β/20.9.2018)

2. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΦΕΚ 4268/Β/27.9.2018)

3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΦΕΚ 4268/Β/27.9.2018)

4. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

5. AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

6. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 204/Β/1.2.2019)

7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΕΚ 204/Β/1.2.2019)

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

1. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

2. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

3. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

4. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

5. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

6. ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

8. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

9. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ [Π] (ΦΕΚ 2906/Β/2.5.2023)

4. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

5. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

6. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

7. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

8. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΦΕΚ 4376/Β/2.10.2018)

9. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ (ΦΕΚ 5443/Β/24.11.2021)

10. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ [Π] (ΦΕΚ 4376/Β/2.10.2018)

AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

2. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 388/Β/13.2.2019)

3. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

4. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΦΕΚ 4268/Β/27.9.2018)

5. ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

6. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

7. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

8. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΦΕΚ 1673/Β/14.5.2019)

9. ΘΕΑΤΡΟΥ (ΦΕΚ 1547/Β/7.5.2019)

10. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΦΕΚ 496/Β/20.2.2019)

11. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΦΕΚ 3231/Β/22.8.2019)

12. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΕΚ 1711/Β/26.4.2021)

13. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ (ΦΕΚ 2485/Β/18.4.2023)

14. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΦΕΚ 2177/Β/5.6.2020)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ [Π] (ΦΕΚ 4376/Β/2.10.2018)

4. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΦΕΚ 5259/Β/23.11.2018)

5. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 2318/Β/2.6.2021)

6. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 2106/Β/7.4.2024)

7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ [Π] (ΦΕΚ 2129/Β/7.4.2024)

8. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΦΕΚ 2222/Β/12.4.2024)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

1. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΕΚ 2945/Β/4.5.2023)

2. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΦΕΚ 3900/Β/7.9.2018)

4. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

5. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3987/Β/14.9.2018)

6. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ [Π] (ΦΕΚ 2165/Β/8.4.2024)

7. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ [Π] (ΦΕΚ 2165/Β/8.4.2024)

8. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ [Π] (ΦΕΚ 2165/Β/8.4.2024)

9. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ [Π] (ΦΕΚ 3900/Β/7.9.2018)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

1. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 4374/Β/1.10.2018)

2. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 4374/Β/1.10.2018)

3. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 390/Β/13.2.2019)

4. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΦΕΚ 204/Β/1.2.2019)

5. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 454/Β/15.2.2019)

6. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΕΚ 496/Β/20.2.2019)

7. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΕΚ 496/Β/20.2.2019)

8. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ [Π] (ΦΕΚ 6652/Β/23.11.2023)

9. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΦΕΚ 2099/Β/7.4.2024)

10. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΦΕΚ 2129/Β/7.4.2024)

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

1. ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ (ΦΕΚ 274/Β/7.2.2019)

2. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΦΕΚ 2109/Β/2.6.2020)

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΦΕΚ 4268/Β/27.9.2018)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

1. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 5524/Β/17.12.2020)

2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ (ΦΕΚ 5524/Β/17.12.2020)

3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 5524/Β/17.12.2020)

4. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 5524/Β/17.12.2020)

5. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 5524/Β/17.12.2020)

6. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΦΕΚ 859/Β/5.3.2021)

7. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 1946/Β/14.5.2021)

8. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΦΕΚ 2835/Β/20.5.2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

1. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΦΕΚ 1920/Β/13.5.2021)

2. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 1920/Β/13.5.2021)

3. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 1920/Β/13.5.2021)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

1. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΦΕΚ 2987/Β/8.7.2021)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ,  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΦΕΚ 3002/Β/28.5.2024)

2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΕΚ 3412/Β/13.6.2024)

3. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΦΕΚ 3467/Β/17.6.2024)

-----------------------

Γεώργιος Στεφάνου

 

Πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών ΕΑΠ (BSc)

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ (MEng)

ΜΔΕ Ναυτική & Θαλάσσια Τεχνολογία & Επιστήμη ΕΜΠ - ΕΚΠΑ (MSc)

ΜΔΕ Σεισμική Μηχανική & Αντισεισμικές Κατασκευές ΕΑΠ (MSc)

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί ακόμα και μόνιμοι στρέφονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για το μάθημα
Πώς οι Έλληνες εκπαιδευτικοί (παλιοί και νέοι) νακαλύπτουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Τι μπορεί να κάνουν οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για το μάθημα και τους εκπαιδευτικούς - Δείτε παρακάτω παραδείγματα από το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών

Χιλιάδες Έλληνες Εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές και μόνιμοι) στρέφονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στις εφαρμογές της!

Ένα σημαντικό στοιχείο που μας κάνει εντύπωση είναι πως ακόμα και οι μόνιμοι (πιο μεγάλοι ηλιακά εκπαιδευτικοί) ξεκινούν να μαθαίνουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Τ.Ν. στο μάθημά τους και γενικότερα στην εκπαιδευτικοί διαδικασία.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον μια φαντασία του μέλλοντος, αλλά μια απτή πραγματικότητα που αλλάζει ριζικά τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης. Οι εκπαιδευτικοί έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εργαλεία και εφαρμογές AI που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητά τους και να εμπλουτίσουν την εμπειρία των μαθητών. Ακολουθούν πρακτικά παραδείγματα για το πώς συγκεκριμένες εφαρμογές AI μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς σε διάφορους τομείς της διδασκαλίας.

Την παρακάτω παρουσίαση την πραγματοποιεί το 1ο Πανεπιστημιακό πρόγραμμα σε Ευρώπη και στην Ελλάδα για την εκμάθηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε. από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ

1. Εξατομίκευση της Μάθησης: Century Tech

Η Century Tech χρησιμοποιεί την AI για να δημιουργεί εξατομικευμένα σχέδια μάθησης για κάθε μαθητή. Η πλατφόρμα παρακολουθεί την πρόοδο των μαθητών και εντοπίζει τα κενά γνώσης, προσφέροντας προσαρμοσμένες συστάσεις και υλικό για να καλύψει τις ανάγκες κάθε μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους και να παρέχουν στοχευμένη υποστήριξη.

Πρακτική χρήση: Ένας δάσκαλος μαθηματικών μπορεί να εντοπίσει ότι ένας μαθητής έχει δυσκολία στην κατανόηση των κλασμάτων και να του προσφέρει επιπλέον ασκήσεις και επεξηγήσεις, βελτιώνοντας έτσι την κατανόησή του.

2. Αυτοματοποιημένη Αξιολόγηση: Gradescope

Το Gradescope διευκολύνει τη διαδικασία αξιολόγησης με τη βοήθεια της AI. Η πλατφόρμα μπορεί να βαθμολογεί έντυπες εξετάσεις και διαδικτυακές εργασίες με ακρίβεια, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια από τους εκπαιδευτικούς. Η AI μπορεί να ομαδοποιεί παρόμοιες απαντήσεις και να παρέχει ανατροφοδότηση σε μεγάλο αριθμό μαθητών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Πρακτική χρήση: Σε μια τάξη με πολλούς μαθητές, ένας καθηγητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το Gradescope για να βαθμολογήσει γρήγορα και δίκαια γραπτά διαγωνίσματα, εστιάζοντας περισσότερο στην υποστήριξη των μαθητών παρά στη χρονοβόρα αξιολόγηση.

3. Βοήθεια στη Διδασκαλία Γλωσσών: Duolingo

Το Duolingo χρησιμοποιεί την AI για να προσφέρει εξατομικευμένα μαθήματα γλωσσών μέσω παιχνιδιών και διαδραστικών ασκήσεων. Η εφαρμογή προσαρμόζει το επίπεδο δυσκολίας με βάση την απόδοση του χρήστη, βοηθώντας τους μαθητές να μάθουν γλώσσες με πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο.

Πρακτική χρήση: Ένας δάσκαλος ξένων γλωσσών μπορεί να ενσωματώσει το Duolingo στην τάξη του για να ενισχύσει την εκμάθηση των μαθητών και να τους παρέχει πρόσθετη εξάσκηση στο σπίτι.

4. Υποστήριξη στη Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού: Magic School AI

Το Magic School AI προσφέρει εργαλεία για τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων, ομαδικών εργασιών και project-based learning δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σχέδια και να προσαρμόζουν το περιεχόμενο σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών τους.

Πρακτική χρήση: Ένας δάσκαλος ιστορίας μπορεί να χρησιμοποιήσει το Magic School AI για να δημιουργήσει ένα διαδραστικό project σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν γεγονότα με δημιουργικό τρόπο.

5. Διαχείριση Τάξης και Υποστήριξη Μαθητών: Ivy Chatbot

Το Ivy Chatbot είναι σχεδιασμένο για πανεπιστήμια και κολέγια, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και για σχολικές χρήσεις. Βοηθά στη διαχείριση πληροφοριών και αιτήσεων, ενώ προσφέρει επίσης υποστήριξη στους μαθητές για ερωτήσεις σχετικά με μαθήματα, εγγραφές και προθεσμίες.

Πρακτική χρήση: Σε ένα πανεπιστήμιο, το Ivy Chatbot μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις φοιτητών σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής, το πρόγραμμα μαθημάτων και τις υποτροφίες, ελαφρύνοντας τον φόρτο εργασίας της γραμματείας.

6. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Γραφής: Grammarly

Το Grammarly παρέχει ανατροφοδότηση για γραμματικά λάθη και βελτιώσεις στη σύνταξη και το στυλ. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για μαθητές που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη γραφή και για εκπαιδευτικούς που θέλουν να παρέχουν ακριβείς και αποτελεσματικές διορθώσεις.

Πρακτική χρήση: Ένας καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν το Grammarly για να βελτιώνουν τα γραπτά τους, εξοικονομώντας χρόνο στην αναθεώρηση και την ανατροφοδότηση.

7. Επίλυση Μαθηματικών Προβλημάτων: Photomath

Το Photomath επιτρέπει στους μαθητές να επιλύουν μαθηματικά προβλήματα απλά σαρώνοντας τα με το κινητό τους. Η AI παρέχει λύσεις και εξηγήσεις βήμα προς βήμα, βοηθώντας τους μαθητές να κατανοήσουν τις μαθηματικές έννοιες.

Πρακτική χρήση: Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Photomath για να ελέγχουν τις λύσεις τους σε μαθηματικές ασκήσεις και να κατανοούν τα βήματα που απαιτούνται για να φτάσουν στη σωστή απάντηση.

8. Ενίσχυση των Δεξιοτήτων Κριτικής Σκέψης: Cognii

Η Cognii προσφέρει έναν εικονικό βοηθό εκμάθησης που βοηθά τους μαθητές να σχηματίσουν απαντήσεις ανοιχτού σχήματος και να βελτιώσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης. Η εφαρμογή παρέχει ατομική διδασκαλία και προσαρμοσμένη ανατροφοδότηση.

Πρακτική χρήση: Ένας δάσκαλος φιλοσοφίας μπορεί να χρησιμοποιήσει την Cognii για να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν καλύτερα επιχειρήματα και να βελτιώσουν την αναλυτική τους σκέψη.

9. Δημιουργία Εντυπωσιακών Παρουσιάσεων: Gamma.app

Το Gamma.app βοηθά τους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν παρουσιάσεις με την υποστήριξη της AI. Μπορεί να μετατρέπει φράσεις και αρχεία σε δυναμικές παρουσιάσεις, διευκολύνοντας την οπτικοποίηση της γνώσης.

Πρακτική χρήση: Ένας καθηγητής βιολογίας μπορεί να δημιουργήσει μια διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τη δομή του DNA, χρησιμοποιώντας το Gamma.app για να απεικονίσει τα μόρια και τις διαδικασίες με γραφικά και animations.

10. Διαδραστικά Κουίζ και Ασκήσεις: Quizizz

Το Quizizz είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας κουίζ που κάνει τη μάθηση πιο διασκεδαστική και διαδραστική. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν κουίζ και να παρακολουθούν την πρόοδο των μαθητών σε πραγματικό χρόνο.

Πρακτική χρήση: Ένας δάσκαλος γεωγραφίας μπορεί να χρησιμοποιήσει το Quizizz για να δημιουργήσει κουίζ σχετικά με τις χώρες και τις πρωτεύουσές τους, ενισχύοντας τη μάθηση μέσω παιχνιδιού.

11. Συνεργασία και Δημιουργία Εκπαιδευτικού Περιεχομένου: Kipper

Το Kipper υποστηρίζει την εξ αποστάσεως συνεργασία και τη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου. Χρησιμοποιώντας AI, διευκολύνει την παραγωγή βίντεο, παρουσιάσεων και την οργάνωση ψηφιακών τάξεων.

Πηγή : alfavita.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 4 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας
Σελίδα 3 από 13256 (132556 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
13254
13255
13256
Επόμενο
Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)




Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (4)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Επίδομα ανεργίας αναπληρωτών: Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ημέρες
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Εκπαιδευτικοί: Οι ημερομηνίες της μισθοδοσίας τους καλοκαιρινούς μήνες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ημέρες
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Πανελλήνιες 2024: Ασύμμετρη "βουτιά" στις βάσεις ακόμη και των δημοφιλών σχολών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 9 ημέρες
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Μηχανογραφικό 2024: Αυτή ειναι η λίστα με τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 10 ημέρες
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Πανελλήνιες 2024: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 10 ημέρες
Σελίδα 9 από 6272 (37632 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
8
9
10
11
6270
6271
6272
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης